Skocz do zawartości
IGNORED

Zaniki dźwięku proszę o poradę

Arekgcw

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś na forum było w ... 2009 roku opis podobnej sytuacji jakiś Szanowny Forumowicz opisał coś o kablach ale niestety link podany przez niego nie otwiera się już.

No ale czekam na dalszy rozwój sytuacji tzn co opiszecie.

Dodam więcej jak słucham przez Spotifaya działa normalnie radio online raczej też nie zauważyłem żadnych różnic no ale przy podłączonym TV do amplitunera kablem HDMI występują takie zjawiska no może to wina UPC

cały Demon gaśnie na chwilę (np. dźwięk ze stacji FM też?) ? czy dźwięk z jakiegoś konkretnego źródła, cyfrowe (miedź czy światłowód, HDMI) czy analogowe ?

wiec tak Kabel Koncentryczny do dekodera UPC tam do amplitunera HDMI do TV w zasadzie to tylko. takie mam kabelki podłączone do Denona.

Napięcie jest stałe w gniazdku myślę, że problem może być po stronie RWE czy tam Inogee jak to się teraz to nazywa, że za słabo są styki pospinane w głównej skrzynce przed mieszkaniem (w domu wsio sprawdzone jest ok)

Gniazdka Berkera z uziemieniem

Witam, na wstępie przeprosze za pewne zaśmiecanie jak w temacie mam amplituner Demona avr x1200w. Przy stabilnym napieciu w gniazdkach gaśnie muzyka na ułamek sekundy gdy np włączamy światło, odkurzacz itp. czasem wystarczy włożyć tylko wtyczkę do kontaktu. Wszystko jest na różnych bezpieczniach w rozdzielni a jednak ginie dźwięk.

Liczę na pomoc

Może jakaś listwa by się przydała?

De gustibus non est disputandum

Wszystko jest na różnych bezpieczniach w rozdzielni a jednak ginie dźwięk.

Liczę na pomoc.

Takie rzeczy się zdarzają, zdarzają się i gorsze (mój sąsiad przerabia coś takiego od chwili instalacji podwieszanego sufitu).

Sprawdź czy te zaniki dotyczą wszystkich gniazdek w mieszkaniu. Podłącz do dwóch różnych gniazdek małe lampki. Włączasz odkurzacz, amplituner Ci się wyłącza, a co ze światłem w tym samym momencie? Też przygasa? Jeśli okaże się występuje to na jednej parze gniazd, to na tym odcinku masz problem. Jeśli okaże się że to problem globalny, trzeba szukać na wejściu bezpieczniki, licznik i dalej poza mieszkaniem.

Możesz zapytać sąsiadów, czy też tak mają. Bezpieczniki - wymień wszystkie, mieszkanie i cały pion. Przy okazji ich wymiany zobacz czy coś nie jest obluzowane.

Jak już to wszystko posprawdzasz wołaj elektryka. Bez tego się raczej nie obejdzie.

Cyfrowka szaleje, u siebie tez tak mam

Tor cyfrowy jest wrazliwy na roznego rodzaju zaklocenia i szpilki pojawiajace sie w sieci

Zależy od zasilacza. Przy naprawdę bardzo dobrym zasilaczu, może nie być nawet napięcia na ułamek sekundy i np. komputer się nawet nie zresetuje.

Natomiast co do rozwiązania problemu z tym wzmakiem - może jakiś UPS >ONLINE<? - to "on-line" jest bardzo istotne, bo na zwykłych UPS może być bez jakiejkolwiek poprawy.

Może jakaś listwa by się przydała?

Dobra listwa zabezpiecza przed przepięciami/małymi "pikami" napięcia, filtruje/usuwa wysoko-częstotliwościowe śmieci z linii zasilającej, ale nie poradzi sobie z zanikiem napięcia.

Myślę że nie chodzi o "zanik" napięcia. Gdyby tak było to amplituner umilkłby na kilka sekund nim ponownie się włączy, zresztą sam pytający napisał że napięcie ma stabilne. Elektryk w takim układzie nic nie wymyśli.

Dodam więcej jak słucham przez Spotifaya działa normalnie radio online raczej też nie zauważyłem żadnych różnic no ale przy podłączonym TV do amplitunera kablem HDMI występują takie zjawiska no może to wina UPC

Trzeba sprawdzić czy kable zasilające TV i amplituner są tak samo zaszyte (L i N) oraz czy oba urządzenia posiadają przewód uziemiający. Jeżeli nie to masach na obu może względem siebie wytworzyć się spory potencjał, przy dodatkowych impulsach z zewnątrz (włączanie światła itp) może to zjawisko się potęgować i powodować dziwne zachowanie np. amplitunera.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zależy od zasilacza. Przy naprawdę bardzo dobrym zasilaczu, może nie być nawet napięcia na ułamek sekundy i np. komputer się nawet nie zresetuje.

Problem wystepuje przy polaczonym komputerze z Sony DTC-57ES kablem coax wiec wine tutaj raczej ponosi komputer lub samo polaczenie, bo CD podlaczony z tym samym przetwornikiem po optyku nie sprawia problemow

Mam podobną sytuację z zewnętrznym dackiem. Jakiekolwiek włączenie w innym pomieszczeniu odkurzacza, młynka do kawy etc. powoduje jego zawieszenie, nagły trzask i szum aż do zresetowania. Zimą, gdy powietrze jest bardziej suche od ogrzewania to nawet wystarczy, że dotknę dłonią do wzmacniacza - czuje przeskok lekkiego ładunku i dac się zawiesza. Z tym, że ja mam instalację bez uziemienia, ale przypuszczam że samo zjawisko ma podobne pochodzenie.

Przy takich kwiatkach, weźcie elektryka, niech przemierzy, sprawdzi instalację u was w domu i ewentualnie naprawi.

Podpisuję się pod tym. Wystarczy, że ubędzie "0" i fajerwerki gotowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.