Skocz do zawartości
IGNORED

Perspektywiczny Wzmacniacz do Tannoy Mercury M1

Hemisys

Rekomendowane odpowiedzi

Perspektywiczny Wzmacniacz do Tannoy Mercury M1

Witam, wybaczcie, ale pomimo godzin spędzonych na czytaniu artykułów, czytaniu i śledzeniu forum, nie zdobyłem pewności, co do zakupu w mojej nieco oryginalnej perspektywie. Już wyjaśniam.

Obecnie zakupiłem w pewnym sensie tymczasowo M1. Ciągle mam wzmacniacz od Sony LBT-D309. I musze przyznać, że troszkę się zawiodłem. Owszem średnie są ok., wysokich aż tak wiele nie ma ale jest ok, ale ilość basu w porównaniu do poprzednich „boomboxów” jest mała. Powiedziałbym, że na granicy niewystarczalności. Oczywiście bass zyskał na jakości, jest mięsny– wybaczcie tylko tak to umiem określić, ale chciałbym go ciut więcej. Najbardziej lubię muzykę w okolicach Röyksopp, ale i z Pantery czy Vader’a lubię piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii:) i ten bas powiedziałbym, jest mało odczuwalny. Mam nadzieję, że choć trochę to się zmieni po zakupie wzmacniacza. Tak więc mam następujące dylematy:

1. Wzmacniacz, jaki planuję zakupić, nie chciałbym, aby był dedykowany specjalnie do M1, bo za jakiś czas chciałbym dokupić kolejne kolumny właśnie do tego wzmacniacza, a pod kontem wspomnianej muzyki. Poniżej będzie lista, czy mogę prosić o wasze opinie?

2. Mam uciułane 380, czy dodając 100 zyskam wiele, czy to tylko kosmetyka inwestycyjna?

Poniższe modele mam ustawione w wyszukiwarce allegro. Najczęściej pojawiają się Harmany, czasem, Cambridge Audio Topaz AM 5, GRUNDIG i Rotel RA 921.

W związku z tym, czy mogę prosić was o polecenie czegoś co obecnie jest dostępne, nie koniecznie z tej listy?

GRUNDIG Fine Arts

Finearts

Fine Arts

HARMAN KARDON HK

NAD 310

Koda KD 261

AMC 3000

Cambridge Audio A1 Mk3

Cambridge Audio Topaz AM 5

Rotel RA 921

BC Acoustique EX 302

BC Acoustique EX 302

Arcam Alpha One

Cambridge Audio A3i

Cambridge Audio A 500

Cambridge Audio Azur 340A

Creek 4330

Luxman A451

Marantz PM 5003

Marantz PM 6004

NAD C316 BEE C316 C320 C325 BEE

Struss 01-2

Sugden A 25 B

Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku.

P.S.

zapomniałem dodać, że konsekwentnie chce unikać japończyków, bo jak przekonał mnie sprzedawca ze sklepu audiofilskiego, niepotrzebnie płacę za markę. On zaproponował mi:

Jaka wielkosc pomieszczenia?

Posluchaj kilka dni m1, podlacz wtedy stare boomboxy i opisz wrazenia jeszcze raz. Podejzewam, ze nie basu jest mniej a pseudobasowego buczenia, za to zdecydowanie lepszy srodek i gora troche przed wlasciwy bas sie wysuwa.

Inna sprawa, ze m1 zbyt wiele basu nie maja, ale skok jakosciowy raczej nie pozwoli Ci wrocic do starych plastikow.

Z podanej listy na pewno nie kupuj Rotela. A do elektroniki najlepiej nada sie jakis stary japonczyk. Osobiscie mialem Yamahe ax-396 i do techno byla perfect, ale do metalu sie nie nadawal wiec sprzedalem.

Do audiofilskich teorii podchodz z przymruzeniem oka. Ogolnie to do elektroniki unikalbym tanich pseudoaudiofilskich angielskich wzmacniaczy - moim zdanien nadaja sie do spokojnego plumkania Adele. Ale ja zbytnio sie nie znam.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Z taką uciułaną kwotą, to chyba niemożliwością jest zakup wzmaczniac,a z listy, a swojemu znajomemu od "dobrych rad" powiedz, że mu się klepki poprzestawiały. Płacić za markę japońca? Chyba odwrotnie. Zresztą, Grundiga FineArts produkowali w Korei, Kodę w Chinach, Rotela, Luxmana, Marantza w Japonii... To o co w sumie mu chodziło- ma być wzmacniacz z Księżyca???

Kup coś w najlepszym stanie, najmocniejszego na jaki Cię stać i zdolnego bez problemu rozbujać wymagające, 4ohmowe kolumny, bo wszystkie przypadłości, na które się skarżysz, zawdzięczasz właśnie kolumnom.

Ok, M1 to tylko tymczasówki, chciałem odsapnąć od tego pustego dudniania boomboxów, i oczywiście nie żałuję, wolę basó mniej ale treściwych. Dlatego czekam na sugestie odnośnie perspektywicznego wzmacniacza.

Na Twoim miejscu dozbieralbym najpierw pare stowek. A wtedy sprzedalbym wszystko, kupil jakis stary japonski wznacniacz inny niz Technics, koniecznie z gałkami bass/treble i kolumny dwodrozne lubiace grac elektronike. Nie jestem jakos w temacie obyty, ale mysle ze np. Yamaha ax396+mission702e przenioslyby Cie w inna przestrzen.

M1 to bardzo dobre kolumienki ale nie do Twojego repertuaru, zmień na M2 albo M4 to poczujesz rożnice. Wzmacniacz dobieraj jak będą finalne kolumny. Do M1,M2 dobrą opcją jest Denon PMA 560/860 Cambridge 340 chodż szukał bym starszych wyższych modeli.

Pozdrawiam

zmień na M2 albo M4 to poczujesz rożnice.

S4Home, mówiesz, że ten soniacz pociągnie M2 i M4?? I lepiej, żebym znów zmienił kolumny a nie wzmacniacz? Ktoś gdzieś napisał mi cyt" masz fajne kolumny i aż szkoda, że napędzasz je czymś takim jak Sony LBT-D309" - to zabrzmiało , jakby najsłabszym ogniwem mojego "systemu" był właśnie wzmacniacz.

Ktoś gdzieś napisał mi cyt" masz fajne kolumny i aż szkoda, że napędzasz je czymś takim jak Sony LBT-D309".

Bo wzmacniacz to kicha a kolumny fajne... ale nie do takiej muzyki, a do plumkania delikatnie koncertu unpleged Adele.Tak czy siak skoro masz juz kolumny to zmien wzmacniantz. Tylko na jakiego sdosc mocnego japonca, a nie pseudoaudiofilskiego slabowitego anglika. Kolumny w nastepnym etapie.

Pociągnąć to jest pociągnie, w sensie kokumny zagrają. Ale to faktycznie słaby model i warto pomyśleć o jego wymianie. A kokumny jak już powiedziałem są bardzo dobre nawet w swojej cenie tylko nie do twojego stylu muzyki.

Po prostu

Ok rozumiem. Pisząć tym razem ograniczyłem się do muzyki jaką na prawdę lubię, ale "plum" jak ją określacie też słucham, nie chciałem bawić się w wymienianie gatunków i zakończyć, nie słucham jedynie Disco Polo i Abby:) Jak widac w poniższym linku utwory powtarzają się z 10 razy na rok, a więc jestem dośc uniwersalny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak więc nadal pozostaję tymczasowo na M1 i inwestuję we wzmacniacz?

W necie zauważyłem ofertę na Rotel 930 AX? Czy znacie go? Jak sprawdziłby się w mojej uluibionej muzyce, a jak w pozostałej której słucham?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Minimum z Rotela do tych M1 to RA-931MKII uzyskasz fajny drive przy tej muzie, poza tym wspomniany Denon PMA-860 także powinien dać satysfakcję. Na koniec polecam fenomenalny i znakomity Harman Kardon PM655.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Tak ogólnie to was podziwiam, za to rozeznanie w tylu wzmacniaczach:)

Wracając do tematu - zgodnie z waszymi opiniami wyluzowuję się z tymi nie japońcami i podsumowując:

Poszukuję:

RA-931 MKII

Denon PMA 560/860 - czy tutaj koledze S4Home chodziło o 2 typy czy przedział 560 - 860?

Denon PMA-860

Harman Kardon PM655

Cambridge 340 - czy chodzi o Cambridge Audio Azur 340? A jesli tak czy znaczenie ma literka A lub c?

i ewentualnie Rotel 930 AX jeśli zrezygnuję z opcji "przyszłowościowej":)

I dziękuję za wyrozumiałość, wiem i mam na uwadze, że tej klasie cenowej najważniejsze aby wzmacniacz był w dobrym stanie - to kolejna wasza rada jaką biorę sobie do serca.

Kazdy wzmacniacz gra inaczej wiec nie podejmuj decyzji tylko dlatego, ze to japoniec. Poczytaj, posluchaj bo z japoncami to takie uogolnienie.

To nie są dobre kolumny jak niektórzy piszą.

Zestaw je z jakimś rotelem lub Sony ta-f690es i powinno jakoś tam grać.

Grundig fine arts i marantza do tych kolumn nie polecam bo to będzie się nadawało do słuchania jakiegoś plumkania...

Przesada- ja bym powiedział, że to nie są aż tak dobre kolumny, jak niektórzy piszą (zwłaszcza ci, którzy chcą je sprzedać), na rynku wtórnym ich cena jest przegięta, ale nie są też złe.

Kqestia taka, do czego chcemy je użyć, np na tył, w komplecie z większymi, jak M2 lub 4 z przodu, będą jak najbardziej ok.

Bo one sa dobre, ale nie bezwzglednie dobre a stosunkowo dobre. A wlasciwie to kiedys byly. Bo z cena podbita przez legende konkuruja z kolumnami kiedys 3x drozszymi. Ale maja pewne zalety i dlatego u mnie konkurencje wygraly, choc pod pewnym aspektem odpadlyby juz w rundzie kwalifikacyjnej.

M1 to bardzo dobre kolumienki ale nie do Twojego repertuaru, zmień na M2 albo M4 to poczujesz rożnice. Wzmacniacz dobieraj jak będą finalne kolumny. Do M1,M2 dobrą opcją jest Denon PMA 560/860 Cambridge 340 chodż szukał bym starszych wyższych modeli.

Pozdrawiam

S4Home masz na myśli cały przedział denonów pomiędzy 560-860? Czy dalsze literowe oznaczenia są istotne? A jeśłi tak, to żeby niepotrzebnie nie wchodzić w szczeguły - których unikać, a które są mile widziane?

Między 560, a 860 nie było żadnego :) jak ma byc ful bas to lepiej 980R od biedy 880R. One mają więcej basu.

a 720?

Którymi?

często po numerach są litery np AE, A, NE, UK, BK, R lub brak

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.