Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner 5.1 z PreOut

remlik

Rekomendowane odpowiedzi

Nadszedł czas na wymianę mojej leciwej Yamahy RX-V657, w związku z czym mam prośbę o polecenie amplitunera 5.1

Kolumny frontowe (Monitor Audio RX8) napędzam wzmacniaczem stereo (Arcam A90) więc podstawowe wymaganie, jakie mam, to wyjście pre out stereo.

Amplitunery Yamahy spełniające ten warunek zaczynają się od ok. 4kPLN, a szukam raczej czegoś tańszego, bo i tak głownie słucham stereo (rdac + wspomniany A90)

Kino domowe okazjonalnie.

Mile widziane również wyjścia HDMI, DTS MA, Spotify , ale te wymagania to spełniają teraz chyba nawet sprzęty <2k. Gorzej właśnie z preout-em (co jest dla mnie niezrozumiałe z technicznego punktu widzenia). W dodatku w opisach technicznych trzeba się solidnie naszukać, aby odnaleźć odpowiedź na pytanie - ma czy nei ma pre OUT.Z góry dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/131506-amplituner-51-z-preout/
<br />Gorzej właśnie z preout-em (co jest dla mnie niezrozumiałe z technicznego punktu widzenia). <br />

Co tu niezrozumiałe.... CENA !

<br />W dodatku w opisach technicznych trzeba się solidnie naszukać, aby odnaleźć odpowiedź na pytanie - ma czy nei ma pre OUT<br />

Wystarczy przecież spojrzec na zdjecie tylnej ścianki.

A wracając do zasadniczego - moze poszukaj w używkach ? Jeżeli sprzęt dbany to będzie jak nowy.Jaki budżet masz założony?

Najtansza nowa Yamaha z pre-outem to chyba RX-V781

Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście, RX-V781 ma front preout i będę go brał pod uwagę. Myśle, ze te 3k to właśnie max budżet, ale wolałbym oczywiście wydać mniej, dlatego jak najbardziej używki też mogą być (mam w "obserwowanych" np. Arcama AVR360)

Jasne, wystarczy spojrzeć na fotkę tylnej ścianki, ale nie zawsze jest prezentowana dokładnie (w ofertach) a przy przeglądaniu kilkudziesięciu modeli staje się to już dosyć mozolnym zajęciem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub nowsza seria

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nadszedł czas na wymianę mojej leciwej Yamahy RX-V657, w związku z czym mam prośbę o polecenie amplitunera 5.1

Kolumny frontowe (Monitor Audio RX8) napędzam wzmacniaczem stereo (Arcam A90) więc podstawowe wymaganie, jakie mam, to wyjście pre out stereo.

Amplitunery Yamahy spełniające ten warunek zaczynają się od ok. 4kPLN, a szukam raczej czegoś tańszego, bo i tak głownie słucham stereo (rdac + wspomniany A90)

Mile widziane również wyjścia HDMI, DTS MA, Spotify , ale te wymagania to spełniają teraz chyba nawet sprzęty <2k. Gorzej właśnie z preout-em (co jest dla mnie niezrozumiałe z technicznego punktu widzenia). W dodatku w opisach technicznych trzeba się solidnie naszukać, aby odnaleźć odpowiedź na pytanie - ma czy nei ma pre OUT.Z góry dzięki za pomoc

Ja bym szukal uzywki. Kiedys w uk kupilem na wyprzedazy nowa 3010 za polowe ceny i jade na niej do dzis... napewno jest dalej duzo lepsza od tych nowych modeli z nizszej pólki.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Anthem >budżet, a nie widzę używki w sensownej cenie. "Dojrzałem" do uzupełnienia wymagań o DAB+, co (niestety) mocno zawęża wybór. W sumie ma to być właśnie głównie tuner (naziemny & sieciowy) + dekoder dźwięku. Wzmacniacze surround mogą być słabe, bo jak pisałem, końcówka front ze wzmacniacza mocy stereo. Z drugiej strony kiepski tor audio w przedwzmacniaczach będzie najsłabszym punktem - oj nie jest wcale łatwo znaleźć sensowny balans przy ograniczonym budżecie (to takie moje rozważania na marginesie)

Ile kolumn używasz w kinie domowym?

Nie istnieja żadne sensowne amplitunery z Dabem+ wiec sie nawet nie wygłupiaj. Zawsze możesz dokupić opcjonalnie prosty "tunerek" Najsensowniej poszukać jakiegoś Marantza bo to solidne klocki i w każdym są preouty...

Fakt

DAB+ zawęził wybór niemal do zera aby było to w sensownej cenie.

Zostaje chyba tylko Arcam 360 . Spotify , Airplayów i innych kosmicznie sterowanych przez telefon/widelec/modły szamana bajerów w nim jednak nie uświadczysz . Ale najważniejsze (w mojej opinii) czyli DLNA i vTuner są.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.