Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner do 1000 zł

Piotr Brzyski

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno pojawił się podobny temat, lecz autor tamtego wątku miał inne upodobania oraz większy budżet. Ja mam 1000 zł i chciałbym kupić coś starszego, ale coś co kiedyś było flagowe, albo niewiele mu brakowało. Amplituner do kd, ale żeby w stereo też dawał radę, w końcu muzyka - 60% a gry i filmy 40%. Autor tamtego wątku pisał również że nie szuka doznań audiofilskich, zresztą na próżno szukać takowych dysponując kwotą 1500 zł... a co dopiero 1000. Z tym że ja... jakby to powiedzieć. Szukam tych doznań. Może nie tak bardzo profesjonalnie, audiofilsko, ale im bliżej, tym lepiej. Chyba każdy tak szuka, co wydaje się być jak dla mnie logiczne. Forumowicze, pomagający mi wcześniej chyba wiedzą że na froncie mam Sony SS-A505. Jeszcze. Planowana zmiana na MA BX2/MR2, lub na B&W DM serii 6. No i może kiedyś wpadnie sub. Bardzo ciągnie mnie na B&W, bo ostatnio mam okazję obcować z tymże dźwiękiem w Volvo S90, ale Volvo liczy sobie 14k dopłaty za Bowers&Wilkins System. No szkoda, bo pewnie nic z amplitunerem za 1000 zł w domu nie będzie grało tak jak w S90, a przez to własnie mam ochotę jak najdłużej siedzieć w tym samochodzie. Zresztą nie ma co przyrównywać systemu za 14k do góra 2k z głośnikami, których w samochodzie jest 19.

Zależy mi na głębi dźwięku. Miałem wcześniej Onkyo Tx-Sr606 i grało to trochę płasko. Teraz mam nieszczęsnego H/K Avr 255, gra nawet przyzwoicie, ale " coś się... coś się popsuło". Tutaj również pomagający mi forumowicze będę wiedzieć o co chodzi ( tak swoją drogą jeszcze raz dzięki za fatygę Panowie, i sorki za moje jęczenie :d )

Lubie też cieplutki i miękki bas ( zresztą kto nie lubi ? ), ale jak trzeba huknąć to trzeba. Wiadomo że zależy też wiele od głośników, ale wychodzę z założenia że jak jest cicho i jest słyszalny bas mimo że nie jest podkręcony na maxa to jest dobrze ( bez suba oczywiście ).

No i wysokie tony nie ścięte. Tak jak oglądam film z muzyką żeby było słychać dobrze dialogi, ale jednocześnie wyraźną muzykę w tle, też taką z pier##olnięciem. Sorki musiałem użyć tego słowa.

A teraz marzenia odstawiamy na bok, bo tak jak mówiłem mam tylko 1000 zł, i pokój 11m2 :/

Ale myślę że najbliżej moich marzeń jest Denon AVR 3808. Jest też dużo droższy, ale jakby był za 1400 na alledrogo to jestem jeszcze w stanie dopłacić.

Tak więc lista interesujących mnie modeli:

Onkyo 808

Sony 2400ES

Pioneer (chyba 923 )

No i ten drogi Denon.

W pewnym momencie zwątpiłem w HDMI, także jak jest to dobrze, jak nie to poradzę sobie optykiem. Wolę coś z lepszym brzmieniem na rzecz HDMI, chyba że jest coś z tym i tym ( np. AVR 3808 :D ).

Ktoś coś słyszał o tych wzmakach ? Czy może jest coś lepszego w tej kasie, lub z niewielką dopłatą ?

Może jakaś Yamaha ?

No i znowu rozpisuję się nie na temat... Tak mam, z góry dzięki :d

https://www.audiostereo.pl/topic/130375-amplituner-do-1000-z%C5%82/

Wybrane amplitunery,nie będą lepsze od tego HK mimo jego wielu wad gra on przyzwoicie i ma dość sporą moc,na papierze bardzo słabo,ale nie kłamie jak inni producenci.Nie zależy ci na bajerach poszukaj też HK ale modele AVR5500,7000,7300,7500,ewentualnie 460.

Na alledrogo nie ma nic z wymienionych modeli. Na olx coś jest i nawet z sensownych pieniądzach. Trochę boję się kupować na olx... w ogóle i tak dużo ryzykuję kupując przez internet, ale allegro jest chociaż jakaś kontrola... ;) może sprzedający zgodzi się abym kupił to za pośrednictwem allegro. Są jakieś inne propozycje ?

Generalnie to nigdy nie patrzyłem na wygląd. Serio, ale ten np 7500 bardzo zajeżdża mi latami 80. Odpycha wyglądem, ale jak gra fajnie, to da się żyć ;)

Tani i to dobrze, bo będę mógł kupić lepsze głosniki ( budżet na amplituner + głośniki -2000 zł ), ale czy da radę rozpętać burzę w głośnikach ? Poczekam jeszcze na innych i ich propozycję ;)

Sony 2400 ES - mam polecam.

Unikaj tylko Sony 1200 ES - znaczek ES przy tym to jaja kakoweś.....

I Sony 3600 ES - jedyny Sony ES jaki firma spie...ła koncertowo...

W stereo grają naprawdę dobrze, małą popularność zawdzięczają chorym cenom Sony.

Za 1000 zł masz szansę upolować komplet sklepowy - ale nie licz że coś złotych Ci z tego tysiąca zostanie ;P

Do 1000 zl to Koledzy polecali Tagi.....

Sam mam wobec Sony mieszane uczucia, a serio to koncern gigant, robią masówkę która ładnie wygląda i ma znaczek - ceniony poza Polską i robią rzeczy które grają zacnie jak mawiają audiofile....

Ale jeśli masz wiedzę o produktach Sony to będziesz happy kupując coś z logiem tego producenta - acz kasy nie zaoszczędzisz....

mam denona 3808 ponad 3 lata. jak dla mnie jeden z lepszych amplitunerow a miałem ich wiele.fajnie dzialajaca aplikacja na tel,,,pelny,, dźwięk-nie jak rownolegle modele sony lub onkyo.sadze ze to bardzo dobry wybor w przedziale cenowym do 1500zl.

u mnie dopiero przejście na arcama spowodowalo ze denon został odlaczony od systemu

amplitunera onkyo nigdy bym nie kupil,moze najnowsze amplitunery sa już lepsze lecz starsze kastrują dźwięk który jest plaski skrajnie grający.brzmi efekciarsko dopóki nie posłuchasz czegos co gra ,,równiej,,...

amplitunery sony również nie przypadly mi do gustu a model 1200 to już wogole porazka tej marki.stare str db 1080 qs jeszcze były fajne lecz to już kawal historii

Ja do kina używam Yamaha rx-v767, kupiłem używkę z 1,5 roku temu za 1400 i jestem bardzo zadowolony. Szczerze polecam, a i przy muzyce nie ma tragedii, całkiem całkiem to gra. Ma hdmi, ma dts hd, true hd i wyjścia preout a to było dla mnie priorytetem

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

str db 1080 qs

Ten akurat odradzam, grał fajnie, ale budową się różnił od serii 7xx-9xx QS. I jak coś mu by dolegało to naprawa praktycznie na zasadzie innego 1080 jako dawcy.

930QS Mam w kartonie komplet. Jest to 5,1 a właściwie 5,2 (dwa suby) ale bez hdmi, z kompletem wyjść/wejść Kupisz 500-700 zł - ta ostania cena to już bardziej za komplet sklepowy z org. pilotem, same piloty chodzą po 150-200 zł. bo to diabelskie narzędzie jest :)

Nie będę powielał danych z netu są fotki i specyfikacje dostępne od ręki.

2400 ES ma hdmi, hd, skalowanie i wszystko co miał amplituner z wysokiej półki z roku 2008. Jest to oczywiście amp. 7.1 też kompletem wejść, wyjść, itd. Cena od 800 do 1000 zł - druga cena też za komplet sklepowy.

Pudło sobie daruj jak coś, pilnuj żeby były 2 piloty i mikrofon kalibracyjny...

Nowsze Soniaki ES - oj ceny zabijają.....

No właśnie największą ochotę mam na tego Denona... Trochę jest droższy, ale tak jak wspominałem jestem w stanie do niego dopłacić. Mam też ochotę na B&W DM 602 S1. Sądzę że taki zestaw rozpęta konkretną burzę w pokoju. Ale jestem biedny i mnie nie stać... jeszcze :d Poczekam aż sprzedam HK, i będę miał ok 2,5k, może wtedy kupię tego Denona.. jak nie, to będę wybierał między Sony 2400 ES, a Onkyo 808

Kurde... już byłem nastawiony na Denona 3808, i zacząłem czytać różnego rodzaju porównania... W skrócie jest sens patrzeć za Onkyo TX SR 905 ? Bo na jakimś forum czytałem że w bezpośrednim porównaniu brzmienia, onkyo niszczy denona...

Znowu szukanie " kwadratowych jaj"... Mam taki mętlik od tego... równolegle patrzę za głosnikami i mam jeszcze bardziej namieszane w głowie... Na końcu sprzedam wszystko i kupię jakieś tanie creative 5.1 do pc :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dokładnie tak jest :d

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kurde... już byłem nastawiony na Denona 3808, i zacząłem czytać różnego rodzaju porównania... W skrócie jest sens patrzeć za Onkyo TX SR 905 ? Bo na jakimś forum czytałem że w bezpośrednim porównaniu brzmienia, onkyo niszczy denona...

905 to jeden z lepszych amplitunerów jaki wyszedł. Dźwiękowo jak to nazwałeś "niszczy" wiele modeli konkurencji czy późniejszych także Onkyo.

Ma jednak jedną wadę: na chwile obecną jak dobrze liczę ma przy najmniej 8 lat (jeśli ktoś kupił nawet na wyprzedaży "zeszłorocznych")

Pozdrawiam

Ostateczne stracie:

Denon AVR 4308 vs Onkyo TX SR 875

875 nie odstaje znacząco od 905. Więc wybór jasny.

Chodź tu patrzył bym w pierwszej kolejności na dostępność i STAN!!!

a czy to nie w tx sr padaly hdmi i to bardzo często w tych wysokich modelach?zwlaszcza 905...poprawcie mnie jeżeli się myle ale sadze ze na 99% mam racje...

4308 vs 875 - ja bym stanowczo bral denona ale to tylko moja prywatna opinia i można się z nia nie zgadzać -:)

W tej klasie do odsłuchu w pokoju 11m2 sądzę że obydwa urządzenia są bardzo dobre, z drobnymi różnicami. Przy takiej jakości dźwięku, różnicy większej nie odczuję, tak więc wolę postawić na bezawaryjność. Dziękuję wszystkim za pomoc. Wkrótce pewnie będzie kolejny temat odnośnie głośników do Denona ( pewnie go wezmę ), ale to gdzieś za 2 miesiące. Nie zamykam tematu, ponieważ nie mam go jeszcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.