Skocz do zawartości
IGNORED

Lampizacja DAC Soekris

awietek

Rekomendowane odpowiedzi

Tez sie zastanawiam jak to zrobic dobrze . Teoretycznie nie powinno byc problemu ,mamy czyste wyjscie napieciowe , Moja sztuka nie ma offsetu na wyjsciu wiec mozna sygnal z dac puscic prosto na lampe . tyle ze na wyjsciu mamy 1.4 V rms wiec nawet lampy ze slabym wzmocnieniem wzmocnia sygnal za bardzo , Ostatnio rozmawialem o tym z kolega z forum .

Ale moza regulowac poziom napiecia na wyjsciu potkiem w dacu , i tu zdania byly podzielone czy to aby najlepsze rozwiazanie?

1.4V to sporo- spokojnie można zastosować najprostszy wtórnik katodowy o wzmocnieniu 1.

Do eksperymentów proponuję to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To symetryczny wtórnik z powielaczem napięcia.

Mozna też spróbować klona prosiaczka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Awietek brawo za odwage, szukac pomocy w zakladce diy na polskiej stronie?? moze Ci ktos pomoze, bywaja i takie przypadki ale nader rzadkie.

Czasem lepiej nic nie mowic i wyjsc na idiote niz sie odezwac i rozwiac wszelkie watpliwosci.

Panowie konkrety ...

Moze taki stopień zaaplikować - jako uniwersalny dla DACów napięciowych

pomysł nie mój - z sąsiedniego forum - ale planuje zrobic do podobnego układu PCB - jak bedą chętni

to zrobimy wieksze zamówienie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj masz spory wątek, z którego @micha7n m.in. wkleił zdjęcie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcesz porady? Wtórnik White'a, kondensator na wyjściu i wejściu. Lampa na przykład 6922. Dobre zasilanie DC dla płytki DAC. Gdzieś w Chinach trzaskają płytki bazy dla tych modułów. Wystarczy poszukać. Albo zapłacić 4k EUR za gotowca, jak się szukać nie chce.

Mozna też spróbować klona prosiaczka:

To zupełnie nie ta półka jakościowa .Soekris ma bardzo dobre wyjście RAW asymetryczne i aby tego efektu nie zepsuć to bufor wyjściowy musi być na bardzo wysokim poziomie ,najlepiej DHT 2A3 ,45 ,101D , 4P1Ł (jezeli kotoś poradzi sobie z mikrofonowaniem tej lamy) Fikus sobie poradził.

Polecam stopień wyjściowy zastosowany w GG lub B7 Lampizatora.

A może zamiast lamp taka zabaweczka na jfetach:

Ukryta Zawartość

Albo na początek polecieć na łatwiznę i ulepić coś np. na BUF634.

Wie ktoś jak rozwiązane jest wyjście w AudioNote DAC z przetwornikiem TDA1543?

WA6111 w układzie WK czy WA?

Wnętrzności:

Ukryta Zawartość

A może zamiast lamp taka zabaweczka na jfetach:

Ukryta Zawartość

Albo na początek polecieć na łatwiznę i ulepić coś np. na BUF634.

Wie ktoś jak rozwiązane jest wyjście w AudioNote DAC z przetwornikiem TDA1543?

WA6111 w układzie WK czy WA?

Wnętrzności:

Audio Note DAC 0.1x

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1.4V to sporo- spokojnie można zastosować najprostszy wtórnik katodowy o wzmocnieniu 1.

1.4 V to max , moze byc mniej , bo do dyspozycji mamy potencjonetr cyfrowy wbudowany w dac , nie wiem jak zrealizowal to Soekris ale twierdzi ze regulacja glosnosci nie degraduje jakosci ,

Może być nawet na lampach i jfetach. I przełącznikiem wybierasz który stopień wyjściowy Ci odpowiada.

To byloby bardzo ciekawe - czyli wychodze ze zbalansowanych wyjsc DACa na pre i w zaleznsci od tego jaki mam humor ;) przelaczam sobie pomiedzy lampami a tranzystorami :)

To byloby bardzo ciekawe - czyli wychodze ze zbalansowanych wyjsc DACa

Na tych wyjściach dzwiek jest zdegradowany w porównaniu z wyjściem RAW , nawet dla poprawy jakości dzwięku wskazane jest usunięcie z PCB pseudo symetryzacji i bufora. ( 4 wzm op.)

Na tych wyjściach dzwiek jest zdegradowany w porównaniu z wyjściem RAW , nawet dla poprawy jakości dzwięku wskazane jest usunięcie z PCB pseudo symetryzacji i bufora. ( 4 wzm op.)

Tzn ze ten DAC nie jest w pelni zbalansowany? czy dobrze rozumiem?

"Kablowe niuanse" nie mają wielkiego poparcia w zakładce DIY. Również w tym przypadku. Wyjście zbalansowane jest "podciągnięte" przez wzmacniacze i zmieniają całkowicie charakter tego DAC. Osobiście słucham tylko wyjścia RAW. Wyjście prze WO jest przekoloryzowane.

"Kablowe niuanse" nie mają wielkiego poparcia w zakładce DIY. Również w tym przypadku. Wyjście zbalansowane jest "podciągnięte" przez wzmacniacze i zmieniają całkowicie charakter tego DAC. Osobiście słucham tylko wyjścia RAW. Wyjście prze WO jest przekoloryzowane.

Cos w tym chyba jest... slowo klucz: przekoloryzowane.

Kolega z forum (bardzo doswiadczony i powazany DIYowiec) zasugerowal ze najlepsza jakosc udalo mu sie uzyskac na jfetach... czyli jednak nie lampy tylko trany?? Juz zupelnie zglupialem.

awietek - nie słuchaj kolegów tylko sam najlepiej posłuchaj jesli mozesz u kogoś układu na lampie i na tranzystorze - o wyższości jednych bad drugimi juz książki napisano - a tak naprawdę to rzecz indywidualnego gustu co to woli - dobrze skrojony układ lampowy gra równie dobrze jak tranzystorowy i na odwrót - tyle ze to dwa zupełnie inne charaktery brzmienia - moim skromnym zdaniem po kilku latach fascynacji audio dochodzę do wniosku że najlepszą opcją jest hybryda czyli połączenie zalet układów lampowych i tranzystorowych - w tym wypadku np DAC+stopień analogowy na lampie.

To teraz tak: czy ma znaczenie umieszczenie wszystkiego w jednej obudowie zeby sciezki polaczen byly jak najkrotsze czy mozna to zrobic w osobnej obudowie? CHodzi mi o realna, slyszalna utrate jakosci w tym drugim przypadku - czy takie zjawisko w tym wypadku w ogole wystepuje?

A czy ktos moglby sie podzielic zdjeciami ze swojego zlampizowanego Soekrisa? I w ogole wrazeniami zmiany dzwieku wzgledem oryginalu itd...?

Dziekuje z gory

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Obiecałem relację z odsłuchu Soekrisa ze stopniem lampowym produkcji @Audiosynergii.

Niestety nie mam jak z tego się wywiązać. @audiosynergia ma cały system własnej produkcji w którym ten Soekris pracuje. W Soekrisie ma dodatkowo zwrotkę do wyjścia na sub.

Wziąłem swój DAC i chcieliśmy go porównać z Soekrisem ale z racji tej właśnie zwrotki się tym razem nie udało.

Nie da rady więc napisać nic o samym Soekrisie można tylko oceniać całość systemu.

Obiecałem relację z odsłuchu Soekrisa ze stopniem lampowym produkcji @Audiosynergii.

Niestety nie mam jak z tego się wywiązać. @audiosynergia ma cały system własnej produkcji w którym ten Soekris pracuje. W Soekrisie ma dodatkowo zwrotkę do wyjścia na sub.

Wziąłem swój DAC i chcieliśmy go porównać z Soekrisem ale z racji tej właśnie zwrotki się tym razem nie udało.

Nie da rady więc napisać nic o samym Soekrisie można tylko oceniać całość systemu.

No to napisz moze kilka slow o brzmieniu calosci? Ja chyba sie skusze na upgrade audiosynergii...

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Klękajcie narody:-)

Poważnie, to co ten chłopak potrafi zrobić w miarę prostymi środkami to jest naprawdę coś.

Jak ktoś ma blisko w okolice Bielska-Białej, to warto się do niego na odsłuch ,, wprosić''.

Tu parę słów o tym co tam słyszałem:

http://www.audiostereo.pl/wysokoskuteczne-kolumny-hi-end_105462.html/page__view__findpost__p__4029314

http://www.audiostereo.pl/wysokoskuteczne-kolumny-hi-end_105462.html/page__view__findpost__p__4029619

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.