Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywa do Onkyo RZ800

tiruriru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam alternatywy do wspomnianego amplitunera. Dźwiękowo nie mam zastrzeżeń ale drażni mnie parę niuansów np: brak graficznego menu, brak podglądu i możliwości korekty charakterystyki dźwięku po kalibracji, czy to że kalibracja sugeruje pozostawić fronty bez korekty charakterystyki, trochę powolne działanie i obsługa np radia internetowego.

Czy Yamaha 1060 albo Denon 5200 będzie lepszym wyborem? Boję się że Yamaha i Denon nie będzie miał wspomnianych bolączek ale będzie słabszy dźwiękowo? Ktoś może coś powiedzieć w temacie?

https://www.audiostereo.pl/topic/130410-alternatywa-do-onkyo-rz800/

Jeśli brzmieniowo Onkyo odpowiada Ci, spójrz po prostu na wyższe modele amplitunerów Onkyo np. Onkyo TX-RZ1100W (http://q21.pl/onkyo-tx-rz1100.html). Zapraszam na prezentacje.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie, 900tka ma to samo albo bardzo podobne Menu już nie pamiętam, ale nie zrobi na Tobie wrażenia.

W DENONIE będziesz miał to user quide które nie działa zbyt dobrze.

Najlepiej graficznie sprawdzi się YAMAHA. Bo menu jest ładne, ma sporo ustawień, ale na pierwszy rzut oka jest trochę skomplikowane.

Nie wiem czy warto, bo dźwiękowo może być różnie.

Co chcesz zmienić manualnie? To że sugeruje nie znaczy że musisz się temu podporządkować.

Akurat działanie to zaleta Onkyo, W pozostałych firmach prędkość może cię wręcz zawieść.

Pozdrawiam

Dziękuję za informację. Po przejściu ze starej yamahy zdziwiło mnie właśnie, że w nowym onkyo nie ma wielu rzeczy do których zdążyłem się przyzwyczaić, i jak myślałem, że to już standard. Samo działanie yamahy też było szybsze.

A jak wygląda porównanie dźwięku pomiędzy Onkyo Rz-800, Yamaha 1060 i Denon 5200, czy któryś z nich wyraźnie góruje czy to podobna półka zależna tylko od indywidualnych preferencji?

Najlepiej jedż na prezentację tych amplitunerów samemu,to naprawdę ciężko jest wytłumaczyć.Ja tak zrobiłem i powiem Ci tylko tyle ,że najmniej z tej trójki przypadł mi do gustu dżwięk yamahy.Spytasz dlaczego a ja powiem ,że to trzeba samemu posłuchać kilka razy.Zamów sobie prezentację z tydzień wcześniej i po sprawie.

Pozostałem przy Onkyo RZ800. Mam takie pytanie z nim związane. Czy da się jakość ustawić żeby przy wyłączaniu tv nie wyłączał się również amplituner? Jak sobie zostawie załączoną muzykę w tle na dłużej to naturalnie tv wyłączam bo po co ma być załączony, ale wtedy mi wyłącza też amplituner i musze go ponownie załączyć.

W starej yamasze było osobne ustawienie do tego. W onkyo tego nie widzę. ARC i CEC musiało by pozostać włączone.

Noze to ci pomoze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

-=SLAYER RUL3Z =-

Chciał bym żeby CEC było włączone, ale nie obsługiwało funkcji Power On/Off. Czyli jak np. wyłączam tv to ampli też się wyłącza - tego nie chcę.

W starej Yamasze miałem osobne ustawienie do tego i działało wszystko super.

Teraz np oglądam tv, następnie załączam projektor to oczywiście wyłączam tv i przy okazji ampli też mi wyłączy co mnie denerwuje.

W TV Philipsa nie widać żadnej opcji która mogła by pomóc.

Kolejny problem z HDMI. Przy niektórych tv wlaczenie cec nie kontroluje on off amplitunera.

Wydaje mi się że nowe amplitunery nie mają rozgraniczenia.

Może zgaś cec a steruj głośnością z amplitunera?

W moim TV jest tylko to co ma jakiś związek z HDMI i CEC:

Ukryta Zawartość

Ale w praktyce nic nie ma związku z synchronizacją standby:(

Ukryta Zawartość

Jak przejdziesz do EasyLink w prawym górnym rogu, to co ci się wyświetla?

U mnie w Panasie to coś nazywa się Viera link, i jak wybrałem tę opcję, to pojawiła mi się możliwość odhaczenia samoczynnego wyłączania.

Zgadza się sprawdziłem to u siebie. W Panasie jest możliwość oddzielnego ustawienia włączania i wyłączania razem z CEC.

Skoro to domena TV to pewnie producenci amplitunerów pominęli ta opcję w swoich urządzeniach.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.