Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-end&vintage kolumny JBL

Rekomendowane odpowiedzi

Jak by nie kombinować, to i tak trzeba będzie sypnąć talarami.

Wreszcie dziś posłuchałem troszkę swoich pak i ponownie nie mogę wyjść z wrażenia. Brakowało mi tego łupnięcia, aż się łezka w oku kręci.

Ja tam lubie jak z nienacka uszy się zatykają jak gdzieś w tle są organy albo syntezator :)))

pmcomp,

No nie wiem, może masz rację. Różnica w cenie między 2U a 3U nie jest duża a mam w razie czego większe pole do popisu.

Może taką?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tylko filtry, szkoda że Banzai nie ma wersji 2U.

Na pewno wykleję też środek matami bitumicznymi czy trochę MM odpadnie. Muszę to dobrze rozplanować żeby mieć do każdej części dobry dostęp bo teraz to koszmar.

Marku, z tego co pamiętam ty także zanabyłeś miniDSP, a i Amnes takowe cudo posiada.

Właśnie próbuje zrobić doktorat z tego produktu.

Tu znalazłem fajny projekt:

Ukryta Zawartość

A jak chcemy fullWypasa na gotowo to to:

Ukryta Zawartość

miniDSP_4x10Hd-b.jpg

A tu mamy recenzję ze znanego portalu:

Ukryta Zawartość

Majątku nie kosztuje, a produkt gotowy do aplikacji. Zaleta, że ma wejścia cyfrowe, teoria powie "po co mi dodatkowy DAC" przed tym urządzeniem?

Co Panowie sądzą?

Pozdro

To też ładne:

634436570061718750.jpg

ale kosztuje niestety.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Już prawie zamówiłem tego MiniDSP ale jednak dalej zostałem przy grzebaniu w BSSie no i teraz mam tego Brystona 10B.

Nie chcę nic pisać o brzmieniu bo cały czas zanika mi gdzieś jeden kanał i nie mogę znaleźć źródła problemu, widze po LEDach na Crownie że jeden kanał gra słabiej czyli to albo kable/pre/dac albo Squeezeboxowi coś odbija.

Próbowałem innych kabli i jest dalej to samo, czasami gra przez miesiąc dobrze a czasami zaraz po włączeniu zacznie trzeszczeć i zanikać i tylko jeden kanał.

Znalazłem już idealną obudowę no i darmowa wysyłka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Moje minidsp to najprostsza wersja 2x4 Balanced. Marek pisał, że podobno ta wersja szumi, ale może to być stare info.

Zalinkowany fabryczny model minidsp 10x10 z pewnością jest godzien uwagi. Ten kolo co go tuningował nieźle popłynął, ale pewnie nie bez powodu. Faktycznie po pierona komu 3 daci jak u mnie (TV, CD, streamer), jeżeli można po cyfrze wpuścić wszystko do DSP (jeżeli ma ono swoje stałe miejsce w systemie.)

Moje minidsp to najprostsza wersja 2x4 Balanced. Marek pisał, że podobno ta wersja szumi, ale może to być stare info.

Zalinkowany fabryczny model minidsp 10x10 z pewnością jest godzien uwagi. Ten kolo co go tuningował nieźle popłynął, ale pewnie nie bez powodu. Faktycznie po pierona komu 3 daci jak u mnie (TV, CD, streamer), jeżeli można po cyfrze wpuścić wszystko do DSP (jeżeli ma ono swoje stałe miejsce w systemie.)

Już wiem że aby było 24/96 trzeba do 10/10 wgrać plugin 4/10. Jest to związane z ograniczoną mocą obliczeniową procesora.

Uważam, że za 599 USD nalezy to brać i sie bawić.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Pytanie: czy ta wyższa rozdzielczość jest niezbędna do uzyskania dobrego dźwięku?

Jest oczywista oczywistością że próbkowanie 24/96 jest "dokładniejsze" od 24/48. Próbek czyli informacji o skwantyzowanym sygnale analogowym jest więcej. Co jest do matematycznego udowodnienia.

Pytaniem jest co z tymi próbkami zrobi procesor DSP i jakiej klasy jest urządzenie. To, że można to zrobić źle pokazuje np. zwrotka Behringera. Niby 24/96 a brzmi do dupy.

Najlepiej zrobić sobie samemu próbki z taśmy matki albo ostatecznie z winyla i zsamplować je do 16/44,1; 24/48 i 24/96, posłuchac i samemu wydać wyrok. Zachęcam do eksperymentów.

Dlatego bardzo ciekawi mnie ten miniDSP 10x10 z 24/96 za 10% ceny urządzeń znanych firm. Zamierzam to niedługo sprawdzić.

Pozdro.

Edytowane przez pmcomp

Czuję, że karta kredytowa poszła w ruch ;P

Podstaw matematycznych obiektywnej lepszości gęstego materiału i obróbki naturalnie nie mam zamiaru podważać.

Nie jestem audiofilem, i nie przykładam nadzwyczajnej uwagi do niuansów jakościowych muzyki. CD jest dla mnie spoko, tak samo jak winyle i flaki. IMO najważniejsza w tym zamieszaniu jest produkcja zarejestrowanych utworów, w głównej mierze od niej zależy reprodukcja dźwięku do etapu źródła. Nie mam taśm matek do ripowania, ani nie widzę powodu do ripowania winyli, więc proponowanego eksperymentu nie podejmę. Czeka na mnie jeszcze minimum 150 singli 12" do wstępnego przesłuchania, wolę na to poświęcić czas ;)

Moim zdaniem najważniejsza jest wysoka średnia jakości każdego z obwodów podzespołów systemu, bo system będzie grał tak, jak jego najwęższe gardło, a to zaczyna się od akustyki pomieszczenia...

Pełna zgoda.

Ja slucham tasm matek, kaset, winyli, CD i plików. I ze wszystkiego czerpię przyjemność.

BTW w innym wątku kolega rochu podważył zasadność tego wątku, cytuję w całości "Pewne wątki na tym forum powstały dlatego, że była potrzeba ucieczki z nieudanego zakupu albo stworzenia sobie bazy na późniejszą odsprzedaż z minimalną stratą.

Ile sie da napisać ciepło o danym klocku i wysoko zindeksować wątek w google.

Wydaje się, że tak należy czytać właśnie wątek Naczelnego Audiofila RP, wątek o Auralicu czy o JBL-u.

Zastanawiam się jak było w przypadku wątku niniejszego?"

Panowie, macie coś na sprzedaż z JBLa?

Lukag72 czasami ma ale różnych marek. Chce to ma, jego prawo.

Ja też mam ...patrz sygnaturka.

Jakie my tu lody kręcimy, nie to co w Krakowie(tu powinna być emotikona politowania) ;) ... a co.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Pełna zgoda.

Ja slucham tasm matek, kaset, winyli, CD i plików. I ze wszystkiego czerpię przyjemność.

BTW w innym wątku kolega rochu podważył zasadność tego wątku, cytuję w całości "Pewne wątki na tym forum powstały dlatego, że była potrzeba ucieczki z nieudanego zakupu albo stworzenia sobie bazy na późniejszą odsprzedaż z minimalną stratą.

Ile sie da napisać ciepło o danym klocku i wysoko zindeksować wątek w google.

Wydaje się, że tak należy czytać właśnie wątek Naczelnego Audiofila RP, wątek o Auralicu czy o JBL-u.

Zastanawiam się jak było w przypadku wątku niniejszego?"

Panowie, macie coś na sprzedaż z JBLa?

Lukag72 czasami ma ale różnych marek. Chce to ma, jego prawo.

Ja też mam ...patrz sygnaturka.

Jakie my tu lody kręcimy, nie to co w Krakowie(tu powinna być emotikona politowania) ;) ... a co.

Pozdro

Moja propozycja cały czas aktualna. Były 4435 , ale trochę duże jak dla mnie, U Ciebie jest miejsce. na takie szafy. teraz szukam Alteca z serii A. no może nie 5 bo waga jakieś 530 kg sztuka. Na razie jadę pi Małe Horny.

Moim zdaniem najważniejsza jest wysoka średnia jakości każdego z obwodów podzespołów systemu, bo system będzie grał tak, jak jego najwęższe gardło, a to zaczyna się od akustyki pomieszczenia...

system to nie łańcuch, żeby najsłabsze ogniwo decydowało o jego wytrzymałości, dobry system to dobre dopasowanie wszystkich jego elementów, a akustyka nie ma tu wiele do gadania, chyba, że słuchamy w studni.

Też jestem winny odsprzedawania sprzętu. Ba, JBL'e będę lada moment odsprzedawał, żeby zbudować coś jeszcze bardziej szalonego. Niestety nie posiadam gigantycznej hali magazynowej zapełnionej dolarami, więc jest to dla mnie konieczność.

system to nie łańcuch, żeby najsłabsze ogniwo decydowało o jego wytrzymałości, dobry system to dobre dopasowanie wszystkich jego elementów

W tym sęk, wystarczy jedno słabe ogniwo, żeby spaprać wszystkie zalety systemu, co inaczej można nazwać włąśnie niedopasowaniem jednego bądź kilku elementów. Akustyka pomieszczenia odsłuchowego jest wg mnie elementem najtrudniejszym do zmodyfikowania i jeżeli jest słaba, to bije mocno we wiele aspektów reprodukcji dźwięku.

BTW, system mam rozstawiony w poprzek dna studni o wymiarach ok. 2,7x5,5x12m i tego nie zmienię.

a ja nie słuchając przeciwników tubowych, kupiłem sobie na gwiazdkę A4 i mam komplet A5, 604e i A4 ale to jest bydle

Wrzuciłbyś jakieś zdjęcia tych bestii, wynajmujesz hangar jako pokój odsłuchowy? :-)

Bardzo jestem ciekaw 4435 ale niestety kompletnie nie mam na nie miejsca, no chyba że ustawię wtedy 4343 na boku i obrócę przedni panel o 90 stopni ale to już przesada.

Bi-Radial ma bardzo fajną, szeroką scenę, dużo lepszą od starych slant plate'ów no i nie ma problemu z małym sweetspotem.

Panowie, czy ktoś wie gdzie kupić Beldena 9497? Ten gość z Holandii na Ebay już się nie ogłasza.

Znalazłem odpowiedniki, też ocynowana miedź ale w opisie nie ma już dopisku że to drut wysokiej jakości jak w przypadku 9497.

Panowie, czy ktoś wie gdzie kupić Beldena 9497? Ten gość z Holandii na Ebay już się nie ogłasza.

W sklepach w USA. Po ok. dwa dolary z ogonkiem za metr ale ... trzeba kupić całą szpulę 1000 stóp.

Pozdro

No właśnie, pewnie w Niemczech też dorwałbym gdzieś całą szpulę w hurtowni ale to kupa kasy.

Kurde w sumie to niezły biznes jest. 1000 stóp to powiedzmy 305 metrów.

Szpula to około 550 euro + koszt wysyłki.

Facet na ebayu sprzedawał po 8 euro za metr czyli za całą szpule masz 2440 euro.

Niezła przebitka, nawet po €5/metr masz całkiem fajny zysk ale można hopla by dostać z wysyłkami jeśli ludzie zamawialiby po 2-3 metry :)))))

p.s

Pojawiła się para 2450J:

Ukryta Zawartość

Pewnie pójdą za te 600 euro.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

"Wrzuciłbyś jakieś zdjęcia tych bestii, wynajmujesz hangar jako pokój odsłuchowy? :-)"

stoją teraz w garażu,zastanawiam się gdzie je wstawić co nie jest takie proste ,będzie potrzebny dźwig,pokoje mam na piętrze a schodami nie da rady, "najwyżej będę wesela lub festyny obsługiwał aby je posłuchać" :-)

stoją teraz w garażu,zastanawiam się gdzie je wstawić co nie jest takie proste ,będzie potrzebny dźwig,pokoje mam na piętrze a schodami nie da rady, "najwyżej będę wesela lub festyny obsługiwał aby je posłuchać" :-)

Wow, to się nazywa poświęcenie. Zawsze można dokupić działkę na mazurach i słuchać na polu razem z krowami :D

"Wrzuciłbyś jakieś zdjęcia tych bestii, wynajmujesz hangar jako pokój odsłuchowy? :-)"

Zawsze możesz w swoim ogródku. Bedziesz miał ... live :).

Pozdro

Ja to się wogóle zastanawiam jak wstawić A4 do domu? Przecież to bez 'skrzydeł' i horna ma prawie 215cm wysokości, z hornem będzie jakieś 240cm!

a tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rąbiesz dziury w podłodze i już ,ale nie widzę jakie audiofilskie podkładki zastosował

Ukryta Zawartość

a tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rąbiesz dziury w podłodze i już ,ale nie widzę jakie audiofilskie podkładki zastosował

Wstaw to zdjęcie do wątku "Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe" bo ja nie mogę bo mnie Elbik zbanował ;)

Znając życie odsuwając parę innych klepek można trafić na skład amunicji.

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wstaw to zdjęcie do wątku "Najpiękniejsze pokoje odsłuchowe" bo ja nie mogę bo mnie Elbik zbanował ;)

Znając życie odsuwając parę innych klepek można trafić na skład amunicji.

To w tych paczkach pociski artyleryjskie magazynują ??? Aaaaaa, już wiem, to pewnie z lat 70-ych z czasów wojny ;).

Pozdro

No dobra.

Byli dzisiaj u mnie miniabyr i elektroboy.

W szranki stanęły: cyfrowy DSP dbx 480 i analogowa, lampowa zwrotka Audio Research EC-4.

Obie konfiguracje zostały skalibrowane przy pomocy dbx 480 wykorzystując mikrofon pomiarowy i zdolność urządzenia do analizowania i obrazowania wyników pomiarowych w postaci krzywej equalizacji.

Na początek bawiliśmy zwrotkę cyfrową. Wybraliśmy naszym zdaniem najlepiej brzmiące filtry, Bassela co ciekawe o nachyleniu 6dB/oct na obu częstotliwościach cięcia. Czyli identycznie jak potem w zwrotce lampowej. Skalibrowaliśmy i słuchaliśmy. I ... niby było fanie, na prawdę nieźle w porównaniu do moich poprzednich prób z tą zwrotką. Ten dźwięk będzie się podobał ałdjofilom wychowanym na cyfrze. Taki dokładny, taki szorstki, taki chropowaty ;).

A potem lampa. I .... stała się błogość. Wszystko się pokukładało, scena marzenie, separacja marzenie. Oczywiście poziomy skalibrowano mierząc je przez mikrofon pomiarowy podłączony do dbx480 , oczywiście w miejscu odsłuchu z odpowiedzią pomieszczenia odsłuchowego. Szkoda, że tu nie można zrobić equalizacji jak w dbx480 ale ... mozna zakupić profesjonalny, analogowy equalizer i wyrównać poziomy idealnie. Nam w pomiarach nie wyszło więcej niż +/- 2dB. Znakomicie naszym zdaniem. Oczywiście bez spadków na dole i na górze zaleznych od samych przetworników.

Mam drogie ale dobre urządzenie pomiarowe :). Bawiliśmy się też fazami. Iiii ???

Koniec poszukiwań. miniDSP nie kupię bo nie ma potrzeby. Ona nie umie więcej niż dbx480, potrafi jedynie w pewnych trybach szatkować na 24/96 zamiast 24/48.

Lampowy analog do zwrotki to jest to !!! Do celów domowych oczywiście. Jak ktoś chce nagłośnić małe party albo wesele taki dbx480 będzie jak znalazł. Wszystko prosto, sucho, pewnie, łatwo i przyjemnie. Można dostosować do każdego pomieszczenia. Ale ... jak mawia SA ... dźwięku nima.

Do łup, łup i tupania jak znalazł :).

Przy okazji na sam koniec padła jedna lampa ECC83 Marconi silver plates, bardzo boleję finansowo. Musze ją pomierzyć i zobaczyć co z nią nie tak. Zaczęła świszczeć. Zamieniłem z basu, a na bas poszły Telefunkeny, szybkie i precyzyjne. Może jeszcze powyżej 1200Hz spróbuję Mullarda zamiast tych Marconi.

Przy okazji po wyjściu obu panów zlokalizowałem dwa świerszcze czyli przydźwięki na wysokich tonach. To tak jak się przechodzi z XLR na RCA, trzeba uważać. Mam jeszcze jednego świerszcza na jednym kanale na basie i za cholerę jeszcze nie wiem dlaczego. Ale go k..a znajdę !!!.

Słuchać, słuchać, słuchać.

W tej chwili zmieniłem troszkę konfigurację:

- bas do 224 Hz to JBL/UREI 6260

- średnica od 224Hz do 1250 Hz to Dynaco ST 35

- góra powyżej 1250 Hz to IDHOSy. I jak jest pięknie w tym zakresie. Tutaj Duelundy robią wspaniałą robotę. I mówią, że grafitowe ołówki też :). Wierzę na słowo.

Żadnych więcej eksperymentów. Nooooo ... może dla porównania z lampową zwrotką Luxmana 2003, jak elektroboj zrobi wreszcie trzy drogi.

Co do tej głosności to miniabyr ma rację. To nie jest system i to nie są kolumny do cichego pitolenia. Są do średnich i wysokich poziomów głośności. Wtedy pokazują pazura i wychodzi bestia. Zejebista, ałdjofilska bestia. Wieeeeeelka jak napisał miniabyr na blogu. I piękna ;).

Podłączyliśmy potem Tandbergi i .... jakoś tak smutno się zrobiło. Nie wiem jak mogłem kiedyś słuchać Harbethów SHL5 :unsure: :( .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

No widzisz, i jest nirvana! :)))

Patrzę sobie na Ebay.de i widze że jednak facet dalej sprzedaje te 9497 ale bez przesady....teraz chce 9 euro za metr.

Tak to się bawić nie będziemy, za tyle metrów ile mi potrzeba zapłaciłbym krocie.

No widzisz, i jest nirvana! :)))

Patrzę sobie na Ebay.de i widze że jednak facet dalej sprzedaje te 9497 ale bez przesady....teraz chce 9 euro za metr.

Tak to się bawić nie będziemy, za tyle metrów ile mi potrzeba zapłaciłbym krocie.

Kupuj bo ... nie będziesz miał ;), a potem będziesz żałował że nie wziąłeś. Tak będzie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi