Skocz do zawartości
IGNORED

kabel HDMI 2.0 lub HDMI 2.0a dobrej i bardzo dobrej jakości

Kamyk79

Rekomendowane odpowiedzi

Robiliście próby z sygnałem UHD 10 bit, 60fps, 4:4:4? Stawiam, że będą kłopoty. Bo na 8bit, 30fps i 4:2:0 to prawie wszystko poleci.

Nie generalizowałbym. Firmware niektórych urządzeń jest bardzo kapryśny. Kabel pójdzie na jednej konfiguracji, a na innej urządzenia się nie dogadają i będzie ciemność. Przed zamurowaniem warto sprawdzić w swojej konfiguracji.

Jak widać RMS.pl kabel zareklamować na forum potrafi ale już odnieść się do technicznego zapytania nie za bardzo. No bo producent w ulotce nie napisał. No bo najprawdopodobniej ten kabel 18Gbps nie przepuści. Bo jakby przepuścił to by było wyraźnie napisane.

Z tego co ja znalazłem w necie to 10 bit 60fps (ew. 120fps) i 4:4:4 to przenoszą kable o długości max. 2-3 metry. I nie są tanie.

Muszę przewietrzyć mój system…

Bo jakby przepuścił to by było wyraźnie napisane.

Z tego co ja znalazłem w necie to 10 bit 60fps (ew. 120fps) i 4:4:4 to przenoszą kable o długości max. 2-3 metry. I nie są tanie.

Jakby kabel miał nie przepuścić jakiejś konkretnej wartości, to nie zostałby oznaczony odpowiednimi oznaczeniami. Każdy kabel "high speed", albo oznaczony 1.4 przepuści obraz 4K ze wszystkimi bajerami.

Złącza (ZŁĄCZA! - nie kable) HDMI 2.0 to w tym momencie transfer pozwalający przepuścić większą liczbę klatek animacji z której do tej pory nie korzysta nic co zostało wydane, i przez najbliższe kilka lat się nie zanosi. Może któryś z kolejnych avatarów, ale też raczej wątpię. Ponieważ nie istnieje coś takiego jak kabel HDMI 2.0, a tylko złącze HDMI 2.0, to wszelkie oznaczenia na kablu "HDMI 2.0" są marketingową ściemą. A ci co już sobie napiszą na kablu magiczne, nic nie znaczące "HDMI 2.0" wołają ceny z kosmosu, za kabel, który konstrukcyjnie niczym się nie różni od normalnych kabli 1.4. Osobiście mam już któryś z kolei kabel o długości 10 metrów kupiony za mniej niż 50 złotych i w FHD nie ma nawet zająknięcia. Jak widzę polecanie kabli za 600 zł to tylko śmiać mi się chce. Tak samo z audiofili, którzy myślą, że grubsza izolacja z PVC jest warta więcej niż kolejne 20 zł ;)

Lepszą specyfikację mają kable display port i one jakoś przenoszą wszystko co trzeba na kilkanaście metrów, a tam ludzie potrzebują tych 60fps, bo wykorzystują te kable do grania, tylko, że graczom nikt nie wciśnie kabla za 600 zł i trzeba sprzedawać w normalnych cenach.

Najśmieszniej to wygląda w marketach gdzie idziesz na dział z telewizorami i tam już ceny 100-300 zł za dwumetrowy kabel. Idziesz na dział z konsolami i nagle ceny 4 razy niższe.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Jakby kabel miał nie przepuścić jakiejś konkretnej wartości, to nie zostałby oznaczony odpowiednimi oznaczeniami. Każdy kabel "high speed", albo oznaczony 1.4 przepuści obraz 4K ze wszystkimi bajerami.

To kup taki dowolny kabel i przepuść sygnał 10 bit, 60fps (ew. 120fps) i 4:4:4. I napisz co zobaczyłeś na ekranie. I wtedy pogadamy bo widzę, że mało pojęcia masz o parametrach sygnałów UHD i wymaganiach dla kabli.

Poczytaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pierwszy z brzegu komentarz z początku wątku:

I am a techie with a lot of cables. HDMI 2.0 can be finicky. Some cables seem to work but you get the occasional 3 second black screen with 4K 60HZ. And the rest only work at 1080P.

Nie znam kabla o długości 20m, który przepuści taki sygnał.

O cenach i o marketingu teraz nie dyskutuję.

Pozdro

Ukryta Zawartość

To kup taki dowolny kabel i przepuść sygnał 10 bit, 60fps (ew. 120fps) i 4:4:4. I napisz co zobaczyłeś na ekranie.

Chyba ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Idź sobie do sklepu i sobie zobacz czym są po podłączane te wszystkie telewizory 4k.

Nie wiem o co ci chodzi z tym linkiem do forum, ludziom nie działa tam jakiś pseudoprzybajerzony aktywny kabel HDMI, czyli jakaś typowo audiofilska fanaberia. To raczej świadczy o tym, że marketingowe ściemy w tych kablach generują więcej problemów niż byłoby bez nich.

I wtedy pogadamy bo widzę, że mało pojęcia masz o parametrach sygnałów UHD i wymaganiach dla kabli.

Wymagania dla tych kabli ustaliło HDMI Forum i ustaliło, że standard HDMI 2.0 nie wymaga zmiany kabli. I co teraz? Będziesz dyskutował z nimi?

Ujemny nie masz racji. Wystarczy poczytać na forach, zwłaszcza AVS ile problemów z kablami HDMI mają użytkownicy. Ty piszesz o fullHD, w przypadku UHD jest spory bajzel i loteria. To co jest napisane na ulotce od kabla to jedno, a w domu co innego jak podłączysz sprzęt i nie masz obrazu, albo ci go zrywa co kilkanaście sekund albo migocze. I nie wiadomo o co chodzi na początku. Dopiero po przetestowaniu kilku kolejnych kabli wychodzi na to, że był problem właśnie z HDMI. Nawet przy fullHD i długich kablach 10-15 metrów do projektorów ludzie miewali problemy. W przypadku 4k wszystko się nasiliło. Wg specyfikacji zwykły kabel hdmi 1.4 ma wystarczającą przepustowość aby puścić wszystko co na dziś jest możliwe w UHD. Ale teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Bywa nawet tak, że na jednym sprzęcie będzie działać wszystko cacy, a u kolegi w ogóle nie będzie obrazu. HDMI potrafi bywać kapryśne i czasem się nie lubi z niektórymi konfiguracjami sprzętowymi. Pozostaje testowanie na czuja. To już nie te czasy, gdzie wystarczył najtańszy hdmi, aby dobrze wykonany, żeby się wtyczka nie rozpadła. Sygnał cyfrowy, a potrafią się dziać cuda na długich odcinkach. Dlatego kupując trzeba mieć gwarancję możliwości zwrotu w razie problemów.

Dopiero po przetestowaniu kilku kolejnych kabli wychodzi na to, że był problem właśnie z HDMI.

No i ile jest tych problemów? Liczba sprzedanych monitorów i telewizorów 4k w samej europie wynosi kilkanaście milionów. Jaki procent ludzi ma problemy z kablami? 0,000001%?

Nawet przy fullHD i długich kablach 10-15 metrów do projektorów ludzie miewali problemy.

Ja mam kable 10m za mniej niż 50 zł, noname z allegro i nie mam żadnych problemów, to samo wszyscy znajomi. To, że na kilkanaście milionów ludzi bez problemów trafi się 5 osób z problemami na jakimś forum to jeszcze o niczym nie świadczy.

W przypadku 4k wszystko się nasiliło. Wg specyfikacji zwykły kabel hdmi 1.4 ma wystarczającą przepustowość aby puścić wszystko co na dziś jest możliwe w UHD. Ale teoria nie zawsze idzie w parze z praktyką. Bywa nawet tak, że na jednym sprzęcie będzie działać wszystko cacy, a u kolegi w ogóle nie będzie obrazu.

Czyli problem z abstrakcyjnego urósł do totalnie marginalnego ;) Poza tym jak sam piszesz, problem często jest ze sprzętem a nie z kablem - skoro ten sam kabel u kogoś działa a u kogoś innego nie.

Najlepszym wyjściem z sytuacji jest kupno normalnego kabla za normalne pieniądze i sprawdzenie czy działa (ryzykuje się 50 zł), a nie kupowanie od razu złotego kabla za nie wiadomo ile, bo jest szansa 1:5000000, że normalny kabel nie zadziała.

Wg specyfikacji zwykły kabel hdmi 1.4 ma wystarczającą przepustowość aby puścić wszystko co na dziś jest możliwe w UHD.

Nie.

24-30Hz, 10 bit i max. 4:2:0.

I to wszystko.

Ale na takim sygnale UHD się nie kończy, a dopiero zaczyna.

Powtó®zę ... zróbcie własną próbę z sygnałem, o którym piszę. Potem powpinajcie pomiędzy źródło a wyświetlacz inne klocki teoretycznie przpuszczające 4K@60 i ponówcie próby.

Wtedy możemy dalej dyskutować.

Chyba ty nie masz pojęcia o czym piszesz. Idź sobie do sklepu i sobie zobacz czym są po podłączane te wszystkie telewizory 4k.

W tym momencie kończę z Tobą dyskusję bo nie masz pojęcia, o czym mówię.

Jest 4K i jest ... 4K, niekoniecznie takie samo.

Pa.

Ja mam kable 10m za mniej niż 50 zł, noname z allegro i nie mam żadnych problemów, to samo wszyscy znajomi. To, że na kilkanaście milionów ludzi bez problemów trafi się 5 osób z problemami na jakimś forum to jeszcze o niczym nie świadczy.

To poczytaj jakiej przepływności wymaga kabel do puszczenia fullHD, a jakie UHD o parametrach, które podałem. Dwie liczby. Baaardzo różne.

Przecież nie ma kabli HDMI 2.0. Są jedynie wejścia/wyjścia. Kable zostały te same, 1.4High Speed. Dopiero przy HDMI 2.1 mają wyjść nowe przewody.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To poczytaj jakiej przepływności wymaga kabel do puszczenia fullHD, a jakie UHD o parametrach, które podałem. Dwie liczby. Baaardzo różne.

Skończ człowieku. Kable HDMI 2.0 nie istnieją. Kablami do obsługi złączy HDMI2.0 są kable HDMI 1.4. Wejdź sobie na oficjalną stronę HDMI i się doedukuj, bo żal czytać.

Ale tu się wszystko rozbija o długość tych kabli. 20m to o wiele za dużo niż mówi standard. Nie pamiętam dokładnie, ale jest chyba mowa o max. 15m, a realnie często mówi się o 10m. Więc przy większych długościach problemy mogą wystąpić przy wyższych przepływnościach i nie ma w tym nic dziwnego. Dlatego stosuje się wtedy kable HDMI aktywne, czyli z wbudowanym repeaterem. Tą samą technologię stosuje się zresztą w sieciach LAN.

Inna sprawa, że niektórzy oferują takie 20 metrowe kable HDMI bez repeatera i jeszcze liczą sobie za nie jakieś kosmiczne sumy... Totalna bzdura, nie ma tutaj cudów, przy takich długościach trzeba brać aktywne kable.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Skończ człowieku. Kable HDMI 2.0 nie istnieją. Kablami do obsługi złączy HDMI2.0 są kable HDMI 1.4. Wejdź sobie na oficjalną stronę HDMI i się doedukuj, bo żal czytać.

Ja nie piszę o numerkach na kablach czy na ich opakowaniach tylko o realiach przesyłu sygnałów UHD, o których widzę nie masz zielonego pojęcia.

Są kable i są ... kable. przeczytaj te kilkadziesiat postów z linka, które podałem to się dokształcisz.

Bo ty czytasz tylko to co piszą na opakowaniu ... gównianych kabli produkowanych w Chinach w jednym celu ... aby były jak najtańsze (a nie jak najlepsze).

Może to cie troszkę oświeci:

HDMI_data_rates.png

Teraz standardy transmisji (nie kabla):

hdmi_speed.jpg

hdmi-bandwidthcomparison.jpg

Ukryta Zawartość

Na niektórych kablach HDMI 1.3 UHD pójdzie. Ale na bardzo krótkich odcinkach. Im dłuższy kabel tym mniejsza przepływność. I odwrotnie. Dlatego sa kable 20 metrów, które przepuszczają 4K 24, 25fps, 10 bit, 4:2:0 czyli standard BD-UHD. Ale też nie wszystkie. Ale już 4K 60fps, 10 bit 4:4:4 za cholerę nie przepuszczą. Choćbyś nie wiem jak chciał.

Zapuść sobie ten film to się dowiesz co jest wart twój kabel, bo tu już potrzeba ok 11 Gbps:

Ukryta Zawartość

billy.jpg

Można też tak:

Ukryta Zawartość

hdmitest_2.jpg

He, he, he. Ja ciebie pytam o przepływności, a ty mi odpowiadasz oznaczeniami 1.4 i 2.0?

Super :). Dawno sie tak nie uśmiałem.

To jeszcze żeby powstało tu małe compendum wiedzy warto poczytać i popatrzeć na efekt końcowy na ekranie:

Ukryta Zawartość

HDMI_versions_and_formats_3.png

Chroma-Subsampling-Example.png

Jak widać max. wartością graniczną dla HDMI 1.3 jest 9 Gbps. I ty chcesz tym kablem przesłać 18? Powodzenia !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na niektórych kablach HDMI 1.3 UHD pójdzie.

A co do rzeczy mają kable 1.3, skoro kablami umożliwiającymi transmisję HDMI 2.0 są kable HDMI 1.4?

Bardzo dziękuję też za ładne obrazki, które nie mają nic wspólnego z określeniem jakie kable są odpowiednie do transmisji 4k/60fps.

Im dłuższy kabel tym mniejsza przepływność. I odwrotnie.

No odkryłeś amerykę. Mimo wszystko 99,99% kabli daję radę transmitować sygnał zgodnie ze swoim oznaczeniem, na odległość równą długości danego kabla.

Jak widać max. wartością graniczną dla HDMI 1.3 jest 9 Gbps. I ty chcesz tym kablem przesłać 18? Powodzenia !!!

top kek :D

Jednego słowa nie napisałem o kablach 1.3, ale widzę, że jak twoje fantazje już całkiem siadły, to musisz atakować chochoła :)

Bardzo dziękuję też za ładne obrazki, które nie mają nic wspólnego z określeniem jakie kable są odpowiednie do transmisji 4k/60fps.

bardzo proszę, może się czegoś nauczysz ... jeden obraz wart więcej niż 1000 słów ale ... z drugiej części zadnia wnioskuję, że dalej nie wiesz o co kaman.

bardzo proszę, może się czegoś nauczysz ... jeden obraz wart więcej niż 1000 słów ale ... z drugiej części zadnia wnioskuję, że dalej nie wiesz o co kaman.

chyba ty. Co tam w kablach 1.3? jaka przepływność? A basik jaki? Scena szeroka? xD

Chło[pie, naucz sie trochę estetyki. Te twoje obrazki zajmują 5 stron - tego się nie da oglądać.

Czy wiadomo kiedy HDMI 2.1 wejdzie do sprzętów? Czy modele tv i amplitunerów na rok 2018 będą już wyposażone w to złącze? Bo czekam z zakupem sprzętu i doczekać się nie mogę. A chyba po wprowadzeniu 2.1 na jakiś czas na rynku się uspokoi. Bo co jeszcze mogliby dodać?

HDMI 2.0 obsługujące rozdzielczość 4K/60fps w tym momencie daleko wybiega poza potrzeby i obecne możliwości twórców. Filmy z większą liczbą klatek animacji niż 24 to kwestia wielu lat.

HDMI 2.1 obsługujące rozdzielczość 8k to już praktycznie koniec historii i możliwości ludzkiego oka. Przez najbliższe 10 lat nie będzie to służyło do oglądania niczego poza kilkoma demami technologicznymi, a potem i tak minie wiele czasu zanim będzie coś więcej niż pojedyncze produkty.

4k dopiero nabiera rozbiegu na płytach BD. FHD nie jest jeszcze w pełni wykorzystywane w telewizji.

HDMI 2.1 przez najbliższą dekadę nie będzie miało zastosowania nigdzie poza topowymi gamingowymi komputerami, a co za tym idzie raczej nie zobaczysz go nigdzie poza ekranami kosztującymi dziesiątki tysięcy.

Spoko nick tak w ogóle :)

Zbiera się juz klub moich fanbojów. Super :).

Warto pamiętać o wysterowaniu sygnałem zegara wszystkich urządzeń w torze video jak to się robi w studio. Jest w Warszawie kilka takich. Byliście?

A to już teraz wiem skad się biora te brednie o sygnałach zegarowych i zegarach atomowych w audio. Niestety analogie noe zawsze funkcjonuja. Liczy się myślenie i rzetelna wiedza.

Sprawdzanie czy kabel prześle sygnał 4K 60 fps 4:4:4 to trochę sztuka dla sztuki. Ile jest filmów z takimi parametrami? Poza paroma demówkami to nic takiego nie ma i pewnie jeszcze długo nie będzie. Pewnie, że można wszystko sprawdzać i potem się tym chwalić, że mnie przesyła, a Wam to nie, tylko po co?

Warto pamiętać o wysterowaniu sygnałem zegara wszystkich urządzeń w torze video jak to się robi w studio.

Mam nadzieję, że to żart. Nie jesteśmy w studio, używamy sprzętu domowego, więc o czym tu mowa?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Sprawdzanie czy kabel prześle sygnał 4K 60 fps 4:4:4 to trochę sztuka dla sztuki. Ile jest filmów z takimi parametrami? Poza paroma demówkami to nic takiego nie ma i pewnie jeszcze długo nie będzie. Pewnie, że można wszystko sprawdzać i potem się tym chwalić, że mnie przesyła, a Wam to nie, tylko po co?

Mam nadzieję, że to żart. Nie jesteśmy w studio, używamy sprzętu domowego, więc o czym tu mowa?

O najlepszej jakości w skali bezwzględnej.

Choc jak czytam cytowany post to wnioskuję, że nie wszystkich ona interesuje. Wtedy mogę zaproponować jedno: powrót np do analogowych 480 linii w NTSC. Albo cyfrówki 525 linii z bitrate'm powiedzmy ok. 500kbs. Jest takich trochę na satelicie, każdy znajdzie coś dla siebie.

:)

Wracając do meritum tego wątku wtedy wystarczy zwykły scart i dyskusja stanie się bezprzedmiotowa.

Filmów może nie ma. Ale konsole i pc taki sygnał wypuszczają już od jakiegoś czasu. Jak ktoś gra na projektorze to wtedy kwestia kabla ma znaczenie.

Tego nie wiem, bo nie gram od dawna. W takim razie pytanie do graczy, w ile gier da się grać na takich ustawieniach? Przypominam 4K 60 fps, pełny kolor 4:4:4 i zdaje się jeszcze 10 bit.

O najlepszej jakości w skali bezwzględnej.

Nie wyciągaj moich zdań z kontekstu. Pytałem o to magiczne wysterowanie sygnałem zegara... no chyba że to miał być taki żart to się nie czepiam.

Nie wyciągaj moich zdań z kontekstu. Pytałem o to magiczne wysterowanie sygnałem zegara... no chyba że to miał być taki żart to się nie czepiam.

Zacytowałem cały twój post więc nie wyciągam zdań z kontekstu.

Jak nie wiesz do czego służy szyna zegara w studio i dlaczego ją się stosuje to nie poradzę. W necie jest mnóstwo informacji. Poszukaj. Dowiesz się.

A w zastosowaniu domowym video nie stosuje się ze względu na koszta, brak oczekiwań konsumenta i brak potrzeby. Co innego w audio.

Jak nie wiesz do czego służy szyna zegara w studio i dlaczego ją się stosuje to nie poradzę. W necie jest mnóstwo informacji. Poszukaj. Dowiesz się.

No wybacz, nie wiem, bo nie mam nic wspólnego z technikami studyjnymi i z tym czego tam używają. Rozumiem to tak, że w takim studiu jest cała masa urządzeń, które muszą być taktowane jednym sygnałem zegara... a jak to wygląda w naszym sprzęcie domowym? Najczęściej jest to nadajnik i odbiornik sygnału i na tym koniec, więc do czego potrzebny zewnętrzny sygnał zegarowy? Nie piszmy o czymś co nie ma żadnego zastosowania w naszym sprzęcie.

Druga sprawa: system, którego sam używasz (czyli przejście z HDMI na skrętkę) przeniesie sygnał podchodzący pod 18 Gb o którym piszesz?

I znów to samo, zadaje Ci proste pytanie odnośnie Twojego sprzętu to je pomijasz. Za to udowodnianie, że ktoś czegoś nie wie jest najważniejsze. Bez sensu dalsza rozmowa z Tobą...

I znów to samo, zadaje Ci proste pytanie odnośnie Twojego sprzętu to je pomijasz. Za to udowodnianie, że ktoś czegoś nie wie jest najważniejsze. Bez sensu dalsza rozmowa z Tobą...

Jeśli zadajesz pytanie odnośnie mojego sprzętu to jest on dokładnie opisany w "o mnie".

Dlaczego jest akurat to i akurat tak, a nie inaczej? Doszedłem do tego w ok. 20 lat. A Ty chcesz odpowiedź i receptę w jedna minutę i do tego "za darmo", nawet bez słowa poproszę? Zapomnij.

Pierwszy raz widzę, żeby branża pisała takie rzeczy, zamaist po prostu zaproponować gościowi jakiś kabel cyfrowy za 2k :)

Ppowinni wam jakiś medal dać :D

Chodzi o to aby w tym całym przebijaniu się o klienta nie zapomnieć o podstawowych wartościach i po prostu nie robić kogoś w butelkę.

Widzę Panowie że jest ostra dyskusja :) Lubie takie. Nie zamierzam jednak dodawać oliwy do ognia ani stawać po którejś ze stron.

Dodam tylko moje jakże mało istotne spostrzeżenia z ostatnich kilku lato kontaktów z klientami na różnych płaszczyznach i firmach.

-Otoż klienci zawsze wolą kupić "kabel" o sygnaturze 1.4 lub 2.0 co jest akurat w modzie. Co przyznam Wam (chodź nie podam firmy) że przyszedł kiedyś przedstawiciel z tejże firmy i przyklejał nowe oznaczenia :| na starych kablach :)

- standardy 1.0, 1.4 czy 2.0 oznaczają się do gniazd w urządzeniach a nie do kabli. Chodź im wyższy numerek na kablu tym jego sprzedaż jest..... pewniejsza.

- miałem kable o standardzie 1. ileś tam (na metce) które bez problemu puszczają 4K 4:4:4 , chodź są też takie które z oznaczeniem 2.0 które mają z tym problem :/

- na długie dystanse my i tak puszczamy sygnał skrętką :) i na chwile obecną wszelkie mega/gigabity nie straszne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.