Skocz do zawartości
IGNORED

Elektronika jest czas na kolumny...

winetou

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie wszystkich.

Swego czasu założyłem wątek "sprzęt do 20 tys zł" na który dostałem mnóstwo sugestii z Waszej strony, za które jeszcze raz wielkie dzięki. Ale przejdźmy do meritum

Połowa budżetu wydana i została druga połowa na kolumny. Zanim zapytam, krótkie przypomnienie. Pokój 24 m kwadratowe w układzie 6x4m. Brak możliwości ustawienia kolumn w innym miejscu niż na 4 metrowej ścianie i w dodatku pod nią w odległości nie większej niż 30-40 cm. Interesują mnie tylko kolumny podłogowe które zagrają w takim ustawieniu. I nie będzie innej możliwości stąd muszą to być odpowiednie modele.

Wybór elektroniki padł na jedną firmę - Musical Fidelity i to co będzie napędzać te kolumny to:

Wzmak zintegrowany MF M6Si

MF CD - M3SCD

MF MX-DAC

do tego dojdzie streamer i kabelki (tu podziękowania dla RMS za pomoc i przedstawienie oferty)

No i teraz przyszedł czas na kolumny. Mieszkam w UK więc tu nastąpi zakup. Wciąż jestem w posiadaniu LINN AV-5140 i lubię ich przekaz. Miałem już okazję posłuchać Triangle Antal Esprit EZ, Advance Acoustic Kubik S11, oraz Taga Harmony Platinum 120. Najbardziej przypadły mi do gustu Triangle ale tu na forum rzadko kto ich słuchał i nie ma o nich zbyt wiele. Można znaleźć w dobrej cenie PMC twenty 23 ale ich nie słuchałem bo nie ma tu dealera PMC. Lubię kolumny grające bardzo przestrzennie z szeroką sceną i nisko schodzącym basem. Dwa lata temu miałem okazji słuchać w sklepie jednych kolumn (nie pamiętam marki bo nie nosiłem się z zamiarem zakupu). Pamiętam tylko jedno, ze kiedy zagrały a ja zamknąłem na chwile oczy, to dźwięk dochodził z każdej strony i nigdy bym nie powiedział że stoją przede mną. I na 100% nie było to kino domowe :) Takich właśnie szukam...

Wyznacznikiem oprócz odsłuchu jest to nieszczęsne ustawienie i dlatego znów proszę o Wasze wskazówki. Połowa drogi za mną, wszelkie rady odnośnie marki kolumn i streamera tak ażeby mieć wybór i większe rozeznanie jak najbardziej mile widziane. Kwota do wydania 2000 funtów

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130635-elektronika-jest-czas-na-kolumny/

Witam ponownie wszystkich.

Swego czasu założyłem wątek "sprzęt do 20 tys zł" na który dostałem mnóstwo sugestii z Waszej strony, za które jeszcze raz wielkie dzięki. Ale przejdźmy do meritum

Połowa budżetu wydana i została druga połowa na kolumny. Zanim zapytam, krótkie przypomnienie. Pokój 24 m kwadratowe w układzie 6x4m. Brak możliwości ustawienia kolumn w innym miejscu niż na 4 metrowej ścianie i w dodatku pod nią w odległości nie większej niż 30-40 cm. Interesują mnie tylko kolumny podłogowe które zagrają w takim ustawieniu. I nie będzie innej możliwości stąd muszą to być odpowiednie modele.

Wybór elektroniki padł na jedną firmę - Musical Fidelity i to co będzie napędzać te kolumny to:

Wzmak zintegrowany MF M6Si

MF CD - M3SCD

MF MX-DAC

do tego dojdzie streamer i kabelki (tu podziękowania dla RMS za pomoc i przedstawienie oferty)

No i teraz przyszedł czas na kolumny. Mieszkam w UK więc tu nastąpi zakup. Wciąż jestem w posiadaniu LINN AV-5140 i lubię ich przekaz. Miałem już okazję posłuchać Triangle Antal Esprit EZ, Advance Acoustic Kubik S11, oraz Taga Harmony Platinum 120. Najbardziej przypadły mi do gustu Triangle ale tu na forum rzadko kto ich słuchał i nie ma o nich zbyt wiele. Można znaleźć w dobrej cenie PMC twenty 23 ale ich nie słuchałem bo nie ma tu dealera PMC. Lubię kolumny grające bardzo przestrzennie z szeroką sceną i nisko schodzącym basem. Dwa lata temu miałem okazji słuchać w sklepie jednych kolumn (nie pamiętam marki bo nie nosiłem się z zamiarem zakupu). Pamiętam tylko jedno, ze kiedy zagrały a ja zamknąłem na chwile oczy, to dźwięk dochodził z każdej strony i nigdy bym nie powiedział że stoją przede mną. I na 100% nie było to kino domowe :) Takich właśnie szukam...

Wyznacznikiem oprócz odsłuchu jest to nieszczęsne ustawienie i dlatego znów proszę o Wasze wskazówki. Połowa drogi za mną, wszelkie rady odnośnie marki kolumn i streamera tak ażeby mieć wybór i większe rozeznanie jak najbardziej mile widziane. Kwota do wydania 2000 funtów

Pozdrawiam

Szukaj tannoy dc8t moze ti ufa Ci sie jakies uzywki gdzies dopasc. Dla mnie bardzo fajny przejrzysty naturalny przestrzenny dzwiek.

Dwa lata temu miałem okazji słuchać w sklepie jednych kolumn (nie pamiętam marki bo nie nosiłem się z zamiarem zakupu). Pamiętam tylko jedno, ze kiedy zagrały a ja zamknąłem na chwile oczy, to dźwięk dochodził z każdej strony i nigdy bym nie powiedział że stoją przede mną. I na 100% nie było to kino domowe :) Takich właśnie szukam...

To nie tylko zasługa kolumna, a całości systemu oraz przystosowania sali odsłuchowej. Taki efekt możesz uzyskać nawet kolumnami pięć razy tańszymi. Też słuchałem Triangle Antal EZ, mimo że kupiłem Elacki to ten dźwięk siedzi w głowie. Jak ci się Triangle spodobały to sprawdź może B&W cm9.

W uk w tym budżecie i do musicala szukaj tannoya definition lub tańszego precision 6.4 , kolumn pmc polecam słuchałem ich i grają na prawdę dobrze, czy modeli bowersa.

Myślę że jak trafisz na dobry salon to otrzymasz rabat jak w pl co pozwoli ci np na wybranie wyższego modelu.

Pozdrawiam

Jezeli triangle ..., to trwa promocja na model Triangle quartet genese 2000 euro za pare

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Triangle bardzo fajne granie, czy lepiej od Focala. Raczej nie, inaczej na pewno.

Focal będzie moim zdaniem dynamiczniejszy i z mocniejszym przekazem.

Triangle odebrałem jako bardziej eleganckie granie

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Dla mnie przy bezpośrednim porównaniu Antali EZ i Arii to Triangle zdecydowanie lepiej zagrały. Wyższy poziom brzmienia, lepsza średnica. Triangle grały lżej, bardziej przejrzyście no i góra dużo lepsza w Trianglach. Tej w Focalach nie da się słuchać, tnie za bardzo. W Foclach bas nie ma tej masy co Triangle, ale fakt Focale są szybsze. Triangle to spokojniejsze granie i trzeba by było podłączyć je do wzmacniacza z wykopem. Focal gra trochę skrajami pasma.

Dla mnie przy bezpośrednim porównaniu Antali EZ i Arii to Triangle zdecydowanie lepiej zagrały. Wyższy poziom brzmienia, lepsza średnica. Triangle grały lżej, bardziej przejrzyście no i góra dużo lepsza w Trianglach. Tej w Focalach nie da się słuchać, tnie za bardzo. W Foclach bas nie ma tej masy co Triangle, ale fakt Focale są szybsze. Triangle to spokojniejsze granie i trzeba by było podłączyć je do wzmacniacza z wykopem. Focal gra trochę skrajami pasma.

Źle skonfigurowane Triangle potrafią nieźle dać po uszach.Mam na myśli górę pasma.Nie tak dawno słuchałem Magellanów podpiętych pod BAT-a i było wyśmienicie.

De gustibus non est disputandum

Źle skonfigurowane Triangle potrafią nieźle dać po uszach.Mam na myśli górę pasma.Nie tak dawno słuchałem Magellanów podpiętych pod BAT-a i było wyśmienicie.

Powiem Ci, że słuchałem tylko nowy model Esprit Antal EZ i tu nie było żadnych ostrości uprzykrzających słuchanie. Fakt, że góra była wyrazista ale bezproblemowa. W tym samym salonie porównywałem Arie z Antalami EZ. Jednie po drugich i tu Arie zagrały nieprzyjemnie ostro. Też fakt, że z takimi kolumnami jak Triangle trzeba uważać pod co się je podłącza.

Powiem Ci, że słuchałem tylko nowy model Esprit Antal EZ i tu nie było żadnych ostrości uprzykrzających słuchanie. Fakt, że góra była wyrazista ale bezproblemowa. W tym samym salonie porównywałem Arie z Antalami EZ. Jednie po drugich i tu Arie zagrały nieprzyjemnie ostro.

To jest takie specyficzne granie.Mają przepiękną stereofonie i hektary przestrzeni.Góry faktycznie jest dużo ale skoro nie wymyka się spod kontroli to może być wybór na lata.

Panowie wzmak już jest. Mam wrażenie że autorowi z Triangle przypadło do gustu ale miał jakieś małe ALE.

winetou jesteś jeszcze w wątku?

Udało Ci się sprawdzić Definition o których pisałem? Ewentualnie wspomniane PMC?

Panowie wzmak już jest. Mam wrażenie że autorowi z Triangle przypadło do gustu ale miał jakieś małe ALE.

winetou jesteś jeszcze w wątku?

Udało Ci się sprawdzić Definition o których pisałem? Ewentualnie wspomniane PMC?

Oskalpowali go!

Jestem jestem, praca mnie przytłoczyła i strasznie późno wracałem

Mieszkam w Irlandii Północnej i tu nie ma dealera PMC wiec nie mam jak ich posłuchać no chyba że trafie sprzedającego ale tu akurat ich jak na lekarstwo. W okolicy mam jeden "porządny sklep"

tam słuchałem Triangli. Nie miałem jeszcze możliwości przesłuchania Tannoya. Ale skoro kilka osób w tym wątku napisało pozytywnie to zrobię to. Akurat Tannoy w tym sklepie jest tylko za chore pieniądze. To chyba najdroższy sklep w UK. Będę tam w przyszłym tyg. więc będę wiedział więcej na temat tych kolumn. Wezmę wzmak ze sobą i zobaczę, chodź po prawdzie w tym sklepie raczej nie kupię. Właściciel próbuje zagrywać sobie tekstami typu: "kupuj teraz bo niedługo podwyżka wszystkiego", albo "bierz szybko bo mam klienta na to i niedługo tego nie będzie"

Drugi sklep jest w Belfaście ale tam tylko kolumny budżetowe 6 czy 7 firm. Odnośnie sklepów wyposażenia, polityki sprzedaży i zachęcenia klienta Irlandia Północna (chodź to część UK) jest jakieś 20 lat za Polską. Tu nie ma czegoś takiego jak wypożyczenie sprzętu, czasem odsłuch tego czym się interesujesz też nie wchodzi w grę bo nie ma go na stanie.

Stąd tez szukam pomocy tutaj. S4Home odpowiadając Tobie - Triangle mi się podobały ale nie mogłem zdecydować się na zakup bo nie bardzo miałem je z czym porównać.

A o odsłuchu PMC moge wręcz zapomnieć

Jestem umówiony na posłuchanie Tannoy Defnition DC8Ti. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Mam jeszcze pytanie odnośnie streamera - bedę kupował niestety w ciemno stąd zapytanie. Do porównania 2 modele:

Ukryta Zawartość

oraz

Ukryta Zawartość

Jeden i drugi mogę kupić w tych samych pieniądzach, jeden nówka na gwarancji drugi second hand. Cel dla obydwu ten sam - muzyka ze Spotify.

W przypadku pierwszego (DT) zachodzi koniecznośc posiadania DAC, którego mam (mx-dac), w drugim przypadku (CA) mogę go podłączyć od razu do integry i w dodatku może pełnić rolę przedwzmacniacza. Oczywiście najlepiej byłoby posiadać dwa posłuchać i zdecydować się na jeden z nich ale jak wspomniałem wcześniej nie mam takiej możliwości.

Może ktoś z Was miał okazję słuchać jednego i drugiego i wskazał by mi światełko w tunelu. Co byście wybrali?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odsłuchaj odsłuchaj a jeśli się okaże że faktycznie są dużo droższe to poszukasz gdzie indziej a będziesz mieć porównanie.

Jeśli np zdecydował byś się na MF + Tannoy wówczas polecam Cambridge CXN lub Marantza NA8005.

W jakich funduszach możesz je mieć u siebie? Bo czasem wysyłamy coś do UK. Bo okazuje się że jednak część produktów to my mamy taniej :)

Pozdrawiam

Hmm... po dzisiejszej wizycie i odsłuchu Tannoy Definition DC10T (tylko takie były) zapadłem w stan konsternacji. Zagrało to pięknie (w sklepie) ale gość który mi to podłączył zarzekał się że te kolumny nie mogą stać pod ścianą w takiej odległości jaką przedstawiłem w wątku. Więc jak to jest z tymi kolumnami?

Oprócz tego stanowczo nie polecał Triangle do tego wzmacniacza - zagrają zbyt jasno jak to określił. Kiedy poprosiłem o podłączenie Triangle Antal stwierdził że już ich nie ma i że nie będzie zamawiał kolejnej pary tylko na test. Heh, kiedy tylko wspomniałem o streamerze Cambridge Audio stwierdził że to szajs. Jedyny sklep w okolicy a chyba przyjdzie mi go omijać łukiem.

Te testowane kolumny były w cenie 4000 funtów (ex-demo)

Gość

(Konto usunięte)

Jesli moge cos poradzic w sprawie streamera, to Marantza, mialem NA6005, omijalbym szerokim lukiem. Oprogramowanie, takie samo we wszystkich modelach, to totalna porażka. Jesli urządzenie ma sluzyc glownie do Spotify itp. Polecam Bluesound Node2, w klubie "Bluesound" opisalem pierwsze wrażenia, jak masz ochote zachecam do lektury.

• 1 miesiąc później...

Jesli moge cos poradzic w sprawie streamera, to Marantza, mialem NA6005, omijalbym szerokim lukiem. Oprogramowanie, takie samo we wszystkich modelach, to totalna porażka. Jesli urządzenie ma sluzyc glownie do Spotify itp. Polecam Bluesound Node2, w klubie "Bluesound" opisalem pierwsze wrażenia, jak masz ochote zachecam do lektury.

Byłem kilka dni w PL dokładnie w Krakowie i zdążyłem odwiedzić 3 sklepy muzyczne. W jednym z nich właśnie zakupiłem ten streamer i jak na razie nie żałuję. Też mogę z czystym sumieniem polecić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.