Skocz do zawartości
IGNORED

Konwentery USB/SPDIF

Music_FAN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem założyć nowy temat, dotyczący konwenterów, było już trochę o tym ale także pojawiło się kilka nowych, ciekawych urządzeń, mianowicie:

Audiobyte Hydra-Z, MC-3+ Smart Clock USB, to już nie tylko konwenter ale może być ciekawym rozwiązaniem, oraz nowa wersja M2Tech HiFace Evo Two. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi konwenterami i mógłby się nimi podzielić, liczba użytkowników korzystających z PC jako źródła chyba nie maleje i każdy chciałby poprawić jakość wyprowadzanego sygnału.

Jak to się ma do obecnego topu czyli Berkeley Bada Alpha, który cenowo jest cały czas na górze listy.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130602-konwentery-usbspdif/
  • 2 tygodnie później...

Ja mam w planach singxer su-1

to konwerter za 350$ grajacy na poziomie bada

najlepszy deal w tej chwili na rynku

wg rankingow jest duzo lepszy od audiobyte

w subiektywnym rankingu uzytkownika forum computeraudiophile ma ok 170 pkt przy ok 80 hydry i 120 puc2 lite

• 1 miesiąc później...
Gość aqs

(Konto usunięte)

Ja mam w planach singxer su-1

to konwerter za 350$ grajacy na poziomie bada

najlepszy deal w tej chwili na rynku

wg rankingow jest duzo lepszy od audiobyte

w subiektywnym rankingu uzytkownika forum computeraudiophile ma ok 170 pkt przy ok 80 hydry i 120 puc2 lite

Co ten Singxer SU-1 daje, łącze daphile kablem usb do Singxer SU-1 potem z Singxer SU-1 idzie do DACa? ma on wpływ na jakość dźwięku

wypuszcza spdif które jest lepszym wyjściem niz usb

Zaiste myśl tygodnia default_biggrin.png

BTW, skoro to ustrojstwo "wypuszcza SPDIF" to już go nie chcę. Niezależnie od jego pozycji w jakichś tam rankingach.

Ja się nie znam, ale ten cały konwerter USB/SPDIF , jeśli jest taki niezbędny, to chyba powinien być częścią DACa . Rozumiem że stare mogą tego nie mieć. Ale nowe? A może jest tak, że niewiele firm potrafi to robić a reszta wciska szroty z dolepionym na ślinę USB.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Ja się nie znam, ale ten cały konwerter USB/SPDIF , jeśli jest taki niezbędny, to chyba powinien być częścią DACa . Rozumiem że stare mogą tego nie mieć. Ale nowe? A może jest tak, że niewiele firm potrafi to robić a reszta wciska szroty z dolepionym na ślinę USB.

Poważnie potraktowany moduł USB zintegrowany z DACem powinien przesyłać sygnał do kości DACa magistralą I2S z pominięciem receivera SPDIF.
Poważnie potraktowany moduł USB zintegrowany z DACem powinien przesyłać sygnał do kości DACa magistralą I2S z pominięciem receivera SPDIF.

Czyli potrzebne to jest tylko do starych albo źle zrobionych?

Nie o to chodzi czy stary czy nowy. Po prostu przetwarzanie sygnału z USB na SPDIF podczas gdy w DACu i tak SPDIF zostanie przetworzony na I2S jest zbędnym miętoszeniem sygnału. Z punktu widzenia jakości sygnału lepiej moduł USB wpiąć bezpośrednio w magistralę I2S.

A źle zrobionemu nic nie pomoże.

Tak czułem, że to trochę wciskanie kitu. Lepiej kupić nowszy DAC

Wiele razy spotkałem też info, że USB to bardzo dobry tor przesyłowy dla 01

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Miałem konwerter spdif M2Tech EVO cały set z clockiem i zasilaczem acu.

Komplet nowy kosztował ponad 5000 zeta. Nie licząc dobrego PC+software + w piiiiiiiiiiiiiiiii dodatkowych kabli

Dostał ten komplet piiiiiiiiiiiiiiiii od auralica mini za 2000 zeta. Który ma jeszcze fajnego daca.

PS

A z tego co czytałem o porównaniu konwerterów przez Elberotha, to ten potrójny set M2Techa bardzo wysoko stał w rankingu i niewiele

przegrywał z Berkeley Bada Alpha

Moim zdaniem era konwerterów tego typu już mija.

Bardziej się opłaca kupić dobrego daca z dobrym wej. USB lub streamera jak auralic mini.

A jeszcze lepiej jak streamer łyka muzę po eternecie i tu konwerter USB/SPDIF dostaje lanie

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

dziwne ze to usb skoro takie dobre nie przyjelo sie w profesjonalnych zastosowaniach studyjnych

A co ma piernik do żyrandola? Lepsze jest wrogiem dobrego. To Schermany i Mustangi wygrały wojnę. Nie Tygrysy i V2.

To żeś powiedział co wiedział

To dlaczego auralic mini gra lepiej po eternecie jak po usb?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Dobry konwerter usb to jest spory kawał procesora. Najtańsza płyteczka chińska ze współczesną kością (xmos, amanero a w najgorszym przypadku cm6cośtam), czyli produkt w cenie dość bliskiej kosztowi produkcji kosztuje jakieś 40dolców. Więc nie dziwcie się że ludzie jeszcze produkują dac-i bez usb. Tym bardziej że spora część nabywców kupuje to do cdków.

Nie wiem co kto kupuje i do czego ale lawinowy wzrost oferty w tym segmencie to raczej zasługa USB, tym bardziej że jest cały segment DACów biurkowych, często nie tanich do tego coraz droższe słuchawki itd.

tendencja zmierza w kierunku złącza ethernet

dotychczasowe aes ma ograniczenie 24/192 i powoli sie z niego rezygnuje

ostatnio popularnosc zdobywa protokół Dante

mowa oczywiscie o powaznych systemach i profesjonalnych zastosowaniach a nie biurkowych zabawkach z laptopem

tendencja zmierza w kierunku złącza ethernet

dotychczasowe aes ma ograniczenie 24/192 i powoli sie z niego rezygnuje

ostatnio popularnosc zdobywa protokół Dante

mowa oczywiscie o powaznych systemach i profesjonalnych zastosowaniach a nie biurkowych zabawkach z laptopem

Sorki, a co to jest "ptofesjonalny" sprzęt audio? Sprzęt audio, o którym tu rozprawiamy, służy do słuchania muzyki w domu. Sprzęt np. do tworzenia nagrań, nagłaśnia, sprzęt muzyczny to zupełnie inne dziedziny. Fakt, że możesz słuchać muzyki z lapka i DACa wielkości pudełka na cygara(np. sprzęty Chorda - te lepsze niż Mojo) na wysokiej jakości słuchawkach przy użyciu powszechnie dostępnego USB to postęp "jakościowy" bo adaptujesz coś zwykłego, powszechnego do bardziej wysublimowanych celów. 10 lat temu w ogóle nie było takich urządzeń. Rozumiem, że do przechowywania mięsa zwykła lodówka tez nie wystarczy tylko trzeba zaadaptować sypialnie na profesjonalna chłodnię?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.