Skocz do zawartości
IGNORED

denon 1520 vs primare i22 (rock, metal)

krisd

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tam bym wyprobowal sobie denka 1520 lub 8005, denek fajny tylko on brzmi jak za 3tys+, ale budowa i jakość wykonana super.

To nie jest takie oczywiste, zarówno 8005 czy 1520 są klocki które wymagają wygrzewania, to samo dotyczy źródła z kompletu. Takie czy inne zestawienie z salonu nie musi być do końca miarodajne. W testach piszą pomiędzy wierszami że aby kupić całościowo lepszy wzmacniacz od 8005 czy 1520 trzeba wydać trzeba wydać kilka razy tyle. (W sumie jestem w stanie się z tym zgodzić niemniej aby ten sprzęt docenić trzeba chwile z nim spędzić i umiejętnie dopasować źródło, kolumny, kable RCA i głośnikowe).

Jak taki dobry i na lata to czemu sprzedajesz?

sprzedaję bo nabyłem Primare i32 co prawda upgrade kosztował mnie dodatkowe 500 funtów co utwierdza mocniej pozycję Baltlaba,jak pisałem do 10k to mocny rywal

aha gdybym nie kupił i32 to Baltek dalej byłby u mnie

pzdr

Łokmen Saba

Primare nadaje się do jasnych kolumn typu Klipsch? Czy to zle połączenie?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

W klubie Primare jeden kolega opisuje wymiane kolumn pod i22 ale nie pamiętam jakie.

Zaś i32 słuchałem z Quadral Ascent 75 u siebie w domu,w salonie z Sonus Faber Domus i to połączenie poległo.Obecne Lsa 1 to ciemne kolumny bo wstęga podaje inaczej wysokie albo się ona spodoba albo nie

Łokmen Saba

Autor tematu jutro wybiera się na odsłuchy Primare i denka także czekamy, czekamy na jakąś mini recenzje ;-)

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Technics ale przecież stanialy.

5500 teraz 4500 katalogowo

To sporo jak na denona. Nowy model 1600ne już jest.

Krisd odsłuchaj sobie elaci fs77 lub 78, małe ale wariaty. Warto sprawdzić.

Pozostaje do dyspozycji

Home jestem prawie zdecydowany na tego Denka, zastanawiam się jedynie czy za te cenę można lepiej wybrać?

Costa nowy wchodzi w grę, a jeśli używki to tak, ale z Wielkopolski. Muszę jechać to zobaczyć itp.

Zawsze można lepiej zaraz tak usłyszysz a wiesz czemu?

Bo każdy ma inny gust. Zaraz ktoś napisze tak Cambridge drugi powie lepiej lampę a trzeci dorzuci atolla. Zawsze tak będzie. Jesteś na tyle długo na forum że zapewne już wiesz że nie ma tu tematu gdzie jest jedno zdanie. No tyle. To super wzmacniacz, sluchales odprawiał ci? Sluchales czegoś konkurencyjnego? Wtedy jesteś zdecydowany na jakiś zakup

witam - jestem po półdzniowych odłuchach, kolejna porcja wiedzy w czerepie została.

pierwsze to mam prośbe do sprzedawców w salonach audio: 1. prezentujemy sprzęt czysty i odkurzony. 2. nie dobieramy poszczególnych elementów bo pasuje cena czy jakies tam widzimisie - jak do rocka to nie do disco. 3. trzeba być elastycznym do wymagań klienta, to że ma X pln do wydania i jakieś załozenia to nie znaczy ze tak musi być, no przecież wydanie 7,5 kpln na dwa klocki i 2,5 kpln na głośniki to nieporozumienie, trzeba zmienić proporcje na 6kpln i 4 kpln. takie wrażenia mi przyszły dzisiaj.

sprzet ustawiony był tak jak u mnie w domu, głośniki około 30-40 cm od ściany w trójkącie około 2x2x2 ma do punku odsłuchu, płyty: Roger Waters - amused to death, Metallica - metallica, Scorpions - return to forever, Republika - masakra, Eric Clapton - unplugged, AC/Dc - razors edge, U2 - joshua tree:

1. zestaw primare i22 + kef q500: PORAŻKA zero sopranów, zadnych blach nie słychać w pekusji, słaby bas, małą stereofonia, płaskie bzmienie, brak przestrzeni, no do rocka i metalu to bładna droga

2. zestaw denon 1520 + kef q 500 - to samo co wyżej i rozjechana kompletnie scena, poza tym jest kłopot z dostępem czarnego zestawu, srebrnego cd nie mieli i nie wiadomo czy będzie jeszcze dostepny, a żadne 1520 + 720 nie wchodze w grę dla mnie

3. zestaw - primare i22 + melodika bl40 mk2: ciekawe brzmienie, fajna scena, poprawna stereofonia, lekko za mało sopranu, mięsisty bas, za mło szczegółów, trochę tak papierowo czasem to brzmiało, Scorpions tak dennie to mi nigdy nie zagrało, za to Republika pokazała ze Polak potrafi. wniosek taki że do promara to z głośnikami za 3 kpln nie podchodź

4. zestaw wraca do gry atoll50 + meloduka bl40 mk2 - no juz jest fajnie, jest stereofonia, scena, bas, poprawny sopran, ale trochę kanciasty ogólnie ten dżwięk - Wters nie miał tyle przestrzeni co powinien, dynamika poprawna. jednak melodika to jest głośnik do podstawowych zestawów moim zdaniem.

5.zestaw atoll 50 + dali zenzor 7: wreszczie słychac że talerze to z metali sa robione, stereofonia, sopran, bas, scena jest fajne, to co do poprawy to pewnie kablami i ustawieniam się uzyska - ogólnie jest światełko w tuneli. głosniki mi się podobały.

6. zestaw atoll 50 + tanoy mercury 7.4: scena bardzo fajna, jest dynamicznie, nie mam zastrzeżeń a głośniki dopiero co wjechały na salon i były nie nagrzane i nie wygrzane więc jeszcze moze być lepiej - mój faworyt.

7. zestaw primare i22 + dali i tannoy - brakło czasu ale bym chetnie tego posłuchał

teraz finanse - chce wydac 10 000 zł i basta, liczeże zestaw bedzie kosztował około 7 kpln i głośniki 3 kpln. potem dokupie kable. denon i primare kosztują 8 kpln, wiec na głosniki zostaje niewiele. atoll 50 kosztuje 6 kpln, wiec licze na kupno serii 80 w cenie 6,5 kpln. no i styknie na głosniki.

pytanie 1 - czy jest różnica odczuwalan w atollu 50 i atollu 80 ?

pytanie 2 - co z tymi przepięciami w atolach i wywalaniu korków - jakich to dotyczy modeli? no srach to kupić normalnie

kiedyś słuchałem atoll 50 i kef ls50 - to była magia...ale to podstawkowe głośniki.

poluję jeszcze na zestaw naima serii 5 i jakies głośniki podłogowe małe takie do 80cm, to bym zostawił zestaw harmana który posiadam i miał dwa zestawy w pokoju. jak panowie myślicice warto się na tego naima czaić ? jak go słuchałem z dynaudio 20 to słyszałem wielka róznice w stosunku do tego co mam obecnie.

ogólnie bardzo udany odsłuch. czekam na ofrtę z naszego salony na atole / primatre i dali / tanonoye

no i szukam gdzies porównań naim 5 vs atoll 50/80 vs primare i22

moze macie jakies inne sugestie ? rozsądek mi podpowiada kup nada i bedzie najlepiej, ale ... jakoś nie moge na nada patrzeć

Miałem bardzo podobne odczucia w tym salonie po przesłuchaniu tych kolumn. Oni te kefy każdemu chcą wcisnąć. Masakra

Atoll najlepszym wyborem będzie In100se. Czytałem o tym wzmacniaczu i naprawdę warto jest dołożyć do setki, różnice są. Na forum jest klub atoll i tam się wszystkiego dowiesz.

KEF LS50 też bardzo mi się podobały, nie wiem czy słyszałeś ale bas nie schodzi za nisko w tych kolumnach, może z czasem Ci tego brakować.

Mnie też bardzo urzekly wysokie tony w Zensorach, gdyby ten bas był nie taki rozlazly to z chęcią bym je kupił.

Jak już tak uważnie podchodzisz do zakupu (i słusznie), to eksperymentalnie podłącz Denona serii 700 (cd i amp - suma ok. 3000 zł) do kolumn za resztę budżetu (ok. 7000 zł). Nie chodzi o przywiązanie do marki, ale o zmianę proporcji w podziale kwoty elektronika-kolumny.

Po żmudnych poszukiwaniach będziesz miał kilka razy lepszy zestaw. A powyższy opis bardzo ciekawy.

Kolega dobrze gada. Jedź lepiej do Q21 tam coś na pewno dobierzesz, w naszej okolicy nie ma nic ciekawego, a sporo już przesłuchalem.

witam - jestem po półdzniowych odłuchach, kolejna porcja wiedzy w czerepie została.

pierwsze to mam prośbe do sprzedawców w salonach audio: 1. prezentujemy sprzęt czysty i odkurzony. 2. nie dobieramy poszczególnych elementów bo pasuje cena czy jakies tam widzimisie - jak do rocka to nie do disco. 3. trzeba być elastycznym do wymagań klienta, to że ma X pln do wydania i jakieś załozenia to nie znaczy ze tak musi być, no przecież wydanie 7,5 kpln na dwa klocki i 2,5 kpln na głośniki to nieporozumienie, trzeba zmienić proporcje na 6kpln i 4 kpln. takie wrażenia mi przyszły dzisiaj.

sprzet ustawiony był tak jak u mnie w domu, głośniki około 30-40 cm od ściany w trójkącie około 2x2x2 ma do punku odsłuchu, płyty: Roger Waters - amused to death, Metallica - metallica, Scorpions - return to forever, Republika - masakra, Eric Clapton - unplugged, AC/Dc - razors edge, U2 - joshua tree:

1. zestaw primare i22 + kef q500: PORAŻKA zero sopranów, zadnych blach nie słychać w pekusji, słaby bas, małą stereofonia, płaskie bzmienie, brak przestrzeni, no do rocka i metalu to bładna droga

2. zestaw denon 1520 + kef q 500 - to samo co wyżej i rozjechana kompletnie scena, poza tym jest kłopot z dostępem czarnego zestawu, srebrnego cd nie mieli i nie wiadomo czy będzie jeszcze dostepny, a żadne 1520 + 720 nie wchodze w grę dla mnie

3. zestaw - primare i22 + melodika bl40 mk2: ciekawe brzmienie, fajna scena, poprawna stereofonia, lekko za mało sopranu, mięsisty bas, za mło szczegółów, trochę tak papierowo czasem to brzmiało, Scorpions tak dennie to mi nigdy nie zagrało, za to Republika pokazała ze Polak potrafi. wniosek taki że do promara to z głośnikami za 3 kpln nie podchodź

4. zestaw wraca do gry atoll50 + meloduka bl40 mk2 - no juz jest fajnie, jest stereofonia, scena, bas, poprawny sopran, ale trochę kanciasty ogólnie ten dżwięk - Wters nie miał tyle przestrzeni co powinien, dynamika poprawna. jednak melodika to jest głośnik do podstawowych zestawów moim zdaniem.

5.zestaw atoll 50 + dali zenzor 7: wreszczie słychac że talerze to z metali sa robione, stereofonia, sopran, bas, scena jest fajne, to co do poprawy to pewnie kablami i ustawieniam się uzyska - ogólnie jest światełko w tuneli. głosniki mi się podobały.

6. zestaw atoll 50 + tanoy mercury 7.4: scena bardzo fajna, jest dynamicznie, nie mam zastrzeżeń a głośniki dopiero co wjechały na salon i były nie nagrzane i nie wygrzane więc jeszcze moze być lepiej - mój faworyt.

7. zestaw primare i22 + dali i tannoy - brakło czasu ale bym chetnie tego posłuchał

teraz finanse - chce wydac 10 000 zł i basta, liczeże zestaw bedzie kosztował około 7 kpln i głośniki 3 kpln. potem dokupie kable. denon i primare kosztują 8 kpln, wiec na głosniki zostaje niewiele. atoll 50 kosztuje 6 kpln, wiec licze na kupno serii 80 w cenie 6,5 kpln. no i styknie na głosniki.

pytanie 2 - co z tymi przepięciami w atolach i wywalaniu korków - jakich to dotyczy modeli? no srach to kupić normalnie

kiedyś słuchałem atoll 50 i kef ls50 - to była magia...ale to podstawkowe głośniki.

poluję jeszcze na zestaw naima serii 5 i jakies głośniki podłogowe małe takie do 80cm, to bym zostawił zestaw harmana który posiadam i miał dwa zestawy w pokoju. jak panowie myślicice warto się na tego naima czaić ? jak go słuchałem z dynaudio 20 to słyszałem wielka róznice w stosunku do tego co mam obecnie.

ogólnie bardzo udany odsłuch. czekam na ofrtę z naszego salony na atole / primatre i dali / tanonoye

moze macie jakies inne sugestie ? rozsądek mi podpowiada kup nada i bedzie najlepiej, ale ... jakoś nie moge na nada patrzeć

Pewnie Ultimate Audio?

A co do Denona 1520. Ja mam w domu w około 18m Denona 1500 na Paradigmach Monitor 3v3 i absolutnie nie narzekam. Też jestem z Konina. Też podobna muzyka.

Kup sobie PMA 1520 w Niemczech:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

W tym biżuterię to idź w tannoy ale xt8f i do tego cayin mt35s zobaczysz jak to gra.

Te kefy to przecież słaby model, dobrze że wychaczyles.

Polecam odsłuchać i napisać komentarz:)

Zapraszam

• 4 tygodnie później...

Jeżeli nie lubisz twardego basu to ja bym poszedł w stronę Canto Grand Studio 16 Hertz + baltlab Epoca 3.

Bolth ma na sprzedaż Epocę a na allegro prędzej czy później będą używki S16 Hertz.

Polski sprzęt, bez pośredników, bez narzutów ze strony dystrybucji. Oba sprzęty słuchałem, szkoda, że nigdy nie razem.

Baltlab neutralność i naturalość + ciepło grające Canto Grandy z dużym wykopen, energią. Jest spora szansa na nr 1 w tym budżecie.

E: teraz widzę, że jest już naim, też zacny zestaw :)

obiektywnie o audio

Zamykajac temat, naim 5si i glosniki kudos.

Z czym porownyles? Można wiedzieć gdzie kupiłeś?

Naim 5si to zacny klocek.

Mam nadzieje że kolega wróci i opisze nam coś więcej.

Baltlab neutralność i naturalość + ciepło grające Canto Grandy z dużym wykopen, energią. Jest spora szansa na nr 1 w tym budżecie

Jest ale już pozamiatane

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.