Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM7005 lub PM6006

roobixx

Rekomendowane odpowiedzi

Nie zostawiłem ich nigdy koło siebie. Ale pamiętam że as 1000 także mi się podobał.

Różnią się konstrukcja w środku. Oprócz oczywistego frontu także sposób poglasniania.

To znaczy że w nowym modelu wrocono do klasycznego potencjometra?

znalazłem test a s2100 w którym został porównany do a s2000 na korzyść tego pierwszego, sam mam a s1000 któy zestawiłem z rotelem 1520 i tak ciekawi mnie jak się ma tysiączka wypadła względem tysiąc sto

Testy, testami. Jak się nie ma bezpośredniego porównania, czyli dwóch pieców obok siebie to takie testy można sobie w buty wsadzić. Odwoływanie się do wspomnień z przed lat zawsze mnie rozwalaja w tych gazetach. Co nie zmienia faktu że nowe modele wyglądają fajniej i maja fajniejszalą cenę. Aby szła w parze z poprawą grania. Osobiście czekam na spadek ceby A S2100. Może coś się pojawi z używek, bo 8 tys za ten piec to za grubo.

?👈

To znaczy że w nowym modelu wrocono do klasycznego potencjometra?

Testy, testami. Jak się nie ma bezpośredniego porównania, czyli dwóch pieców obok siebie to takie testy można sobie w buty wsadzić. Odwoływanie się do wspomnień z przed lat zawsze mnie rozwalaja w tych gazetach. Co nie zmienia faktu że nowe modele wyglądają fajniej i maja fajniejszalą cenę. Aby szła w parze z poprawą grania. Osobiście czekam na spadek ceby A S2100. Może coś się pojawi z używek, bo 8 tys za ten piec to za grubo.

To był test w av gdzie zestawiono te wzmacniacze razem, ale ja też nie wierzę testom, opinie na forum też niestety zgoła różnią się od rzeczywistości gdyż najlepiej zabrać swoją płytę i udać się na odsłuch, kupiłem a s1000 nie biorąc jej pod uwagę nawet, od tak sprzedawca w sklepie stwierdził, że do muzyki, którą słucham nadawałby się ten wzmacniacz i radził posłuchać. Wyszedłem wtedy z yamahą, którą kupiłem za 3 tysie. Oczytany tego forum jakoby wzmacniacz nie wnosił nic do brzmienia a tylko wzmacniał sygnał przekonałem się, że to jedna z większych głupot jaką można wciskać ludziom ale to tylko moje zdanie.

W nowym modelu? Jakimś nowszym od 1100?

1100 ma drabinkę rezystorów a as 1000 klasycznego alpsa.

Czy już źle pamiętam?

podobno a s1000 jest tak samo, dopiero 700 ma klasyczną regulacje głośności

Z tego co wiem to 1000 i 1100 mają inną regulację ..... hmmm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Zamiast klasycznego potencjometru głośności, we wzmacniaczu Yamaha A-S1100 pracuje nowoczesna, scalona drabinka rezystorowa (JRC NJU72321), stosowana też w najlepszym A-S3000. Potencjometr połączony z zewnętrznym pokrętłem pełni prawdopodobnie jedynie rolę sterownika."

Wygląda że dopiero AS3000 ma taki sam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

Witam mieszkam w UK i racja ceny sklepy to przepaść cenowa w porównaniu z PL czasem jak chodze po sklepach hi fi posłuchać to mają tak zwane zniżki cenowe ale tylko na danym sklepie żeby przyciągnąć klienta masakra co można kupic i za jakie pięniadze tylko dlatego że jest otwarty karton lub stało na wystawie do odsłuchów ......Pozdrawiam rodaków

• 1 miesiąc później...

Witam,

kupowałem i doszedł bez problemu DPD w 4 dni robocze.

Gwarancja 2 lata realizowana tylko w UK - tak więc w razie czego trzeba zapakować w kuriera i za ok.60-70pln wysłać.

Różnica w cenie kolosalna - wzmacniacz fabrycznie nowy.

Jestem zadowolony, szczególnie, że działa.

W porównaniu do PM7004 - ja uważam, że jest znacznie lepiej.

Pozdrawiam

Jacek

W razie czego moge pomóc z zakupem i wysyłka, gwarancja

• 5 miesięcy później...

Witam,

Staje przed podobnym dylematem, zakupu wzmacniacza i odtwarzacza strumieniowego. Bardziej skłaniam się ku PM7005 (+NA6005) , ujął mnie najbardziej w połączeniu z Jamo C803 które wybrałem do niego ostatecznie. Tyle, że podczas gdy się nad tym zastanawiałem, wertowałem fora, testy, opinie, itp. cena w Polsce spadła o tysiąc złoty. Nie tak dawno temu, gdy byłem na odsłuchu w jednym z warszawskich sklepów, cena wynosiła 4tys. zł. Skłoniło mnie to do szukania informacji, czy to chwilowa promocja, jakie są ceny na innych rynkach (tutaj podziękowania dla kolegi który wrzucił wątku link do brytyjskiego sklepu), itp. W Polsce taki zestaw kosztuje około 5300zł, na Amazonie UK 3650zł + wysyłka (jeżeli je się na wersję srebrno-złota, jest 80 funtów tańsza).

Czy jest szansa, że ceny w Polsce niedługo zbliża się do tych brytyjskich? Czy to stała przecena, czy chwilowa promocja?

do kasacji

Nie za bardzo rozumiem. Mam zakładać nowy wątek?

W UK marantz jest dużo tańszy niż w PL. Ale np Mcintosh odwrotnie z tego co zauważyłem.

Wiem, że elektronika na zachodzi jest tańsza jak w Polsce. Wiele innych artykułów też. Trochę szkoda, bo nie zarabiamy więcej :)

Ja będę się chyba jednak skłaniał do zakupu w Polsce, z różnych względów. Chociaż mam możliwość zakupu w UK na różne sposoby, z darmową dostawą włącznie. Bedę próbował negocjować cenę, jakieś interesujące mnie gratisy jak dobre przewody głośnikowe, itp.

Wracając jeszcze do tematu, nie miałem okazji odsłuchać PM6006. Porównywałem PM6005 i PM7005. Czy oby PM6006 nie będzie wystarczający do tak niewielkich kolumn podstawkowych jak JAMO C803? Jakiej różnicy w jakości dźwięku (dzięki chociażby DAC) mogę się spodziewać między PM6005 a PM6006? Raczej nie mam zamiaru zmieniać sprzętu przez wiele lat i nie wiem ,czy PM7005 Nie będzie na wyrost.

Nie za bardzo rozumiem. Mam zakładać nowy wątek?

Nie... absolutnie nie...

Słaby internet + jakieś tabletowe niedyspozycje spowodowały że odpowiedziałem na szalenie stary wpis i dopiero jak wyświetlił sie cały temat (już po dodaniu mojej odpowiedzi) to zobaczyłem że efekt jest troszkę głupi :)

Dlatego skasowałem wpis i napisałem do kasacji....

Marantz ma wejść z nowymi modelami pm8006 czy 8007 już zapowiedziany. Nie pamiętam teraz modelu.

Czy jest szansa. No jest na 8005. 7005 już stanial więc jeśli jeszcze ma staniec to już tylko symbolicznie

Będzie model PM-8006 różnica do 8005 to " elektroniczna regulacja głośności" , reszta bez zmian . I to będzie ostatnia w tym roku nowość Marantza w dziale amplifikacja . Kolejne najwcześniej wiosna 2018

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.