Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw - amplituner + 4 głośniki ścienne + subwoofer do 4-5 tys.

zwy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

planuję zakup swojego pierwszego w miarę sensownego zestawu audio do salonu (połaczonego z kuchnią).

Aktualnie mam głośniczki Microlab Solo 6C i domyślam się, że cokolwiek kupię będzie lepsze - chciałbym jednak, dzięki Waszej pomocy, wybrać jak najlepiej w podanym budżecie.

Mam też spore ograniczenia, gdyż nabyłem mieszkanie z poprowadzonymi w ścianie kablami dedykowanymi na głośniki i (nie mam pojęcia czemu?) są to kable ethernetowe utp cat 5e. Nie wiem na ile pozwalają takie kable, ale nie chciałbym kupić wypasionego zestawu, któremu kable nie pozwolą ukazać swoich możliwości.

Rozmieszczenie głośników jak na obrazku z załącznika, około pół metra od sufitu (numerki 1-4).

W miejscu 5 chciałbym umieścić subwoofer.

Do tego potrzebuję amplituner, który podłącze do telewizora (po hdmi) plus chciałbym mieć możliwość słuchania muzyki ze spotify itp., podłączenie innego źródła muzyki po jacku np. z laptopa, lub może w przyszłości podłączenie gitary.

Słucham, prawie wszystkiego, od muzyki poważnej, przez pop i rock. Często też oglądam filmy, czyli generalnie potrzebuję zestawu uniwersalnego, nie dla audiofila.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rozmieszczenie głośników jak na obrazku z załącznika, około pół metra od sufitu (numerki 1-4).

Czyli kompletnie bez sensu.

Brak stereofonii, brak symetrii, głośniki za wysoko i za szeroko.

Czyli kompletnie bez sensu.

Brak stereofonii, brak symetrii, głośniki za wysoko i za szeroko.

Tak jak pisałem jest to stan zastany i nie bardzo mogę cokolwiek z tym zrobić. Chciałbym to wykorzystać. Jeżeli jest to totalnie bez sensu i bez szans na uzyskanie rozsądnego efektu to jedyna opcja to po prostu uciąć kable i z nich zrezygnować, a zamiast tego dwa stojące głośniki po bokach telewizora.

a zamiast tego dwa stojące głośniki po bokach telewizora.

Stojące- znaczy podłogowe, i dwa- to stereo? Jeśli tak, jestem za.

Sam pogoniłem z salonu kino domowe na rzecz powrotu do starego, dobrego stereo. Doszedłem do wniosku, że skoro w ostatnich dwóch latach tyły odezwały się tylko kilka razy, nie są do niczego potrzebne.

Popieram.. bo dobrze rozmieszczone stereo jest 2 razy lepsze od kiepskiego multi..

..ba nawet 3 razy..:)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

W takim ustawieniu rzeczywiście stero to najlepsza opcja a walory dźwiękowe nie do porównania z kd. Jeżeli będziesz miał zamiar oglądać filmy podlaczysz się bezpośrednio pod tv hdmi a dźwięk inerconektem lub opatykiem pod wzmacniacz jeżeli będzie posiadał takie wejście polecam świetny wzmacniacz av Yamaha ax1 kosZtował 16000zl dziś do kupienia za 1600- 2500 w zależności od stanu

Ależ KD miałem bardzo dobrze rozmieszczone, tylko... nigdy nie uprzestrzenniałem sztucznie materiału stereo, a filmy do muzyki, to u mnie "1 z dziesięciu" ;-)

A że było kino? Kiedyś, po awarii amplitunera, zaszalałem i... wyleczyłem się z tego.

Głośniki mogły by być tak Jak narysowałeś ale musiał byś tv przenieść na którąś krótką ścianę. Bo tak jak teraz to bez sensu. A wogóle kable Ethernet do głośników? Wywal to.

Rozstaw jest błędny dla kina. Ale nie widzę problemu w przesunięciu 2 i 3 bliżej miejsca odsluchowego. To czy chcesz kino czy stereo to już indywidualna sprawa. W tej cenie da się spodobać jedno i drugie oraz zestaw powiedzmy połączony nadający się do muzyki w tle.

Skąd jesteś? Masz możliwość podjechać do nas na odsluch? Podłączył bym ci kino i stereo w podobnych pieniądzach i sprawdził byś co jest dla ciebie.

Pozostaje do dyspozycji

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Myślę, że odsłuch dla porównania to bardzo dobry pomysł.

Spróbuję coś takiego zorganizować i zobaczę co dalej.

Jeśli chodzi o przesuwanie to jest to raczej niemożliwe, za dużo do kucia.

Jestem z Gdańska.

Nic bym nie kul. Zostaw te kable które masz w ścianie tam gdzie są. Te brakujące puścić w listwach i tyle.

Jak nie znajdziesz odpowiedniego sprzętu u siebie do odsłuchu pisz do nas to wyślemy ci na testy do domu.

Pozdrawiam

Pewnie, że zostawić i zapomnoeć o nich. Raz, że słabe, dwa- o wiele za wysoko wychodzą, trzy- za dużo z nimi zachodu, by pruć ściany. Uciąć gładko, zaszpachlować, i pozamiatane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.