Skocz do zawartości
IGNORED

Winyl z Biedronki

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ktoś nie ma,to cena śmiszna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 19.06.2024 o 17:02, broniasz napisał:

Jak ktoś nie ma,to cena śmiszna.

Dzięki, już doszła, aż strach rozpakowywać. A tak przy okazji pytanie laickie do szanownego grona: czy płyty 180g są grubsze czy tylko ciężar właściwy materiału jest zwiększony?

• Redaktorzy
11 minut temu, payong napisał:

Dzięki, już doszła, aż strach rozpakowywać. A tak przy okazji pytanie laickie do szanownego grona: czy płyty 180g są grubsze czy tylko ciężar właściwy materiału jest zwiększony?

Są grubsze.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

• Redaktorzy
22 minuty temu, payong napisał:

Czy trzeba regulować ustawienie ramienia?

Można, ale nie trzeba. Zbyt mała różnica wg mnie.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Godzinę temu, payong napisał:

Dlaczego strach ?

Gdybym miał regulować za każdym razem to bym zwariował.

Płyta 180g jest grubsza a zarazem stabilniejsza. Tak na chłopski rozum powinna grac lepiej ze względu na wagę co raczej jest

bzdura. Niemniej jednak jak mam możliwość to wybieram zawsze 180g. 

W dniu 28.06.2024 o 07:59, kwasior21 napisał:

Płyta 180g jest grubsza a zarazem stabilniejsza. Tak na chłopski rozum powinna grac lepiej ze względu na wagę co raczej jest

bzdura. Niemniej jednak jak mam możliwość to wybieram zawsze 180g. 

W tej grubości raczej chodzi o to, że się trudniej zniekształca, niż to, że jest stabliniejsza.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

• Moderatorzy
10 minut temu, Jacchusia napisał:

W tej grubości raczej chodzi o to, że się trudniej zniekształca, niż to, że jest stabliniejsza.

Hmm, nie wiem, czy trudniej się zniekształca, ale za to jak już się zniekształci, to na dobre 🙂 .

Pisałem, to już w jakimś wątku poświęconym właśnie masie winyli, mam sporo winyli z epoki, niektóre są tak cienkie, że wyginają się w rękach. Mam też sporo nowych i również wydań renomowanych wytwórni i sygnowanych jako audiofilskie. Niestety wiele tych starych, zawstydza te "super" wydania .

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Marcinus napisał:

Hmm, nie wiem, czy trudniej się zniekształca, ale za to jak już się zniekształci, to na dobre 🙂 .

Żadna płyta nie powinna się "zniekształcać", gdy jest prawidłowo użytkowana.

Mam sporo płyt, w tym ponad 40-letnie polskie wydania, powszechnie uważane za niezbyt dobre i z żadną płytą nie mam najmniejszych problemów z jej "zniekształcaniem".

Edytowane przez Nil
literówka
  • Moderatorzy
3 minuty temu, Nil napisał:

Żadna płyta nie powinna się "zniekształcać", gdy jest prawidłowo użytkowana.

A kto powiedział, ze tak jest?

Nowe płyty są zniekształcone, zanim dotrą do odbiorcy.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Marcinus napisał:

Nowe płyty są zniekształcone, zanim dotrą do odbiorcy.

Takich płyt nie należy kupować, a gdy się taki towar juz otrzymuje, należy bez jakichkoliwek skrupułów reklamować, a sprzedawców napiętnować!

W dniu 5.07.2024 o 20:01, Marcinus napisał:

Pisałem, to już w jakimś wątku poświęconym właśnie masie winyli, mam sporo winyli z epoki, niektóre są tak cienkie, że wyginają się w rękach. Mam też sporo nowych i również wydań renomowanych wytwórni i sygnowanych jako audiofilskie. Niestety wiele tych starych, zawstydza te "super" wydania .

Problem z reedycjami to był na początku, teraz wyraźnie się jakość masteringu poprawiła (takie mam odczycie). Materiał z którego się robi CD nie nadaje sie do Vinyli. Czas zweryfikował umiejętności, a i pewnie ludzie _z tamtych_ lat podzielili się wiedzą z obecnymi producentami, bo przecież ci którzy tłoczyli płyty w latach choćby `90 jeszcze żyją.

3 minuty temu, Jacchusia napisał:

Problem z reedycjami to był na początku, teraz wyraźnie się jakość masteringu poprawiła (takie mam odczycie). Materiał z którego się robi CD nie nadaje sie do Vinyli. Czas zweryfikował umiejętności, a i pewnie ludzie _z tamtych_ lat podzielili się wiedzą z obecnymi producentami, bo przecież ci którzy tłoczyli płyty w latach choćby `90 jeszcze żyją.

Z całym szacunkiem, na jakiej podstawie tak twierdzisz, jakieś dowody czy tylko tak Ci się wydaje?

10 minut temu, payong napisał:

Z całym szacunkiem, na jakiej podstawie tak twierdzisz, jakieś dowody czy tylko tak Ci się wydaje?

Cytat

...(takie mam odczycie)...

Oczywiście chodzi o odczucie. A powinieneś jeszcze zaznaczyć z czym konkretnie się nie zgadzasz.

1 minutę temu, payong napisał:

Cieszył bym się gdyby tak było jak czujesz 🙂 

Ja nie napisałem, ze jest idealnie, ale znacznie lepiej niz kilka lat temu. Wtedy reedycja =gorszy mastering, gorsza jakość.

W dniu 5.07.2024 o 21:36, Nil napisał:

sprzedawców napiętnować!

No tak, sprzedawca najlepiej wie, mając u siebie na półce w sklepie, czy magazynie, zafoliowaną płytę, że ona jest tam w kopercie, krzywa...

Nowe krzywe płyty powstają jeszcze na etapie produkcji, gdy zbyt szybko, bez dostatecznego wystygnięcia masy, są przekładane do pakowania czy co tam z nimi dalej robią.

Więc do piętnowania - producenci wystąp!

W dniu 5.07.2024 o 21:36, Nil napisał:

a sprzedawców napiętnować!

A najlepiej przypalać gorącym żelazem i łamać kołem.👍

Oczywiście wszystko publicznie , o dwunastej na rynku ,żeby gawiedź miała radochę.👏

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, iro III napisał:

No tak, sprzedawca najlepiej wie, mając u siebie na półce w sklepie, czy magazynie, zafoliowaną płytę, że ona jest tam w kopercie, krzywa...

Sprzedawca powinien wiedzieć, co, od kogo i jakiej jakości  kupuje. To on ręczy za jakość sprzedawanego klientowi produktu czy towaru i ponosi za to  pełną odpowiedzialność.

1 godzinę temu, iro III napisał:

Nowe krzywe płyty powstają jeszcze na etapie produkcji, gdy zbyt szybko, bez dostatecznego wystygnięcia masy, są przekładane do pakowania czy co tam z nimi dalej robią.

Z takimi producentami szanujacy się sklep nie nawiązuje współpracy.

Nie przesadzacie trochę? Akurat Biedronka nie robi problemu ze zwrotem. 
Nigdy nie zdarzyło Wam się kupić płyty , która pozostawia wiele do życzenia a bardzo Wam na niej zależy?  Sam kupiłem płyty pofalowane ale odziwo krzywizna nie na płynęła na przekaz. 

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, kwasior21 napisał:

Nie przesadzacie trochę? Akurat Biedronka nie robi problemu ze zwrotem. 
Nigdy nie zdarzyło Wam się kupić płyty , która pozostawia wiele do życzenia a bardzo Wam na niej zależy?  Sam kupiłem płyty pofalowane ale odziwo krzywizna nie na płynęła na przekaz. 

Kupiłem 12 płyt w Biedronce, niemal wszystkie 180g, z żadną z nich nie mam problemow, są proste i bardzo dobrze nagrane i wytłoczone.

2 godziny temu, Nil napisał:

Kupiłem 12 płyt w Biedronce, niemal wszystkie 180g, z żadną z nich nie mam problemow, są proste i bardzo dobrze nagrane i wytłoczone.

Laki men.

• Moderatorzy
5 godzin temu, iro III napisał:

Czasem mam wrażenie, iż może to być również kwestia złego składowania lub transportu. Pamiętam, że jedną z płyt, na której mi zależało wymieniałem kilka razy. Za każdym razem skrzywienie występowało w tym samym miejscu, tylko o różnej wielkości.  Wybrałem płytę z najmniejszym.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Marcinus napisał:

Czasem mam wrażenie, iż może to być również kwestia złego składowania lub transportu.

To nie jest tylko wrażenie, ale w niemal 100% przyczyna "krzywych" płyt wydanych przez przyzwoite wytwórnie.

Oczywiście, że tak. Tak czy siak płyty się odkształcają. U mnie płyty stoją lekko pochylone. Po pewnym czasie obracam je aby odkształcenia zniknęły. Wiele osób trzyma płyty na płasko a później je obraca o 180 stopni. 

Gość

(Konto usunięte)

Nie trzeba ich odwracać, wystarczy jak będą się opierały na tak samo pochylonej powierzhni - warto użyć w ten sposób skonstruowane półki/regały do płyt. Mam płyty które  są tak  ustawione od wieeeeelu lat i nie wykazują żadnych odkształceń.

• Pokaż nowe odpowiedzi