Skocz do zawartości
IGNORED

Atoll in100se vs Primare i22

adams84

Rekomendowane odpowiedzi

Adams 84

To czego szukasz czyli głębi sceny, separacji, szczegółowości na pewno nie znajdziesz w atoll in 100 se, tego piecyka plusy to barwna i lekko ocieplona średnica, wyjątkowo mocno napowietrzona góra i sprężysty bas chociaż z mocno zaokrąglonym konturem i całkiem konkretną makrodynamiką (daleko mu do spokojnego misia). Scena, jej głębia i reszta cech, które wypisałeś to nie ten kierunek, faktycznie to o czym piszesz może Ci dać baltek, którego mój Kolega bezpośrednio porównywał z setką atolla i epoca 3 to miała za to nie miała tego co ma setka, jak zwykle nie ma ideału... Na Twoim miejscu faktycznie uderzyłbym najpierw w kierunku baltka, od atolla jednak odstąpił. Zostaje pytanie jak to się zgra z kolumnami no ale to już sam musisz posłuchać.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

ja szukam spójności, barwy, wybrzmień, naturalności, słuchałem kolumn do 19tyś i moje Ushery V602 za 3,6 tyś były lepsze od wszystkich do 12tyś, ceną nie ma się co sugerować. Dotyczy też aut :)

kilka dni przed tym jak kupiłem swoje Ikony 6mk2 słuchałem Usher v-602. Bardzo mi się podobały, ale jednak Dali miały lepsza góre bardziej szczegółową, i bardziej zróżnicowany bas. Ushery być może grały troszkę równiej, choć w ogólnych rozrachunku brzmienie wolałem Ikony choć Usher również podobało mi się. Porównywałem z : Dali Opticon 6, Focal Aria 936, Tannoy Revolution xf6, Heco celan gt 702, canton vento 809(to dopiero była masakra). Wygląd Usher bardzo ładnie wykończone, ale kolorem żadne nie pasują do mojego venge. Wszystko zawsze grało na Primare.

Gość aqs

(Konto usunięte)

U mnie Ushery zaczęły grać dopiero z Krellem KAV300i pokazały mega potencjał. Atoll, Hegel, Czy Rotel nie wycisnęły z nich potencjału.

Dali fakt mają bardziej szczegółową górę, popracuj nad akustyką, wymiana Primare na Atolla nie wiele da, moim zdaniem

Jesli nie masz zamiaru zmieniac tych kolumn i podoba Ci sie ich polaczenie z Primare, to koniecznie posluchaj ich z wyzszym modelem.

I30.1 mozna wyrwac za €1100 w stanie idealnym. Jednak wolalbym kupic a30.1 gdyby byla taka mozliwosc.

Jesli nie masz zamiaru zmieniac tych kolumn i podoba Ci sie ich polaczenie z Primare, to koniecznie posluchaj ich z wyzszym modelem.

I30.1 mozna wyrwac za €1100 w stanie idealnym. Jednak wolalbym kupic a30.1 gdyby byla taka mozliwosc.

ostatni był do kupienia na olx a30 za 2500zł ale poszedł jak ciepła bułeczka.

i30 z 7,8 miesięcy temu na olx były po 3tyś.

Panowie walczę już trochę ze sprzętem, gram na gitarze i słuch mam. Po pewnym czasie człowiek słyszy nawet małe rozstrojenie czego nie dostrzegał kiedyś.W sprzęcie dostrzegam różnice, bo chociażby h160 i22 było słychać ale już trzeba się mocno wytężać i z doświadczenia wiem, że sprzęty grają inaczej jedne kosztują 5 tyś inne 10 ale to wcale nie oznacza że te droższe grają lepiej. Szczególnie słychać to było podczas odsłuchu głośników. Inną sprawą jest gust. Mówiąc o podmiance myśle coś około 3 tyś bo Primare nie sprzedam drożej niz 3 tyś a to i tak juz dużo, dzięki wszystkim za propozycje ale drodzy Panowie żyjemy w kraju gdzie ludzie zawłaszcza młodzi bo do takich się jeszcze zaliczam marzą o średniej krajowe o my rozmawiamy o sprzętach 5, 10 tyś. Pamiętajmy że kredyt hipoteczny, wyjazdy wczasowe(narty + 2 tygodnie latem) ciuchy ,auto normalne a nie złom kosztują, a do życia są potrzbne bardziej niż audio w domu. Dopiero w ładnym mieszkanku na wygodnej sofie z winkiem w ręku dobru sprzet słucha się z przyjemnością. Rozumiem że każdy ma swoje priorytety ale czasami nie mogę się nadziwić jak łatwo tutaj na forum każdy wydaje pieniądze(nie małe).

Myślałem o atollu bo mozna go praktycznie wymienić na i22 tak samo jak A30 i xindak za te propozycje dziękuję.

swoją droga jak myślicie gdzie jest granica jakości tzn większe pieniądz zmieniają tylko brzmienie lub pewne cechy, kosztem drugich. Czy jest to już na poziomie 5 tys czy może na 55 tys a może 555 tyś.

Z tych wszystkich, które tu były wymieniane najlepszy moim zdaniem jest....

najtańszy xindak, tylko mało audiofilski:) i dlatego nikt się nim za bardzo nie przejął.

ostatni był do kupienia na olx a30 za 2500zł ale poszedł jak ciepła bułeczka.

No nie dziwie sie. To kawal dobrego sprzetu za te pieniadze. Aczkolwiek ja swojego za tyle bym nie oddal. W srodku praktycznie niczym nie rozni sie od I30.1 i od I31.1 chyba tez. Tyle ze jest starszy, ale tak jak pisalem, jesli pochodzi z pewnego zrodla to nie ma sie o co martwic. To jest sprzet na lata i dlugo trzeba by szukac, zeby znalezc cos co godnie go zastapi.

No ten a30 w srodku wyglada calkiem ladnie.

Noo. To naprawde solidny wzmak. Na zywo wyglada jeszcze lepiej.

Jak widac nowe produkty tej firmy niewiele sie roznia od tych starszych a z zewnatrz to chyba wcale.

i30 z 7,8 miesięcy temu na olx były po 3tyś.

Panowie walczę już trochę ze sprzętem, gram na gitarze i słuch mam. Po pewnym czasie człowiek słyszy nawet małe rozstrojenie czego nie dostrzegał kiedyś.W sprzęcie dostrzegam różnice, bo chociażby h160 i22 było słychać ale już trzeba się mocno wytężać i z doświadczenia wiem, że sprzęty grają inaczej jedne kosztują 5 tyś inne 10 ale to wcale nie oznacza że te droższe grają lepiej. Szczególnie słychać to było podczas odsłuchu głośników. Inną sprawą jest gust. Mówiąc o podmiance myśle coś około 3 tyś bo Primare nie sprzedam drożej niz 3 tyś a to i tak juz dużo, dzięki wszystkim za propozycje ale drodzy Panowie żyjemy w kraju gdzie ludzie zawłaszcza młodzi bo do takich się jeszcze zaliczam marzą o średniej krajowe o my rozmawiamy o sprzętach 5, 10 tyś. Pamiętajmy że kredyt hipoteczny, wyjazdy wczasowe(narty + 2 tygodnie latem) ciuchy ,auto normalne a nie złom kosztują, a do życia są potrzbne bardziej niż audio w domu. Dopiero w ładnym mieszkanku na wygodnej sofie z winkiem w ręku dobru sprzet słucha się z przyjemnością. Rozumiem że każdy ma swoje priorytety ale czasami nie mogę się nadziwić jak łatwo tutaj na forum każdy wydaje pieniądze(nie małe).

Myślałem o atollu bo mozna go praktycznie wymienić na i22 tak samo jak A30 i xindak za te propozycje dziękuję.

swoją droga jak myślicie gdzie jest granica jakości tzn większe pieniądz zmieniają tylko brzmienie lub pewne cechy, kosztem drugich. Czy jest to już na poziomie 5 tys czy może na 55 tys a może 555 tyś.

Szkoda ze mieszkamy tak daleko od siebie, bo umozliwilbym odsluch u Ciebie w domu I30 lub a30.

Ja niestety nigdy nie slyszalem tych wzmacniaczy z Dali wiec nie moge sie wypowiedziec jak to bedzie brzmialo, ale jezeli podobalo Ci sie z i22 to z trzydziestkami moze byc tylko lepiej. Oczywiscie nie namawiam. Warto potestowac rowniez z wzmacniaczami polecanymi przez innych kolegow.

Szkoda ze mieszkamy tak daleko od siebie, bo umozliwilbym odsluch u Ciebie w domu I30 lub a30.

Ja niestety nigdy nie slyszalem tych wzmacniaczy z Dali wiec nie moge sie wypowiedziec jak to bedzie brzmialo, ale jezeli podobalo Ci sie z i22 to z trzydziestkami moze byc tylko lepiej. Oczywiscie nie namawiam. Warto potestowac rowniez z wzmacniaczami polecanymi przez innych kolegow.

chyba mi tego atolla wybili ludzie z głowy chociaż podjadę do sklepu posłuchać, ale napaliłem się na i30 :)

Jak w salonie atoll będzie niewygrzany ( a na 99 % będzie) i do tego nie stał pod prądem to jak go podłączą to zagra gorzej jak denon pma 720 ae, miej to na uwadze. No chyba, że masz blisko do dystrybutora, oni mają egz. wygrzany i tam odsłuch ma jakiś sens chociaż nie zastąpi odsłuchu u siebie. Jednak raczej na pewno setka atolla polegnie w starciu z i30.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

no to połączysz go z jasnym wzmakiem jakim na pewno jest klasa D primare?

Primare z pewnością nie jest jasne określił bym go jako neutralny.

jak masz możliwość to posłuchaj Electrocomaniet ECi 1

Też myślę nad Eci 1 tylko ciężko odsłuchać sprzęt używany ale chyba niedaleko mnie w Gnieźnie sprzedaje

Primare z pewnością nie jest jasne określił bym go jako neutralny.

Wyjdzie z tego wybitnie szybki, punktowy bas, ale reszta może już się tak nie podobać.

obiektywnie o audio

Moze kombajn Naim unitiQute 2 w uk zuywki za £700-800.

UnitQute ma zadziwiająco dużą scenę

Choć nie wygląda.. ;)

chyba mi tego atolla wybili ludzie z głowy chociaż podjadę do sklepu posłuchać,

Posłuchaj koniecznie

Po pierwsze (jak koledzy pisali) egzemplarza wygrzanego

Po drugie - z jakąś fajną sieciówką. One są bardzo wrażliwe w tym aspekcie.

A po trzecie - i tak Atol IN200 jest lepszy ;)

UnitQute ma zadziwiająco dużą scenę

Choć nie wygląda.. ;)

Posłuchaj koniecznie

Po pierwsze (jak koledzy pisali) egzemplarza wygrzanego

Po drugie - z jakąś fajną sieciówką. One są bardzo wrażliwe w tym aspekcie.

A po trzecie - i tak Atol IN200 jest lepszy ;)

Jutro pojadę posłuchać atoll ale z tego co pamiętam mieli in80

Daj znac co kupiles. Jestem bardzo ciekawy.

Powoli Panowie pamiętajcie że mam już dobry wzmacniacz, i22 to naprawdę pożądany sprzęt, jeżeli jest ktoś z mojej okolicy to zapraszam nawet ze swoim sprzętem przy dobrym piwku, kawie posłuchamy muzyki. I wiadomość dla każdego kto myśli o Primare, to bardzo dobry wzmacniacz z hi-endowym dołem, selektywną, czysciutką górą i średnicą. Moje poszukiwania wynikają tylko i wyłącznie z ludzkiej pazernosci :-)

Wszystko co napisales o Primare to prawda, ale zeby zagral tak jak piszesz to nalezy polaczyc go z odpowiednimi kolumnami.

W takim razie mogę śmiało polecić ten wzmacniacz z Dali Ikon 6 mk2. Oczywiście wszystkim tym którzy lubią dzwiek analityczny z doskonalĄ separacją instrumentów i świetnie kontrolowanym i punktowym basem. Sterofonia I lokalizacja hi-end lokalizacja, głębia tutaj można jeszcze poprawić, i tutaj liczę na Primare i30 lub a30, ewentualnie Baltlab Endo 2, epoca 3 i jeszcze atoll.

Mnie granie tych dalli z 100se bardzo się podoba, ciekawe co powiesz po testach, opinie dalie z batlab tez mnie interesuje. Czym różni się granie atoll od batlaba.

Scan-Speak  R3004 15W 26W

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.