Skocz do zawartości
IGNORED

Nagłośnienie w pokoju na podiweszanym suficie

Encke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym uzyskać nieco informacji od doświadczonych użytkowników. Przeszukałem wiele for internetowych ale nigdzie nie znalazłem kompleksowego tematu.

Jestem na wstepie do remontu mieszkania, chciałbym zrobic naglosnienie pod telewizor tak zeby stworzyc fajny klimat muzyczny jak beda goscie lub meczowy jak beda kumple... Kwestia zaplanowania tego.

Wiele informacji uzyskanych skupiaja sie na podwieszanych sufitach i teraz pytanie czy jest to w miare tanie, nie bedzie drzenia sufitu, i jakosc dzwieku w miare normalna itp. Nie znam sie na tym kompletnie, nie znam natezen i innych parametrow bo nie bedzie mi to potem wiecej potrzebne zeby siedziec i sie edukowac godzinami wiec fajnie jakby ktos chetny mogl mi napisac od czego zaczac, jakie kable, jakie glosniki, jak wytlumic drzenie o ile bedzie, jak polaczyc kable zeby moc podpiac pod tv lub laptopa, jak taka inwestycja wyjdzie cenowo bo to tez bardzo wazne w natloku wydatkow przy calosciowym remoncie mieszkania...

Moze są gdzies jakies poradniki co, w jaki sposob za ile itp? na razie szukajac nie trafiłem na cos takiego.

Z góry dzieki za pomoc!

Głośniki w podwieszany suficie aby dobrze zagrały muszą mieć odpowiednie zabudowy z wytlumienia. Niekiedy droższe zestawy np dali Phantom oferuje już gotowe zestawy wraz z puszka. Dodatkowo najlepiej przymocować takie zabudowy do betonu w suficie ale jeśli się nie da trzeba odizolować przenoszenie drgań z głośnika na sufit bo będą Ci graly wszystkie metalowe zabudowy pod k/g. Niektórzy stosują już na samym etapie zabudowy podkładki izolacyjne pomiędzy metalowymi częściami zabudo wy. Jeśli już wszystko gotowe trzeba musowo odizolować wykonana zabudowę głośnika od zabudowy k/g.

Kable spokoknie wystarcza 2x 2,5mm. Ja mam 4 kolumny na suficie od Dolby atmos ale gotowe typu płaskiego które są przeważnie wieszanie jako tylne w kinie domowym. Dokładnie model heco 200f. Z tym że od razu mówię z uwagi na płytka zabudowę to basu z nich dużego nie uzyskasz. Ja je mam jako efektowe a ty chcesz aby z nich puścić całe swoje audio...

To nie wpływa negatywnie, chyba że jest źle zrobiony ale zakładam że nie.

Jaki masz budżet?

Sprzęt nowy? Używany?

Możemy poszukać używanego za 2000 zł i nowego za 20000 zł. To zależy od ciebie.

Możemy Ci przygotować projekt instalacji prześlij tylko rzuty pokoju.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.