Skocz do zawartości
IGNORED

Trzaski, strzały przy włączaniu utworów - rzadko , ale jednak - PC - DAC - WZMACNIACZ.

Exciter555

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Z jednych połączeń jakie użytkuję to muzyka puszczana z PC stacjonarnego po optyku do Dac'a, a dalej do wzmacniacza.

Karte muzyczną mam zintegrowaną z wyjściem Toslink.

Program foobar - Wasapi event, bit prerfect - wszysto ładnie działa , ale mam jedno ale.

Przy przełączaniu , włączaniu utworu z listy na samym początku występuje - trzask , "strzal" , "pierdnięcie" ;) nie wiem jak to nazwać, które trwa króciutko , jakieś 0,2s.

Dzieje się to bardzo rzadko , no ale jednak. Jest to bardzo irytujące bo jak słucham z Pc to już zaczynam tylko czekać kiedy ten trzas wystąpi zamiast cieszyć się muzyką. ;)

Oczywiście jak słucham muzyki z kompa to już żadnych innych czynności na nim nie wykonuje.

Mam też podpięty odtwarzacz Cd do Dac'a i oczywiście tutaj nic takiego nie występuje więc wina leży po stronie kompa, albo software albo hardware.

Moja karta muzyczna nie obsługuje ASIO więc mogę działać na Wasapi / Kernel Striming ale wszędzie to się powtarza.

Wasapi Event/Push - bez różnicy.

Ma może jakiś pomysł co z tym zrobić?

Bardzo proszę o jakieś sugestie.

• Moderatorzy

też tak miałam na foobar. Zainstaluj daphile lub zainwestuj w raspberry.

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Cześć.

Zaintrygowałaś mnie tym Raspberry.

W temacie Raspberry jestem noga , ale jak rozumiem bym potrzebował :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

+

Ukryta Zawartość

+

system Rasbian

+

Nakładka Volumio

Zakładając , że będę miał podpięty dysk z plikami to z tego co wyczytałem będę mógł całość obsługiwać za pomocą programu na smartona z androidem - Sound@home for Volumio

Czy mniej więcej dobrze rozumuje?

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A może zakupić jakiś konwerter USB-SPDIF z osobnym zasilaczem? Czy jest gwarancja na to , że te trzaski znikną?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Tu masz cały kompletny zestaw. Jeśli masz dobry dac zewnętrzny to kup hifiberry digi + i przez coaxial podepniesz pod swój dac. Jeśli nie masz dac to hifiberry dac+ . Instalujesz tylko volumio lub moode lub runeaudio ( ja mam rune).

Wszystko obsługujesz smartfonem lub tabletem. Jakość dźwięku bardzo dobra, zero trzasków :). Polecam.

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Super, coraz bardziej mi się podoba ten pomysł.

Dzięki za linka.

Mój Dac to Nostromo Wolf więc bym musiał zakupić z płytką hifiberry digi+.

Czyli rozumiem , że nie muszę instalować żadnego rasbiana tylko od razu któryś z tych trzech wymienionych przez Ciebie.

Mam jeszcze pytanie.

Czy jak włącze Raspberry to muszę mieć podłączony monitor aby poczekać aż się uruchomi i coś tam włączyć czy nie muszę mieć podłączonego monitora i po uruchomieniu Raspberry od razu ładuje program muzyczny i mogę zacząc obsługę z tabletu?

• Moderatorzy

Czyli rozumiem , że nie muszę instalować żadnego rasbiana tylko od razu któryś z tych trzech wymienionych przez Ciebie.

Nie musisz od razu volumio lub rune.

Mam jeszcze pytanie.

Czy jak włącze Raspberry to muszę mieć podłączony monitor aby poczekać aż się uruchomi i coś tam włączyć czy nie muszę mieć podłączonego monitora i po uruchomieniu Raspberry od razu ładuje program muzyczny i mogę zacząc obsługę z tabletu?

Tak od razu uruchamia się program.

Jedynie do pierwszego uruchomienia musisz podpiąć pod lan i w przegladarke wpisać ip malinki i skonfigurować system. Później nie potrzebujesz monitora.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Jeśli nie przypadnie Ci do gustu rozwiązanie, które zaproponował kolega >Rucia1, możesz rozważyć pozbycie się Nostromo i kupno DAC/AMP Aune X1s. Sterownik USB Audio 2.0- XMOS obsługujący ASIO działa bez szemrania, w innych urządzeniach podobno bywa z tym różnie. U mnie służy też jako wzmacniacz do Sennheiser HD 600. Jestem zadowolony z tego pudełeczka.

Pozdrawiam.

Jest to częsty przypadek podłączenia kompa do DACa, pomóc Ci może zwiększenie bufora w Foobarze lub instalacja Asio4All.

Chodź pierwszy raz spotykam się że problem występuje w złączu optycznym a nie USB.

Przy przełączaniu , włączaniu utworu z listy na samym początku występuje - trzask , "strzal" , "pierdnięcie" ;) nie wiem jak to nazwać, które trwa króciutko , jakieś 0,2s.

Niestety miałem to samo z moim Nostromo na odtwarzaczu foobar z tym, że ja posiadam końcówkę i gdy załączałem muzykę w wysokiej rozdzielczości (24bit192kHz) to niestety zawsze towarzyszył ten nieszczęsny "trzask" dodatkowo był obecny gdy zmieniała się częstotliwość próbkowania. Unikałem tej irytacji ściszając całkowicie końcówkę, ale nie zawsze mi się chciało i dlaczego piszę w czasie przeszłym ;) Od kilku dni mam zainstalowanego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zero problemów, żadnych "trzasków", czy "pierdnięć" podczas zmiany jakiegokolwiek formatu. W mojej sytuacji świetnie się spisał i jest równie dobry jak foobar, a w pewnych kwestiach chyba nawet lepszy. Spróbuj najwyżej odinstalujesz :) Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Podłączałem q-dac przez Foobara i również pojawiały się trzaski, rozwiązaniem było zresetowanie ustawień. Natomiast w sterowniku dac-a trzeba ustawić opcję Save.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Dzięki Panowie za porady, a więc trochę się wyjaśniło.

Jak mam Wasapi, obojętnie czy Pull czy Event to trzaski występują tylko kiedy włączam pliki z inną częstotliwością próbkowania.

Czyli jak odtwarzam przykładowo pliki 44.1 Khz to jest wszystko ok. Kiedy przełącze na plik np. 48 Khz to jest trzask. Czyli tak jak pisał kolega kocurro .

Kiedy w Foobar przełącze na wyjście DS czyli po "Bożemu" bez żadnego Wasapi to trzasków nie ma , wszystko działa idealnie. Tyle, że wtedy oczywiście nie ma bit-perfect ;)

Z pewnością zainstaluje sobie program Aimp4 i popatrzę jak to tam wygląda, tylko zrobię to za parę dni gdyż jestem na wyjeździe teraz.

A co do Nostromo to bardzo mi się podoba brzmienie tego Dac'a i na pewno nie chcę go zmieniać.

Podam jeszcze stronę którą się posiłkowałem w szukaniu rozwiązania tego problemu -

Ukryta Zawartość

Dodatkowo jeśli chcesz być pewien standardu bit-perfect polecam wyłączyć kartę dźwiękową w menadżerze urządzeń ;)

Ukryta Zawartość

Dodatkowo jeśli chcesz być pewien standardu bit-perfect polecam wyłączyć kartę dźwiękową w menadżerze urządzeń ;)

Możesz nie mieć racji w tym momencie. Kiedyś była dość długa dyskusja na ten temat, w PC Audio. Nawet wyłączenie karty dźwiękowej w biosie nie oznacza jeszcze, że uzyskasz tryb bit-perfect. No, ale w życiu nic nie musi być PERFEKT, żeby mieć z czegoś radość. Słuchając muzyki w domu, jakość też nie musi dorównywać orkiestrze symfonicznej gdzieś na żywo w filharmonii, żeby miód lał się na uszy :-)

Witam ponownie.

Zainstalowałem sobie programik polecany przez kolegę Kocurro czyli Aimp4. Skonfigurowałem pod siebie, na wyjściu Wasapi. Wszystko działa idealnie - 0 trzasków ! ;) Do tego muszę powiedzieć , że bardzo spodobał mi się ten program.

W końcu mogę spokojnie słuchać muzyki , a nie oczekiwać na trzaski ;)

Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc.

Życzę Wszystkim miłych , spokojnych , radosnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku !!!

..Skonfigurowałem pod siebie, na wyjściu Wasapi..

Dopowiem, że warto abyś korzystał ze standardu "Wasapi Exclusive"

Do Foobara nie ma chyba "standardu". Czym to się rożni od klasycznego WASAPI?

Od razu ustawiłem Wasapi Exclusive (Event) ;)

Do Foobara nie ma chyba "standardu". Czym to się rożni od klasycznego WASAPI?

Słowa "standardu" użyłem w kontekście trybu bit-perfect, a "WASAPI Exclusive" podnosi priorytety aplikacji multimedialnych oraz dba o niskie opóźnienia transmisji.

Pozostaje cieszyć się muzyką :)

Bardzo dobrze. Zanim jeszcze nie miałem DAC-a wspierającego ASIO, zawsze ustawiałem Wasapi Event i nigdy nie było problemów. Co ciekawe miałem przetwornik, który pracował w trybie adaptacyjnym, uważany za gorsze rozwiązanie od trybu asynchronicznego, i również żadnych problemów nie było. Ot cały bit-perfect. W PC Audio goni się tego króliczka, a to Daphile, może jednak foobar, czy inny player + Fidelizer , aż po "audiofilski" Jplay, na modyfikacjach biosu kończąc. Ja przetestowałem już wszystkie możliwe opcje, i zakończyłem na JRiver, bo akurat przez niego mogę odtwarzać TIDAL, a czy bit-perfect jest czy go nie ma, pal go sześc, ważne że gra muzyka :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.