Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM8005 - jakie kolumny?

Szeryf79

Rekomendowane odpowiedzi

Poza tym DC6T to nie cena R700 czy R900.

Trzeba by porównać do serii Precision która jednak stereofonicznie wypada dużo lepiej.

Yankes, szeryfowi chodziło rozumiem o Dynaudio średniej klasy w ich mniemaniu. Więc która to seria jest za tyle? DM? Emit? Audience?

To nie średnia półka Dynaudio. Ja bym ją zaliczył dopiero od Focusów.

Góra i średnica to tam słaba.

Nie wiem z czym słuchałeś R700 ze tak twierdzisz?

Akurat góry nie brakuje i to ładnie brzmiącej. Ja miałem je kiedyś najpierw z Anthem Integrated 225 i grały niezłe, ale dopiero z Denonem 2020ae rozwinęły skrzydła. Bardzo dobrze je wspominam, cena i jakość w tym przypadku jak dla mnie była wyważona.

a czy wg Was ten Marantz pm 8005 poradziłby sobie z kolumnami do 15 tys? a jeśli tak, to z jakimi? czy ktoś słuchał?

To zalezy, bo ceny nie graja, logo na sprzecie rowniez.

Za 15 tys idzie kupic kolumny , ktore zagraja na 10% swoich mozliwosco z tym wzmacniaczem. Idzie tez kupic takie o slabym stosunku jakosci do ceny , ktore osiagna znacznie wiekszy pulap swoich mozliwosci. Mocowo pm8005 napedzi nawet lepsze kolumny ale system nie osiagnie klasy brzmienia adekwatnej do wydanej kapusty.

Pytanie na czym nam ostatecznie zalezy? Jaki cel chcemy osiagnac?

Nie wiem z czym słuchałeś R700 ze tak twierdzisz?

Akurat góry nie brakuje i to ładnie brzmiącej. Ja miałem je kiedyś najpierw z Anthem Integrated 225 i grały niezłe, ale dopiero z Denonem 2020ae rozwinęły skrzydła. Bardzo dobrze je wspominam, cena i jakość w tym przypadku jak dla mnie była wyważona.

Miałem R300 z Denonem 2000 i Yamaha 2000. Ładne one są. Fakt.

?👈

Miałem R300 z Denonem 2000 i Yamaha 2000. Ładne one są. Fakt.

Nie masz juz r300 ani yamahy?

Jeśli słuchałeś tylko R300 to nie oceniaj R700, zapewniam Cię ze to lepsze granie.

Muda twierdxi ze t900 jeszcze lepszy ogolny dzwiek mają.

Jeśli słuchałeś tylko R300 to nie oceniaj R700, zapewniam Cię ze to lepsze granie.

Na basie, tylko i wyłącznie. Reszta tj średnica i wysoka sekcja to jest to samo co do joty.

Muda twierdxi ze t900 jeszcze lepszy ogolny dzwiek mają.

Nawet muda stwierdził że srednica i gora jest taka sama. Bas to co innego, wiadomo. We wszystkich modelach R, za górę i średnie odpowiada ten sam przetwornik więc jak one mogą grać inaczej czy lepiej?

czyżbyś mial złe zdanie o R300? źle grały z wyższymi Denonami?

Nie mam złego zdania. Doszedłem do punktu zwrotnego że można lepiej i taniej.

?👈

Na basie, tylko i wyłącznie. Reszta tj średnica i wysoka sekcja to jest to samo co do joty.

Nawet muda stwierdził że srednica i gora jest taka sama. Bas to co innego, wiadomo. We wszystkich modelach R, za górę i średnie odpowiada ten sam przetwornik więc jak one mogą grać inaczej czy lepiej?

Nie mam złego zdania. Doszedłem do punktu zwrotnego że można lepiej i taniej.

Mogą grać inaczej i będą, choćby ze względu na rozmiar paczki.

Ważne też z czym grają.

Co ma rozmiar paczki do średnicy i góry? Pytam po raz kolejny?

Na te pytanie nie odpowiem ale z tego co pamietam muda pisal ze r900 sa imaczej zestrojone. Zatem brzmia inaczej niz r 700 . Podkreslal ze nie chodzi o sam bas.

To moze inaczej zapytam, czy do 10tys.zl warto poszukac kolumn do wzmaka Marantz 8005? Jakie kolumny warto poszukac, aby zagraly lepiej niz obecne Tannoy Revolution dc6t? Bardzo lubie połączenie Marantz z Tannoy. Brakuje mi tutaj troche więcej dynamiki, no i lepszej barwy.

Na te pytanie nie odpowiem ale z tego co pamietam muda pisal ze r900 sa imaczej zestrojone. Zatem brzmia inaczej niz r 700 . Podkreslal ze nie chodzi o sam bas.

To chyba sam coś pogmatwałeś, bo własnie podkreslał że tylko bas jest inny. Zresztą nie ma to żadnego znaczenia, bo muda to żadna wyrocznia. Klekał przed wszystkim co mu się spodobało, a za pół roku mieszał to z błotem. Przetworniki te same, te same oszczędności na zwrotnicy więc i te same granie.

To moze inaczej zapytam, czy do 10tys.zl warto poszukac kolumn do wzmaka Marantz 8005? Jakie kolumny warto poszukac, aby zagraly lepiej niz obecne Tannoy Revolution dc6t? Bardzo lubie połączenie Marantz z Tannoy. Brakuje mi tutaj troche więcej dynamiki, no i lepszej barwy.

No i z tym PM8005 tego nie znajdziesz. Szukanie kolumn za 10 tys do tego wzmaka to wywalanie kasy w błoto.

?👈

A wchodzi w gre zmiana wzmaka? Moglbys wowczas myslac przyszlosciowo kupic muzykalne, naturalne kolumny i za rok lepszy wzmacniacz.

Tak, zmiana Wzmacniacza wchodzi w grE.

Co polecacie? Najpierw kolumny, a za jakis czas nowy wzmacniacz.

Jean Marie Reynaud - Euterpe supreme

Na audio show tydzien temu mocno zamiataly. Oczywiście graly na bardzo dobrych kablach. Do tego wzmaku dimd pp 10 za niecale 15tys i Dac Aqua La Voce (sam go mam w swoim systemie ). Po wystawie, z tego co wiem, zaraz potencjalny klient bral je na odsluch do siebie.

Idzie na nich zlozyc system bardzo muzykalny, rozdzielczy, przestrzenny ze swietna scena. Malo znana w Polsce firma ale pamiętaj, że metki i loga nie grają. Na kolumny duzych, znanych marek musialbys wydac nawet dwa , albo i wiecej razy kasy aby osiagnac zblizony poziom. Stosunek jakosci doceny jest bardzo korzystny. Mozna posluchac w Bydgoszczy albo wypożyczyć na odległość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z podlogowek w tej cenie tylo te powyzej przychodza mi do glowy.

Ponizej 10 tys masz studio 16hz minas anor z Polski. Do polaczenia w przyszlosci z lampa Cayin. Użytkownicy tych konfiguracji sa zadowoleni, jest ich wielu. Osobiście nie słuchałem.

Kolejne kolumny to Wigg Art Arvil, tez polskie paczki o dobrym stosunku jakosci do ceny. Cena okolo 9 tys. W Bydgoszczy sa tam gdzie Jean-Marie Reynaud oraz w Czechowicach-Dziedzicach w AudioON.

Jak jestes z poludnia Polski to wspomniane studio16hz z cayinem w Tychach mozesz odsłuchać.

Również w Czechowicach-Dziedzicach w AudioON skladaja systemy o korzystnym stosunku jakosci do ceny. Warto sie tam udac jesli masz mozliwosc.

Pomysl ile w przyszłości mozesz wydac na wzmacniacz i wowczas w powyzszych salonach mozesz porownac systemy w Twoim budżecie.

Ukryta Zawartość

Propounuje Tannoy Dimision TD8 CENA RYNKOWA TO 24000ZL U mnie 8000zl kart kartony stan top

Lub jakies inner Usher DMD ,Kef Reference.Totem wzmacniacz pod pacha I zqpraszam do Lodzi

Jeśli lubisz to połączenie sprawdź Precision 6.4. Zamoknięte paczki o prawdziwym basie, potrafi zejść nisko jednak nigdy nie wysuwa się na pierwszy plan.

Polecam sprawdzić jeszcze wspomniane Minas Anor oraz

Elac FS 407

Ukryta Zawartość

Magnaty Quantum 1009S

Ukryta Zawartość

Dźwiękowo podobne do Tannoya są też Chario Pegasus. Bardzo melodyjne granie. Chodź dynamika na nieco niższym poziomie niż wspomniane przeze mnie inne typy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Uzupełnij opis w profilu aby nie trzeba było szukać co obecnie masz.

SA7003? To wypożycz sobie np. Arcama CDS27. Posłuchaj i będziesz wiedział czy chcesz iść w tym kierunku, czy może w zupełnie przeciwnym. Opisz wrażenia na forum, to będzie łatwiej Ci pomóc.

Kolumny ile godzin już grają z normalną głośnością? Tannoye stosunkowo długo się docierają. No i nie wiem czy nie najważniejsze: jak głośno słuchasz? Bo one lubią grać głośno :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu masz apkę na androida.

Precision 6.4. Zamknięte paczki

Membrana bierna, to nie jest obudowa zamknięta. To raczej bass reflex.

Ukryta Zawartość

Membrana bierna to nie bass reflex. Bliżej im do obudowy zamkniętej chodź masz rację że to nie dokładnie to samo.

Co do reszty się zgadzam. Dc6t ma jednak mały mankament mianowicie lubi grać głośno ale nie specjalnie umie. Jest wąska granicą pomiędzy jego bardzo dobrym graniem a już nie. Trzeba się w trafić. Chociaż w tej cenir to nie trudno iść o krok do przodu.

Pozdrawiam

"Zestawy z membraną bierną ze względu na teorię opisującą ich działanie są pokrewne zestawom typu bass-reflex."

Ukryta Zawartość

Co do głośności grania, to też jest kwestia metrażu. DC6T to małe podłogówki na 15-20 m², no może do 25 m².

Ukryta Zawartość

Teoria ws praktyka :) ale niech będzie.

Zgadzam się co do dc6t ładniej grają w mniejszym pomieszczeniu.

Trochę się offtop zrobił. Poczekajmy na opinie chętnych na jakim są etapie wyboru.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

to by były fajne kolumny gdyby miały trochę średnicy i prawdziwego basu - jeśli nie jesteś z branży -której źle się te lakierki sprzedają - posłuchaj choćby SF toy tower - zobaczysz na co stać ten wzmacniacz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.