Skocz do zawartości
IGNORED

Zawartość basu w basie :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Różnie, zależnie od wielkości reżyserki.

Trochę słabo, bo kombinowałem ustawienie głośników jak w przeciętnej reżyserce, aby uzyskać lepszy odsłuch.

Jak rozstawie głośniki na środku pokoju (mniej problemów z akustyką), to mógłbym uzyskać 1 - 1,5 m i w takim zakresie jak sprawdzałem dużo mniej dźwięku ucieka. Odkąd pamiętam był ten efekt lepszego brzmienia bliżej kolumny, ale zgodnie z poprawnością ustawia się kolumny jak najszerzej i w efekcie jak najdalej od słuchacza.

Czy zakres 1 do 1,5 m będzie dobry? Ustawienie kolumny słuchacz zbliżone do trójkąta równobocznego.

"Zwykłe" małe paczki też są coraz lepsze, choćby

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam kolumny z podobnymi głośnikami jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chyba mogę zastosować "studyjne" ustawienie...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam kolumny z podobnymi głośnikami jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - chyba mogę zastosować "studyjne" ustawienie...

To są monitory bliskiego pola - czyli metr ;)

Taki tam sobie monitorek wielkości Altus 140 :-)

Monitor prawdziwy. W studiu, w którym zaczynałem dawno temu mieliśmy JBL 4343 jako monitory dalekie, więc lubię JBL, nawet w mniejszych wersjach ;)

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Przemak: pisales kiedys, ze obecnie produkcja robione sa pod gowniany sprzet typu moj. Moje kolumny nie maja basu, za to podbicie okolo 100Hz. Czy wobec tego wraz obcieciem ponizej 40Hz podbija sie nieco 100Hz zyby gitare basowa choc nieprawdziwie to jednak bylo jakos slychac?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

DANE TECHNICZNE:

TANNOY MERCURY M1

Konstrukcja 2- drożna, tylny bass-reflex

Zalecana moc wzmacniacza 10 - 70 W

Moc maksymalna (peak) 100 W

Maksymalne ciśnienie akustyczne 107 dB (100 W / 1 metr)

Pasmo przenoszenai 55 Hz - 20 kHz (+/- 3 dB)

Impedancja znamionowa 8 Om

Efektywność 87 dB (2,8 V / 1 metr)

Częstotliwości podziału zwrotnicy 2500 Hz

Głośnik nisko - średniotonowy 125 mm

Gł. wysokotonowy - kopułka tekstylna 25 mm

Wymiary: wys 30, szer 17, głęb 20 cm

"Z pustego to i Salomon nie naleje"

Kiedyś, jeden kolega miał podobne monitory, i pytał co ma zrobić, bo bas ma taki, jakby ktoś długopisem w karton po butach stukał. Doradzali mu wymianę wzmacniacza, i nikt nie starał się wyjaśnić mu, że jego monitory mają wąskie pasmo przenoszenia.

Naczytal sie biedaczysko internetowych zachwytow nad basem z m1 to sie zdziwil - ja chcialem bez niskiego basu bo mi dudnil tylko i buczal w pokoju wiec jestem zadowolony. Nikomu nie bede wciskal, ze m1 maja bas skoro go nie maja. Ale, ze moga zagrac wzglednie "fajnie" niektore piosenki to owszem. Zwlaszcza jak nadrobic nieco braki korektorem.

Nikomu nie bede wciskal, ze m1 maja bas skoro go nie maja.

To dobrze, że zdajesz sobie z tego sprawę, i wiesz, że wzmacniacz, czy o zgrozo kabel nic tu nie pomoże. Jednak na tym forum jest mnóstwo "fachofców", którzy myślą inaczej.

To dobrze, że zdajesz sobie z tego sprawę, i wiesz, że wzmacniacz, czy o zgrozo kabel nic tu nie pomoże. Jednak na tym forum jest mnóstwo "fachofców", którzy myślą inaczej.

Kabel jak kabel, ale bezpiecznik na pewno.

Jak rozstawie głośniki na środku pokoju (mniej problemów z akustyką), to mógłbym uzyskać 1 - 1,5 m i w takim zakresie jak sprawdzałem dużo mniej dźwięku ucieka. Odkąd pamiętam był ten efekt lepszego brzmienia bliżej kolumny, ale zgodnie z poprawnością ustawia się kolumny jak najszerzej i w efekcie jak najdalej od słuchacza.

Czy zakres 1 do 1,5 m będzie dobry? Ustawienie kolumny słuchacz zbliżone do trójkąta równobocznego

nic złego w wąskim ustawieniu nie ma jeżeli jeżeli nie powoduje to zachwiania sceny stereo itd.

Ustawiając sie w trojkącie, nie musi by równoboczny, z rozstawem 1-1,5 mtr tez moze grac bardzo dobrze.

Uciekając na środek pokoju brzmienie jest lepsze bo słyszysz czysta muzę prosto z kolumn bez wpływu i podkolorowan pomieszczenia.

A płaska charakterystyka pasma przenoszenia jest czesto 'robiona' pod publikę ale tez nie jest jedyna wykładni wartości kolumny i jak gra.

Prosze spojrzeć na charakterystykę kolumn B&W - bo dla tej firmy ważniejsza jest odpowiedz impulsowa głośnika niz poprawna gładkość pasma.

A co do tego tak poszukiwanego basu: jeżeli woofer poprawnie schodzi do 55hz +-3 to w nagraniu usłyszy sie to co jest najważniejsze, bez obaw:)

...jeżeli woofer poprawnie schodzi do 55hz +-3 to w nagraniu usłyszy sie to co jest najważniejsze...

Ehhh... I znów znalazł się ktoś, kto będzie wciskał, że małe monitorki mają wystarczającą ilość basu.

Szymon... małe monitorki mają... jeżeli są sprawne tylko niskotonowe.

To nie jest dział "Start" żeby takie bzdury wciskać.

Ehhh... I znów znalazł się ktoś, kto będzie wciskał, że małe monitorki mają wystarczającą ilość basu.

przeczytaj ze zrozumieniem i proponuje nie traktować wszystkich wg własnych wymyślonych kryteriów przyjętych do Twoich naukowych rozważań...

I wytłumacz koledze @Hej w czym ma problem.....

Poczytam...

...przeczytaj ze zrozumieniem...

Zacznij od pierwszego postu w tym wątku. Przy zakładanym budżecie i cechach konstrukcyjnech "usłyszeć to co jest najważniejsze" to zdecydowanie za mało. Polecam przestać wciskać, że monitory wystarczą., bo w tym wątku nie wystarczą.

Pytam, bo potrafiły basem mnie zagnieść kolumny które miały na stanie 2x13cm.

Tym basem to zgniotły cię niekontrolowane odbica od ścian w nieprzystosowanym akustycznie pomieszczeniu, które spotkały sięw Twoim uchu.

Sorry. ale przy zakładanym budżecie i cechach konstrukcyjnech "usłyszeć to co jest najważniejsze" to zdecydowanie za mało. Polecam przeczytać pierwszy post. i przestać wciskać, że monitory wystarczą. W tym wątku nie wystarczą.

Szymon... monitory LS 50 bliskiego pola, biją na głowę 8 zestawów które mam, a mają 55 lat.

...monitory bliskiego pola...

A jak kolumny wsadzisz sobie w uszy to wystarczy głośnik o średnicy... tu rozmawiamy 2x6,5' vs 1x8' - wątek raczej monitorów bliskiego pola nie dotyczy.

Co to za LS50, które mają 55lat?

A jak kolumny wsadzisz sobie w uszy to wystarczy głośnik o średnicy... tu rozmawiamy 2x6,5' vs 1x8' - wątek raczej monitorów bliskiego pola nie dotyczy.

Co to za LS50, które mają 55lat?

pomyliłem... są to L 50 Brauna. Posłuchaj... i później porozmawiamy.

Mam pytanie: jak poprawnie ocenić ilość basu "produkowanego" z kolumny kiedy siedząc na środku pokoju wydaje mi się że jest go akurat, kiedy przysunę się bliżej kolumn robi się go mniej a kiedy usiądę pod ścianą to wgniata mnie w fotel?

Posłuchaj ich na wolnym powietrzu, wtedy dokładnie się dowiesz jak one brzmią bez podbarwień pomieszczenia.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Posłuchaj ich na wolnym powietrzu, wtedy dokładnie się dowiesz jak one brzmią bez podbarwień pomieszczenia.

Trochę to bez sensu, bo ponieważ kolumny stawia się w pomieszczeniu tak się je projektuje, żeby dobrze brzmiały razem z odbiciami. Wypadałoby raczej zadbać o minimum akustyki pomieszczenia, w tym unikać stawiania kolumn bądź wsadzania łba w miejsca, w których bas kumuluję się bo wtedy nawet 2x13cm potrafi zagnieść basem. A jak już minimum akustyki osiągniesz to kolejnym nonsensem byłoby dobierać zestaw pomijając pozostałe niedoskonałości akustyki. Co z tego, że w komorze bezechowej kolumny będą grać super, skoro u Ciebie do d...? Moim zdaniem dyskutujecie o problemie, którego w praktyce nie ma.

Ps. Jakby przetestować Poloneza w próżni to nieskrępowany oporami powietrza zapewne osiągnąłby 300km/h.

Zaczynają się dywagacje o wyższości świąt... Wielkiej Nocy, nad świętami Bożego Narodzenia. Sprzęt dobieramy do własnego ucha i ma nas cieszyć swoim brzmieniem. Sąsiad może wybrzydzać, ale nam odpowiada.

Trochę to bez sensu, bo ponieważ kolumny stawia się w pomieszczeniu tak się je projektuje, żeby dobrze brzmiały razem z odbiciami

Pomieszczenie odsłuchowe projektuje się (oczywiście, w miarę możliwości) tak, aby jak najmniej wchodziły w interakcje ze źródłem dźwięku.

Czyli to co stwierdziłem. Ale zabłysłeś.

Ty nie stwierdziłeś, ty zapytałeś. Poza tym nie bardzo wiadomo o co ci chodzi forumowiczu, z jednej strony zadajesz pytanie a z drugiej sam sobie na nie odpowiadasz (znowu pytaniem), jak ktoś ci potwierdzi że tak.. posłuchaj np. na otwartym powietrzu - to pajacujesz.

Uderzyłeś gdzieś głową?

pomyliłem... są to L 50 Brauna. Posłuchaj... i później porozmawiamy.

To takie coś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

To takie coś?

Ukryta Zawartość

Moje są trochę inne. Są dwa różniące się wykonania, w zależności od roku produkcji.

Na zdjęciu są z późniejszego okresu.

Ukryta Zawartość

O czym jest ten temat w takim razie??

O tym jak duże i ile głośników potrzeba aby w salonie odtworzyć perfekcyjnie bas. I nie chodzi tu o ilość wydobywającego się z 2x13cm średniego basu 50-80Hz, która po skumulowaniu z odbiciami od ścian przyprawi Cię o długotrwały pisk w uszach, a o zejście w dół bez spadku. Jak niskie ma być to zejście? Przy jakim spadku? To już wyjaśnił Przemak. Na 2x13cm zdecydowanie za duże.

Pomieszczenie odsłuchowe projektuje się (oczywiście, w miarę możliwości) tak, aby jak najmniej wchodziły w interakcje ze źródłem dźwięku.

Tak, ale nie da się skonstruować głośnika, który w interakcję z pomieszczeniem nie wejdzie. Mam nadzieję, że reszty się już sam domyślisz.

-----

Przemak: pisales kiedys, ze obecnie produkcja robione sa pod gowniany sprzet typu moj. Moje kolumny nie maja basu, za to podbicie okolo 100Hz. Czy wobec tego wraz obcieciem ponizej 40Hz podbija sie nieco 100Hz zyby gitare basowa choc nieprawdziwie to jednak bylo jakos slychac?

Tak, ale nie da się skonstruować głośnika, który w interakcję z pomieszczeniem nie wejdzie. Mam nadzieję, że reszty się już sam domyślisz.

To w jaki sposób głośnik wejdzie w interakcje z pomieszczeniem, zależy od pomieszczenia a nie od głośnika.

Oj misiu... nie dość, że się nie domyśliłeś to jeszcze usiłujesz dyskusję sprowadzić na manowce. Od pomieszczenia zależy tylko jaka to będzie interakcja, a że głośnik nie gra wiązka wycelowaną w środek Twojego ucha to ta interakcja zawsze jakaś będzie. A wątek nie dotyczy kolumny ustawionych w komorze bezechowej, a w salonie umeblowanym we współpracy z Żoną. Dlatego też omijamy raczej monitory studyjne przeznaczone do odsłuch w "idealnym" akustycznie pomieszczeniu.

Nic się specjalnie nie podbija - po prostu nagrania mają dobrze brzmieć na wszystkim. Paradoksalnie (albo i nie) kluczem do tego jest po prostu równomiernie wypełnione pasmo, bez żadnych dołków co oczywiste, ale też bez żadnych górek. Tak zrobione nagranie będzie brzmiało tak samo na każdym sprzęcie, bo wraz z obcinaniem pasma nie ujawni się nic niepotrzebnego albo dziwnego, a wraz z rozszerzaniem pasma nie ujawni się nic zaskakującego. Dołki i górki w kolumnach to albo efekt uboczny albo działanie zmierzające do większego basu. Generalnie to zwykle jest kwestia zestrojenia, dobrze skonstruowane obudowy bass-reflex nie mają górki przed spadkiem.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.