Skocz do zawartości
IGNORED

DAC 2000/3000 PLN

mkal

Rekomendowane odpowiedzi

PS Audio DLIII mam i chwalę, ale jego możliwości są ograniczone (USB do 24/48) i jest coś znacznie ciekawszego w okolicach 2000 zł. Chord Mojo. Zaprojektowany jako przenośny DAC/amp ma też funkcję pre-ampa i do laptopa jako źródła byłby znakomity. Dodatkowo mamy rewelacyjny wzmacniacz słuchawkowy! Dodatkowy koszt to dobry kabel mini-jack->RCA (np. Audioquest Golden Gate). Polecam.

Zgadza się i zawsze znajdziesz coś lepszego w cenie.Ja swojego DAC-a używam tylko z CD.

Miałem na testy i sie sprawdzil z Baltkiem dodatkowo mial mod Calluna stage 4

Chcieli za niego £400

Czyli cena jest OK.Jak aktualnie stoi funt?

De gustibus non est disputandum

Czyli cena nowego jest bardzo atrakcyjna.

Koledzy, a widzicie go gdzieś w polskiej dystrybucji ? Tak jak pisałem - przed zakupem chciałbym przetestować. Nie chcę się potem bawić w odsyłanie go gdzieś poza granicę PL, jeśli okaże się że np. nie współgra z moim systemem :)

Koledzy, a widzicie go gdzieś w polskiej dystrybucji ? Tak jak pisałem - przed zakupem chciałbym przetestować. Nie chcę się potem bawić w odsyłanie go gdzieś poza granicę PL, jeśli okaże się że np. nie współgra z moim systemem :)

coś takiego znalazłem...http://audio.com.pl/testy/marki/1660-ps-audio

De gustibus non est disputandum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety, nie widzę go tam :( poszperam jeszcze po sieci, może gdzieś znajdę...

Ukryta Zawartość

Tak jak Terrapin napiszę:

Wypróbuj Chorda Mojo. Takie to niepozorne ale gra znacznie lepiej niż wygląda.

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Tak jak Terrapin napiszę:

Wypróbuj Chorda Mojo. Takie to niepozorne ale gra znacznie lepiej niż wygląda.

A czy fakt, że jest to urządzenie w zamyśle mobilne, zasilane z akumulatora (ewentualnie można trzymać je cały czas w trybie ładowania, ale czy ja wiem...) no i brak wyjść RCA też mnie trochę zniechąca... Estetyka rodem z Fisher Price zresztą też ;)

Zadzwoń!myślę,że mogliby go ściągnąć.

A może ktoś z forumowiczów z Warszawy ma i zechciałby pożyczyć do testów jakieś DACi o których mowa (pobożne to życzenie, ale może znajdą się jakieś dobre dusze!) :D oczywiście chętnych zaprosiłbym w swoje skromne progi na odsłuchy ;)

Tak wygląda ten biedny UD-301 . 501 niestety jest 2 razy droższa .

UD-301 można wyrwać za tysiąc używkę, biedny jest dośc w środku. Też się nad nim zastanawiałem. Jak TEAC to UD-501.

jak znajdziesz mi 301 za 1 kzł to wysyłam dobry wyleżakowany burbon...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Sory, pomyliłem z UD H01 :) ale widziałem tego 301 za 1500 jakoś, ale dość dawno. Oczywiście uzywka.

Na Amazonie widziałem chyba tanio UD 501. Ale to za oceanem to bieda. Mógłbym mieć uzywke za ok 2500,ale to chyba za dużo.

?👈

Sporo propozycji już padło.

Fajny jest Matrix, ale odradzam model Mini I Pro i Quatro - oba sa na kości Sabre, a to moim zdaniem bardzo niemuzykalna i szara rzecz. O wiele fajniej brzmi tańszy Matrix Mini I z Analog Devices na pokładze: plastczniej, cieplej, prawdziwiej. Tu masz test starszej wersji:

Ukryta Zawartość

Niezła jest też Emotiva Stealth DC-1. Gra nieco jaśniej, ale też bardzo fajna.

Oba mają regulację głośności, wzmacniacz słuchawkowy a Emotiva także wejście liniowe i może być przedwzmacniaczem.

I unikaj grania po USB. Polecam konwerter USB/SPDiF - zupełnie inne granie.

Pozdrawiam Stempur

Ukryta Zawartość

Czasem nie wyglada ale jak to gra to juz inna sprawa:

Ukryta Zawartość

Warto przynajmniej poczytac opinie na forach audio.

Ukryta Zawartość

Eh! A ja naiwnie łudziłem się, że dyskusja przyczyni się do zawężenia grona potencjalnych kandydatów. A tu - co post, to nowy pretendent do roli DACa w moim systemie! :)

Zdaje sobie sprawę, że w dziedzinie audio dużo rzeczy jest subiektywnych (wiele też na granicy percepcji), ale czy naprawdę nie można w zadanym przedziale cenowym i zadanymi parametrami, które ma urządzenie spełniać, wskazać jakichś wyraźnych faworytów w liczbie nie większej niż, dajmy na to, trzy?

Może jeszcze raz, precyzując, określę pożądane parametry urządzenia (łącznie z tymi "sonicznymi"):

- DAC (jako podstawowa funkcja),

- preferowane 2000 PLN, w uzasadnionych właściwościami urządzenia przypadkach - możliwość nagięcia budżetu do 3000 PLN,

- urządzenie nowe (podyktowane jest to wymogiem odsłuchu przed zakupem),

- wejście USB, wejście optyczne, wyjścia RCA

- brzmienie: muzykalne, napowietrzone i przestrzenne, z detaliczną ale nie metaliczną górą pasma i lekko zaokrągloną (ocieploną) średnicą.

Żeby nie było - wszystkim dotychczas wypowiadającym się w tym wątku bardzo dziękuję i zachęcam do dalszej dyskusji!

Soekris to jedyny dac r2r ktory dostaniesz w tym budzecie

Mialem go i polecam trudno bedzie przebic. Byc moze ktorys delta sigma zagra przyjemniej ale mniej prawdziwie

Ale brak wejścia optycznego z tego co widzę... ? I zasilanie razem z sygnałem USB...

Eh! A ja naiwnie łudziłem się, że dyskusja przyczyni się do zawężenia grona potencjalnych kandydatów. A tu - co post, to nowy pretendent do roli DACa w moim systemie! :)

Zdaje sobie sprawę, że w dziedzinie audio dużo rzeczy jest subiektywnych (wiele też na granicy percepcji), ale czy naprawdę nie można w zadanym przedziale cenowym i zadanymi parametrami, które ma urządzenie spełniać, wskazać jakichś wyraźnych faworytów w liczbie nie większej niż, dajmy na to, trzy?

Może jeszcze raz, precyzując, określę pożądane parametry urządzenia (łącznie z tymi "sonicznymi"):

- DAC (jako podstawowa funkcja),

- preferowane 2000 PLN, w uzasadnionych właściwościami urządzenia przypadkach - możliwość nagięcia budżetu do 3000 PLN,

- urządzenie nowe (podyktowane jest to wymogiem odsłuchu przed zakupem),

- wejście USB, wejście optyczne, wyjścia RCA

- brzmienie: muzykalne, napowietrzone i przestrzenne, z detaliczną ale nie metaliczną górą pasma i lekko zaokrągloną (ocieploną) średnicą.

Żeby nie było - wszystkim dotychczas wypowiadającym się w tym wątku bardzo dziękuję i zachęcam do dalszej dyskusji!

CA DacMagic 100 do tego dobry zasilacz (np. Tomanek) i będzie Pan zadowolony:)

CA DacMagic 100 do tego dobry zasilacz (np. Tomanek) i będzie Pan zadowolony:)

Czy mówimy o tej samej, małej kosteczce za (aktualnie) raptem 650 zł? Pytanie czy będzie tu jakakolwiek słyszalna różnica w porównaniu do mojego aktualna DACa - Audiotrak Prodigy Cube z Muses02 jako OPAMPEM... :)

• Moderatorzy

Zdecydowanie Schiit Bifrost Multibit lub irdac Arcam w tym przedziale cenowym.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

w mniejszym budzecie mozesz jeszcze to rozważyć - dobra kość AKM x2 i nowy xmos

Ukryta Zawartość

To.moze być hit

Sam mam smsl m8 i gra nie gorzej niż Audiogd NFB 28 amanero który miałem prędzej.

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się czy hype wokół Chord Mojo jest uzasadniony. Nie znalazłem praktycznie żadnej recenzji która formułowałaby pojedynczy zarzut pod kątem tego malucha. Nagroda EISA, nagroda WhatHiFi... Zastanawiam się tylko jak to będzie się sprawdzało w postacji stacjonarnej...

Jak patrze na takie pudełka to nie wiem jak to może lepiej zagrać od porządnie zbudowanego DACa z porządnym zasilaniem itp .

Otóż to. Sam jestem sceptyczny! Ale czy recenzje mogą być efektem jakiejś zbiorowej hipnozy? Postaram się to sprawdzić!

Dla mnie, jako laika, w środku wygląda to bardziej ubogo niż mój Audiotrak :D

350x700px-LL-fc6b72ae_ChordMojointernals_D75_3685.jpeg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.