Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor do 600 Euro.

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

A gdzie kupiłeś?

A co powiecie na to?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem tylko jednego. Dlaczego jak zmniejszam gain to zminiejsza mi się maksymalne natężenie światła w pomieszczeniu. Przecież ekrany z mniejszym gainem czyli szare są robione do jaśniejszych pomieszczeń żeby wyciągnąć kontrast.

...ponieważ gain ekranu definiuje "jasność" odbicia światła od ekranu, czym mniejszy gain ekranu tym mniej taki ekran odbija ... mam nadzieje że zrozumiale napisałem...

...a idąc dalej, mniej światła odbitego od ekranu to mniej tego samego światła odbitego od ścian , którego mniej powraca na ekran ( zabijając w mniejszym stopniu czerń) dając lepszy kontrast i mniej rozświetla pomieszczenie...ekrany szare zazwyczaj mają mały gain do 0,9...

...chyba inaczej zrozumiałem Twoje zapytanie :) ;)

...czym więcej światła zewn. lub wew. jest w pomieszczeniu, tym większej jasności proja potrzebujemy i ekranu z wyższym gainem aby można było jakoś to oglądać... to chyba o to pytałeś...dlatego jak zmniejszasz gain w kalkulatorze to zmniejsza ci dopuszczalne max. oświetlenie pomieszczenia...obraz robi się ciemniejszy...

Zastanawiam się jak to ma się do tego.

Ten ekran ma bardzo niski gain bo jest prawie czarny i matowy a mimo to daje lepszy obraz w jasnym pomieszczeniu. Podejrzewam że nawet nie można by było wpisać jaki gain ma w tym kalkulatorze. O ile dobrze zrozumiałem to wszystkie ekrany mające gain powyżej 1 te ekrany odblaskowe?

Wydaje mi się że kalkulator bierze pod uwagę tylko ekrany zwykłe.... Ale są jeszcze ekrany ALR ( Ambient Light Rejection) np. takie jak Black Diamond firmy SI i MS Future, które mają zupełnie inną zasadę działania...w których gain jest wysoki, ale te ekrany większość światła odbijają tylko w jednym kierunku ( a nie jednakowo we wszystkich kierunkach , jak ma się to w przypadku zwykłych) i do tego mają specjalne filtry maski... O zasadach działania takich ekranów możesz poczytać tutaj na początku artykułu...Maciej wszystko tam wyjaśnił... :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem czemu ale nie mogę znaleźć na Ebay'u szarego zwijanego ekranu 16 :9 w wielkości 92 cale (2 m szeroki). Białe można kupić bez problemu. Zastanawiam się czy nie kupić biały i przemalować. Jaka farbą malować żeby można było zwijać?

Projektor przyszedł. Wszystko ładnie pięknie, tęczę zdarza mi się zobaczyć jak się uprę ale w ogóle mi to nie przeszkadza, Obraz jest ostry a kolory bardzo dobre i nie ma się w zasadzie do czego przyczepić poza jednym ale. Judder jest przeogromny i chyba nie do wytrzymania. Przyzwyczaiłem się do upłynniacza i obawiam się że bez niego nie jestem w stanie oglądać. Każda panorama to przeogromna dygawica. Kino akcji gdzie wiele się dzieje w ruchu jest po prostu męczarnią. Zastanawiam się czy projektora nie odesłać.

i do tego mają specjalne filtry maski...

żeby taki "specjalny filtr maski" był to musi on być wymyślony, zaprojektowany i wyprodukowany na bazie jakiejś technologii (zazwyczaj mocno zaawansowanej) do danego produktu Nie wiem jak w przypadku dwóch pierwszych wymienionych przez ciebie ekranów (więc się będę wypowiadał) ale w przypadku MS na moją wiedze :) nic takiego nie ma miejsca. Jeśli twierdzisz inaczej podaj linka do opisu działania, rozwiązań technicznych i specyfikacji tego "specjalnego filtra maski" a jeśli takowych nie posiadasz nie wprowadzaj ludzi w bład!!!

żeby taki "specjalny filtr maski" był to musi on być wymyślony, zaprojektowany i wyprodukowany na bazie jakiejś technologii (zazwyczaj mocno zaawansowanej) do danego produktu Nie wiem jak w przypadku dwóch pierwszych wymienionych przez ciebie ekranów (więc się będę wypowiadał) ale w przypadku MS na moją wiedze :) nic takiego nie ma miejsca. Jeśli twierdzisz inaczej podaj linka do opisu działania, rozwiązań technicznych i specyfikacji tego "specjalnego filtra maski" a jeśli takowych nie posiadasz nie wprowadzaj ludzi w bład!!!

...czytaj...producent ekranu o tym wspomniał...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...czytaj...producent ekranu o tym wspomniał...

nie będe ci mówil co ja czasami wspominam....:) - ściema, zapewniam Cię

Z tą tączą to nie jest wada personalna użytkownika? sorry ale też się przymierzam do zakupu i gdzieś tak wyczytałem o tej tęczy.

Na ten efekt skladają się dwie składowe - każdy DLP generuje ten efekt tylko teraz im lepszy (droższy) model efekt może być mniej albo praktycznie wcale nie widoczny (chodzi tu o predkośc koła - poczytaj) druga to jak piszesz wada personalna :) - jedni ten efekt widzą nawet na najlepszych DLP inni nie widzą nawet na najgorszych - trzeba luknąć samemu i sie przekonać

Nie wiem jak to jest w innych ale akurat w W1070 trzeba się naprawdę postarać żeby to zobaczyć. Najczęściej i to nie przy każdym obrazie, trzeba bardzo szybko uciec oczami ze środka ekranu na bok. W czasie filmu efekt ten jest bardzo rzadki i mi nie przeszkadza zupełnie. Najczęściej jak jest coś ostrego białego o wysokim kontraście i gdy trzeba przeskoczyć oczami z jednego krańca ekranu na drugi. Tak poza tym to można latać oczami we wszystkich kierunkach i nic nie widać. Dla mnie to nie jest zupełnie problemem czego nie mogę powiedzieć o judderze. Przy materiale 60 Hz jest całkiem przyzwoicie jeżeli chodzi o płynność ale z ostrością w ruchu już nie jest tak różowo ale dałoby się oglądać. Za to 24p to pląsawica totalna.

Nie wiecie jaki model BenQ ma jakiś upłynniacz? Wolę dopłacić niż się męczyć. Zastanawiałem się też nad tym Epsonem ale myślę że gorszej czerni już nie strawię. W tym BenQ czarny też nie jest zupełnie czarny. Poza tym jeżeli chodzi o resztę to jestem więcej niż zadowolony. Kolor, plastyczność, ostrość, wszystko jest O.K.

Może na judder pomógł by ten program

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) źródłem mógłby być komputer z dość silnym procesorem.. Lepszy delikatny teatr, niż zajebi..ty judder..to jest program który dorzuca w locie klatki np. do 60.. Podstawowa wersja jest darmowa.. także można sobie testować

Ukryta Zawartość

Wszystko pólsrodki... albo budzetowy projek i pogodzic sie z pewnymi minusami, albo 10k i mamy wypas.

Ja mam Optome zdaje sie juz ponad dwa lata i zaledwie 670godz na lampie.

Projek na seanse to jakos daje rade aczkolwiek chce juz cos lepszego.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) źródłem mógłby być komputer z dość silnym procesorem.. Lepszy delikatny teatr, niż zajebi..ty judder..to jest program który dorzuca w locie klatki np. do 60.. Podstawowa wersja jest darmowa.. także można sobie testować

Faktycznie pomógł chociaż nie jest idealnie.

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze jeden problem z projektorem. Po przełączeniu obrazu na 50 Hz projektor zaczyna wyć. Wygląda na to że koło kolorów zmienia prędkość na wyższą. Dla obrazu pewnie to dobrze ale negatywnie wpływa na głośność projektora.

Jak mam film z 25 klatkami to muszę przełączyć na wyjściu komputera na 50 klatek bo jest wtedy najpłynniej no ale robi się zdecydowanie za głośny.

Poza tym z BR nie jestem w stanie używać żadnego upłynniacza. Musiałbym zgrywać film z płyty na komputer a następnie odtwarzać na komputerze co jest po prostu upierdliwe.

Pomału skłonny jestem odesłać projektor z powrotem. Trochę za dużo mi tych wad.

Ukryta Zawartość

Czy podstawowa wersja ma jakieś ograniczenia czasowe? Zauważyłem że najlepiej działa gdy częstotliwość odświeżania jest krotnością częstotliwości obrazu filmu czyli przy 25 klatkach/s w filmie ustawi się na wyjściu komputera 50 Hz.

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze jeden problem z projektorem. Po przełączeniu obrazu na 50 Hz projektor zaczyna wyć. Wygląda na to że koło kolorów zmienia prędkość na wyższą. Dla obrazu pewnie to dobrze ale negatywnie wpływa na głośność projektora.

Jak mam film z 25 klatkami to muszę przełączyć na wyjściu komputera na 50 klatek bo jest wtedy najpłynniej no ale robi się zdecydowanie za głośny.

Poza tym z BR nie jestem w stanie używać żadnego upłynniacza. Musiałbym zgrywać film z płyty na komputer a następnie odtwarzać na komputerze co jest po prostu upierdliwe.

Pomału skłonny jestem odesłać projektor z powrotem. Trochę za dużo mi tych wad.

Czy podstawowa wersja ma jakieś ograniczenia czasowe? Zauważyłem że najlepiej działa gdy częstotliwość odświeżania jest krotnością częstotliwości obrazu filmu czyli przy 25 klatkach/s w filmie ustawi się na wyjściu komputera 50 Hz.

wydaje mi się że nie ma żadnych ograniczeń w podstawowej wersji .. A spróbuj jeszcze ściągnąć jakiś film w 60klatkach i na kompie ustaw też 60hz i zobacz jaki będzie efekt.? Wtedy to jest natywne 60kl/s a nie kombinowane. Dziwne, ze na 50Hz w karcie graficznej jest lepiej zamiast 60 kl/s.. Jedyne wyjście z tej całej sytuacji to projektor z 24p,ale 1080 lini i tak chyba nigdy nie bedzie.

Jeżeli filmy 24p bez upłynniacza to i tak na wyjściu komputera muszę ustawić 24p bo jak ustawię cokolwiek innego to jest zupełna tragedia. Oczywiście przy filmach 25p, bo takie też posiadam, można ustawić 60p na wyjściu komputera tylko że mam wrażenie że lepiej jest gdy ustawię 50p tylko że wtedy projektor zaczyna wyć jakby mu się jakaś turbina włączyła.

60p na komputerze plus upłynniacz jest w zasadzie akceptowalne przy oglądaniu materiału 24p. Jednak ostrość obrazu w ruchu dupy nie urywa.

Ja również zawsze w filmach mam na wyjściu w karcie ustawione 24hz w komputerze,bo inaczej są przyciski i w tv opcja 24 Smoth też jest włączona.

Chyba nie zaakceptujesz tych wad,wydaje mi się :)lepiej oddać i dozbierać na coś lepszego, niż się męczyć.

Z tego co wyczytałem od BenQ upłynniacz ma dopiero W3000 a ten jest mi po prostu za drogi. Pozostał jedynie Epson TW5300 ale ten ma dwa razy gorszy kontrast od w1070. Poczekam jeszcze do przyszłego tygodnia z decyzją.

Z tego co wyczytałem od BenQ upłynniacz ma dopiero W3000 a ten jest mi po prostu za drogi. Pozostał jedynie Epson TW5300 ale ten ma dwa razy gorszy kontrast od w1070. Poczekam jeszcze do przyszłego tygodnia z decyzją.

..jeżeli nie masz czarnego jak smoła pokoju to i tak uzyskasz znikomy kontrast w stosunku do tego na papierze... kontrast podany w specyfikacji jest mierzony w idealnych warunkach....

Wracając do upłynniaczy to sam fakt ,że projektor go posiada nie oznacza ,że bedziesz z niego zadowolony.... są lepsze i gorsze... sprawa jest prosta i opiera się o kasę... niestety :)

Dzięki Bogu kupując w internecie można oddać. Jeżeli mi ten Epson nie podpasuje to chyba sobie odpuszczę projektor. Trochę szkoda bo w sumie obraz z tego BenQ mi się podobał. Wszystko oprócz juddera było O.K. Może mógłby być trochę cichszy.

Kupiłem Epsona TW5300 w MM. Poza czernią która jest zdecydowanie lepsza na BenQ zdecydowanie wolę Epsona. Projektor zostanie.

Co ma lepsze od BenQ

Przede wszystkim obraz ruchomy jest idealnie płynny trzeba tylko włączyć takie samo odświeżanie na wyjściu komputera jak ilość klatek na sekundę w filmie bo jest przycinanie. W końcu nic nie skacze i nie dygocze przez co ma się bardziej wrażenie realności tego co na ekranie.

Mam wrażenie że obraz jest o wiele "spokojniejszy" i bardziej naturalny. Nie chodzi tu o kolor ale o ogólne wrażenie.

Projektor lepiej traktuje materiał o kiepskiej jakości.

W trybie ECO jest dużo cichszy i mi wystarczy nawet w dzień. Za to w trybie normalnym mam wrażenie że jest głośniejszy ale wtedy mam wrażenie że jest jaśniejszy od BenQ.

Co do czerni to różnica jest istotna ale nie czernią człowiek tylko żyje. Pewnie jakby BenQ miał jakiś upłynniacz to sytuacja byłaby zupełnie inna ale ja wolę zdecydowanie Epsona.

Poza tym są pewne różnice funkcjonalne. W Epsonie po przestawieniu zoomu nie trzeba ustawiać od nowa ostrości. Epson trzyma ostrość w całym zakresie zoomu. W BenQ każde dotknięcie zoomu kończy się regulacją od nowa ostrości. Poza tym w Epsonie pokrętła do ostrości mają uchwyt przez co łatwiej jest ją ustawić. Do tego w BenQ każde założenie klapki na obiektyw kończyło się rozregulowaniem ostrości.

W Epsonie jest słabszy głośnik przez co przy dużej głośności zaczyna lekko charczeć.

Poza tym słychać przysłonę ale jakoś mi to nie przeszkadza i nawet w najszybszym ustawieniu nie jest wystarczająco szybka.

Reasumując: gdyby nie ta czerń to byłoby idealnie.

A tak swoją drogą to nie mogę w tym epsonie znaleźć gdzie się reguluję gammę.

Jak ktoś szuka szarego ekranu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.