Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Jazzu, kolumny to Avance 670

terenowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Przejrzałem już kilkadziesiąt tematów na naszym forum i nie tylko. Jest wiele zapytań o sprzęt, lecz nie udała mi się znaleźć odpowiedzi, które grupy dobrze nadają się do Jazzu, ballad, spokojnej rozrywki i trochę klasyki. Ogólnie różne gatunki spokojnej muzyki (żadnych ciężkich ostrych brzmień). Od kilku dni mam kolumny Avance Dana 670 AV. Pokój, to mocno umeblowany i zastawiony 35 metrowy kawałek chałupy, z masa zakamarków, okien i wnęk. Słuchamy muzyki raczej cicho i średnio, a sporadycznie nieco głośniej. Jakie byście zaproponowali wzmacniacze (nie lampowe, bo są dzieciaki, które będą się przy sprzęcie kręcić, włączać i wyłączać kiedy chcą). Musi być pilot.

Pod uwagę brałem kilka producentów, ale kiedy na forum jedni daną grupę chwalą, to inni ją za coś krytykują. Stąd tez mętlik, co do wyboru.

Brałem pod uwagę takie marki jak:

Rotel - (nie wiem jednak które modele do tego typu muzyki się nadają)

Marantz - ponoć dobre są wszystkie od modelu 68 wzwyż. Natomiast nic nie wiem o Marantzach trzy i czterocyfrowych...

Onkio - tu często chwalony jest (ale i krytykowany) amplituner TX-8150. O reszcie nie wiem nic.

Sony - z grupy ES, ponoć te modele TA-F5XX, Sony TA-F7XX, ale też nie za bardzo wiem, które inne są godne uwagi.

Yamaha - tu jest moja sympatia do marki - (motocykl xj-900 i klawisze). Natomiast ze sprzętu, to wiem tylko tyle, że ponoć dobrze gra AX-700 i AX-900, ale czy inne trzy cyfrowe też są dobre? Nie mam pojęcia.

Luxman - marka zupełnie mi nieznana, ale ponoć do Jazzu całkiem dobra. Pytanie które modele?

Oczywiście, są tez inne firmy i za każdą propozycję będę wdzięczny.

Mój budżet to 500 - 2000 zł. Wzmacniacz może być używany, ale raczej nie starszy niż 25 - 30 letni. Kable do kolumn są długie, po 10 metrów każdy.

Z góry dziękuję za wszelkie propozycje.

Powiem Ci, że właśnie sobie słucham Music Hall 35.2 bo szukam czegoś co będzie grało w tygodniu, żeby nie katować lampy i twierdzę że powinieneś go koniecznie posłuchać a potem wyruszyć na poszukiwanie używki. Ja niestety tego już raczej nie oddam ale szczerze polecam.

Dzień dobry.

Znam bardzo dobre kolumny Avance Dana 670, moim zdaniem zdecydowanie najlepszą dla Ciebie opcją będzie wzmacniacz Atoll IN50SE (http://q21.pl/atoll-in50se.html). Fabrycznie nowe urządzenie przekracza założony budżet, jednak jest np. kredyt 0%. Przemyśl temat i zapraszam na odsłuchy, myśle ze warto o tym urządzeniu pomysleć, brzmieniowo będzie idealnie i nie masz żadnego ryzyka zakupu sprzętu używanego.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Propozycja nowego urządzenia, to dobra myśl. Jednak przekroczenie budżetu spore (o przynajmniej 1000 zł) od moich zakładanych 500 - 2000. Będę myślał i rozmawiał z domową księgową, ale wiem, że łatwo nie będzie...

To zaprzestań negocjacji z księgową i bierz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

masz test z pomiarami:

Ukryta Zawartość

słuchałem paru tej firmy i nigdy się nie zawiodłem: tu jest i pilot i DAC.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

To zaprzestań negocjacji z księgową i bierz:

Ukryta Zawartość

masz test z pomiarami:

Ukryta Zawartość

słuchałem paru tej firmy i nigdy się nie zawiodłem: tu jest i pilot i DAC.

...a gadają, że sprzęt po opuszczeniu sklepu traci na wartości 30-50%. Tysiaka można by dać i też nie w ciemno ;)

Jeśli już taki Rotel to nowy ~2400 zł , nawet na raty i może jeszcze coś utargujesz :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Audioburak, na PC Lab trafiłem taki opis, że Rotale (przynajmniej dwie grupy) są do zupełnie innej muzyki. Oto opis:

Rockowo/Metalowo: - Rotel - seria RA-8XX, 9XX. Klocki dla miłośników ostrego, suchego brzmienia. Charakteryzujące się dużą wydajnością prądową. Rotelowskie watty, to nie marketing, to żywa prawda :) Proste w budowie, nie zachwycające wizualnie, ale pewne w graniu, bardzo dobrze radzą sobie w repertuarze mocnego uderzenia. Tu link:

Ukryta Zawartość

Dlatego nie wiem, czy ten nowy model, o którym piszesz, nie jest własnie do tego typu muzyki?

Ukryta Zawartość

Nowe Rotele to inna szkoła grania troszkę,starzy wyjadacze serii 8xx oraz 9xx nie bardzo patrzą w stronę nowej dwucyfrowej.Nawyk/przyzwczajenie.

Miałem RA12 i polecam

Łokmen Saba

Trzeba było określić dokładniej wymagania np:

chcę słabej dynamiki

zamulonego dźwięku

oszukanych watów, bo np. Technics pisze 2 x 120 ;-)))

Jeśli uważasz, że nie da rady ( a to zupełnie inna seria ) to odradzę,

a są to rzetelne, bez przebarwień i dynamiczne klocki, no może bez piwnicznego basu...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kolumny Avance były często zestawiane ze wzmacniaczami Creek. Osobiście przez dobrych kilka lat miałem w domu Avance Omega 509 mk2 z Creekiem A50iR. Grało to poprawnie, ale moim zdaniem trochę temu Creekowi brakowało mocy.

Myślę, że Creek 5350SE byłby godny rozważenia, czasami bywa na rynku wtórnym , jest z pilotem, pewnie w założonym budżecie można by się zmieścić.

Też słuchałem tego kompletu, ale to "wyższa szkoła jazdy".

Wydaje mi się, że na początek, do zróżnicowanego repertuaru Rotel

będzie powiedzmy umownie "bardziej uniwersalny" i nade wszystko - czytelny.

Żeby się zachwycać barwą, brakiem zniekształceń czy liniową charakterystyką

naturalnych, akustycznych instrumentów - trzeba dokładnie tego chcieć.

Osobiście też Creeka polecam, ale im większa moc tym wyższa półka cenowa :-(((

Mocy to mu pewnie nie brakowało, ale już brak zniekształceń sam czasem odbieram jako

za mała moc albo ogólnie mówiąc "brak poweru" czyli pazura i ostrości...

To może być fajny sprzęt, skoro nowy nie jest tani (3500 zł). A na Alledrogo jest jeden za 2000 zł, czyli w zakładanym budżecie. Tylko ten jeden jest dokładnie na drugim końcu Polski - Słupsk. Z tego co patrzyłem, to we Wrocławiu ich nie znalazłem, by posłuchać.

do jazzu to Creek się sprawdzi idealnie

brać i się nie zastanawiać

Ukryta Zawartość

Rotele/Nady to na rockowo i metalowo nie koniecznie na jazzowo

Ukryta Zawartość

Gość aqs

(Konto usunięte)

Brałem pod uwagę takie marki jak:

Rotel

RA985BX, a jak pilot nie koniecznie to RA980BX, miałem jest to mocny wydajny prądowo wzmacniacz, gra dynamicznie z dobrym zejściem na basie, i dobrze poukładaną sceną

Padło tu kilka ciekawych propozycji. Większość w granicach górnego pułapu, jaki zakładałem. Tymczasem widzę, że czeka mnie też wymiana CD Technicsa, bo model który mam, nie dość że stary, to jeszcze najniższa półka. Tak więc budżet 2000 zł muszę podzielić na CD i wzmacniacz. Przyzwoity, jako taki CD-ek, to tak +/- 400 - 700 zł. Dlatego na wzmaka zostaje mi najwyżej 1300 - 1500 zł i w tym przedziale chciałbym coś kupić. Jeżeli macie jakieś tańsze propozycje od tych wcześniejszych, to byłbym wdzięczny.

Może nie będziesz miał na miejscu, ale już np:

Ukryta Zawartość

do tego z pilotem,

albo coś bliżej, za to poważniejsze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a CD'k może być wtedy nawet nowy...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe propozycje, szczególnie te dwie ostatnie. Jeszcze zapytam Was o stary wzmacniacz, który mógłbym kupić za mniej niż tysiąc. Jest to Luxman L-410:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co o nim wiecie i myślicie?

Nie ma pilota, ale jeżeli grałby Waszym zdaniem bardzo ładnie, to może bym to jakoś obszedł, szukając CD-ka z możliwością ściszania.

Ukryta Zawartość

Mam pytanie do tych z Was, którzy wiedzą coś o moich kolumnach Avance Dana 670 AV. Co to za kolumny? Pytam, ponieważ praktycznie nie znam innych kolumn, więc nie potrafię porównać ich z innymi i zaszeregować w jakiejś grupie. Nie umiem ich scharakteryzować i opisać. Wiem, że są dobre i nie zamierzam ich zmienić. Ale czy to kolumny ciepłe, czy zimne, czy jeszcze jakieś inne? Pytam, ponieważ wiedząc, jaki to rodzaj kolumn, znacznie łatwiej byłoby mi wybrać wzmacniacz czytają to, co już jest na forum napisane. Wiem też, że są wśród Was osoby, które znają te kolumny i potrafią coś o nich powiedzieć.

Dla mnie to będzie pomocna wiedza, bo przykładowo zakładając, że są to kolumny bardzo ciepłe, nie szukałbym ciepławych lub bardzo ciepłych wzmacniaczy. Podobnie w druga stronę, jeżeli to piszczałki, to nie brałabym pod uwagę starych piszczących wzmacniaczy Yamaha.

No i dzisiaj kupiłem Denona PMA-925R z pilotem. U sprzedającego z Dali 7.4 grała pięknie. Zobaczymy jak pójdzie u mnie. Teraz adaptuje do domowych warunków. Jutro pierwsze testy.

Czy to będzie dobry układ do Jazzu z tymi kolumnami co mam? Nie wiem. Ale coś wybrać w końcu musiałem, a ten był w okolicy i od pewnego sprzedawcy.

Propozycja nowego urządzenia, to dobra myśl. Jednak przekroczenie budżetu spore (o przynajmniej 1000 zł) od moich zakładanych 500 - 2000. Będę myślał i rozmawiał z domową księgową, ale wiem, że łatwo nie będzie...

Brałbym używany sprzęt jednak z wyższej półki.

De gustibus non est disputandum

Nie wiem Yankes czy zrobiłem dobrze. W opiniach forumowiczów, takim przykładem starego, ale dobrego wzmacniacza jest właśnie ten Denon PMA-925R. Kawała ciężkiego kloca, który kiedyś był modelem z górnej półki - w grupie Denona. Wygląda bardzo ładnie (zadbany) i wszystko w nim działa. U sprzedawcy z kolumnami Tonay 7.4 i CD Marantz 5005 zagrał przepięknie. Mam nadzieję, że u mnie finalnie nie zagra dużo gorzej, choć nie wiem ciągle w jakiej kategorii jakościowej są moje kolumny Avance AV 670, bo mało jest na ich temat w sieci.

Jak by nie było, to na razie pozostanie mi do zestawu dokupić tylko jakiś dobry odtwarzacz i można będzie zasiąść do słuchania. Mam nadzieję, że będzie koniec z szukaniem gratów, a zacznie się szukanie dobrych płyt i muzyki.

Avance to była firma, która dawała dobre głośniki do kolumn ze średniej półki

i pewnie dlatego jej kariera zbyt długo u nas nie trwała.

Np ostatnia cena monitora serii Dana "7" to było ok. 5 tys.

Na innych rynkach np "Dana 3" nieco większa niż 670 to 1800 €

więc używane też tanie nie są.

Czyżbyś nie miał ŻADNEGO źródła do tego zestawu ?

Mam Technicsa SL-PG 440A. Jeden z najniższych modeli z lat 92 - 93 (wtedy go kupiłem). Jego obecna cena rynkowa waha się od 30 do 100 zł. Myślę że brzmienie tego CD pozostawia wiele do życzenia. W innym przypadku pewnie kosztowałby nieco więcej.

Kolega miał i powiem tyle, że był to najlepszy kawałek jego zestawu;

bardziej dynamiczny niż wzmacniacz 2 x 100 W i bardziej liniowy,

niż jego kolumny w jego pomieszczeniu ;-)

Daj mu kabel IC wg. mojego pomysłu i posłuchaj.

W tym wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Audioburak opisuje jak działają wspomniane kable. A w poście nr 35 dałem zdjęcie, jak ja to zrobiłem. Dzisiaj wieczorem sprawdzę, jak ten mój zestaw zagra.

Ukryta Zawartość

Wcześniej opisywałem IC w tym samym wątku - post # 17.

Zastrzeżenie końcowe jest stale aktualne, niestety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.