Skocz do zawartości
IGNORED

Nad 326 + Tannoy V4 - mało basu

Piciu36

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Chciałbym poruszyć następujący temat. Otóż posiadam w/w sprzęt NAd 236 BEE + Tannoy V4 + Nostromo Wolf DAC, kable Melodika Purple. Dźwięk jest fajny z niezłą szczegółowością w środku i górze pasma natomiast stanowczo brakuje dołu. Bass na wzmacniaczu jest ustawiony na godzinę 15,00 a i tak środek i góra uważam że prowadzą. Wiem że po kolumnach tych nie ma co wymagać ale mogłoby być troszkę lepiej. Próbowałem już z różnym ustawieniem kolumn odsuwałem, przysuwałem do ściany, może delikatnie się zmieniało ale i tak czuć niedosyt.

Coaxial od CD do DACA mam niezbyt drogi - za około 35 zł. To samo tyczy się przewodów RCA - standardowy PROLINK za podobne 35 zł.

Jak uważacie co jest najsłabszym ogniwem - czy wymiana kabli kolumnowych wniosłaby coś może ewentualnie interkonekty, czy coaxial albo optical na coś lepszego? Może poprostu ten wzmacniacz nie odda nic więcej??

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/131560-nad-326-tannoy-v4-ma%C5%82o-basu/

Stawiam na Nada jako najsłabsze ogniwo . Hihi bas ustawiony we wzmacniaczu na godzinie 15 co to takiego ? Sprzęt stroimy tak by gałek nie ruszać a najlepiej jak by ich wogóle nie było :-)

Kable "melodika purple"? Po 30PLN za metr gołego kabla? ... kupiłeś kable głośnikowe za 30zł za metr i do tego wzmacniacz dający do ~2x60W mocy ? (zgodnie z pomiarami z magazynu audio @ 1% THD+N przy 8 Ohm) Kup sobie może lepsze kolumny i wzmacniacz, a nie ładuj kasę w voodoo.

Kable "melodika purple"? Po 30PLN za metr gołego kabla? Kup sobie może lepsze kolumny, a nie ładuj kasę w voodoo.

ps. ... kupiłeś kable głośnikowe za 30zł za metr głego kabla i do tego wzmacniacz dający do ~2x60W mocy ? (zgodnie z pomiarami z magazynu audio @ 1% THD+N przy 8 Ohm) ... "gratuluję"

Nie rozumiem co jest nie tak może napisz to tak aby było to zrozumiałe rozumiem że operujesz technicznymi zwrotami????

Kable "melodika purple"? Po 30PLN za metr gołego kabla? Kup sobie może lepsze kolumny, a nie ładuj kasę w voodoo.

ps. ... kupiłeś kable głośnikowe za 30zł za metr głego kabla i do tego wzmacniacz dający do ~2x60W mocy ? (zgodnie z pomiarami z magazynu audio @ 1% THD+N przy 8 Ohm) ... "gratuluję"

A poza tym czy kolumny tannoy V4 to takie złe kolumny???? może Mercedes wśród kolumn to nie jest ale spójrz też na to z tej strony że nie kązdy dysponuje budżetem powiedzmy 10000 tyś za parę kolumn??? oczekuję tutaj odpowiedzi (pomocy) a nie krytykowania - jesli sądzisz że mój sprzęt jest słaby - zostaw to dla siebie, a jak nie masz nic konkretnego do powiedzenia to poprostu się nie odzywaj i tyle w temacie

Te kolumny już tak grają, wiec odpuść kable i cała resztę bo i tak nic nie zrobisz.

I nie mowię, ze to słabe kolumny. W swoim budżecie są jedne z lepszych dzięki stereofoni i środkowi, ale basu z nich głębokiego i niskiego nie wyciągniesz. Mógłbyś zainwestować w inny wzmacniacz, zródło, kable, żeby dociazyc trochę dźwięk. Rownież popracować nad akustyka, ale jak chcesz więcej basu to najtaniej będzie inne kolumny kupić. To tak z mojego doświadczenia z Tannoy. One dopiero od serii definition grają porządnym basem, co na pewno potwierdzi tu kilka osób. Niższe serie grają ładnie, ale dół jest "papierowy".

Wieza STEREO Technics :)

a co byście proponowali z używek aby środek i góra były równie ładne jak w tannoyu natomiast żeby pojawiło się więcej podstawy basowej, mówię o kolumnach używanych, wzmacniacza narazie niechciałbym wymieniać

W Precision 6.4 również?

Rownież, pisałem o tym wiele razy, bo miałem te kolumny prawie dwa lata. Można to poprawić dobrym wzmakiem, ale lepiej kolumny wymienić.

a co byście proponowali z używek aby środek i góra były równie ładne jak w tannoyu natomiast żeby pojawiło się więcej podstawy basowej, mówię o kolumnach używanych, wzmacniacza narazie niechciałbym wymieniać

Nie znam drugiej takiej kolumny w tym budżecie. Poprawisz bas to środek będzie inny i scena. Trzeba iść na ustępstwa niestety. Spróbuj Pmc gb1, biniek miał je na sprzedaż, ale z tego co wiem już poszły. Pogadaj z nim jak grają.

Wieza STEREO Technics :)

Dodam jeszcze, że NAD też nie grzeszy mocnym dołem więc generalnie ten duet wskazałbym do wymiany.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Fakt że wymiana wzmacniacza może zmienić barwę grania, ale NAD gra już z dociążonym dołem, do tego mówisz że masz bass +4db.

Zakładam że żaden wzmacniacz nie dopompuje aż tyle żeby cię usatysfakcjonować.

NAD 326 to popularny wzmacniacz. Nie lepiej wybrać się na odsłuch? Będziesz miał jasność.

Porównaj z Marantzem 6005 ten ma sporo wyższego basu, może to o to chodzi.

Albo Denona pma720ae ma jeszcze większą górkę na dole.

W Precision 6.4 również?

Mamy sprzęgnięte 6.4 z lampą A55TP i powiem że bas jest na prawdę wciągający. Jednak to nie są kolumny które to pasmo faworyzują.

Piciu szukał bym problemów w akustyce pomieszczenia. O ile same kolumny nie grają mocno basem o tyle na +4 na wzmacniaczu pownien on być już mocno odczuwalny.

Chyba że jesteś zwolennikiem dominującego basu takiego do przodu to faktycznie wymiana kolumn.

Spróbuj je jednak poustatwiać inaczej, zmienić także miejsce Twojego odsłuchu.

Mamy sprzęgnięte 6.4 z lampą A55TP i powiem że bas jest na prawdę wciągający. Jednak to nie są kolumny które to pasmo faworyzują.

Piciu szukał bym problemów w akustyce pomieszczenia. O ile same kolumny nie grają mocno basem o tyle na +4 na wzmacniaczu pownien on być już mocno odczuwalny.

Chyba że jesteś zwolennikiem dominującego basu takiego do przodu to faktycznie wymiana kolumn.

Spróbuj je jednak poustatwiać inaczej, zmienić także miejsce Twojego odsłuchu.

kombinowałem już na wszystkie sposoby, pokój ma 5,50 na 3,30 - kolumny stoją z przodu (odsuwałem, przysuwałem ) do sciany za dużo to nie wniosło zmian pozytywnych, nie jestem zwolennikiem dominującego basu ale tutaj poprostu go brakuje dół jest taki pudełkowy nie ma powietrza. Transport do DACA to YAMAHA CD-N500 połączona do daca coaxialem

NAD sam w sobie ma sporo dołu i niskiego środka, to dociążony wzmacniacz. Moim zdaniem brzmienie Tannoy Ci poprostu nie leży. To nie sa kolumny do przesuwania ścian basem ;)

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

No to jak już to ci nie pomogło to kolumny do wymiany.

Jeśli reszta pasma jest ok to sprawdź heco 500, melodika bl40.

Pozdrawiam

Dziękuję panowie za odpowiedzi a czy np te HECO 500 lub Melodika bl40 warte są zachodu ceny tych kolumn to około 3000 tyś za parę czy np z nadem 326 zgrają się? Jak wtedy np wypada góra lub średnica i dół względem tannoy v4.

czy może coś z używanych kolumn możnaby jeszcze rozważyć do tej ceny, dziękuję pozdrawiam

a np kolumny acoustic energy 305 co o nich sądzicie?

Dostaniesz te kokumny u nas dużo taniej. I wtedy warto. Napisz. Heco 500 grają równiej mają delikatna górę i średnicę ale potrafią zagrać bardzo ofensywnie, melodika jest bardziej dociazone ma gestrza średnicę i więcej dołu. Soprany są ale nie takie wyraźne jak w tannoy. Obie konstrukcję pasują do NADa, sprawdzone u nas. Ae są ok ale można lepiej. Używane w tej cenie to np dali 450.

Pozdrawiam

Pierwsze moje pytanie brzmi, na czym wcześniej słuchałeś muzyki i czy wtedy bas był dla Ciebie odpowiedni?

Przemek s moją przygodę z audio rozpocząłem tak naprawdę około rok temu, na początku był jedynie komputer + zestaw subwoofer + 2 satelity, sprzęt ten nadal został pod komputerem.

Do dużego pokoju kupiłem kolumny używane TANNOY v4 i CAmbridge Audio Azur 640A V2 (dzwięk bardzo krzykliwy nie dało się tego słuchać), nastepnie wzmacniacz wymieniłem na ONKYO 9010 (zrobiło się dużo łagodniej, neutralniej jednak po pewnym czasie czułem niedosyt) - dzwięk na onkyo zrobił się suchy bez detaliczności - musiałem używać funkcji Loudness, po jakimś czasie pojawił się NAD 326 + DAC Nostromo Wolf (przybyło i detaliczności i w ogóle) jednak tak naprawdę tego basu chyba nie było nigdy - a jesli był to okresliłbym go jako pudłkowy. Wiem że może akustyka mojego pokoju nie jest jakas super - ale myślę że to kolumny stały się w tym momencie słabym ogniwem - gdyż poprostu się z nimi osłuchałem.

Muzyki słucham najróżniejszej : Polskie kawałki rockowe, popowe, rock zagraniczny, jazz, soul - nie dysponuję dużym budżetem jeśli chodzi o pieniądze które mogę przeznaczyć na kolumny, zaraz usłyszę :" tak się nie da" - zgadza się - jeśli coś ma lepiej brzmieć musi poprostu kosztować i tyle. Ale może pomoglibyście zaoferować coś dobrego używanego co wniesie nowego ducha w muzykę

Ciekawiło mnie to na czym słuchałeś dlatego, że ja miałem ten sam problem. Jestem wychowany na polskich konstrukcjach jeśli idzie o wzmacniacze i na dużych kolumnach. Japończyki z dolnej części katalogu niestety brzmiały przy polskiej myśli technicznej zawsze sucho i cienko dlatego ja bym na Twoim miejscu celował w jakiś model wzmacniacza z początku lat 90. Mi dopiero odpowiednią ilość basu dała Yamaha AS1000. Tylko nie z allegro ale czasem ktoś z forum coś sprzedaje bo wystrzegałbym się sprzętu sprowadzanego z niemieckich śmietników. Podłączyłem kiedyś Tannoy M2 pod Diorę Tosca i basu było tyle, że szklanki grały wraz z regałem.

M2 mają większe membrany. Uważam że nad ,326 gra na tyle dobrze basem że to jednak kolumny ci nie leżą.

Jak masz możliwość to sprawdź model f4 lub m4 z używanych. Zobaczysz czy poprawi się tak jak chciałeś.

M2 mają jeden głośnik 16cm przetwarzający niskie i średnie tony. Niestety Diorka staruszka 20w na kanał zmiotła Pioneera A407r pod względem dynamiki.

Ps, ile możesz wydać kasy na kolumny? Jeśli do 3 tyś jak pisałeś to zobacz te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ewentualnie tańsza opcja

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak szukasz ogromnego basu to na olx są Kody EX688F - te 2 x 8'' robi robotę. Bas ma masę i wypełnienie - niestety trochę się leje.

Ale do NADa się nada takie granie.

500 są duże FX są średnie moim zdaniem, nie ważne czy Polskie czy zagraniczne tylko jak grają, sam żałuję, że nie kupiłem FX300, ale wtedy gdy ja biegałem za sprzętem to było nowość mało znana, kupiłem Missiony MX6, brzmią dobrze ale STX dodatkowo je biją jakością wykonania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.