Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny nowe a najlepiej używane do 6000

venom200

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przepraszam że zakładam kolejny wątek ale muszę podjąć szybko jakąś decyzję

Sprzedałem kolumny KEF R300 i zaczynam szukać nowych kolumn.

A muszę ponownie odświeżyć temat bo głową już za dużo tego wszystkiego widzi

Repertuar muzyczny praktycznie wszystko.

Reszta toru to SMSL M8 i lampa Mingda MC88C.

Od kolumn oczekuję jak najlepszej jakości dźwięku z szczegółową góra i b dobrym basem i jak największej przestrzeni.

Pomieszczenie 23 mk2

Faworyci BMN boję się troszkę estetyki tych kolumn i problemu z dalszą potencjalną odsprzedażą

Xavian XN250 słuchałem ich i w nich raczej nie występuje szczegółowa góra. Ale już dawno temu słuchałem tych kolumn.

Wigg art nie.mam pojęcia jak grają

Minas Anor Studio 16 hertz też nie mam pojęcia jak grają.

I na Allegro są kolumny PMC FB1 też nie mam pojęcia jak grają.

Proszę o propozycję nowych i używanych kolumn.

Wiem że jestem bardzo męczący ale już tak ludzie mają gdy w głowie panuje mętlik w głowie.

Minas Anor Studio 16 hertz też nie mam pojęcia jak grają.

To się dowiedz, bo warto. Zadzwoń do Grzegorza i umów odsłuch albo zapytaj w klubie czy ktoś z Twojej okolicy nie zaprosiłby Cię na odsłuch.
To się dowiedz, bo warto. Zadzwoń do Grzegorza i umów odsłuch albo zapytaj w klubie czy ktoś z Twojej okolicy nie zaprosiłby Cię na odsłuch.

Ok a powiedz mi jak bardzo one są zależne od ustawienia bo maksymalny rozstaw jaki mogę im zapewnić to około 2.5 metra i około 30-40 cm tyłem od ściany

Ściana za kolumnami słabo wygląda goła reszta pokój zagracony w granicach rozsądku aneks kuchenny obraz i firany.l, oczywiście kanapa i mały stół

Ok a powiedz mi jak bardzo one są zależne od ustawienia bo maksymalny rozstaw jaki mogę im zapewnić to około 2.5 metra i około 30-40 cm tyłem od ściany

Warunki całkiem niezłe.

De gustibus non est disputandum

Gość numik

(Konto usunięte)

xn250 nie mają góry?

mam Neox2 i jeśli są podobne to góra jest, ale jej najwyższy zakres jest przygaszony, na czym lekko traci przestrzeń, dynamika, świeżość. Ale i tak ciężko mi znaleźć coś lepszego na rynku w tej cenie (ja kupiłem swoje nówki za 4.000 w q21)

A powie ktoś jak się mają Minas Anor w stosunku do Wigg art Enzo

Minas anor to praktycznie cena Wigg Art Arvil. Porownac mozesz w PremiumSound. Autodtrada masz szybko i mozna powiedziec ze blisko.

Sam Arvil jest zbudowany z elementow takiej jakości, ze chyba w tej cenie nie do przeskoczenia. No chyba, ze sam sobie ktos zlozy kolumny ; )

Z tego co widze , to kolce maja superspike, ktore studio16hz daje do w swoich nowych kolumnach za kwote ponad 40tys zl (o ile dobrze pamietam).

Gdzies czytałem, ze obudowa tez jest lepzej jakosci niz w innych kolumnach z tego przedzialu cenowego. Bass reflex jest chyba wyprofilowany w drewnie, a nie plastikowej rurce. Nie wiem, jakie tam sa przetworniki , moze idzie sie dowiedziec. Producent jako nowa firma na rynku dal na prade sporo , zeby sie przebic.

Aby jednak miec obraz i punkt odniesienia, to trzeba by bylo porównać bezpośrednio Minas i Arvil.

Patrzę, że budżet 6 tys. Więc pewnie w grę wchodzil używany Minas. Ariv z drugiej ręki pewnie niedostępny.

Minas anor to praktycznie cena Wigg Art Arvil. Porownac mozesz w PremiumSound. Autodtrada masz szybko i mozna powiedziec ze blisko.

Sam Arvil jest zbudowany z elementow takiej jakości, ze chyba w tej cenie nie do przeskoczenia. No chyba, ze sam sobie ktos zlozy kolumny ; )

Z tego co widze , to kolce maja superspike, ktore studio16hz daje do w swoich nowych kolumnach za kwote ponad 40tys zl (o ile dobrze pamietam).

Gdzies czytałem, ze obudowa tez jest lepzej jakosci niz w innych kolumnach z tego przedzialu cenowego. Bass reflex jest chyba wyprofilowany w drewnie, a nie plastikowej rurce. Nie wiem, jakie tam sa przetworniki , moze idzie sie dowiedziec. Producent jako nowa firma na rynku dal na prade sporo , zeby sie przebic.

Obie kolumny na pewno warte rozważenia. Obudowa Arvil jest zrobiona ze sklejki. Oba przetworniki są od Scan Speaka. Midwoofer jest z serii discovery (mam ten przetwornik w Canto Grand). Minasy też mają firmowe głośniki morel na górze, a midwoofery na zamówienie od Scan Speaka (z tego co widzę cena koło 100euro za sztukę). Kolce w standardzie są "zwykłe", ale można też pewnie dać superspike. Tylko się cieszyć, że jest z czego wybierać z polskich producentów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - może zainteresuje, super bas nisko schodzący

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Arvil jest zbudowany z elementow takiej jakości, ze chyba w tej cenie nie do przeskoczenia.

A co tam jest takiego nadzwyczajnego? Woofer Scan-Speak z najniższej linii Discovery, czyli przemianowana stara Vifa MG18, a tweeter też Scan Discovery, czyli przemianowany stary Peerless HDS. Toż S16H ma tego woofera w swoich Canto Grand z nawet lepszym tweeterem Morela.

W moich BMNach siędzą podobnej klasy głosniki, a może nawet lepsze, a kolumna kosztuje 2 razy mniej niż Arvil. Chyba jednak "do przeskoczenia".

?👈

W moich BMNach siędzą podobnej klasy głosniki, a może nawet lepsze

Lepsze to one nie są, powiedzmy że są zbliżonej jakości. Markowy Seas a nie żadne no-name z dalekiego wschodu.

Niemniej stosunek cena/jakość w tych BMN jest niezwykle korzystny.

A co tam jest takiego nadzwyczajnego? Woofer Scan-Speak z najniższej linii Discovery, czyli przemianowana stara Vifa MG18, a tweeter też Scan Discovery, czyli przemianowany stary Peerless HDS. Toż S16H ma tego woofera w swoich Canto Grand z nawet lepszym tweeterem Morela.

Akurat w kwestii przetwornikow pisalem, ze nie wiem , jakie sa.

Lepsze to one nie są, powiedzmy że są zbliżonej jakości. Markowy Seas a nie żadne no-name z dalekiego wschodu.

Niemniej stosunek cena/jakość w tych BMN jest niezwykle korzystny.

No koszt głośników to 1000zł, jak za kolumne za 4100zł w naturalnym fornirze to nie wiem czy ktoś zjedzie niżej z ceną. Z tego co sam kiedyś szukałem to w tych pieniądzach inni producenci ładują dwa razy tańsze przetworniki.

?👈

No koszt głośników to 1000zł, jak za kolumne za 4100zł w naturalnym fornirze to nie wiem czy ktoś zjedzie niżej z ceną. Z tego co sam kiedyś szukałem to w tych pieniądzach inni producenci ładują dwa razy tańsze przetworniki.

3000 reszty płacimy za "logo"

De gustibus non est disputandum

Toż pisałem że stosunek cena/jakość jest niezwykle korzystny. Niemniej w Canto Grand głośniki są jednak nieco lepszej klasy. Co bynajmniej nie oznacza że w BMB są słabe, a już tym bardziej nie na tle konkurencji cenowej.

Druga rzecz to możliwośc upgrade. Jak widać w BMN mamy 3 rodzaje skrzynek. Możliwe jest że wyjdą kolumny na lepszych przetwornikach więc wysyłamy , dopłacamy i mamy stare, nowe kolumny. A wiem że będą nowe konstrukcje na revelatorach czy etonach.

?👈

Serial pod tytułem kolumny narazie dobiegł końca. U mnie w domu zagościły Studio 16 Hertz Minas Anor III i powiem szczerze że z lampą to jest wyśmienite połączenie .

Pierwotnie myślałem nad Xavianami ale one faktycznie potrzebują dużo prądu a Minasy zagrają z każdą lampa w zasadzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.