Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki z Allegro

nocnymocny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam na imię Piotr i jest to mój pierwszy post na niniejszym forum. Bardzo proszę o rozsądną i fachową pomoc.

Obecnie posiadam następujący sprzęt stereo: wzmacniacz - Atoll In 80 Se, odtwarzacz: Yamaha CD-S700, kolumny: Tonsil Fiesta (zarówno podłogówki, jak i podstawki), kable Melodika. Mój pokój ma wymiary 4m x 4,6m.

Słucham cięższych gatunków muzycznych - od Infernal War, Furię, Bathory, Slavland, poprzez folk: Jar, Alne, Radogost, aż do starego Turbo i TSA. Czasami także troszkę klasyki.

Mam do dyspozycji budżet ok. 4 tys. zł. Chciałbym pieniądze te przeznaczyć na zakup kolumn podstawkowych, które grałyby z moim obecnym wzmacniaczem i brzmiałyby lepiej od Tonsilów. Zależy mi na dynamice, przejrzystości, głębi. Problemem jest odsłuch w salonie audio. Najbliżej mam do Olsztyna - 60 km (sklep Corab - tylko, że mały wybór), inne miasta nie wchodzą w grę (Płock, Toruń - ok. 120 km). Mieszkam w okolicach Nidzicy.

Czytając różne opinie zastanawiam się nad Canto Grand od Studio 16 Hertz. W przeciągu trzech-czterech miesięcy skrupulatnego oszczędzania, dokupiłbym do nich lampę w granicach 4-5 tys. (Silver Luna Fezz Audio, JAG 200/400 SE, Feliks Audio William). Waham się - zostać przy Canto Grand, czy kupić coś innego - raczej używanego - co będzie grało "lepiej" w moich klimatach. W Allegro znalazłem kilka propozycji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaję sobie z subiektywizmu opinii, jednocześnie bardzo proszę o jakieś sugestie, podpowiedzi. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/129828-podstawki-z-allegro/

Ostatnio za 4 tys kupilem kolumny polskiej manufaktury BMN, model S3. Jestem z Kętrzyna, wpadaj, posluchasz, ocenisz. Możesz też sobie wypożyczyć i sprawdzić sam. Za te pieniądze to super kolumny, nie do pobicia względem cena/jakość.

?👈

Witam! Mam na imię Piotr i jest to mój pierwszy post na niniejszym forum. Bardzo proszę o rozsądną i fachową pomoc.

Obecnie posiadam następujący sprzęt stereo: wzmacniacz - Atoll In 80 Se, odtwarzacz: Yamaha CD-S700, kolumny: Tonsil Fiesta (zarówno podłogówki, jak i podstawki), kable Melodika. Mój pokój ma wymiary 4m x 4,6m.

Słucham cięższych gatunków muzycznych - od Infernal War, Furię, Bathory, Slavland, poprzez folk: Jar, Alne, Radogost, aż do starego Turbo i TSA. Czasami także troszkę klasyki.

Mam do dyspozycji budżet ok. 4 tys. zł. Chciałbym pieniądze te przeznaczyć na zakup kolumn podstawkowych, które grałyby z moim obecnym wzmacniaczem i brzmiałyby lepiej od Tonsilów. Zależy mi na dynamice, przejrzystości, głębi. Problemem jest odsłuch w salonie audio. Najbliżej mam do Olsztyna - 60 km (sklep Corab - tylko, że mały wybór), inne miasta nie wchodzą w grę (Płock, Toruń - ok. 120 km). Mieszkam w okolicach Nidzicy.

Czytając różne opinie zastanawiam się nad Canto Grand od Studio 16 Hertz. W przeciągu trzech-czterech miesięcy skrupulatnego oszczędzania, dokupiłbym do nich lampę w granicach 4-5 tys. (Silver Luna Fezz Audio, JAG 200/400 SE, Feliks Audio William). Waham się - zostać przy Canto Grand, czy kupić coś innego - raczej używanego - co będzie grało "lepiej" w moich klimatach. W Allegro znalazłem kilka propozycji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdaję sobie z subiektywizmu opinii, jednocześnie bardzo proszę o jakieś sugestie, podpowiedzi. Pozdrawiam.

Rafał dobrze mówi...będziesz miał kolumny w domu.Spodobają się to zostaną w przypadku negatywnych odczuć odsyłasz.Czysty bezpieczny zakup.Towar masz NOWY.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Kolumny z materiałową kopułką zagrają skrajnie inaczej górą od tych z metalowymi. To dwa różne światy. Bez względu na to kto co Ci tu napisze, warto zaliczyć odsłuch na własnym wzmacniaczu. W przeciwnym wypadku wrócisz tu za kilka miesięcy.

Kupuj najlepiej nowy sprzęt z możliwością oddania , masz takie prawo odesłać sprzęt do 10 dni to Ci wystarczy na odsłuch i decyzję ....., nawet jak będziesz musiał odesłać sprzęt na własny koszt to i tak wyjdzie Cię to taniej niż jakbyś miał jeździć po salonach i słuchać u nich na miejscu co przecież nie gwarantuje tego że te same kolumny zagrają identycznie u Ciebie w domu ( zazwyczaj nie zagrają )...

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

@nocnymocny: nie doradzę.

Ale wiesz, czemu postawiłem Ci pyffo?

Bo to świetny, konkretny, ładnie, bezbłędnie napisany post. Od dawna tak mile mi się nie czytało.

Pozdrawiam.

Przede wszystkim dziękuję za odzew na moje pytania.

Rafał - dziękuję za zaproszenie na odsłuch. Tak się składa, że w Kętrzynie mam szwagra, więc na pewno będę, tylko jeszcze nie wiem, kiedy. Jeśli propozycja będzie aktualna, odezwę się poprzez niniejsze forum. Manufaktury BMN nie znałem. Widzę ciekawe propozycje za rozsądną cenę. Sam celowałabym w model S1. Przeczytałem, co jest w Internecie o firmie; zarówno Twoją opinię, jak i inne. Myślę, że skontaktuję się z BMN i zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Yankes, Mrok i Tommiashi - macie rację z odsłuchem. Jeśli będzie możliwość, najpierw odsłuch, później decyzja. Nie będę się spieszył z decyzją, bo nie chcę później żałować.

Bezlitosna Niusia - dzięki. Nasz język jest przecież świadectwem nas samych.

Przede wszystkim dziękuję za odzew na moje pytania.

Rafał - dziękuję za zaproszenie na odsłuch. Tak się składa, że w Kętrzynie mam szwagra, więc na pewno będę, tylko jeszcze nie wiem, kiedy. Jeśli propozycja będzie aktualna, odezwę się poprzez niniejsze forum. Manufaktury BMN nie znałem. Widzę ciekawe propozycje za rozsądną cenę. Sam celowałabym w model S1. Przeczytałem, co jest w Internecie o firmie; zarówno Twoją opinię, jak i inne. Myślę, że skontaktuję się z BMN i zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Jak będę w domu to zapraszam, bo ja na zmiany pracuje. Kupując nowe BMN to praktycznie jak kupno uzywek renomowanego producenta, bo nie masz na produkcie marży sklepu. Możesz kontaktować się z Bogdanem z BMN, bez problemu udostepni ci kolumny na odsłuch jeżeli nie chce ci się do mnie jechać.

?👈

Kolumny z materiałową kopułką zagrają skrajnie inaczej górą od tych z metalowymi. To dwa różne światy. Bez względu na to kto co Ci tu napisze, warto zaliczyć odsłuch na własnym wzmacniaczu. W przeciwnym wypadku wrócisz tu za kilka miesięcy.

Nasza wirtualna Rodzina rozrasta się!

De gustibus non est disputandum

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.