Skocz do zawartości
IGNORED

problem z Nad'em 502 - HELP :)

kubi

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem niedawno używanego CD Nad 502 i padł mi wyświetlacz. Samo CD sprawuje się doskonale ale niestety wyświetlacz "zgasł" i troszkę mnie to zdenerwowało.

Orientuje się ktoś moze jak to samemu naprawić i czy wogóle brać się za to osobiście czy lepiej oddać do naprawy do jakiegoś elektronika?

Chciałem jeszcze zapytac bo może ktoś będzie wiedział jak powinno wyglądać podswietlenie w tym CD - widziałem ostatnio identyczne CD jak moje (tez 502) ale i podświetleniem w kolorze zielonym - podświetlone były tylko cyfry i nic poza tym.

W tym moim podświetlone były i cyfry i jeszcze dioda oświetlała od góry.

Troszkę nakręciłem ale mam nadzieję że będziecie wiedzieli o co mi chodzi :))

z góry dzięki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/13157-problem-z-nadem-502-help/

Za podświetlenie wyswietlacza odpowiedzialna jest żaróweczka 12 V - taka sama jak w radyjkach samochodowych. Zmienisz i powinno chodzić.

Kolor podświetlenia mozesz zmieniac gumeczką na żarówke.

Zaroweczki są w kolorowych kondonikach, lepiej przerobić to na jasne białe diody, jest to wiele trwalsze a i efekt zdecydowanie lepszy.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Nie pamietam dokładnie, chyba dawalem 1.2k i do tego szlifowałem czoła diody ba swiecily punktowo, jeszcze jakaś biała mleczna szybka lub nawet biala tekturka dla lepszego rozpraszania i włala. Całe 20 minut zabawy.

ściągnąłem pokrywę mojego nad'a i okazało się że aby dojść do wyświetlacza to trzeba byłoby rozkręcać wszystko w środku - tak to wyglądało.

Żaróweczki żadnej nie było widać - wyświetlacz jest zabudowany tak że nic nie zobacze bez głębszego rozkręcenia :(

nie wiem czy brac się za to samemu czy lepiej to zlecić.

Czy możeliwe jest że to coś innego padło a nie wyświetlacz - np coś z zasialniem. Na transformatorze (jeśli mi się dobrze wydaje) był odczepiony jednym końcem dławik (chyba - tak wygądał)

Na elektronice się nie znam więc nie wiem ale po zobaczeniu tego miałem wątpliowści czy to napewno wyświetlacz padł.

kubi, jak padło podświetlanie, to jeśli się przyjrzysz to powinieneś dostrzec cyfry na wyświetlaczu, oczywiście słabiutko, jeśli nie to szukaj gdzieś przerw albo jak pisałeś nawet już może znalazłeś.

wyciągnąłem to co podświetla wyświetlacz w moim CD i nie ma tam żaróweczki tylko jest 14 diód które bardzo słabo świecą - jak to wymienić i na co żeby świeciło jasno i żeby wyśwoetlacz był dobrze widoczny?

Diody? A to ciekawe, byłem pewny że masz jak w 522 żarówki. Pomierz sobie napięcia, potem zobacz jakie diody fizycznie się tam pomieszczą, dobierz rezystor jeśli trzeba i wpakuj jakie Ci najbardziej się podobają. Tak w ogóle to działa ten wyświetlacz już ?

widać inaczej jest zrobione podświetlanie niż myśleliśmy, musisz zmierzyć lub znaleść serwisówkę. Przykładowo NAD 522 ma zwykłe żaróweczki, 524 ma tło EL (takie jak w monitorach LCD) Twój jeszcze inne.

SUKCES :)))

Zamontowałem zwykłą żaróweczkę 12V i jest super. Zdecydowanie lepiej niż z diodami.

Wie może ktoś jaki siedzi laser w tym CD-ku (nad 502) i gdzie można go zakupić?

Moj laser jest juz troszkę zmęczony i może sam go wymienię :))

• 3 lata później...

nie chcę zakładaćnowego wątku a więc się dopiszę

mam problem z moim NAD 502 przy włanczaniu potrafi wyżucić szufladę z zawrotnym tępie i silnik kręci ślizgając sie na pasku przez krótką chwile czy ktoś miał podobny problem?

kubi,

>Wie może ktoś jaki siedzi laser w tym CD-ku (nad 502) i gdzie można go zakupić?

>Moj laser jest juz troszkę zmęczony i może sam go wymienię :))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.