Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja niskiego poddasza - pomoc

morfeusz_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Pragnę stworzyć temat w celu pozyskania niezbędnych informacji poświęcony remontowi poddasza (strychu) pod pokój odsłuchowy. Jest to etap bardzo początkowy na poziomie wstępnego projektu.

Głównie chodzi o informacje związane z akustyką, ale również czysto techniczne, które pozwolą na dalszą adaptacje pomieszczenia.Poniżej postaram się zdradzić kilka szczegółów z aktualnym stanem na poddaszu wraz z pytaniami. Poniżej dodam również kilka zdjęć

Zacznę od rzeczy najważniejszej - wymiary.

Niestety poddasze jest dość niskie ze skosami.

Wysokość przy ścianach kolankowych (od podłogi do belek) to około 1,3m

W najwyższym miejscu czyli przy kominie to około 1,9m

Długość: 5,4m

Szerokość: 4,5m

Pytanie: Zważywszy na tak niską wysokość oraz przy takich gabarytach pomieszczenia jest szansa na uzyskanie dobrych warunków odsłuchowych i czy w ogóle jest sens remontu takiego pomieszczenia ??

Dwie kolejne rzeczy to:

Dach: strychu wymaga izolacji(ocieplenia), belki poprzeczne mają grubość około 12cm (do odeskowania) w to miejsce zakładam użycia materiałów izolacyjnych np wełny i zabudowania całości, wiem, że jest to dość mało do uzyskania pełnych parametrów izolacyjnych, natomiast grubszej warstwy dać nie mogę ponieważ znacząco zmniejszy się wysokość, która i tak jest już mała. Problem ciepła (latem) czy zimna(zimą) zamierzam rozwiązać w inny sposób - zakładając system klimatyzacji, ale to już ewentualnie w późniejszym etapie.

Pytanie: Co waszym zdaniem najlepiej użyć do tych celów ?? Do ocieplenia - wełna ?? Do zabudowy - płyty GK? płyty osb? czy może inne materiały ?

Ściana działowa: Z czego najlepiej postawić ściankę działową oddzielającą poddasze od części nieużytkowej ?

Ściana działowa nr2: Budynek jest bliźniakiem, poddasze również jest przedzielone od sąsiadów cienką płytą (prawdopodobnie sklejka)

Pytanie: Czy w tym miejscu warto postawić coś grubszego jako ścianę działową, czy można pozostawić tą która jest ?

Podłoga: Aktualnie na podłodze jest styropian przykryty płytami osb - zamierzam to zdemontować i wykonać wylewkę wyrównującą na którą przyjdzie wykładzina.

Kolejne pytania:

1. Jakie ustawienie kolumn powinno być najbardziej korzystne przy takim układzie poddasza - odpowiedz na to pytanie pozwoli na zaplanowanie miejsca na suficie w którym powinny znajdować się dufuzory.

2. Czym ocieplić ściany kolankowe?

Dodam, że na tą chwilę wszystko jest jeszcze elastyczne. Jeśli nie podałem wystarczającą ilość informacji mogę robić to na bieżąco.

Zwracam się z prośbą o rady i pomoc do wszystkich użytkowników, być może jest nawet ktoś kto posiada podobne pomieszczenie i mógłby jeszcze bardziej pomóc.

Z pozdrowieniami.

Morfeusz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13199-0-23391200-1477995598_thumb.jpg

post-13199-0-85979500-1477995615_thumb.jpg

post-13199-0-91049400-1477995631_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obecnie: Roksan Caspian MKII + CD Caspian M1 + S16Hertz Canto Grand. Kable: Audionova StarLight RS, Audionova euphoria RS, Supra Trico. Rapture AMP, Fostex TH-X00, Shure SRH 1540

https://www.audiostereo.pl/topic/129766-adaptacja-niskiego-poddasza-pomoc/
Gość aqs

(Konto usunięte)

Cześć

robiłem taką adaptację, mam podobny układ z tym że w szczycie mam 2,5m najniżej to 1,1m, moim zdaniem adaptacja ma sens i system może zagrać bardzo dobrze, ja dałem folię, 15cm wełny mineralnej, i płyta karton gips, pomieszczenie ma dobrą akustykę. Słuchałem tam zestawienia Tannoy V4 + xindak A06, miło wspominam ten zestaw, kupiłem Ushery V602 i przeniosłem się do pomieszczenia 35m2

Dzięki za dobre słowo.

Poza wysokością miałeś podobne wymiary do moich (szerokość, długość) pomieszczenia ?

Nie dodałem istotnej informacji odnośnie kolumn. Otóż nie zamierzam wstawiać tam podłogówek lecz monitory Canto Grand od S16Hertz.

Co prawda nie boją się one stosunkowo dużych pomieszczeń w granicach 25m2 o wysokości 2,7m, grają one dość otwartym i potężnym dźwiękiem jak na monitory, ale mam nadzieję, że tak mała wysokość mojego poddasza tego nie zaburzy.

Obecnie: Roksan Caspian MKII + CD Caspian M1 + S16Hertz Canto Grand. Kable: Audionova StarLight RS, Audionova euphoria RS, Supra Trico. Rapture AMP, Fostex TH-X00, Shure SRH 1540

Miałem CG w sypialni na poddaszu 5x6m. Wysokość ścianki kolankowej 80cm. Trochę większy kąt dachu i wyższe pomieszczenie. Ze względu na dach kopertowy kubatura stosunkowo mała. Pomieszczenie dość słabo jeszcze zagospodarowane. I powiem ci że Canto Grand można było orzechy łupać. A że gratów do sypialni doszło, w tym zabudowa jednej ze ścian postawiłem na Canto One New. Grand spokojnie dadzą radę. Miejsca sporo jeżeli ma to być tylko pokój odsłuchowy i możesz kombinować z ustawieniem. Dobrze wytłumić/ocieplić wełną i będziesz zadowolony.

Z tą wylewką jak najbardziej dobry pomysł. Ścianki kolankowe wełna + regips. Cienką ściankę działową dobrze wzmocnić bo sklejka będzie rezonować. Jeżeli nie zależy ci na estetyce lepszym rozwiązaniem od regipsu bedzie osb, im grubszy tym lepiej. Jak stać cię na mdf (hdf) to jeszcze lepiej.

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Gość aqs

(Konto usunięte)

Poza wysokością miałeś podobne wymiary do moich (szerokość, długość) pomieszczenia ?

tak bardzo podobne wymiary, ścianki działowe to profil w środku wełna i płyta karton gips, po tych zabiegach pomieszczenie jest mocno wytłumione myślę że w sam raz do monitorów, dźwięk jest gęsty

Grand spokojnie dadzą radę. Miejsca sporo jeżeli ma to być tylko pokój odsłuchowy i możesz kombinować z ustawieniem

Ja się bardziej martwię o to żeby Grandy się tam nie "udusiły" :) To ma być jedynie pokój odsłuchowy/pod własne potrzeby i dla odpoczynku.

Z ustawieniem to chyba pozostaje wstawić sprzęt przed podjęciem prac - chodzi o to, aby dokonać jakiegoś wyboru w celu ustalenia miejsc na dyfuzory. Teoretyzując na chwilę obecną i biorąc pod uwagę same wymiary chyba będzie ciężko tego dokonać.

BTW.

Czy ścianki działowe z ytongu to dobre rozwiązanie ?

1. sufit: daj więcej izolacji, bo żadna klima nie zastąpi komfortu dobrze izolowanej przegrody. Nawet z dobrym ogrzewaniem będziesz w zimie czuł chłód ciągnący z góry. A jak zmniejszysz wysokość pomieszczenia o 10cm to i tak użytkowo niewiele się zmieni. Obłożyć to możesz dziurkowanymi płytami GK, powinno być fajnie akustycznie. Może nawet nie na całej powierzchni, tylko jakoś ładnie łaty z dziurkowanego rozrzucić po powierzchni. W miejscu pierwszego odbicia na przykład.Tylko nie zapomnij o paroizolacji. Pogorszy akustyczną pracę wełny, ale jest niestety niezbędna do działania izolacji termicznej.

2. podłoga: Wylewka pływająca na izolacji z wełny min. Tylko uczciwie, z dylatacjami od ściany itp. Rodzina się nie będzie czepiać że jej ktoś tupie/gra głośniej. To naprawdę dużo daje. I od razu piszę: styropian "akustyczny" to szajs. Wełna to jednak wełna.

3. Ściana od sąsiada: jeśli jest na czym postawić (ściana pod spodem) to 15-20cm silikatu. Żadne gk, beton komórkowy ani ceramika się nie umywa. Nie ta liga. I jeśli sąsiad ma poddasze nieogrzewane, to dorób sobie trochę izolacji (nawet metodą lekką mokrą z normalnym tynkiem) bo inaczej będzie ci nieprzyjemnie chłodem ciągnąć. Albo jeśli będziesz miał potrzebę, też możesz dać na tej ścianie z silki GK akustyczny na ruszcie i wełnę pod spodem. Tak myślę, jak się okaże że za dużo tłumienia przy tym akustycznym, to zawsze możesz zaszpachlować dziurki. Zawsze łatwiej w tę stronę niż na odwrót. :)

To jest podstawowa wiedza budowlana, a ludzie ją ignorują i się to na nich mści... Później płacz, bo jak się skończy remont to jakiekolwiek poprawki znacznie trudniej zrobić.

Dziękuje za Twoją pomoc, lecz z zastosowaniem wszystkich propozycji może być raczej problem.

1. sufit: daj więcej izolacji, bo żadna klima nie zastąpi komfortu dobrze izolowanej przegrody. Nawet z dobrym ogrzewaniem będziesz w zimie czuł chłód ciągnący z góry. A jak zmniejszysz wysokość pomieszczenia o 10cm to i tak użytkowo niewiele się zmieni. Obłożyć to możesz dziurkowanymi płytami GK, powinno być fajnie akustycznie. Może nawet nie na całej powierzchni, tylko jakoś ładnie łaty z dziurkowanego rozrzucić po powierzchni. W miejscu pierwszego odbicia na przykład.Tylko nie zapomnij o paroizolacji. Pogorszy akustyczną pracę wełny, ale jest niestety niezbędna do działania izolacji termicznej.

W przypadku gdy pomieszczenie już jest niskie, myślę, że obniżenie o kolejne 10 cm może mieć znaczący wpływ na niekorzyść. Użytkowo jeszcze można przeboleć, ale dla słuchania muzyki może okazać się to dodatkowy problem. Na razie myślę o zastosowaniu 10 + 5 cm wełny.

2. podłoga: Wylewka pływająca na izolacji z wełny min. Tylko uczciwie, z dylatacjami od ściany itp. Rodzina się nie będzie czepiać że jej ktoś tupie/gra głośniej. To naprawdę dużo daje. I od razu piszę: styropian "akustyczny" to szajs. Wełna to jednak wełna.

Podłogi nie zamierzam ocieplać/izolować. Z rodziną jakoś sobie poradzę, poza tym "jakaś" izolacja już jest, robiona starymi komunistycznymi sposobami, ale jest.

3. Ściana od sąsiada: jeśli jest na czym postawić (ściana pod spodem) to 15-20cm silikatu. Żadne gk, beton komórkowy ani ceramika się nie umywa. Nie ta liga. I jeśli sąsiad ma poddasze nieogrzewane, to dorób sobie trochę izolacji (nawet metodą lekką mokrą z normalnym tynkiem) bo inaczej będzie ci nieprzyjemnie chłodem ciągnąć. Albo jeśli będziesz miał potrzebę, też możesz dać na tej ścianie z silki GK akustyczny na ruszcie i wełnę pod spodem. Tak myślę, jak się okaże że za dużo tłumienia przy tym akustycznym, to zawsze możesz zaszpachlować dziurki. Zawsze łatwiej w tę stronę niż na odwrót. :)

Tak jak napisałem - ściana od sąsiada oddzielona jest bardzo cienką płytą paździerzową, więc jeśli o to chodzi to nie ma jak się o nią "oprzeć", nie można wtedy po prostu postawić ścianki działowej z silki ? dając np. wełnę (pomiędzy płytą a silką?)

Czytałem o tym silikacie - ciekawe rozwiązanie, tylko nie wiem, które ewentualnie rozwiązanie brać pod uwagę, chodzi o rodzaj bloczków (jest sporo oznaczeń), może podać jakiś konkretny ?

Przeczytałem jeszcze o mineralnych płytach izolacyjnych (multipor) ponoć ma bardzo dobrą izolacyjność termiczną, ale czy nadaje się do stawiania ścian działowych ?? Masz o tym jakąś wiedzę ?

Ytong też wykazuje dobrymi parametrami izolacyjności akustycznej.

Wiem, że zawsze można wykonać coś idealnie, ale w moim przypadku trzeba iść na kompromis tak, aby zachować w miarę dobre właściwosci techniczne, ale również nie zmniejszać pomieszczenia doprowadzając go do mniej korzystnego (dla muzyki) gabarytowo

Przy stawianiu ścianki weź pod uwagę nośność stropu.

A jak to obliczyć?

Zrobisz jak zechcesz, rady wg moich zawodowch doświadczeń, które mogłem dać, dałem.

Izolacje komunistycznymi metodami znam, wiem jak działają, to pierwsze co bym poprawiał :)

Wiele domów ze starych lat ma klasyczny strop kleina, wypełniony wiórami/pakułami pod wylewką. Często do kostrukcji wykorzystano jakieś będące pod ręką szyny czy inne cuda. Alternatywnie, strop pod poddaszami robiono jak najcieńszy monolityczny.

W konsekwencji strop ma zbyt małą sztywność, w przypadku kleina często pęka a na dokładkę ma koszmarnie słąbą izolacyjność akustyczną. Ja się w takich budynkach źle czuję. To pierwsza sprawa o jaką bym zadbał. Koszt relatywnie nieduży skoro i tak kładziesz jastrych, a jak tego nie zrobisz przy remoncie, to nie zrobisz tego już nigdy. To za dużo kucia/kurzenia żeby robić takie poprawki w użytkowanym pomieszczeniu.

Odnośnie oparcia ściany, to nie masz się opierać o dyktę tylko na stropie lub na ścianie poniżej :) podejrzewam że między sąsiadem a twoim domem jakaś ściana jest, więc pewnie na niej powinieneś stawiać ścianę jeśli użyjesz cięższych materiałów, typu silka właśnie.

Konkretnych bloczków bi nie poradzę, bo zwyczajnie materiał ma takie a nie inne właściwości. Bierz pełne silikaty jakiekolwiek, będą dobre.

Czy ytongi, czy multipory czy inny beton komórkowy to nie ten rząd wielkości tłumienia.

Co do obniżenia sufitu, moim zdaniem akustycznie niewiele zmieni, ale się nie upieram. 15cm to generalnie za mało na ocieplenie dachu. Gorzej użytkowo, bo jak masz 1.9m to jak się zrobi 1.8 to już się wcale nie wyprostujesz... ale coś za coś.

Już się wyłączam, wyrosłem z radzenia na siłę, zostawiam cię z tradycyjnym "jak sobie pościelesz..." ;)

Przyjemnego odbioru życzę, pochwal się zdjęciami w trakcie i efektem końcowym, to się zawsze fajnie ogląda, serce rośnie kiedy się patrzy jak robota idzie :)

Zrobisz jak zechcesz, rady wg moich zawodowch doświadczeń, które mogłem dać, dałem.

Dziękuję za rady, szukam ich dla pozyskania informacji i podjęcia decyzji.

Izolacje komunistycznymi metodami znam, wiem jak działają, to pierwsze co bym poprawiał :)

Wiele domów ze starych lat ma klasyczny strop kleina, wypełniony wiórami/pakułami pod wylewką. Często do kostrukcji wykorzystano jakieś będące pod ręką szyny czy inne cuda. Alternatywnie, strop pod poddaszami robiono jak najcieńszy monolityczny.

W konsekwencji strop ma zbyt małą sztywność, w przypadku kleina często pęka a na dokładkę ma koszmarnie słąbą izolacyjność akustyczną. Ja się w takich budynkach źle czuję. To pierwsza sprawa o jaką bym zadbał. Koszt relatywnie nieduży skoro i tak kładziesz jastrych, a jak tego nie zrobisz przy remoncie, to nie zrobisz tego już nigdy. To za dużo kucia/kurzenia żeby robić takie poprawki w użytkowanym pomieszczeniu.

U mnie strop wypełniony jest dziwnym "pyłem" aby zrobić to porządnie należałoby pewnie skuć warstwę starej wylewki, zebrać całe wypełnienie, wyłożyć od nowa np. wełną i dopiero wylać nową warstwę, ale to są jednak już duże koszta. Pisząc o stropie planowałem wylewkę wyrównującą. Pytanie tylko czy taka konstrukcja wytrzyma stawianie ścianek działowych.

Odnośnie oparcia ściany, to nie masz się opierać o dyktę tylko na stropie lub na ścianie poniżej :) podejrzewam że między sąsiadem a twoim domem jakaś ściana jest, więc pewnie na niej powinieneś stawiać ścianę jeśli użyjesz cięższych materiałów, typu silka właśnie.

Konkretnych bloczków bi nie poradzę, bo zwyczajnie materiał ma takie a nie inne właściwości. Bierz pełne silikaty jakiekolwiek, będą dobre.

Czy ytongi, czy multipory czy inny beton komórkowy to nie ten rząd wielkości tłumienia.

Na samym strychu nie ma żadnej ściany oddzielającej mój strych od sąsiadów, jest sama dykta, ściany są oczywiście poniżej stropu, czyli te nośne.

Ogólnie ścianki działowe stawiane byłyby własnie w miejscach tych ścian, ale oddzielone warstwą stropu, który może nie wytrzymać ?.

Co do obniżenia sufitu, moim zdaniem akustycznie niewiele zmieni, ale się nie upieram. 15cm to generalnie za mało na ocieplenie dachu. Gorzej użytkowo, bo jak masz 1.9m to jak się zrobi 1.8 to już się wcale nie wyprostujesz... ale coś za coś.

Jeśli mówimy o najwyższym punkcie to jest 1,9m, ale przy ścianach kolankowych to już 1,3m po obniżeniu będzie 1,2 lub mniej w zależności jeszcze od wylewki, która miałaby przyjść.

Już się wyłączam, wyrosłem z radzenia na siłę, zostawiam cię z tradycyjnym "jak sobie pościelesz..." ;)

Przyjemnego odbioru życzę, pochwal się zdjęciami w trakcie i efektem końcowym, to się zawsze fajnie ogląda, serce rośnie kiedy się patrzy jak robota idzie :)

ALe ja nie chce nikogo zniechęcić do udzielania rad. Ja cenię i jestem wdzięczny za wszystkie rzeczowe wpisy. Na razie są to luźne rozmowy w celu pozyskania informacji i podjęcia decyzji. Tutaj nie chodzi, że chcesz mi coś uświadomić, a ja się upieram. Po prostu piszę co mogę zrobić, co jest ciężkie do wykonania itd.

U mnie strop wypełniony jest dziwnym "pyłem" aby zrobić to porządnie należałoby pewnie skuć warstwę starej wylewki, zebrać całe wypełnienie, wyłożyć od nowa np. wełną i dopiero wylać nową warstwę, ale to są jednak już duże koszta.

To miałem na myśli. Ale zrozumiałem że masz na stropie styropian+ślepa podłoga z OSB. To można zdjąć i wykonać podłogę pływającą z prawdziwego zdarzenia.

To jak zdejmiesz te osb i styropian, Może spróbuj wysłać na górę żonę, niech trochę potupie a ty zobacz na ile to przeszkadza. Postaw kolumny i włącz, też zobacz czy przeszkadza. Może nie jest źle (chociaż szczerze wątpię), wtedy rzeczywiście tylko wyrównać powierzchnię i na to jakaś wykładzina albo co.

Na samym strychu nie ma żadnej ściany oddzielającej mój strych od sąsiadów, jest sama dykta, ściany są oczywiście poniżej stropu, czyli te nośne.

Ogólnie ścianki działowe stawiane byłyby własnie w miejscach tych ścian, ale oddzielone warstwą stropu, który może nie wytrzymać ?.

Nośne pod spodem jako podstawa pod ściankę działową miałem na myśli. Skoro jest to możesz stawiać i ciężką. Rozkuj otwór do konstrukcji i zobacz czy szlichta wytrzyma postawienie ścianki, może trzeba bezpośrednio na stropie, ale nawet jeśli, to tylko lokalne kucie na szerokość ściany.

Reszta nic nie doradzi ?? Ludziska piszcie, nie bójcie się ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.