Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz antenowy radiowy " przelotowy " do współpracy z symetryzatorem .

czester15.30

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko gdy będzie obrócona w pinie to metalowy maszt nie będzie miał wpływu na prawidłowy odbiór ?

a i owszem występuje takie zjawisko ale przy częstotliwościach od ok 470 MHz

• 3 tygodnie później...

Stała się rzecz która chyba wprowadza korektę co do jakości sygnału mojej instalacji antenowej .

Otóż ze dwa tygodnie temu oddałem dla elektronika swego Kenwooda KT 990 D którego używałem . Od bardzo dawna zanikał cały wyświetlacz , nacisnę z góry panel , świeci się , później nie świeci się . Włączę tuner raz świeci się raz nie i tak w koło .

Wkurzyłem się zawiozłem do naprawy . Gość poprawił jakieś luty , ale od razu nie oddał , bo wyświetlacz momentami przyciemniał się . Okazało się , że jeszcze druty wchodzące ze szkła pękały , na całe szczęście wystają tam jakieś blaszki , do których można przylutować .

Po tym zabiegu wskaźniki wciąż na maksa przy tych dwóch słabych stacjach , z tym że przy włączonej funkcji Active Recepction tuner ustawia Distance ( rzecz normalna ) .

Między czasie słuchałem z Kenwooda KT 1100 i na nim te słabe stacje przerywały ( kiedyś czytałem że musi mieć silny sygnał ) .

Na Kenwoodzie KT 6500 odbiór tych dwóch słabych stacji OK ( tylko też poleciał do elektronika bo od momentu gdy kupiłem go na allegro podziałka przekłamuje i przekłamuje nieliniowo tzn. wraz ze wzrostem częstotliwości przekłamanie rośnie . Nie jest to kwestia przesunięcia strzałki na lince ) .

Napiszę później , jeśli tylko dzisiejsza pogoda sprawia że jest dobry odbiór .

To na tyle .

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie ustawienia dla polaryzacji pionowej .

Mocowanie mojej anteny jest w połowie jej długości , nie tak jak na zamieszczonym rysunku .

antena-uhf-polaryzacja-pionowa-265x300.png

Czy warto zawracać sobie głowę i odciągnąć całą antenę od masztu w bok za pomocą tego typu uchwytów ?

Czy takie osunięcie od masztu coś poprawi ( było tu już powiedziane ,że maszt stalowy nie zakłóci tych częstotliwości na których odbieramy kanały UKV ) ?

1436_2_685.jpg

9fe42e6a1d4669264afde6ef1989bf86.jpg

W moim rejonie nie nadają z polaryzacją V, ale "na czuja" sądzę, że jak maszt będzie równolegle do elementów anteny wewnątrz niej, może mocno wpłynąć na odbiór. Warto zastosować pokazaną rurkę.

Czy takie osunięcie od masztu coś poprawi ( było tu już powiedziane ,że maszt stalowy nie zakłóci tych częstotliwości na których odbieramy kanały UKV ) ?

Zakłóci, zakłóci...

Yagi to określona geometria elementów przewodzących: direktorów, dipola (wibratora) i reflektorów.

Owszem czasami wydaje się, że wiszą chaotycznie na maszcie.

Bo albo wiszą rzeczywiście chaotycznie i sygnał jest do dupy, albo zostało to wszystko przemyślane; i maszty, podpórki itd przebiegają we właściwych strefach.

W warunkach domowych powinniśmy jak najbardziej zgodnie z instrukcją zakładać takie konstrukcje.

sądzę, że jak maszt będzie równolegle do elementów anteny wewnątrz niej, może mocno wpłynąć na odbiór. Warto zastosować pokazaną rurkę.

nie prawda

Jeśli już ściągnę antenę , to dla świętego spokoju założę uchwyt prosty , to żadna robota ani duży koszt . Taki uchwyt lepiej nada się w moim przypadku .

Uchwyt o długości 60 cm chyba starczy ? Są uchwyty metrowe .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.