Skocz do zawartości
IGNORED

Co brać ?- PARADIGM MONITOR 9 v.7 / DALI ZENSOR 7 czy .... ? + CENTRALNY

Simon_45126

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jestem szczesliwym posiadaczem

DALI ZENSOR 3 ( docelowo będą grały na tyłach )

VELODYNE WI-q 12

Denon avr x2000 ( w przyszłości będzie wymieniony na jakiś wyższy model)

Teraz przyszedl czas na większe fronty, ze względu ze mam już Dali to zakładałem ze ZENSOR 7 może być dobrym wyborem, natomiast zacząłem rozważać jakiś czas temu różne inne opcje ponieważ obawiam się ze ZENSORY 7 mogą okazać się za słabe.

Teraz biorę pod uwagę tez PARADIGMY MONITORY 9v7 ( wyczytałem ze są bardziej efektowne )

Czy ktoś z Was ma doświadczenie ?

A może Nakierujecie mnie na coś zupełnie innego ?? Coś czego nie brałem pod uwagę a powinienem ?

I przy okazji drugie pytanie czy głośnik centralny powinien być z tej samej seri co fronty ?

Rozważając Dali rozważałem DALI ZENSOR VOCAL, teraz biorę pod uwagę PARADIGM CENTER 3v7 - wydaje się być mocniejszym głośnikiem...

Docelowe pomieszczenie odsłuchowe będzie mieć 35-40 m2.

Słucham 60% Kino 40% audio ( jazz/rock/blues/chillout )

Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Gość numik

(Konto usunięte)

jazz, blues i chillout na Paradigmach? Ja sam zaczynałem od nich, mam sentyment, czasem brakuje mi ich wykopu, ale nie są uniwersalne i do Twoich gatunków poza rockiem bym nie polecał.

Posłuchaj kolumn Phonar Veritas p2. Zensorki są dalece bardziej uniwersalne od Paradigmów, choć w rocku mogą wypaść gorzej, raczej wypadną (co kto lubi), jednak ich łączenie z Denonem jest z deka ryzykowne. Phonar lub Elac Debut spróbuj, Eposy k2, polskie Akkusy, a może nawet Pylon Opal 23

Do Denona nie specjalnie polecam Dali, Do Twojej muzyki Paradigmów. Do Pomieszczenia ni jednych ani drugich.

Dali są za łagodne, z kolei Paradigmy na tych 14 tkach nie zagrają odpowiednio.

Centralny dobrze by było jakby był tej samej firmy co fronty, to fakt.

Weź pod uwagę Magnat Quantum 727, Heco Music Style 900, czy Tannoy Xt8F.

W razie pytań lub wycen zapraszam

Te Paradigmy to moje obecne kolumny. Porównywałem je m.in. z Heco Music Style i Magnatami i wypadły blado przy Paradigmach. W kinie potrzebujesz wykopu, a nie "plumkania", więc tutaj zdecydowanie się sprawdzą. To samo wszelkiego rodzaju ciężkie brzmienia - to są kolumny właśnie do takiego grania. Ale do jazzu czy blusa to już może być za ostro. Oczywiście najlepiej samemu posłuchać i ocenić czy takie brzmienie Ci odpowiada. Podobnie wypadają Klipsche, ale do muzyki dla mnie były już za ostre.

Poza tym jeśli pomieszczenie ma mieć 35-40 m2 to celowałbym w model 11 v7. Dziewiątki raczej znikną w takim metrażu.

Ten Center 3 v7 Paradigma też się nieźle sprawuje. Dialogi są bardzo czyste i wyraźne, nawet nie ma porównania do mojego poprzedniego centralnego. Jedynie można się przyczepić do lekkiego niedostatku basu (w porównaniu do frontów), co trochę dziwne przy jego sporych przetwornikach. Ale widać tak są strojone centralne, tam w końcu liczy się środek pasma.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

To dziwne bo jesteś drugą osobą która pisze że Music Style są mniej z wykopem.

Znam te kolumny z domowego i salonowego odsłuchu i akurat tego nigdy im nie można było zarzucić.

Może kwestia akustyki czy wzmacniacza?

A centralny tak powinien być zgodny z frontami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.