Skocz do zawartości
IGNORED

Selektor wejść/wyjść na Elma 04-2264

BB84

Rekomendowane odpowiedzi

Mam regulację głośności (Shunt) zrobioną na Elmie 04-2133, którą sobie chwalę. jednak do pełni szczęścia brakuje selektora wejść, a właściwie wyjść, żeby przełączać między końcówką i słuchawkowcem. Wymyśliłem sobie następujący patent na przełączniku 04-2264 (4 sekcje, 6 pozycji, non shorting,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ):

W pozycji 1-3 wybieramy źródło 1, 2 lub 3 (sekcja 1 i 2) i wyjście 1 (sekcja 3 i 4).

W pozycji 4-6 wybieramy źródło 1, 2 lub 3 (sekcja 1 i 2) i wyjście 2 (sekcja 3 i 4).

Innymi słowy mamy IN1/IN2/IN3 dla OUT1 oraz IN1/IN2/IN3 dla OUT2.

Wszystko pięknie i ładnie, ale co z masą ? jedni piszą, żeby przełączać, aby wyeliminować pętle, inni natomiast, żeby sobie odpuścić między innymi ze względu na trzaski w głośnikach (przełącznik 8 sekcji to cenowo kosmos).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wykorzystaj przekaźniki bistabilne 3 Wejścia i 2 Wyjścia to żaden problem i raptem 5 przekaźników parę diod i swiczy, chyba że potrzebujesz informacji o tym co w danej chwili załączone, to jeszcze potrzeba wtedy parę rejestrów.

W 100zł powinieneś się zmieścić ze sterowaniem/przełączaniem na przekaźnikach. Wtedy masz krótką ścieżkę sygnału przy gniazdach rca.

Masy nie przełączasz bo wtedy będziesz miał walenie w głośnikach - odłączanie i załączanie masy.

Wtedy przełącznik obrotowy za kilka zł tylko do sterowania napięciem z trafa 12V, 5W.

Zdecydowanie więcej możliwości.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Czyli masa ma być wspólna dla wszystkich wejść i wyjść ? nie stwarza to problemów ?

Abstrahując od ceny podoba mi się minimalizm rozwiązania 04-2133 jako regulacji głośności i 04-2264 jako selektora.

Popełniłem coś podobnego:

9ab6ce57a873906a7d56367eb1d1d131_1480537477.jpg

4 wejścia, jedno wyjście (rozdzielone na dwa sygnały).

3 wejścia na RCA, 4 wejście wewnętrzne.

Przed przekaźnikiem wyjściowym można sobie wpiąć PRE albo założyć zworki (widać je po prawej za przekaźnikiem wyjściowym).

Przekaźniki sygnałowe mają opóźnione załączanie.

No i jeszcze mamy przekaźniki prądowy. Założony jest przekaźnik typu inrush, który wytrzymuje 160A przez 20ms, więc nie klei się przy włączaniu ciężkich obciążeń.

Na pozycji 0 przekaźniki sygnałowe są rozłączone, prądowy także, włączając pozycję 1 włączamy przekaźnik prądowy oraz przekaźnik wejścia 1 i przekaźnik wyjściowy, dalsze kroki to już tylko zmiana wejść. Wyłączając na 0 wyłączają się wszystkie przekaźniki.

Masy przełącznika i wejść są rozdzielone, ale w razie potrzeby można je połączyć (zworki po środku), Zasilanie przekaźników jest filtrowane na filtrze CLC. Przełącznik jest typu BBM.

Można także sterować przekaźnikami i za pomocą np włączników poprzez zwieranie do masy (złączka goldpin po lewej na dole).

Gniazda RCA lutuje się bezpośrednio do PCB, także masę, pasują Neutriki.

Taki selektor może być urządzeniem standalone, ale jest też częścią większego projektu 14 bitowej drabinki do regulacji głośności z pilotem, wyświetlaczem itp ;)

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Tylko sygnał, masa dla wejść jest wspólna. Przekaźnik wyjściowy w momencie przełączania zwiera wyjście do masy.

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Sam robiłem, mój projekt :) Jakby zebrała się jakaś grupa chętnych to można by zrobić jakieś zamówienie poprawionej rewizji :)

Zdecydowanie więcej możliwości.

Gdybym robił regulację głośności na przekaźnikach z pewnością selektor zrobiłbym w podobny sposób, do tego pilot, wyświetlacz i inne bajery, ale mając przełącznik 2x24 selektor wypadałoby zrobić w podobnym stylu, skromnie, bez pakowania zasilacza.

Przekaźnik wyjściowy w momencie przełączania zwiera wyjście do masy.

LuSzTi poruszył istotną kwestię. Wejście wzmacniacza nie powinno wisieć w powietrzu. Przy wyborze wyjścia (mowa o przełączniku) urządzenie wyjściowe (wzmacniacz lub słuchawkowiec) powinno być wyłączone. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić.

Zwieranie wyjścia do masy - niektóre źródła sygnału mogą tego nie lubić. Ale można dać rezystor w razie w.

fajnie że jest temat przełączników,bo mam kilka gratów audio i zachdzę w głowe jak to ze soba połaczyć może wy mi podpowiecie?

a mianowicie ma kilka segmentów zestawów min odtwarzacz mini disc,2xmagnetofon deck,plus hi-md, i teraz chciał bym aby sygnał z tych wszystkich zestawów był porożdzielany osobno na zewnetrznywzmacniacz i osobno na wzmacniacz słuchawkowy.

Czyli jesli właczam któregoś z magnetofonów to aby posłuchać na wzmacniaczu słuchawkowym muszę wyjmować ze wzmacniacza mocy ftyczki i odwrotnie,jak mam to porozdzielać?

Chciał bym przełącznik taki na mikroswiczach avt ma coś takiego,tylko nie wiem jak porożdzielać sygnał z jednego sprzętu na dwa oddzielne wzmacniacze

Zwieranie wyjścia do masy - niektóre źródła sygnału mogą tego nie lubić. Ale można dać rezystor w razie w.

W przypadku przełącznika 04-2264 wyjścia za Shuntem/wejścia wzmacniacza nie da się zewrzeć do masy nawet przez rezystor. Przełączanie wyjść nastąpić musi przy wyłączonych wzmacniaczach.

W takim wypadku to jeden kit, czy przełączamy masę, czy nie, stuków w głośnikach nie będzie, za to switch 8 sekcji cenowo kosmos ...

Może inaczej, da się wstawić rezystor do masy na wyjście selektora, ale będzie on też na wejściu aktualnie używanego wzmacniacza. Pytanie, czy to stanowi problem, jeśli nie to można teoretycznie przełączać włączone wzmacniacze.

Trafo.

Mostek, kondy do filtracji, 100nF, stab 7812, kolejny kond.

Przełącznik obrotowy 12 pozycyjny 1 sekcyjny do przekaźników. Przełącza które źródło w danym momencie gra.

Przełącznik hebelkowy 2 pozycyjny do przekaźnika na wzmacniacze. Przełącza na który wzmak idzie sygnał wybrany przełącznikiem obrotowym.

Jeśli jest 8 źródeł to 9 przekaźników jest potrzebnych. Plus 9 diod prostowniczych i 9x 100nF.

Pcb uniwersalne. Kilka gniazdek sygnałowych. Ze 2m przewodów w taśmie.

Srebrzanka.

To wszystko. Jak widać nawet 100zł nie pęknie.

Trafo.

Mostek, kondy do filtracji, 100nF, stab 7812, kolejny kond.

Przełącznik obrotowy 12 pozycyjny 1 sekcyjny do przekaźników. Przełącza które źródło w danym momencie gra.

Przełącznik hebelkowy 2 pozycyjny do przekaźnika na wzmacniacze. Przełącza na który wzmak idzie sygnał wybrany przełącznikiem obrotowym.

Jeśli jest 8 źródeł to 9 przekaźników jest potrzebnych. Plus 9 diod prostowniczych i 9x 100nF.

Pcb uniwersalne. Kilka gniazdek sygnałowych. Ze 2m przewodów w taśmie.

Srebrzanka.

To wszystko. Jak widać nawet 100zł nie pęknie.

Czemu służy powyższy wpis ? to samo można zrobić na jednym, porządnym switchu Elmy, 3 wejścia, 2 wyjścia.

Moje pytanie dotyczy przełączania wejść włączonych wzmacniaczy.

Odpowiedź na Twoje pytanie w 1 wpisie. Temu służy.

Niezależne włączanie 1-12 źródeł do jednego albo drugiego wzmacniacza. Nie ma znaczenia czy są włączone czy nie.

Za pomocą tego co opisałeś nie możesz tak zrobić bez przepinania kabli.

Odpowiedź na Twoje pytanie w 1 wpisie. Temu służy.

Doprecyzujmy. Zapytałem:

"Wszystko pięknie i ładnie, ale co z masą ? jedni piszą, żeby przełączać, aby wyeliminować pętle, inni natomiast, żeby sobie odpuścić między innymi ze względu na trzaski w głośnikach"

Napisałeś:

"Masy nie przełączasz bo wtedy będziesz miał walenie w głośnikach - odłączanie i załączanie masy."

Czyli masy nie przełączamy. Audio Note w swoich kitach też stosuje Elmę (2 sekcje) i przełącza tylko sygnał, masa dla wejść wspólna.

Niezależne włączanie 1-12 źródeł do jednego albo drugiego wzmacniacza. Nie ma znaczenia czy są włączone czy nie.

Za pomocą tego co opisałeś nie możesz tak zrobić bez przepinania kabli.

Mnie wystarczą 3 źródła i 2 wyjścia. Mam dwie gały, jedna ma sterować głośnością, druga wybierać źródło 1, 2 lub 3 i wyjście 1 lub 2.

Dlaczego miałbym przepinać kable mając switch 4 sekcje i 6 pozycji ? dwie sekcje przełączają źródło, a pozostałe dwie wyjścia. Dla pozycji 1, 2, 3 pierwsze wyjście, a dla pozycji 4, 5, 6 drugie.

Piszesz, że nie ma znaczenia, czy wzmacniacze są włączone, czy nie. Masa dla obu jest zawsze podłączona, niezależnie, czy dany wzmak jest w danej chwili używany, czy nie. Ale sygnał jednego, aktualnie nieużywanego, wisi w powietrzu, pytanie, czy to stanowi problem.

ja w swoim selektorze (1-4 -> 1-2) przełączam masy za wyjątkiem wejścia 1 i nie mam żadnych trzasków i innych niepożądanych efektów.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Czy rzeczywiście konieczny jest selektor wyjść ? nie można spiąć na stałe dwóch par gniazd wyjściowych i bez odłączania IC włączać wzmacniacz lub słuchawkowca ? wystarczyłby switch 2 sekcje.

Tak jak tu:

Ukryta Zawartość

Przełącznik przykładowo taki dla 6 wejść:

Ukryta Zawartość

Lub taki dla 3 wejść z przełączaną masą:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tak wygląda złożony selektor kolegi LuSzTi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozważając jeszcze użycie przekaźników ...

Warto w takim wypadku przełączać również masy poszczególnych urządzeń wejściowych i wyjściowych. Problem w tym, że przekaźniki sygnałowe powinny być przełączane na zasadzie BBM (non-shorting), a masowe na zasadzie MBB (shorting). Można wykorzystać przełącznik obrotowy typu BBM, a przekaźniki masowe podczas przełączania podtrzymać przez ułamek sekundy np. takim układem:

Ukryta Zawartość

a tak wygląda złożony selektor kolegi LuSzTi

Jakie przekaźniki zastosowałeś ? prosiłbym o więcej zdjęć, szczegółów, schemat.

Ukryta Zawartość

Taka propozycja. K1, K3 przełączają sygnał na zasadzie BBM, nieużywane wejścia zwierane są rezystorem do masy. K2, K4 przełączają masę na zasadzie MBB, C1, C2 podtrzymują przez chwilę cewki. K_MUTE zwiera wejście wzmacniacza za regulacją głośności w czasie przełączania i braku zasilania. Będzie to działać ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś popełniłem taki schemat selektora na przekaźnikach bistabilnych oczywiście ilość wejść można zmniejszyć lub zwiększyć.

Selektor OUT można zrobić podobnie na 2 przekaźnikach z info o wybranym Wyjściu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taka propozycja. K1, K3 przełączają sygnał na zasadzie BBM, nieużywane wejścia zwierane są rezystorem do masy. K2, K4 przełączają masę na zasadzie MBB, C1, C2 podtrzymują przez chwilę cewki. K_MUTE zwiera wejście wzmacniacza za regulacją głośności w czasie przełączania i braku zasilania. Będzie to działać ?

kondensatory zadziałają identycznie dla k1 jak k2 bo są połączne równolegl do obu cewek

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Jeszcze 1 schemacik dla po ciekawienia oka popełniony dla kolegi do lampki , ale łatwo go zrobić by działał w drugą stronę jako out oczywiście wtedy pre do gramofonu trzeba usunąć ze schematu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kondensatory zadziałają identycznie dla k1 jak k2 bo są połączne równolegl do obu cewek

Fakt, trzeba je rozdzielić diodami. Machnę schemat w całości z przełączanymi wyjściami.

Kiedyś popełniłem taki schemat selektora

Przełączasz masę na zasadzie BBM, nie miałeś problemu ze stukami w głośnikach ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.