Skocz do zawartości
IGNORED

Potrzebuje rady przy wyborze kolumn .

mar.s

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Wyobrażasz sobie połączenie takiej wstęgi z gęsto grającym średniakiem audiotechnology, dynaudio lub illuminatorem? Miałem tego RAALa u siebie. Przy tym Mundorfie to Mercedes.

Połączenie jego charakteru grania z głośnikiem klasycznym jest niemożliwe. To piszczy a nie gra. Na szczęści Bóg dał nam folię stretch :)

Szymonie jesteś w błędzie , piszczy jak połączysz je nisko .

Wtedy kwiczy i szeleści ;)

Z podanymi przez Ciebie głośnikami to niemożliwe ze względu na ograniczone od góry ich pasmo .

Połączenie wstęgi z aerożelowym Audaxem ciągnącym bez problemu do 4 KHz jest jak najbardziej moźliwe .

Z gęstym i ciepłym Audaxem wysoko cięta wstęga gra wybornie .

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Widocznie inaczej rozumiemy matowość- to jest taka welwetowa aura wokół dźwięku wychodząca jakby z czarnego tła, ale to nie jest aura z Passa. Zbyt analitycznie nie lubię, a Duelundy dają w tym umiar pierwsza klasa. Bez wybrzmień? Nie oto chodzi. Muszą być, tylko wolę jak są szybko wygaszane a nie snują się jak smród po gaciach. Jak widzisz każdy ma własną wizję ulubionego dźwięku i się nie dogadamy:)

To był żarcik ;)

Żeby ocenić jakiś system to trzeba go posłuchać . Nawet najbardziej kwieciste opisy nie są w stanie oddać klimatu .

Szymonie jesteś w błędzie , piszczy jak połączysz je nisko .

Wtedy kwiczy i szeleści ;)

Z podanymi przez Ciebie głośnikami to niemożliwe ze względu na ograniczone od góry ich pasmo .

Połączenie wstęgi z aerożelowym Audaxem ciągnącym bez problemu do 4 KHz jest jak najbardziej moźliwe .

Z gęstym i ciepłym Audaxem wysoko cięta wstęga gra wybornie .

Dokładnie tak jest. Do tych 13 Audaxa było stworzone słynne "złote jajko" czyli przetwornik piezopolimerowy łączony bardzo wysoko.

Nasz wspólny znajomy takie produkował.

Teraz wyobraź sobie współpracę w Kavero z 18cm Audiotechnology i RAALa. Nawet wysokie cięcie nadal jest słyszalne a charakter grania poszczególnych przetworników się różni ale przynajmniej odchodzi nieprzyjemne piszczenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dali masz 9700, pozostań przy niej.

To, co zaaplikowałem do Dali idealnie się wpasowało i stworzyło zgraną paczkę. Może to też zasługa całego srebrno-złotego toru siltechowskiego.Po prostu głupi ma szczęście czasami. Ostatnio odsłuchiwałem Utopia Sopra 3 w dużym pomieszczeniu(osprzęt Vitusa, okablowanie PAD) i coś mi nie pasowało w nich. Niby ładnie, przestrzenie, czysto, ale mi się wydaje, że u mnie jest naturalniej. Skali dźwięku nie można porównywać, bo różnej wielkości pomieszczenia i Sopry to 3 drożne twory. Zszycie podzakresów u mnie jest lepsze. Może to wynikać z akustyki. U gościa jest z nią na bakier.

To, co zaaplikowałem do Dali idealnie się wpasowało i stworzyło zgraną paczkę. Może to też zasługa całego srebrno-złotego toru siltechowskiego.Po prostu głupi ma szczęście czasami. Ostatnio odsłuchiwałem Utopia Sopra 3 w dużym pomieszczeniu(osprzęt Vitusa, okablowanie PAD) i coś mi nie pasowało w nich. Niby ładnie, przestrzenie, czysto, ale mi się wydaje, że u mnie jest naturalniej. Skali dźwięku nie można porównywać, bo różnej wielkości pomieszczenia i Sopry to 3 drożne twory. Zszycie podzakresów u mnie jest lepsze. Może to wynikać z akustyki. U gościa jest z nią na bakier.

Jak przyjedziesz to poznasz jeszcze kilka ciekawych udoskonaleń. Focal może pomarzyć o spójności tej Vify na średnicy + 9700.
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Dokładnie tak jest. Do tych 13 Audaxa było stworzone słynne "złote jajko" czyli przetwornik piezopolimerowy łączony bardzo wysoko.

Teraz wyobraź sobie współpracę w Kavero z 18cm Audiotechnology i RAALa. Nawet wysokie cięcie nadal jest słyszalne a charakter grania poszczególnych przetworników się różni ale przynajmniej odchodzi nieprzyjemne piszczenie.

Tak to są głośniki Amplifona .

Wysoko cięta wstęga wygląda tak .

Nic nie szeleści i nie piszczy ;)

post-59766-0-62823000-1486652980_thumb.png

Ja słuchałem RAALa , jest super pod warunkiem , że obsługuje pasmo powyźej 4 KHz .

Poniżej wstęgi niestety są zbyt ostre , moim zdaniem zupełnie nie nadają się na średnicę .

Wysokie pasmo obsługiwane przez dobrą wstęgę jest obłędne .

Żaden klasyczny głośnik nie jest w stanie przekazać takiej ilości szczegółów bez wystrzeń i podbicia tego pasma .

Wstęga ze względu na bardzo niską masę i duźą powierzchnię w dobrej aplikacji pokazuje rzeczy , których nie usłyszysz np. z nawet najlepszych tekstylnych kopułek .

Mundorf to nie jest typowa wstęga tylko AMT i jest znacząco przereklamowana .

Co do Kawero to Father Pio - Audiosynergia zbuduje Ci takie za ułamek tej kwoty i jeszcze dostroi do Twojego gustu i pomieszczenia .

Posluchaj dobrej aplikacji berylu. Jest lepszy niz wstega.

Troszkę się działo pod moją nieobecność ;)

Dzięki za wszelkie propozycje wymiany kolumn jak i paneli.

Co do samych kolumn to mialem kilka par u siebie , kilku słuchałem u znajomych i żadna standardowa konstrukcja nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak Elektrostat. Postanowiłem więc nie krążyć do okoła i nie szukać dźwięku jak z elektrostatu w kolumnie która nią nie jest.

Kupiłem model możliwie mały żeby zagrało to jakoś w małym metrażu i teraz będę do tego dążył.

Szymona pomysły na akustyka wyglądają cholernie interesująco , niestety ceny zaporowe . Po za tym mieszkam na wynajętym mieszkaniu i nie mogę sobie pozwolić na to co bym chciał.

Na chwilę obecną chce uzyskać możliwie najlepszy efekt z tego co posiadam.

Rodzinka niebawem wyjeżdża więc będzie więcej czasu na słuchanie.

Jeśli możecie doradzić kwestie ustawienia paneli które posiadam będę wdzięczny. Czy zostawić pomieszane jak w chwili obecnej czy jednak inaczej ustawić?

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Posluchaj dobrej aplikacji berylu. Jest lepszy niz wstega.

A wstęga berylowa ? Może być ?

Albo taka jak na zdjęciu , 5 kg wagi i układ magnetyczny taki , że przyłożony do niej mechaniczny zegarek nadaje się do wyrzucenia ;)

Takie rzeczy w Polsce się dzieją ;)

post-59766-0-76883600-1486712375_thumb.jpg

A wstęga berylowa ? Może być ?

Albo taka jak na zdjęciu , 5 kg wagi i układ magnetyczny taki , że przyłożony do niej mechaniczny zegarek nadaje się do wyrzucenia ;)

Takie rzeczy w Polsce się dzieją ;)

Moze byc. Tez lubie wstege i uwazam je za jedne z najlepszych jesli chodzi o pasmo wysokotonowe. Oczywiscie wstega wstedze nierowna . I spuść z tonu troche bo nieprzyjemnie sie z Toba rozmawia.
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Moze byc. Tez lubie wstege i uwazam je za jedne z najlepszych jesli chodzi o pasmo wysokotonowe. Oczywiscie wstega wstedze nierowna . I spuść z tonu troche bo nieprzyjemnie sie z Toba rozmawia.

Przecież majty mam luźne;)

Troszkę się działo pod moją nieobecność ;)

Dzięki za wszelkie propozycje wymiany kolumn jak i paneli.

Co do samych kolumn to mialem kilka par u siebie , kilku słuchałem u znajomych i żadna standardowa konstrukcja nie zrobiła na mnie takiego wrażenia jak Elektrostat. Postanowiłem więc nie krążyć do okoła i nie szukać dźwięku jak z elektrostatu w kolumnie która nią nie jest.

Kupiłem model możliwie mały żeby zagrało to jakoś w małym metrażu i teraz będę do tego dążył.

Szymona pomysły na akustyka wyglądają cholernie interesująco , niestety ceny zaporowe . Po za tym mieszkam na wynajętym mieszkaniu i nie mogę sobie pozwolić na to co bym chciał.

Na chwilę obecną chce uzyskać możliwie najlepszy efekt z tego co posiadam.

Rodzinka niebawem wyjeżdża więc będzie więcej czasu na słuchanie.

Jeśli możecie doradzić kwestie ustawienia paneli które posiadam będę wdzięczny. Czy zostawić pomieszane jak w chwili obecnej czy jednak inaczej ustawić?

Najpierw zmierz mody na basie. Trzeba przynajmniej ten zakres zrobić po Bożemu :)

Szymonie głośniki AMT, nie mają nic wspólnego dźwiękowo z RAALem

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Szymonie głośniki AMT, nie mają nic wspólnego dźwiękowo z RAALem

Pojęcie AMT kryje w sobie nie tylko oryginał ESS Heil z USA ale też wiele badziewnych głośniczków jak wspomniany Mundorf. Czy ja pisałem, że te przetworniki brzmią bliźniaczo?

Mówiłem zacznij od basu. Te podstawowe ustroje działają zbyt wąskopasmowo. Im większy zestaw z mocniejszym i niższym basem tym więcej wychodzi niedoskonałości pomieszczenia.

Niestety pułapki basowe to zdecydowanie największe gabarytowo ustroje. Jeżeli chcesz się za to brać, to polecam wybrać ludzi, którzy nie są może tak aktywni na forach, ale mają za to jakieś doświadczenie w tym temacie.

Jeżeli grasz z plików, to możesz zrobić pomiary i wgrać odpowiednią krzywą korekcji DSP do HQ Playera albo Jrivera (programów które oferują convolution engine). Podobno przynosi to znakomite efekty. Sam u siebie jeszcze nie próbowałem, choć ciągle chodzi mi to po głowie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

postawiłem na kolcach i na granacie żeby go trochę spiac , ale niestety momentami nadal jest go zbyt wiele. Ciężkie to życie.

Osobiście to bałbym się stawiać cokolwiek na granacie:) Po prostu nie stawiaj kolumn na granicie tylko przykręć kolumny do podstawy granitowej i zastosuj kolce pod płytę. Po prostu poeksperymentuj. Będziesz miał o połowę mniejszy bas i o wiele bardziej zdyscyplinowany dźwięk. Na początku będzie ci się wydawało, że dźwięku ubyło sporo i tak jakoś chudo bo bas nie wali w ryj ale z czasem docenisz większe zdyscyplinowanie tegoż dźwięku. Zawsze można się przecież wycofać i wrócić do poprzedniego ustawienia. Tylko eksperymenty czynią z nas mistrzów:)

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Nie gram z plików.

Czy jest sens kupić ustrojem w ciemno i eksperymentować na słuch . Czy pomiary są konieczne ?

Nie ma .

Najpierw pomiar , później strojenie . Inaczej szkoda kasy .

W pomiarach wyjdą Ci wszystkie problemy z akustyką czarno na białym .

Koledze pomiar zajmie pewnie z 15 minut .

Zawsze wierzyłem, że to tylko kwestia czasu... i audiofilia po latach "chudych" mentalnie i merytorycznie (równiez w Polsce, w domowym audio) zacznie powoli stawać się coraz bardziej racjonalna.

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Zawsze wierzyłem, że to tylko kwestia czasu... i audiofilia po latach "chudych" mentalnie i merytorycznie (równiez w Polsce, w domowym audio) zacznie powoli stawać się coraz bardziej racjonalna.

Audio to tylko inżynieria , nic więcej .

Choć co innego próbuje wmówić nam branża .

A gdzie magia i grające powietrze?

W audiofilskich bajkach .

Magia i grające powietrze wystąpi wówczas gdy inżynier" wpadnie" gdzie i jakie zaimplementować elementy by to uzyskać. Ciężki to kawałek chleba bo coś słabo ostatnio im to wychodzi. Amplifon, Kondo, Wavac, a reszcie to słabo idzie, co nie przeszkadza walić im ceny z kosmosu, bo przeceż odpowiedni pijar i tak załatwi wszystko.

Gość

(Konto usunięte)

A gdzie magia i grające powietrze?

Uuuu...czyżby upadek hiendu i ratowanie jego honoru ilością basu...?

To już magia i powietrze nie jest modne? ;-)))

No więc sprawa wygląda tak .

Mam problem z basem

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.