Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy:Indiana Line Tesi 560 vs STX Electrino 250

Getbornxcv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na poczatek prosze o wyrozumialosc dla zoltodziuba. Prosze o porade dot. glosnikow podlogowych. Amplituner ONKYO TX-8150 - wiem, wiem lepszy bylby wzmacniacz - ale jak sie nie ma co sie lubi.... Po przebrnieciu przez kilkanascie stron forum wybor padl na:

TESI 560 albo STX Electrino 250. Czy ktos z forumowiczow moze bezposrednio strescic zasadnicze roznice miedzy tymi glosnikami ? Rozumiem, ze w pulapie do 2500 PLN to jedne z polecanych glosnikow i beda grac raczej podobnie - TX to tez nie najwyzsze loty. Zalezy mi bardziej na szczegolowosci i scenie niz na dynamice - ze wzgledu na sluchana muzyke (blues, klasyka, indie, rock, jazz). Pokoj ok. 5x4m. Najchetniej odsluchalbym je osobiscie ale niestety mieszkam w Niemczech a tutaj w.w. modele sa nieznane.

Z gory dziekuje za pomoc.

Pozdrawiam

P.S. jesli sa glosniki, ktore moglibyscie polecic i bija w.w.2 modele na glowe ( w przedziale do 2500 PLN)to prosze o propozycje.

Witam, z tym amplitunerem super zagra melodika bl40mkII + zwykłe kable miedziane z metra (uwierz mi, takie są najlepsze). Sam mam taki zestaw od miesiąca, przymiarki robiłem do różnych zestawów około roku, i wybrałem właśnie ten. STX odradzam (to jest moje zdanie) Tesi 560 są super ale nie tak jak bl40mkII. Pozdrawiam i życzę trafnego zakupu.

Electrino ma gorszą wysokotonówkę niż Tesi;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

trochę dużo basu na 100 Hz

z kolei przywołana wyżej Melodika już za sam design powinna kosztować

minimum dwa razy tyle, co Tesi, a kosztuje połowę ;-)

Kompinuj Pan, kompinuj; co z tego przyjdzie, że ktoś Ci coś napisze, nawet kupisz,

a później nie daj Boże okaże się, że lubił dźwięk zupełnie inny niż Ty.

To trudna sprawa; poszukaj tematów - Paradygmów czy Focali;

jedni wielbią, uważając za wzorzec, inni nienawidzą ;-(

Szkoda, że nie możesz posłuchać.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Electrino ma gorszą wysokotonówkę niż Tesi;

Ukryta Zawartość

trochę dużo basu na 100 Hz

z kolei przywołana wyżej Melodika już za sam design powinna kosztować

minimum dwa razy tyle, co Tesi, a kosztuje połowę ;-)

Kompinuj Pan, kompinuj; co z tego przyjdzie, że ktoś Ci coś napisze, nawet kupisz,

a później nie daj Boże okaże się, że lubił dźwięk zupełnie inny niż Ty.

To trudna sprawa; poszukaj tematów - Paradygmów czy Focali;

jedni wielbią, uważając za wzorzec, inni nienawidzą ;-(

Szkoda, że nie możesz posłuchać.

Tego sie wlasnie obawialem...

Ukryta Zawartość

Teraz weszły Tesi 560 Mk 2 . Także ten test który podałeś nieaktualny .Jak u ciebie z miejscem bo Melodika musi mieć trochę miejsca szczególnie bas od ściany wiem bo miałem roth Oli 40 .Tesi ma teraz nowy głośnik wysokotonowy z serii diva

Biorąc pod uwagę Twoje wymagania podstawa to dobry wysokotonowiec. W Tesi 560MKII masz wysokotonówkę z serii Diva, gdzie podłogówka kosztuje min 4000zł. Wnioski można szybko wyciągnąć

http://sklep.rms.pl/indiana-line-tesi-560-mk-ii-tesi560-mkii-kolumny-podlogowe-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzień do ry.

Indiana Line Tesi 560 MKII i STX Electrino 250 to tak naprawdę zupełnie różne brzmieniowo konstrukcje. STX to ogromna swoboda grania, koncertowe brzmienie z podkreślonymi skrajami pasma i cofniętym środkiem. Indiana Line Tesi 560 MKII to na pewno znacznie lepsze wypełnienie środka, dociążenie dźwięku. Skraje pasma są neutralne i bardzo spójnie łączą się ze środkiem. Jest to kolumna o lekko zaokrąglonym, ocieplonym dźwięku.

Z mojej strony natomiast zasugerowałbym jeszcze polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (http://q21.pl/audio-academy-phoebe-iii.html). To kolumna, która moim zdaniem najlepiej sprawdzi się w twoim systemie. Jest trochę droższa, jednak moim zdaniem warta przemyślenia.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań. W przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

zwykłe kable miedziane z metra (uwierz mi, takie są najlepsze)

też mam uwierzyć? może po prostu niech walnie druta z torów i podłączy na ostro, to zdecydowanie najlepsze granie.

Niektóre wpisy powinny być karalne. Uwierz mi, tak byłoby najlepiej

też mam uwierzyć? może po prostu niech walnie druta z torów i podłączy na ostro, to zdecydowanie najlepsze granie.

Na kable przyjdzie pora - na razie musze cos do nich wybrac;-) Niemniej dzieki za opinie!

Gość numik

(Konto usunięte)

Na kable przyjdzie pora - na razie musze cos do nich wybrac;-) Niemniej dzieki za opinie!

spoko, q21 dobrze Ci radzi i opisuje. Indiana to taka trochę buła na średnicy, to nie krytyka, opis, niektórzy to lubią. Spokojniejsze, ocieplone granie. STX to efekt, dynamika, energia. I jak wyżej, AA Phoebe oraz ewentualnie używki Dali Zensor będą ciut lepsze. AA Phoebe też bywa w używkach. Ale jeśli chodzi o wybór Indiana / STX, raczej STX - Indiana na dłuższą metę może znudzić, to tylko moja opinia

Jeśli byś szukał faktycznie mocnej dynamiki, zawsze możesz pójść we wspomniane wcześniej BL40MKII

http://sklep.rms.pl/melodika-bl40-mkii-mk2-nowa-wersja-kolumny-podlogowe-stereo-2szt

Sprawdzony produkt, polecany przez mnóstwo ludzi

Z mojej strony natomiast zasugerowałbym jeszcze polską konstrukcję Audio Academy Phoebe III (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To kolumna, która moim zdaniem najlepiej sprawdzi się w twoim systemie. Jest trochę droższa, jednak moim zdaniem warta przemyślenia.

Boje sie, ze te kolumny moga byc zbyt wymagajace dla onkyo - nie chce za miesiac szukac osobnego wzmacniacza. Chodzi mi o dobor optymalny do 8150.

Ukryta Zawartość

Mogą być zbyt wymagające ze względu na kopułkę Seasa.

Szukałbym jedwabnej a do tego żeby jakoś wyglądały.

Poczytaj to:

Ukryta Zawartość

tylko jak zwykle przy różnych recenzjach wszystko jest oczywiście dobre.

A i tak zawsze pozostaje kwestia budżetu...;-(

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

Tesi 560 zwłaszcza że teraz w wydaniu mkII to zdecydowanie lepszy wybór. Chodź jak radził kolega wyżej warto rozważyć także meloidke bl40 także mkII.

W Niemczech powinieneś dostać także w rozsądnej cenie heco music style 500. Jeśli chcesz kupić u rodaków po zniżce to Zapraszam

Kolega pisał o kablach miedzianych z metra, co prawda nie wiem jakie miał na myśli ale druty kolejowe to myślę że byłby już high End :)

Mam jeszcze mozliwosc kupienia HECO Music Style 1000 za polowe ceny - warto?

399 zamiast 799 za szt. Warto czy ze wzgledu na posiadany ampli (i tak z nich wszystkiego raczej nie wyciagnie) zostac przy nizszym pulapie cenowym?

P.S. jesli sa glosniki, ktore moglibyscie polecic i bija w.w.2 modele na glowe ( w przedziale do 2500 PLN)to prosze o propozycje.

To tak nie działa. STX ma przynajmniej dobry stosunek jakość cena i większość kolumn z tego zakresu cenowego zagra najczęściej inaczej ale niekoniecznie lepiej. (Nie są to mierzalne linijką różnice tylko subiektywne oceny).

Gorszą kopułką w STX jak ktoś pisał bym się specjalnie nie sugerował no chyba że ktoś ma dobry słuch wyczulony w wyższym zakresie. Najwięcej istotnej informacji jest w średnicy. Tak czy owak cokolwiek wybierzesz nie warto kupować kolumn bez odsłuchu minimum najpierw w salonie. (W domu dane kolumny zagrają jeszcze inaczej). Swoją drogą do 20m2 STX Electrino 250 mogą być za duże, proponuje potwierdzić z salonem lub producentem czy metraż będzie OK.

Moim zdaniem świetne kolumny w swojej cenie. Bardzo często wybierane przez naszych klientów. Zaletą jest to że te nie wymagają już wielkiego i mocnego pieca. Grają po prostu dobrze z większością wzmacniaczy.

Bardzo dziekuje wszystkim za poswecony czas i pomoc. Przywiozlem wlasnie Heco MS 900. Gdy juz przemebluje mieszkanie dam znac jak to sie zgrywa, po wygrzaniu.

Pozdrowienia

Mogą być zbyt wymagające ze względu na kopułkę Seasa.

Szukałbym jedwabnej a do tego żeby jakoś wyglądały.

Poczytaj to:

http://stereoikolorowo.blogspot.com/2014/04/kolumny-melodika-back-in-black-bl40.html

tylko jak zwykle przy różnych recenzjach wszystko jest oczywiście dobre.

A i tak zawsze pozostaje kwestia budżetu...;-(

W lutym będzie recenzja BL40MKII

W lutym będzie recenzja BL40MKII

Witam, mam pytanie. Posiadam wzmacniacz CA Azur 651A oraz kolumn PA RTi A5. Chyba dobrze je znacie jako oficjalny dystrybutor. Jestem z nich zadowolony (prawie), bo podoba mi się dźwięk ciemniejszy, bardziej dociążony. Czy tak zagrałby z tym wzmacniaczem Tannoy Revolution XT 8F?

Tannoye grają bardzo obszernym basem i mocnymi wysokimi o ile ustawi się je kierunkowo, czyli są troche przeciwieństwem Polka, którego bardzo łatwo ustawić bo ma dobre rozpraszanie i zrównoważony bas

Witam, mam pytanie. Posiadam wzmacniacz CA Azur 651A oraz kolumn PA RTi A5. Chyba dobrze je znacie jako oficjalny dystrybutor. Jestem z nich zadowolony (prawie), bo podoba mi się dźwięk ciemniejszy, bardziej dociążony. Czy tak zagrałby z tym wzmacniaczem Tannoy Revolution XT 8F?

Ten wzmacniacz nigdy nie będzie grać tak jak piszesz .Jak lubisz ciemniejsze bardziej dociążone brzmienie to zmień wzmacniacz

Ten wzmacniacz nigdy nie będzie grać tak jak piszesz .Jak lubisz ciemniejsze bardziej dociążone brzmienie to zmień wzmacniacz

Myślałem i o tym. Zostawić Polki, a zastanowić się nad wzmacniaczem, tym bardziej, że słyszałem już gdzieś, że te Tannoye grają wysokimi, więc jeszcze gorzej, bo nie przepadam za mocnymi wysokimi. Jak myślisz, jakie jest przeciwieństwo brzmieniowe dla tego CA, w cenie do 3K.

Przywiozlem wlasnie Heco MS 900

Granuluję wyboru. Rozumiem że słuchałeś?

kolumn PA RTi A5

Tannoy Revolution XT 8F?

Pod każdym kątem Tannoya zagra lepiej. Bezdyskusyjnie.

Jak lubisz ciemniejsze bardziej dociążone brzmienie to zmień wzmacniacz

To jest inna sprawa i faktycznie od tego bym zaczął.

słyszałem już gdzieś, że te Tannoye grają wysokimi

Grają otwarcie ale nigdy ostro. Tulipan łagodzi dość ekspresyjny sopran.

Jak myślisz, jakie jest przeciwieństwo brzmieniowe dla tego CA, w cenie do 3K.

W zasadzie większość. CA jest na prawdę jasny. Ważne żebyś nie szedł w kierunku Audiolaba, który tak samo jest dość mocny ale i sterylny, jasny.

Tu NAD, wzmacniacze lampowe, Magnat, Marantz , Naim, Musical Fidelity...... zagra tak jak szukasz.

Podjedź na odsłuch jesli masz możliwość.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.