Skocz do zawartości
IGNORED

Zmniejszenie dynamiki dźwięku

gregin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mimo włączonego trybu nocnego w ampli jego kop jest w wielu przypadku zbyt duży. Oglądam filmy z laptopa poprzez MPC-BE mam tam włączone DRC, ale właściwie nie wiem czy to coś daje przy wysyłaniu sygnału passthrough do amplitunera. Co by jeszcze zrobić żeby poprawić komfort oglądaniu przy śpiącym dziecku za ścianą? Podgłaśnianie dialogów już przerabiałem.

Przy passthrough do amplitunera DRC nie działa. Ja używam DRC w AC3Filter i sprawdza się bardzo dobrze. Wiadomo kiedy i jak działa, bo parametry odświeżane są w czasie rzeczywistym.

Jest tylko jedna wada - po wyrównaniu głośności wszystko jest przekodowywane do AC3 i dopiero wysyłane do amplitunera, więc teoretycznie jest możliwa minimalna utrata jakości dźwięku. Ja jednak w teście "na słuch" nic takiego nie wyłapałem.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Po prostu zwiększyć poziom wyjściowy o kilka decybeli dla kolumny dialogowej centralnej .

Podgłaśnianie dialogów już przerabiałem.

Masz na myśli to co napisałem ?

Po prostu zwiększyć poziom wyjściowy o kilka decybeli dla kolumny dialogowej centralnej .

To nic nie daje, ja też to przerabiałem. Gdyby w centralnej były wyłącznie dialogi to jeszcze pół biedy, ale niech wcisną tam jakieś inne odgłosy to od razu słychać, że są głośniejsze od frontów.

Można jeszcze próbować włączyć kompresję dynamiki w amplitunerze, ale u mnie to działa słabo, bo mocno przycisza wszystkie kolumny i muszę podgłośnić jakieś +20, żeby było znośnie. Tyle, że ja mam stary ampli, pewnie w nowszych to lepiej rozwiązali.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Trochę boli słuchać w 2 chanel stereo jak może być 5.0. Suba nie używam, więc double bass nie ma zastosowania. Dziękuję za pomoc, wiele więcej nie wymyślimy. Po prostu filmy są teraz tak nagrywane. Tak żeby robiły wielkie wow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.