Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Onkyo 8150

11radekw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po dłuższej przerwie.

Poproszę o poradę w sprawie zakupu kolumn do amplitunera sieciowego Onkyo. Kupuję aplituner ze względu na bibliotekę utworów na dysku, radio DAB, sterowanie z iPhona etc.

Sprzęt ma grać w salonie 40m2 przede wszystkim jako muzyka w tle, zastępując tv i wszechobecna ciszę.

Muzyka: Daft Punk, Hurts, Renata Przemyk, Brainstorm, ColdPlay, Grzegorz Turnau, The Cure, Tori Amos ...

Preferencja: ciepłe granie bez szeleszczącej góry i ogromniastego basu.

Kwota: do 5k za używkę, 6,5k za nowy

Po kilku wizytach w salonach mam metlik w głowie, polecano mi MA, Pylona, Kefy.

Na obecnym etapie nie chce kupować wzmacniacza, do tego kolejnego klocka dla radia itp.

https://www.audiostereo.pl/topic/130449-kolumny-do-onkyo-8150/

Posłuchaj sobie Tannoy DC6T SE, jeżeli nie słuchasz z drugiego końca pomieszczenia to wystarczą. Mój kolega je ma w pomieszczeniu 35m2. Obecnie jest nowsza wersja XT i tu mógłbyś spróbować XT8F ale tych Tannoy jeszcze nie słuchałem. Revolution DC6T SE na pewno spełnią twoje oczekiwania odnośnie dźwięku i da się je kupić nawet za 3000-3500 zł (oczywiście ściągane z UK). Mógłbyś tez sobie kupić Precision 6.2 lub 6.4, tylko wg mnie one z tym Onkyo dobrze się nie zgrają (ale kolumny super), u mnie Precision graja z lampą i dopiero przy tym połączeniu jestem zadowolony. Drugą firmę i ich kolumny które bym polecił to KEF Q900. Posłuchaj Kef, grają inaczej od Tannoy ale mają bierną membranę i szybki bas.

Dzień dobry.

Na listę odsłuchową wpisałbym na pewno kolumny Tannoy Revolution XT8 F (http://q21.pl/tannoy-revolution-xt-8f.html). To bardzo dobre połączenie z elektroniką Onkyo, gwarantujące dobrze wypełnione, dociążone, dynamiczne granie. To kolumny, które bez problemów nagłośnią Twój salon.

Drugą opcją jest polski zestaw Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html). To także pełne, lekko ocieplone granie, kolumny bez problemu potrafiące nagłośnić większe pomieszczenie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, poza powyższymi modelami w salonie mamy jeszcze kilka innych, równie ciekawych propozycji, które warto odsłuchać. W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Także polecam podłogowki.

W tej kwocie i do tej elektroniki tannoy xt8f, heco celan gt 702, studio 16hz minas anor.

Pisales że różne ci polecane, a które sluchales? Jak wypadły? Będziemy tu wymieniać duża ilość kolumn ale tylko ty ich będziesz słuchał. Przybliżony nam swój gust.

Pozdrawiam i zapraszam

Słuchałem juz 3 konstrukcji ale z elektroniką NAD stąd aplituner może zupełnie inaczej współpracowac z daną kolumną:

MA silver 8 - kolumna jak dla mnie bardzo dynamiczna, dużo punktowego basu i dosyć dużo ostrej góry

PA Diamond 15 - całkiem przyjemnie to grało bezpośrednio po MA, dużo miękkości i średnicy

Nie lubię ostrej i szeleszczącej góry. Z tego powodu przykładowo sprzedałem słuchawki Pandora Hope IV. Tony wysokie w wokalach żeńskich drażnią mnie. Słucham sporo muzyki chillout z przewagą wokalistek i własnie te tony wysokie są bardzo zauważalne. Podobnie z tonami niskimi, preferuję raczej miękki dół nie "punktowy".

Ale nie w tej cenie. Zensory to spoko kolumny do 3200 zł a nie 5 czy 6 tysięcy.

Z kolei opticony będą już blizsze graniu silver 8.

Myślę że tannoy xt8f i właśnie pylony mogą ci się spodobać.

Czy z tego grania pylonów byłeś na tyle zadowolony ze uważasz że warto?

W porównaniu do MA to na żywo zdecydował bym się na Pylony. MA ma świetną prezencje i wykonanie, ale Pylony jak dla mnie grały lepiej. Nie słuchałem kolumn Tannoy, a powinienem bo szukam najlepszej synergii w moim zakresie cenowym. Szkoda tylko, że te kolumny maja tylko 2 wybarwienia.

Najtańsze miedziane z marketu byle o rozsądnym przekroju (≥2,5 mm^2). Do taniego zestawu nie potrzeba drogich kabli. Tym bardziej, że gros osób twierdzi, że kable nie mają prawa grać.

Proponuję Qed Ruby lub Qed Silver Anniversary. Jeżeli możesz trochę więcej wydać, to poszukaj The Chord Odyssey 2 lub 4(bi-wiring). Kiedyś można było w cenie ok 70 zł kupić kabel InAkustik LS1002, bardzo neutralny nie ubarwia i od razu można podłączyć go w układzie bi-wiring - w tej cenie jeden z fajniejszych kabli. Polecam

• 2 tygodnie później...

Zastanawiam się czy iść w podłogówki czy zakupić lepszej klasy monitory. proponowano mi KEF r300, Dynaudio x17 i Chario Delphinus.

A może coś z BMN?

Kolega rafal735r zamienił R300 na BMN.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jakie kabelki były by odpowiednie dla zestawu Onkyo + Tannoy? Myślę o rozsądnej jakości i półce cenowej, nie wydam na kable więcej niż na aplituner ;-)

Ukryta Zawartość

Ten Ci wystarczy, nie ma co świrować :)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Udałem się w końcu na odsłuch na Onkyo TX8150.Repertuar to FnM "cone of shane",limp bizkit "counterfeit",Metallica"blackened" i the prodigy"wild frontier".I tak w skrócie:

Na pierwszy rzut poszły Magnat Quantum 677.Granie takie bez emocji.Niby fajnie,ale czegoś brakowało,nudziło.Bas bardziej punktowy.Przy wyższych volumach,tu w okolicy 50db robił się chaos.

Po nich załączono Melodikę bl 40.Od razu czuć było lepszy i mocniejszy bas.Niżej schodzący.Granie cieplejsze jak quantumy.Gałka na 55 i nic nie przeszkadza.Nic nie kłuje i nie męczy.

Później Heco Music Style 500.Tu od razu czuć było POWER.Równe granie z dobrym punktowym basem i zchodzącym nisko kiedy trzeba,fajną średnicą i wysokimi.Nie ma się do czego przyczepić.Jedynnie do rozmiarów.Do mojego mieszkania za duże,no i nie ten budżet.

Tannoy Mercury 7.4.Chyba najjaśniejsze w teście.Bardzo dynamiczne kolumny z mocnym i punktowym basem.Jednak przy odsłuchu powyżej 50db robiło się nieprzyjemnie.Trochę ostro jak dla mnie.

Dali Zensor 7.Też jasne jak Tannoy-e,ale zdecydowanie mniej basu.Fajna przestrzeń,scena.Musiałbym suba zostawić :)

Pora na Elac FS 77.Posiadały najmniejsze głosniki środnio i niskotonowe.Ale jak usłyszałem bas,to myślałem,że mi suba podłączyli.Rewelacyjny ten basik w tych kolumienkach.Nóżka sama chodziła.Natomiast góra wycofana lekko.

Klipsch r26f.Dla mnie tragedia.Jakby je ktoś kocem przykrył.Niby góra jest,bo coś tam cyka.Dół też,ale samo granie nie do zniesienia.Po pięciu minutach zrezygnowałem z odsłuchu.

Drugi raz poprosiłem o podłączenie melodiki i to jest chyba to czego szukałem.Przynajmniej z tych wszystkich wymienionych.Czekam aż pojawi się w salonie mk2 tego modelu.Wtedy wybiorę się na odsłuch i myslę,że z nimi wrócę po pachą.

Co do recenzji moich odsłuchów,to sorry,ale inaczej nie umiem pisać,bo ze mnie żadem audiofil.Opisałem to co usłyszałem.

Dzięki S4Home,za miłą obsługę.

Onkyo TX8150

...

Tannoy Mercury 7.4.Chyba najjaśniejsze w teście.Bardzo dynamiczne kolumny z mocnym i punktowym basem.Jednak przy odsłuchu powyżej 50db robiło się nieprzyjemnie.Trochę ostro jak dla mnie.

Nie znam tych nowych Tannoy, ale widzę że Onkyo z Tannoy nadal brzmi tak jak pamiętam.

Mercury to bardzo udana seria ale nie w połączeniu z Onkyo. Po prostu. Niestety nadal to kolumny które wymagają wzmacniacza przewyższającego je klasą.

c-k ja również dziękuję za wizytę.

Nie wiem tylko czy będzie Ci dane posłuchać BL40 i BL40 mk II w tym samym czasie.

Przez promocyjną cenęBL40 nazwijmy to MK I schodzą bardzo ładnie. Klienci na prawdę docenili ten Polski produkt.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Ja tak na marginesie zapytam...

...W moim TX 8150 zauważyłem,że czasami coś pyknie podczas jego pracy.Jakby jakiś przekaźnik.Oczywiście urządzenie pracuje prawidłowo,ale czy to normalne z tym pykaniem?

Od jakiegoś czasu mam zestaw onkyo tx 8150, kolumny dali zensor 7 połączone srebnym kablem argentum 2/4 GCG i powiem szczerze ,ze przy tej konfiguracji sprzet gra bardzo fajnie. Gora i środek bardzo czysty male zastrzeżenia mam do basu w zaleznosci do utworu raz gra soczyście i głęboko co bardzo mi sie podoba ale czasami jest wycofany i prawie niesłyszalny.... Ogólnie polecam ten zestaw ale moim zdaniem tylko w polaczeniu z dobrymi kablami. Wczesnie uzywalem kabli supra classic 4 i średnio bylem zadowolony dlatego "podrasowałem" troche kablami argentum i na chwile obecna jestem zadowolony.

Jeśli chodzi o cykanie w amplitunerze onkyo tx8150 u mnie jest to samo wiec chyba "ten typ tak ma"

Sprawdzałem w sobotę u znajomego. Słuchaliśmy 8150 dobrych 4 godziny relaksując się przy tym. Ani jednego "cyk" nie było.

male zastrzeżenia mam do basu w zaleznosci do utworu raz gra soczyście i głęboko co bardzo mi sie podoba ale czasami jest wycofany i prawie niesłyszalny....

Jesli to zalezy od utworu to tak ma być. Nie każdy utwor jest nagrany z dominacją basu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.