Skocz do zawartości
IGNORED

DAC do 5ooo

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Może szanowni koledzy mi coś podpowiedzą w tej materii. Szukam DAC do 5000 PLN który będzie spięty z Cayin A88T na wyjściu Xavian XN 250. Rozważam oczywiście z rynku wtórnego następujące opcje:

- M2Tech Young / Young DSD

- Audiobyte Black Dragon

- Cayin DAC - 11

- Cayin DAC - 6

- Hegel HD 12/20/25

- Lampizator Amber?

- Chord Hugo

Miałem wcześniej HD25, ale może warto rozważyć coś innego? Słuchałem również Black Dragona i brzmiał naprawdę świetnie. Kusi mnie rozwiązanie Cayin DAC - 11 na lampach i kości BB ale jestem ciekaw czy ktoś z Was miał okazję go uzytkować?

Nie zapominaj O TEAC UD-501 oraz nowszym UD-503

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Za 5000kPLN są też CDki z funkcją DAC np SA8005 Marantza, Denon DCD-1520AE czy trochę droższa Yamaha CD-S2100 czy Marantz SA-14S1. Potencjalnie jest to niezłe rozwiązanie zwłaszcza że wyjście XLR pewnie nie będzie używane. (Bodaj w przypadku HD12 pisali między wierszami w jednej z recenzji że wyjście RCA jest jakościowo takie sobie).

Za 5000kPLN są też CDki z funkcją DAC np SA8005 Marantza, Denon DCD-1520AE czy trochę droższa Yamaha CD-S2100 czy Marantz SA-14S1. Potencjalnie jest to niezłe rozwiązanie zwłaszcza że wyjście XLR pewnie nie będzie używane. (Bodaj w przypadku HD12 pisali między wierszami w jednej z recenzji że wyjście RCA jest jakościowo takie sobie).

CD odpada nawet z funkcją DAC, a nawet same DAC'i tych firm odpadają. To już nie są te same marki co 20 lat temu.

Ja tam nie słyszałem różnicy. Dobrze że chociaż wyrównali mu poziomy RCA/XLR. Jedyny plus chyba.

Ja też nie słyszałem, a wsłuchiwałem się mocno...kołem by mnie łamali a różnicy bym nie usłyszał:)

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

CD odpada nawet z funkcją DAC, a nawet same DAC'i tych firm odpadają. To już nie są te same marki co 20 lat temu.

Nawet najlepszy DAC słabo zaaplikowany cudów nie zdziała a co by nie powiedzieć w tych CD kach zasilanie i sekcje analogowe są dobrze wykonane na elementach dyskretnych z dobrymi elementami biernymi.

Sabre wcale nie musi brzmieć sucho jeśli jest odpowiednio zaaplikowany.

W w/w CD z DAC niestety ani zasilanie ani tor analogowy nie jest wysokich lotów.

Obstawiam na Black Dragona w tej cenie używanego.

HD12 Hegla jest mocno taki sobie - moim zdaniem słabszy niż HD25.

HD 12 porównywałem z HD 25 i wypada gorzej. Dragon jest ciekawą opcją, ew. M2tech Young...choć Cayin DAC 11 też mi się podoba. Younga odsłucham, Dragona też. Co dalej zobaczymy.

Oppo SD

Podasz linka do tego modelu? Poczytałbym chętnie a szukając po tej frazie mam pustkę :-)

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

HD 12 porównywałem z HD 25 i wypada gorzej. Dragon jest ciekawą opcją, ew. M2tech Young...choć Cayin DAC 11 też mi się podoba. Younga odsłucham, Dragona też. Co dalej zobaczymy.

Jak już o tych DACach mowa. Wypożycz sobie nowego Teac UD-503. Powiem tylko tyle że starszy model UD-501 skasował u mnie Hegla HD12. I to pod każdym wzgledem, choć chyba nie było to aż takie trudne. Granie na poziomie Electrocompanieta ECD1, a może i lepiej. Sam jestem ciekaw jak sie na tym tle prezentuje nowszy UD-503. Ale dla mnie to za dużo jak na DAC.

Edit. Widzę ze do dziś Polska dystrybucja nie dorobiła się UD-503. Pfff.

Nie zapominaj O TEAC UD-501 oraz nowszym UD-503

Ehh, nie zauważyłem twego wpisu. Podpisuję się.

?👈

Sabre wcale nie musi brzmieć sucho jeśli jest odpowiednio zaaplikowany.

W w/w CD z DAC niestety ani zasilanie ani tor analogowy nie jest wysokich lotów.

Obstawiam na Black Dragona w tej cenie używanego.

HD12 Hegla jest mocno taki sobie - moim zdaniem słabszy niż HD25.

Czytałeś schemat? Ja nie czytałem ale jak patrzę na super DACi z jednym scalakiem na wyjściu to się zastanawiam czemu Japończycy nie zastosują jednego wzmacniacza operacyjnego, taki zysk przechodzi im koło nosa. Nie mówiąc już o całej masie urządzeń z zasilaczem wtyczkowym do których ludzie za chwilę kupują różne garażowe zasilacze.

Ja też nie słyszałem, a wsłuchiwałem się mocno...kołem by mnie łamali a różnicy bym nie usłyszał:)

Nie wiem czy to kwestia wzmaka czy DAC, ale słyszałem różnicę przy wcześniejszm DACu Stello. Niestety miał on problem z za dużym prądem na wyjściu. Obecny TEAC ma podobnie, ale w sporo mniejszym stopniu. Zastosowanie tłumików rozwiązało problem.

?👈

Nie wiem czy to kwestia wzmaka czy DAC, ale słyszałem różnicę przy wcześniejszm DACu Stello. Niestety miał on problem z za dużym prądem na wyjściu. Obecny TEAC ma podobnie, ale w sporo mniejszym stopniu. Zastosowanie tłumików rozwiązało problem.

Niestety producenci dość umownie podchodzą do poziomów wyjścia i dopuszczalnego obciążenia. W jednym systemie takie RCA/XLR będzie działać tak samo a w innym nie stąd mogą wynikać rozbieżności (pomijając oszczędności w np. w torze RCA).

Gość aqs

(Konto usunięte)

Podasz linka do tego modelu? Poczytałbym chętnie a szukając po tej frazie mam pustkę :-)

SD to skrót myślowy :)

https://www.oppodigital.com/sonica-dac/

http://audio.com.pl/newsy/promocje-prezentacje/23252-nowy-przetwornik-oppo-sonica-dac-w-salonie-q21

Gość numik

(Konto usunięte)

serio Schiit Gungnir Multibit jest wart odsłuchu, Pathosem Converto Evo chyba też nie warto pogardzić. Czysto sonicznie to wciąż smok jest jednak faworytem

Czytałeś schemat? Ja nie czytałem ale jak patrzę na super DACi z jednym scalakiem na wyjściu to się zastanawiam czemu Japończycy nie zastosują jednego wzmacniacza operacyjnego, taki zysk przechodzi im koło nosa

Nie widzę sensu przeglądania schematów - jednak jak ktoś odrobi lekcje i zrobi porządne zasilanie i stopień analogowy to rzuca się w oczy i waga jest już poważniejsza.

Nie wiem jak Japończycy, ale Chińczycy ( Cayin , Audio Gd ) podchodzą do powyższych tematów dość poważnie.

Widzę dyskusja rozgorzała na dobre:) dla wielu to ważny temat bo dużo ludzi korzysta z DAC'ów. A czy ktoś z Was miał okazję słuchać Blacknote DAC 30? Sprzęt wydaje się interesujący.

To może rozwiązanie nasze domowe. Np. DAC pana McGyver?

B dobry kierunek pogadaj z MC

Ja mam teraz u siebie Stelaudio 05 na odsłuch.

I pewnie w okolicach twojego budżetu do wyrwania .

A może LKSa że wschodu chcesz sprowadzić

B dobry kierunek pogadaj z MC

Ja mam teraz u siebie Stelaudio 05 na odsłuch.

I pewnie w okolicach twojego budżetu do wyrwania .

A może LKSa że wschodu chcesz sprowadzić

LKS jakoś mnie nie przekonuje..i nie zaryzykowałbym...jestem w stanie nawet powiększyć budżet ale dla rozwiązań typu np. Lumin lub La Voce, oczywiście dalej myśląc o rynku wtórnym. Ciekaw jestem Stelaudio, ale w tym przedziale cenowym konkurencja jest niemała, a produkt mało znany.

Wiem kto ma takiego do sprzedania (chyba że już sprzedal).

bardziej nurtujące pytanie czy ktoś to użytkował, jakie są opinie:)

Nie widzę sensu przeglądania schematów - jednak jak ktoś odrobi lekcje i zrobi porządne zasilanie i stopień analogowy to rzuca się w oczy i waga jest już poważniejsza.

Nie wiem jak Japończycy, ale Chińczycy ( Cayin , Audio Gd ) podchodzą do powyższych tematów dość poważnie.

SA 8005 - 8kg, Yamaha CD-S2100 15,6kg. Dla porównania CD 5005 - 5kg, CD-S 300 3.5kg

8 czy 15 kg na CD to już jest całkiem spora waga świadcząca o zaawansowaniu produktu biorąc pod uwagę ile ważą urządzenia budżetowe.

Uważam że wcale nie jest tutaj tak źle z tym odrabianiem lekcji. Audio GD faktycznie wygląda nieźle niemniej widziałem już ciężkiego DACa z bodaj z 100VA transformatorem, czasami poważne podejście przeradza się w groteskę.

Panowie a , który z DAC-ów do 5000zł z rynku wtórnego wysteruje mi ładnie końcówkę mocy i dociąży mocniej sam dół pasma, najniżej zejdzie? Na tę chwilę myślę o Smoku i Bursonie HA 160..za czym jeszcze można się rozejrzeć?..

Gość numik

(Konto usunięte)

Panowie a , który z DAC-ów do 5000zł z rynku wtórnego wysteruje mi ładnie końcówkę mocy i dociąży mocniej sam dół pasma, najniżej zejdzie? Na tę chwilę myślę o Smoku i Bursonie HA 160..za czym jeszcze można się rozejrzeć?..

powiem tak, są lepsze i gorsze aplikacje sabre, miałem u siebie też te dobre...a jednak jakiś dziwny do określenia nalot czy raczej uczucie, że wszystkie składowe są super ale całość jakaś "techniczna" jest. Będę szczery, milej mi się słuchało nawet obiektywnie słabszych DAC na nie-sabre.

Smok i u mne jest faworytem

Najbardziej analogowa aplikacja jest w przenośnych playerach HiFiMANa. Po podpięciu stacji dokującej świetnie źródło stacjonarne z gotowym playerem plików. Ale to nie ten budżet.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.