Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyka dawna (barok) - najlepiej brzmiące płyty

Jola2

Rekomendowane odpowiedzi

zgadnij, czy wiedziałem (podpowiedź kryje się w tytule wydawnictwa)...

ale w tych "piniondzach"...

a z tym lontem to tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

He,he, trochę mnie rozbawiłeś z tym ' fusem ' ale jak dla mnie za mało konkretów z dobrych a może i genialnych wydawnictw

muzyki barokowej - ja jestem malutkim melomanem przy niektórych ' znafcach ' muzyki barokowej tego forum więc nie będę

się obnażał ze swoimi must have position....bo czy to ma w ogóle znaczenie że smyczek w czasach Baroku smarowano kalafonią

z żywicy drzewa sosnowego czy jodłowego albo i świerkowego dla samego geniuszu MUZYKI BAROKU i sposobu jej interpretacji ?

Ukryta Zawartość

He,he, trochę mnie rozbawiłeś z tym ' fusem ' ale jak dla mnie za mało konkretów z dobrych a może i genialnych wydawnictw

muzyki barokowej - ja jestem malutkim melomanem przy niektórych ' znafcach ' muzyki barokowej tego forum więc nie będę

się obnażał ze swoimi must have position....bo czy to ma w ogóle znaczenie że smyczek w czasach Baroku smarowano kalafonią

z żywicy drzewa sosnowego czy jodłowego albo i świerkowego dla samego geniuszu MUZYKI BAROKU i sposobu jej interpretacji ?

to ja jestem b. malutkim melomanem i nie wyobrażam sobie mego melomaństwa bez np wikipedii :)

ale też to forum jest źródłem bezcennych wskazówek, dlatego jak znajdę w internetach jakieś strzały cenowe, to nabywam i polecam społeczności,

pzdr

T.

"Stereofonia – elektroakustyczna metoda odbierania, zapisywania, transmitowania i odtwarzania dźwięku, tak aby u słuchającego wywołać wrażenie przestrzennego rozmieszczenia jego źródeł."

to ja jestem b. malutkim melomanem i nie wyobrażam sobie mego melomaństwa bez np wikipedii :)

ale też to forum jest źródłem bezcennych wskazówek, dlatego jak znajdę w internetach jakieś strzały cenowe, to nabywam i polecam społeczności,

pzdr

T.

Tu masz racje - dobre ceny płyt cieszą każdego melomana ale wątek prawi o wybitnych dziełach Baroku których pod względem wykonawczym jest naprawdę sporo ale i równie wybitnych realizatorsko - i tu mamy problem przynajmniej ze znalezieniem takich

wydań. Przecież nie sztuką jest kupić kilka lub kilkanaście wydań Wielkiej Mszy Mozarta i stwierdzić że na 10 realizacji są

tylko 2 wybitnie dobre , szkoda w pewnym sensie wydanych pieniędzy które można byłoby ulokować w innych świetnych

wydawnictwach.

Podając nazwy wytwórni realizujących muzykę Baroku chciałem zwrócić generalnie uwagę na większość dobrych realizacji wychodzących spod ich skrzydeł i myślę że w/w spełniają prawie 100% jakość nagrań od średnio - dobrych po wybitne.

Gość

(Konto usunięte)

Zelenka,,,,odrobinę taniej....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Alia Vox

Ukryta Zawartość

Jakość nagrania wyśmienita.

Długo czegoś takiego szukałem. Dzięki.

Ukryta Zawartość

Smuga cienia spowija..;-)

Bardzo ładna składanka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

• 1 miesiąc później...

Czy ktoś z Was zetknął się już z wydawnictwem:

Ukryta Zawartość

Cena bardzo atrakcyjna, 9CD. Nie wiem natomiast czy to zebrane w box "regularne" dotychczasowe wydania Europa Galante czy całkiem nowe nagrania ? I jak z jakością wydania, nagrania ? Znając Fabio Biondiego pewnie będzie bardzo dobrze, może więc ktoś już miał okazję słuchać i się podzieli wrażeniami. Na stronie Europa Galante nie mogę jednak znaleźć informacji o tej premierze.

Ukryta Zawartość

Bo to nie żadna premiera, tylko stare nagrania na nowo przepakowane.

W Presto jeszcze taniej...

Ukryta Zawartość

...a najtaniej w jpc:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, w takim razie muszę sobie nabyć, bo właśnie przymierzałem się do zakupu La Stravaganza i L'Estro Armonico w ich wykonaniu. Tylko do 4 pór roku w ich wykonaniu jakoś nie mam serca :-)

Z ostatniej chwili .Nagranie Ars Antiqua Austria z 2016r."Cztery pory roku" pod Gunarem Letzborem Challenge Classics.

Jeszcze nie słyszałem tak brzmiących pór.

Tez nie słyszałem tak brzmiących, tak tłusto i grubo i ciężko. Momentami rąbanka.

Niestety w mojej opinii nieudany eksperyment.

Dzisiejszy dzień upłynął na słuchaniu bardzo ciekawej płyty w wykonaniu Rachel Podger która grała utwory Bibera - Rosary / Mystery Sonatas.

Świetnej skrzypaczce i doskonałej interpretatorce dzieł Bacha , towarzyszą Dawid Miller grający na theorbo i lutni , kapitalny Marcin Świątkiewicz

grający na klawesynie i organach oraz Jonathan Mason - wiolonczela i viola da gamba.

Na uwagę zasługuje fakt audiofilskiego brzmienia krążka a to dzięki użyciu profesjonalnych urządzeń audio które zagościły w studio nagrań a znanych

nam brandów Hi-End - wzmacniaczy Classe 5200 i Van Medevoort , głosników B &W 803d i Audiolab , konwerterów cyfrowych Grimm Audio oraz okablowania Van den Hull 3T . Krążek wydała Channel Classics w połowie 2015 roku.a w 2016 nagrodzoną ją Gramophone Awards 2016 w klasie

muzyki instrumentalne okresu Baroku . Gorąco polecam tę płytę - raj muzyczny dla uszu przepięknych utworów Bibera , wspaniałego wykonania

i audiofilskiej realizacji .Pozycja MUST HAVE dla każdego fana Baroku i klasyki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiejszy dzień upłynął na słuchaniu bardzo ciekawej płyty w wykonaniu Rachel Podger która grała utwory Bibera - Rosary / Mystery Sonatas.

Świetnej skrzypaczce i doskonałej interpretatorce dzieł Bacha , towarzyszą Dawid Miller grający na theorbo i lutni , kapitalny Marcin Świątkiewicz

grający na klawesynie i organach oraz Jonathan Mason - wiolonczela i viola da gamba.

Na uwagę zasługuje fakt audiofilskiego brzmienia krążka a to dzięki użyciu profesjonalnych urządzeń audio które zagościły w studio nagrań a znanych

nam brandów Hi-End - wzmacniaczy Classe 5200 i Van Medevoort , głosników B &W 803d i Audiolab , konwerterów cyfrowych Grimm Audio oraz okablowania Van den Hull 3T . Krążek wydała Channel Classics w połowie 2015 roku.a w 2016 nagrodzoną ją Gramophone Awards 2016 w klasie

muzyki instrumentalne okresu Baroku . Gorąco polecam tę płytę - raj muzyczny dla uszu przepięknych utworów Bibera , wspaniałego wykonania

i audiofilskiej realizacji .Pozycja MUST HAVE dla każdego fana Baroku i klasyki.

Ukryta Zawartość

To wydawnictwo to hybryda SACD..... W tym formacie ukazalo sie juz 5 wersji tego utworu... :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To wydawnictwo to hybryda SACD..... W tym formacie ukazalo sie juz 5 wersji tego utworu...

Sprostowanie : to nie jeden utwór a 16 utworów składa się na jedną kompozycję Rosary Sonatas.

Magnepanie, wielkie dzięki za informację o tej płycie.

Bardzo proszę .

Jest jeszcze jedno ciekawe nagranie Bibera - Rosary/ Mystery Sonatas - Julii Wedman a zrealizowane przez wytwórnię SONO LUMINUS ( USA ).

Firma posiada 3 studia nagrań przystosowanych z dawnych budynków kaplicy gdzie realizuje nagrania zespołów małej i średniej wielkości.

Studia posiadają naturalną akustykę z dobrą przestrzenią . Sono Luminus zdobył sporo prestiżowych nagród za swoje realizacje właśnie dzięki

dobrej akustyce sal i dobrym urządzeniom nagraniowym. Właściciele firmy mają również duże doświadczenie w dobrym transferze sygnału cyfrowego

i jego obróbki na sygnał analogowy.

Dodatkowo firma przejęła udziały i stała się właścicielem słynnej wytwórni DORIAN Rec. która przez jakiś czas uważana była za lidera jakości

nagrań na poziomie Reference Recording. Dzięki tej fuzji zostały wznowione a dawno sprzedane ponowne nakłady wydawnictwa DORIAN Rec.

Polecam tę płytę wraz z realizacjami Sono Luminus i katalogiem Dorian Records.

41rm2fX1fBL.jpg

Tematy bachowskie nam fajnie odżyły. Niestety większość watków dotyczących Mozarta zostało zarchiwizowanych i nie mozna do nich dodawać nowych odpowiedzi. Myślicie ze byłoby zapotrzebowanie na podbny do tego wątek dotyczący Mozarta: "Mozart najlepiej brzmiące płyty" ???

Tematy bachowskie nam fajnie odżyły. Niestety większość watków dotyczących Mozarta zostało zarchiwizowanych i nie mozna do nich dodawać nowych odpowiedzi. Myślicie ze byłoby zapotrzebowanie na podbny do tego wątek dotyczący Mozarta: "Mozart najlepiej brzmiące płyty" ???

Moim zdaniem od jakiegoś czasu taką rolę pełni teraz wątek "Dlaczego nie wznawia się listów Mozarta":

Ukryta Zawartość

Ostatnie dwie-trzy strony to w zasadzie wymiana informacji n.t najciekawszych nagrań

Ukryta Zawartość

• 5 tygodni później...

Ten muzyczny poranek rozpoczęła bardzo ciekawa płyta z kompozycjami Johannesa Matthesona z sonatami na flet , skrzypce , wiolonczelę i klawesyn.

Na flecie doskonała Diana Baroni która szlifowała swoje umiejętności pod okiem Holenderskich mistrzów fletu.Realizacji dokonała alfa i super jakość

nagrania jest natychmiast wyczuwalna od pierwszych taktów muzyki. Polecam .

51-jta-0jGL.jpg

Niezła jazda

tyle tylko, że

Ukryta Zawartość

hehe niezła stronka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tyle tylko, że

Ukryta Zawartość

hehe niezła stronka

Ukryta Zawartość

Cóż:) cos wymyśla mam nadzieje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 6 miesięcy później...

Nie wiem, czy to wspaniale nagrana płyta, ale chyba warto DZIŚ

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy to wspaniale nagrana płyta, ale chyba warto DZIŚ

Ukryta Zawartość

Wszystko co wydaje szwedzki BIS jest perfekcyjnie nagrane i wydane , Masao Suzuki zwłaszcza . Lubię też wydawnictwa Alfa - są świetnie

nagrane technicznie a poziom wykonawczy jest najwyzszych lotów.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.