Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki projektor do 600 Euro.

KrzysiekA

Rekomendowane odpowiedzi

Weź ze sobą swoje filmy. Koniecznie 24p bo większość jest w takim formacie. Filmy reklamowe mogą mieć celową większą ilość klatek a poza tym kolory są celowo oczojebne żeby zrobić jak najlepsze wrażenie a tu chodzi o to jak projektor będzie sobie radził z normalnymi filmami.

materiał który dałeś chodzi IDEALNIE płynnie, też mam TV z upłynniaczem i doskonale wiem jak działa. Każdy materiał 24/60p puszczony na 50hz bez upłynniacza będzie miał zgrzyt. Film w 60FPS (bo taki dałeś) ma mieć problemy z płynnością ? nawet 48fps jest "nie kinowo" płynny a ŻADEN upłynniacz w tanich urządzeniach nie uzyska takiego efektu. Zrozum w końcu że do tylu klatek nie są potrzebne żadne wspomagacze, to że u Ciebie nie chodził płynnie jest tylko i wyłącznie Twoją zasługą.

Skonfiguruj podstawy potem wyrażaj jakikolwiek opinie, głośniki za 20 tyś podłączasz kablem telefonicznym i potem piszesz na forum jak tragicznie grają ?

Migawka nie spowoduje nagłej utraty ostrości, jeśli będzie zbyt wolna po prostu jej nie będzie. Każdy kto robi zdjęcia wie jak działa migawka i wie że są techniki by zrobić fajne punktowo ostre zdjęcie w ruchu na wet na sekundowym otwarciu.

Witam.

KrzysiekA czy oglądałeś filmy w 3D na tym Epsonie jak wrażenia?

Nie wiem. Nie mam okularów. Właśnie szukam jakiś w rozsądnej cenie. Może ktoś wie co w rozsądnej cenie nadaje się do czegokolwiek.

materiał który dałeś chodzi IDEALNIE płynnie, też mam TV z upłynniaczem i doskonale wiem jak działa. Każdy materiał 24/60p puszczony na 50hz bez upłynniacza będzie miał zgrzyt. Film w 60FPS (bo taki dałeś) ma mieć problemy z płynnością ? nawet 48fps jest "nie kinowo" płynny a ŻADEN upłynniacz w tanich urządzeniach nie uzyska takiego efektu. Zrozum w końcu że do tylu klatek nie są potrzebne żadne wspomagacze, to że u Ciebie nie chodził płynnie jest tylko i wyłącznie Twoją zasługą.

Skonfiguruj podstawy potem wyrażaj jakikolwiek opinie, głośniki za 20 tyś podłączasz kablem telefonicznym i potem piszesz na forum jak tragicznie grają ?

Migawka nie spowoduje nagłej utraty ostrości, jeśli będzie zbyt wolna po prostu jej nie będzie. Każdy kto robi zdjęcia wie jak działa migawka i wie że są techniki by zrobić fajne punktowo ostre zdjęcie w ruchu na wet na sekundowym otwarciu.

Nie wiem czemu miałaby służyć ta dyskusja.

Cieszę się że ci się twój projektor podoba i życzę ci dalszego zadowolenia. W cale się zresztą nie dziwię bo projektor ma dobry obraz i naprawdę przyzwoity kontrast. Jeżeli komuś judder nie przeszkadza (i efekt tęczy) to jest to dobry wybór za małe pieniądze. Je niestety kompletnie nie toleruje Juddera. Dla mnie projektor z takim Judderem jest po prostu nie do wytrzymania. Nawet mi w Benku nie przeszkadzał efekt tęczy który zresztą widziałem.

Dlatego bardziej podoba mi się Epson. Powiem szczerze za bardzo nie rozumie dlaczego masz z tym jakiś problem. Myślę że w twoim wypadku to problem nie natury technicznej ale raczej natury psychologicznej.

Twój projektor ma się podobać nie tylko tobie ale wszystkim. Myślę że to jest złe podejście do tematu. Ja ci niestety w tym problemie pomóc nie mogę.

Słyszał ktoś coś o tuningu kontrastu w projektorach przy pomocy filtrów nakładanych na obiektyw?

Zasada działania wygląda na logiczną. Zamiast kalibrować kolor natywny lampy do białego przyciemniając poszczególne kolory na wyświetlaczach LCD aż uzyska się biały, na obiekty nakłada się filtr który sprowadza natywny kolor lampy do białego.

Różnica jest taka że filtr po nałożeniu na obiektyw obniża również poziom czarnego przez co projektor nadal zachowuje natywny kontrast. Przy kalibracji w ustawieniach projektora ponieważ poziom czerni się nie zmienia a obniża się jasność kolorów to kontrast spada. Wygląda to mniej więcej tak.

Bild1.jpg

Podobno można uzyskać aż do 50% zwiększenie kontrastu.

Z chęcią zafundowałbym coś takiego mojemu projektorowi gdyby cena była rozsądna.

Filmy 24p z synchronizacją generalnie problemów nie mają, judder występuje ale jest na akceptowalnym poziomie, niektórym trzeba powiedzieć że jest by go zauważyli. Materiał 60fps to mega płynna bajka. Realny problem z płynnością zaczyna się przy oglądaniu TV, tutaj nie ma synchronizacji więc klatki trzeba opuszczać lub dorabiać i robi się zgrzyt.

Do zadowolenia jeszcze daleka droga, mam niedosyt ale nie widzę żadnej alternatywy w zbliżonym budżecie.

Podobno można uzyskać aż do 50% zwiększenie kontrastu.

Z chęcią zafundowałbym coś takiego mojemu projektorowi gdyby cena była rozsądna.

tak stara sprawa - jeszcze z czasów aparatów na klisze

jeśli masz za jasny proj - to zamiast zmniejszać jasność nakłada się filtr SZARY -

odpowiednio do potrzeby

20

30

40

50%

ale u Ciebie to chyba nie bardzo - z ciemnym ekranem zrobi się całkiem ciemno

to raczej do białych ekranów była metoda

nie jest droga sprawa - pewnie w okolicach 150 - 200zł zależy od średnicy obiektywu w rzutniku

nawet kiedyś miałem coś tam działać bo hc 1500 uważany jest za jasny

i na ekran 2m w podstawie to nawet eco jest mocne

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Tylko tu nie chodzi o filtr szary ale o filtr kolorowy do korekcji temperatury barwowej lampy w projektorze. Jak wiadomo kalibracja koloru w projektorze obniża kontrast. Kalibracja przy pomocy filtru nie. W lampie włącza się tryb natywny lampy. U mnie jest to tryb dynamiczny który jest najjaśniejszy ale i kolor białego zmienia się na lekko zielonkawy, w BenQ nazywał się ten tryb "natywny BenQ" i na obiektyw zakłada się kolorowy filtr który przywraca właściwy odcień białego. Zaleta tego jest taka że filtr nie tylko zmienia barwę na odpowiednio ale również przyciemnia poziom czerni przez co zostaje zachowany natywny kontrast projektora. Tanie projektory mają to do siebie że równowagę bieli uzyskuje się nie filtrem nakładanym na lampę ale poprzez zmniejszanie amplitudy na wyświetlaczach LCD w celu dobrania odpowiednich proporcji poszczególnych barw. W tym wypadku jasność wypadkowa się obniża a poziom czerni zostaje na tym samym poziomie przez co zmniejsza się kontrast. W wypadku zastosowania filtra zmienia się nie tylko jasność odpowiednich kolorów ale również obniża się poziom czerni przez co kontrast zostaje zachowany.

Gdybym chciał zastosować szare filtry to był po prostu włączył przysłonę w projektorze ale ta działa niezbyt dobrze w tym modelu. Jest po prostu za wolna i widać jak się powoli ściemnia i rozjaśnia. Poza tym przysłona nie jest przystosowana do tak ciemnego ekranu jaki mam i ściemnia mi za wcześnie gdzie bym wolał żeby mi świeciło jaśniej.

ja wszystko zawsze ustawiam neutralnie a polepszacze wszelkiej maści wyłączam bez względu na typ urządzenia. To wszystko tylko psuje, niczego nie poprawia. Z resztą kto kalibrował jakiekolwiek ekran wie że ludzkie oko przyzwyczaja się bardzo szybko..

kontrast możesz zbudować podłożem, najlepiej ciepłym by zaspokoić ciągutki mózgu.

Akurat jeżeli chodzi o ekran to chyba więcej nie wycisnę chyba że kupię jakiś drogi z wysokim gainem.

Coś mi się zdaje że nie widziałeś końcowego efektu u mnie. Kontrast nie jest problemem. Rozważam zastosowanie filtra żeby wyciągnąć jeszcze więcej skoro jest taka możliwość. W Niemczech są takie firmy które zajmują się tuningiem projektorów i dobierają filtr indywidualnie do każdego projektora. Nie wiem tylko czy jest to w rozsądnej cenie. Może w poniedziałek zadzwonię i się spytam.

Wkleję może jeszcze raz jak to wygląda u mnie. Oczywiście na filmie totalna prowizorka. Muszę zamontować jakąś półkę na projektor i podłączyć go do czegoś co wydaje z siebie trochę więcej niż tylko dźwięki.

...Jak wiadomo kalibracja koloru w projektorze obniża kontrast...

Skąd to wiadomo? Pierwsze słyszę.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Chodzi mi o korekcję natywnego koloru lampy w projektorze. W niektórych projektorach przed lampą jest kolorowy filtr żeby skorygować biały. N.p. tutaj.

s-l225.jpg

W przypadku gdy biały lampy niewiele odbiega od białego wzorcowego zamiast filtra koryguje się po prostu w ustawieniach ściemniając na wyświetlaczu LCD amplitudę tego koloru którego jest za dużo. Zmniejsza to kontrast dla danego koloru bo czarny zostaje na takim samym poziomie i wynika to z właściwości samego wyświetlacza LCD a najjaśniejszy zostanie ściemniony żeby zmniejszyć składową danego koloru. Innymi słowy luminancja danego koloru się zmniejsza a poziom czerni nie. A to oznacza że zmniejsza się kontrast bo kontrast to stosunek Maksymalnej jasności do poziomu czerni.

Jeżeli teraz zastosuje się specjalny filtr na obiektyw w odpowiednim odcieniu to można skorygować odcień bieli nie zmniejszając amplitudy na poszczególnych kolorach. W takim wypadku taki filtr zmniejsza nie tylko luminancję danego koloru ale i poziom czerni dla tego koloru a to powoduje że mimo że się skorygowało kolor to nie zmniejszył się natywny kontrast dla danego koloru.

W projektorze trzeba po pierwsze sprawdzić czy jest możliwość włączenia natywnego koloru lampy. Jeżeli taka możliwość jest i różnica w odcieniu jest znaczna to warto to skorygować filtrem szklanym zakładanym na obiektyw.

Taka operacja może poprawić kontrast nawet o 50% w zależności od tego jak bardzo trzeba było korygować natywny kolor lampy projektora.

Ten projek na tym filmie chodzi w trybie eco ?? slychac taka suszare

Nie. W trybie normalnym. W Eco jest dużo cichszy. W trybie normalnym nie do użytku przy takim ustawieniu. Trzeba by daleko siedzieć żeby nie przeszkadzało. W trybie normalnym BenQ był znacznie cichszy od Epsona a w trybie Eco na odwrót. Epson był znacznie cichszy od BenQ.

BenQ miał fajną opcję Smart Eco. Lamp się ściemnia w zależności czy sceny są ciemne czy jasne. Przydałoby się coś takiego w Epsonie zwłaszcza że jest to 3 LCD. Przysłona w tym modelu to porażka.

Ale łóżko to mógłbyś posłać ;>)

Jakiego koloru jest ta roleta z Ikei, tzn jaki stopień szarości?

Można gdzieś zobaczyć wzornik albo z czymś porównać?

Mam wrażenie, że działa to lepiej niż MS.

... i szacunek.

Akurat jeżeli chodzi o ekran to chyba więcej nie wycisnę chyba że kupię jakiś drogi z wysokim gainem.

nie pisałem o ekranie tylko o podświetleniu czyli klasycznym patencie na lepszy kontrast, który można zastosować do każdego typu wyświetlacza. Zależnie od predyspozycji danej osoby efekt będzie różny.

Warto podświetlić kolorem lekko ciepłym by zaspokoić ciągutki naszego dość wadliwego oka.

coś takiego:

_DSC0001.jpg

nie ma możliwości porównania więc nie wiadomo jak jest.

Strzelilem na szybko filmik smartem jak pracuje wentylator w mojej Optomie. Slychac mniej wiecej, ze roznica jest znaczna. W tle slychac takie terkotanie to wina tel.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Wkleję może jeszcze raz jak to wygląda u mnie

jeśli to tak wygląda - a jeszcze lepiej na żywo -

to jedynie pomalować pokój na ciemne kakao

dać identyczną roletę na okno - zasłaniać na czas seansu

i cieszyć się filmami

kolorowe filtry przed obiektyw - to do projów za 10k$

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

W Eco przy zgaszonym świetle ogląda się całkiem całkiem. W zasadzie to jak się nie ma porównania z normalnym trybem lampy to miałoby się wrażenie że tak ma być. Ciemniejsze filmy oglądałem w kinie. Dopiero jak się przełączy na tryb normalny to nabiera się ochoty na jaśnie.

KrzysiekA- jest szansa,żebyś wrzucił podobny filmik przy zasłoniętych roletach i w trybie ECO?

Spróbuję zaraz coś wrzucić.

judder jednak jest.

co to za reklamówka ?

No nie mogę jej teraz znaleźć. Jak wpiszesz w Youtube 4K 60fps to się do niej dokopiesz.

kolorowe filtry przed obiektyw - to do projów za 10k$

Podejrzewałem że tak może być. Pewnie filtr kosztuje połowę ceny mojego projektora.

nie ma możliwości porównania więc nie wiadomo jak jest.

Pewnie jest dużo dużo jaśniejszy bo ma wysoki gain. Ta moja roleta ma pewnie poniżej 0,5 a MS ma powyżej 1,5.

No ale jest to pewien sposób dla ludzi którzy nie mają pieniędzy. Ciemny ekran i Bardzo jasny projektor.

Ale łóżko to mógłbyś posłać ;>)

Jakiego koloru jest ta roleta z Ikei, tzn jaki stopień szarości?

Można gdzieś zobaczyć wzornik albo z czymś porównać?

W Ikei mają trzy kolory. Biały, szary i czarny. Tutaj jest link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko trzeba wybrać dwumetrową. Ale osobiście nie radziłbym do niej podchodzić jeżeli projektor ma poniżej 1500 Lumenów. Mój ma 2200 ale w trybie normalnym i jest mi po prostu za głośno. Tryb EKO ma 1500 lumenów i do tego jeszcze podciągam kontrast. Jest to wartość naprawdę graniczna. Jak ktoś n.p. ma takiego BenQ TH681 który ma 3300 lumenów to jest w pełni obsłużony zarówno w dzień jak i w nocy. Podejrzewam nawet że do oglądania po ciemku trzeba by było włączyć tryb ECO żeby nie raziło.

Filmu nie dam rady dzisiaj. Wrzucam dwa zdjęcia w trybie ECO. Musiałem niestety zapalić światło w pokoju tylko od strony ekranu zarzuciłem na lampę czarną koszulkę, bo mi automatyka aparatu głupiała i prześwietlało światła.

post-13669-0-49789400-1482099194_thumb.jpg

post-13669-0-90194200-1482099208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już wiem o co ci chodzi. O judder. Ten film na Youtube ma 25 klatek na sekundę no to musisz widzieć judder. To nie na projektorze ale spowodowanej jest nagraniem. Kolega widzę z tych zadziornych.

Spróbuje wstawić jakiś film z testem juddera żeby pokazać różnicę między pracą z upłynniaczem i bez w większej ilości klatek t.z. 50p. Nadal za mało żeby pokazać możliwości upłynniacza w projektorze ale przynajmniej widać różnicę. Może dzisiaj znajdę chwilę czasu.

Czym ściągacie filmy z Youtube? Mi nie chce ściągać w większej rozdzielczości niż 720p mimo że film jest w 4k

Już wiem o co ci chodzi. O judder. Ten film na Youtube ma 25 klatek na sekundę no to musisz widzieć judder. To nie na projektorze ale spowodowanej jest nagraniem

Napiszę jeszcze raz, film 24 klatki ma być puszczany na 24hz, film 60 klatek ma być puszczany na 60hz, nie 50hz jak Ty to robisz. Bez upłynniacza przy 48fps + judder jest praktycznie wyeliminowany, zaś przy 24 znacznie zredukowany. Upłynniacze działają różnie i czasem widać ich ingerencję, poprawnie konfigurując całość ułatwiasz mu pracę albo wysyłasz na zwolnienie wiec efekt "płynności" jest jeszcze lepszy.

Inni też Ci o tym pisali, a Ty filmy oglądasz w aplikacjach które nie obsługą podstawowych rzeczy. To są pierdoły o których warto pamiętać, po za tym warto się zainteresować skalowaniem, redukcją szumu, odzwierciedleniem koloru i kontrastem. Zamiast kombinować z projektorem skoryguj to cyfrowo, masz do dyspozycji LUT (kalibracja grafiki), różnego rodzaju rendery (kolosalna różnica) a na spartana sterowniki samej karty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - z tego co pamiętam generuje mocno kontrastowy obraz, daje więcej darków a całość ocieplał więc Tobie może przypaść do gustu. madVR też ładnie sieka darkami i kontrastem, do tego ma potężne możliwości postprocessingu materiału.

Czym ściągacie filmy z Youtube? Mi nie chce ściągać w większej rozdzielczości niż 720p mimo że film jest w 4k

ten działa całkiem dobrze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja też za bardzo nie widzę różnicy między 720, 1080.. może na ekranie będzie inaczej. Dużo ważniejszy jest bitrate i ogólna jakość materiału. Im bardziej kolorowy film im więcej fajerwerków tym ścina lepiej spełnia swoje zdanie, im gorszy materiał, im więcej kontrastu, cieni czyli klimatu tym człowieka większy wq... łapie.

Kolega widzę z tych zadziornych.

jep, ale tylko na tym forum.. taki klimat (jak to mówią)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu jest mój temat tez poruszałem filmy BR 24/60FPS może to komu przybliży bo sam byłem ciekaw różnicy.Osobiście wole wydania BR 24klatkowe które oglądam na BR ale to kwestia gustu tak samo jak ja uznaję jeden player DVD/BR PowerDVD miałem problem z 16 ale wróciłem do 15 tylko ona spenia moje oczekiwania co do odtwarzania,pokazywania informacji próbkowania w czasie rzeczywistym video i zastosowania monitora 21:9.Tv wole jak jest nadawana wiekszej ilości klatek.W necie jest różny przeróbek filmów w klatkach ja wole jednak oryginalne wydania BR

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj dowód.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja też za bardzo nie widzę różnicy między 720, 1080.. może na ekranie będzie inaczej. Dużo ważniejszy jest bitrate i ogólna jakość materiału. Im bardziej kolorowy film im więcej fajerwerków tym ścina lepiej spełnia swoje zdanie, im gorszy materiał, im więcej kontrastu, cieni czyli klimatu tym człowieka większy wq... łap

U mnie o dziwo widać różnicę między 1080p a 4k mimo że projektor jest tylko 1080p Do tego mimo że film jest 60fps to zgrywa mi tylko 720p30.

Te reklamówki Samsunga i Sony są bardzo dobrej jakości. Warto by było mieć je na komputerze bo w Youtube się potrafi przyciąć. Niestety nie mogę ich ściągnąć w lepszej jakości. Ściągałem w 720p ale to nie to samo. Nie ta ostrość. Może na komputerze tego nie widać ale na projektorze jak najbardziej.

Dzwoniłem dzisiaj i pytałem o filtry na projektor do korekcji białego. Filtr kosztuje około 100 Euro ale do takiego badziewia jak mam ja nie robią.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ja też za bardzo nie widzę różnicy między 720, 1080.. może na ekranie będzie inaczej. Dużo ważniejszy jest bitrate i ogólna jakość materiału. Im bardziej kolorowy film im więcej fajerwerków tym ścina lepiej spełnia swoje zdanie, im gorszy materiał, im więcej kontrastu, cieni czyli klimatu tym człowieka większy wq... łapie.

Niestety próbowałem też mi ściągnął jako 720/30p. Pewnie z lepszą jakością się nie da.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - z tego co pamiętam generuje mocno kontrastowy obraz, daje więcej darków a całość ocieplał więc Tobie może przypaść do gustu. madVR też ładnie sieka darkami i kontrastem, do tego ma potężne możliwości postprocessingu materiału.

No to wszystko jasne. Ten odtwarzacz ma upłynniacz. Dzięki za linka.

post-13669-0-07017600-1482146549_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U mnie o dziwo widać różnicę między 1080p a 4k mimo że projektor jest tylko 1080p

bo masz downsampling, zawsze wygląda lepiej. Z tego samego powodu na PS4 PRO w 1080p masz ostrzejszy obraz (a w 4k kichę bo to nie 4k)

Niestety próbowałem też mi ściągnął jako 720/30p. Pewnie z lepszą jakością się nie da.

to ustaw odpowiednio...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu możesz wybrać strumień

No to wszystko jasne. Ten odtwarzacz ma upłynniacz. Dzięki za linka.

coś mylisz, aż zainwestowałem z ciekawości i go nie widzę. Gdzie go znalazłeś ?

ustawienia komputera.jpg

Synchronizację ustawisz w odtwarzaczu nie systemie, pulpit nie ma nic wspólnego z wideo.

naprawdę zainteresuj się podstawami, w sieci i na forum jest dostatecznie dużo materiału.

Ukryta Zawartość

Synchronizację ustawisz w odtwarzaczu nie systemie, pulpit nie ma nic wspólnego z wideo.

Jak najbardziej ma bo jak nie ustawisz na wyjściu karty video tej samej częstotliwości co ilość klatek w materiale filmowym to jeżeli są asynchroniczne to będzie przycinało albo gubiło klatki. Nie da się płynnie wyświetlić materiału 24p gdy na wyjściu komputera jest 60p Musi w którymś momencie przesunąć jakąś klatkę w czasie albo ją opuścić. Jeżeli jest n.p. Synchronicznie t.z. Materiał 30p a na wyjściu komputera 60p to wprawdzie nie gubi klatek ale za to wysyła dwa razy tą samą klatkę na wyjście i od tego głupieje upłynniacza w projektorze. Między dwoma tymi samymi klatkami robi takie same klatki a więc nie upłynnia.

Poza tym ja nie mam żadnego problemu z płynnością gdy ustawie odpowiednią częstotliwość na wyjściu. Ani w materiale filmowym 24p ani też w materiale z Youtube 60p. A tak swoją drogą strona z linka zgrywa w odpowiedniej rozdzielczości ale dalej 30p a nie 60p. Chodzi gładko jak masło.

Wygląda na to że to ty nie przestawiasz częstotliwości odświeżania na komputerze skoro o tym nie wiesz a to dosyć duży błąd.

Nie da się płynnie wyświetlić materiału 24p gdy na wyjściu komputera jest 60p Musi w którymś momencie przesunąć jakąś klatkę w czasie albo ją opuścić.

Brawo i jakie to proste... a tyle pisania.

Materiał 30p a na wyjściu komputera 60p to wprawdzie nie gubi klatek ale za to wysyła dwa razy tą samą klatkę na wyjście

Na I/O masz herce nie klatki, bardzo upraszczając informacja jest pobierana zbyt rzadko lub zbyt często. Odtwarzacz na wyjście powinien dostarczyć dane zgodne z materiałem, problem rodzi się dalej.

Wygląda na to że to ty nie przestawiasz częstotliwości odświeżania na komputerze skoro o tym nie wiesz a to dosyć duży błąd.

oczywiście że niczego nie przestawiam (nie jestem masochistą), odtwarzacz robi to automatycznie zależnie od otrzymanego materiału i typu wyświetlacza, dodatkowo otrzymuję informacje o ilości błędów synchronizacji i próbach korekcji co przy materiale o dynamicznym bitrate powoduje opad szczęki.

Brawo i jakie to proste... a tyle pisania.

Na I/O masz herce nie klatki, bardzo upraszczając informacja jest pobierana zbyt rzadko lub zbyt często. Odtwarzacz na wyjście powinien dostarczyć dane zgodne z materiałem, problem rodzi się dalej.

oczywiście że niczego nie przestawiam (nie jestem masochistą), odtwarzacz robi to automatycznie zależnie od otrzymanego materiału i typu wyświetlacza, dodatkowo otrzymuję informacje o ilości błędów synchronizacji i próbach korekcji co przy materiale o dynamicznym bitrate powoduje opad szczęki.

Odtwarzacz nie może ci przestawić częstotliwości odświerzania karty bo nie ma prawa dostępu do sterowników tej karty. To można zrobić jedynie z poziomu systemu.

No chyba że ty masz taki wspaniały odtwarzacz. Napisz który to potrafi. A ja sprawdzę w właściwościach z jakim odświeżaniem działa karta przy materiale filmowym 24p.

Widzę że kolega ma poważne braki w wiedzy. 60p oznacza 60 klatek bez przeplotu, 60i oznacza 60 klatek z przeplotem czyli co druga klatka linie parzyste a po nich następują nieparzyste. Komputer wysyła sygnał na wyjście HDMI a tel literki w formacie to nie częstotliwość tylko ilość klatek. To kolega powinien wiedzieć. Częstotliwości to się podawało w komputerze na wyjściach analogowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.