Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner + kolumny do salonu.

PiotrLG

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. To mój pierwszy temat więc proszę o wyrozumiałość, nie czytałem innych tematów na forum, gdyż nie mam absolutnie bladego pojęcia o sprzęcie audio, i jak zajrzałem do jednego tematu i przeczytałem, że ktoś się waha czy wziąć amplituner czy wzmacniacz to się zdziwiłem, bo dla mnie było to to samo :) Nie zmienia to jednak faktu, że mimo braku audiofilskiej wiedzy bardzo lubię słuchać muzyki: głównie elektroniczna i filmowa, tak więc np. lubię dobry, głęboki bas. Oczywiście do tego dochodzi oglądanie filmów/seriali na TV.

Ale przechodząc do sedna. Jak w temacie, poszukuję amplitunera (albo wzmacniacza) + kolumn do salonu. Nie wchodzi w grę żadne 5.1, bo i tak nie miałbym jak tego rozstawić, mam jedynie miejsce na półce pod TV na amplituner i po bokach szafki RTV aby postawić kolumny na podłodze. Odległość kanapy od TV to około 2,5m. Telewizor to Panasonic TX-50DX750E - być może ta informacja będzie istotna, bo nie wiem jakie on ma wyjścia audio, więc ewentualnie będzie mogli sprawdzić. Budżet to powiedzmy 3000 zł, ale jak trzeba by dołożyć niewiele więcej aby mieć znacznie lepszy sprzęt to nie będzie problemu.

Jeszcze taka prośba na koniec. Chociaż nie znam się zupełnie na sprzęcie to staram się być świadomym kupującym, więc fajnie by było jakby oprócz samego polecenia sprzętu znalazły się jakieś 2 zdania uzasadnienia dlaczego taki a nie inny, jeśli jednak komuś się nie chce pisać to nie szkodzi, przed kupnem i tak będę googlował opinie :)

Z góry dzięki za wszelką pomoc :)

https://www.audiostereo.pl/topic/131715-amplituner-kolumny-do-salonu/

Skoro w grę wchodzą tylko 2 kolumny to koniecznie wzmacniacz stereo, w tym przedziale cenowym zdeklasuje każdy amplituner pod względem brzmienia. A odnośnie samego sprzętu to musisz zdecydować czy w grę wchodzi też sprzęt używany na co w Twoim budżecie namawiam, bo kupisz sprzęt o klasę lepszy.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Wiemy, że miejsce odsluchowe będzie znajdowało się 2.5m od przyszłych kolumn, lecz nadal nie wiemy jak duże jest pomieszczenie ;-)

3k na nowy sprzęt będzie naprawdę ciężko coś dobrać, może troszkę się wstrzymać i coś doskladac?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Wow, powiem szczerze, że trochę mnie zszokowaliście, myślałem, że za 3k to spokojnie coś sensownego da się kupić.

A odnośnie samego sprzętu to musisz zdecydować czy w grę wchodzi też sprzęt używany na co w Twoim budżecie namawiam, bo kupisz sprzęt o klasę lepszy.

Wolałbym coś nieużywanego. Przy kupnie używanych rzeczy zawsze obawiam się, że będzie działać kilka miesięcy i padnie. Tak już po prostu mam :)

Wiemy, że miejsce odsluchowe będzie znajdowało się 2.5m od przyszłych kolumn, lecz nadal nie wiemy jak duże jest pomieszczenie ;-)

3k na nowy sprzęt będzie naprawdę ciężko coś dobrać, może troszkę się wstrzymać i coś doskladac?

W domu zmierzyłem dokładnie i jest to jednak 2m, za kanapą ściana jest jakieś ~2 metry dalej i znajduje się na niej aneks kuchenny. Co do budżetu to 3,5k to max, ja i tak bardzo rzadko oglądam TV, znacznie częściej siedzę przed komputerem, więc wydawanie więcej nie ma dla mnie większego sensu, jak już mam dołożyć to wolałbym kupić porządne głośniki do komputera :)

Czyli mam rozumieć, że źródłem dźwięku będzie komputer?

Muzyki chcesz słuchać siedząc przy komputerze czy jednak na kanapie?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Nie, nie, źródłem będzie TV, komputer mam w innym pokoju. Chodziło mi o to, że zamiast dokładać do nagłośnienia w salonie wolałbym kupić nowe głośniki do kompa, który stoi w innym pokoju ;)

A co sądzicie np. o takich propozycjach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (sprawdziłem na szybko, zarówno wzmacniacz jak i głośniki mają niezłe opinie)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (ale tutaj pozbyłbym się tych odtwarzaczy)

W sumie jak tak patrzę, to coś bardzo podejrzane te ceny ;]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zensor 3 bardzo fajne głośniki, świetne wysokie tony i dobry środek, ale bas jest taki mułowaty. Musiałbyś odsłuchać czy Ci się spodobają. Te wynalazki Denona, sam nie wiem co to jest :-P Ja bym takiego czegoś unikał i zainteresował się np. Tx-8150 jeśli cenisz sobie funkcjonalność, jeśli bardziej zależy Ci na jakości dźwięku niz pierdolach, szukaj wzmacniacza np, Onkyo 9050, Marantz 6005, Yamaha As701.

• Moderatorzy

Onkyo tx8150 plus kolumny Polk Audio T50, będzie fajny zestaw z funkcjami sieciowymi spotify, radio internetowe.

Ukryta Zawartość

Jeszcze odnośnie połączenia tv to widze, że ma on wyjście optyczne, więc połączysz go bez problemu z onkyo. Ewentualnie jeśli masz dekoder tv satelitarny to lepiej podłączyć go do amplitunera przez wyjście cyfrowe niż telewizor, wtedy dźwięk idzie bezpośrednio do amplitunera z pominięciem tv, a obraz po hdmi dekoder - tv.

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Witaj,

Masz dwie opcje.

Albo coś takiego jak zaproponował kolega wyżej czyli amplituner sieciowy , funkcyjny no onkyo 8150 i wtedy kolumny pokroju Polk t50, indiana line nota 550x czy magnat quantum 675.

Lub czysty wzmacniacz np z wbudowanym daciem jak Yamaha as 501 do której bez problemu po optyku prześlesz dźwięk z TV. Co do kolumn to w zasadzie te same. Chyba że jednak chciałbyś iść w monitory wówczas polecam magnat quantum 753, monitor audio bronze 2, elac debut b6.

Zapraszam cię na odsluch i porównanie kilku modeli.

Jako forumowicze masz przygotowane u nas także rabaty.

Pozdrawiam

Jeśli nie potrzebujesz funkcjonalności sieciowych to tak jak poprzednik napisał Yamaha A-S501 jest świetnym wyborem. http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s501.html

Co do kolumn pozostają Yamaha NS-555 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-wolnostojace/ns-555.html

Razem system daje dynamiczny, niemęczący ,nasycony dźwięk.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzięki za wszystkie porady, jeszcze będę sprawdzał wszystkie wasze propozycje i zobaczę na co się zdecyduję. Niestety ograniczony budżet sprawia, że nie jest łatwo coś wybrać, ale chyba dam radę ;)

Zapraszam cię na odsluch i porównanie kilku modeli.

Jako forumowicze masz przygotowane u nas także rabaty.

Z Gdańska mam do Was trochę daleko ;)

Onkyo tx8150 plus kolumny Polk Audio T50, będzie fajny zestaw z funkcjami sieciowymi spotify, radio internetowe.

Jestem trochę gadżeciarzem, więc dla mnie takie opcje są jak najbardziej na plus, zwłaszcza, że pracuję w IT i wszystko co Internetowe mnie interesuje :)

Jeśli lubisz sterowanie za pomocą apki zainteresuj się do kompletu kolumn Polka ich firmowym wzmacniaczem

http://sklep.rms.pl/polk-audio-omni-a1-bezprzewodowy-wzmacniacz-wi-fi-dts-play-fi

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Ostatecznie zdecydowałem się na zestaw, który poleciła Rucia1. Zarówno ten amplituner Onkyo, jak i kolumny Polk,mają bardzo dobre opinie i zbierają dobre recenzje w Internecie. Dzięki wszystkim za rady, ale być może jeszcze będę potrzebował pomocy przy instalowaniu, jak tylko zamówię sprzęt ;)

Tak, wiem, głupie to :) Ale ja teraz słucham muzyki na takim "sprzęcie", że wiem, że na bank będę zadowolony. I nawet jak bym chciał przesłuchać taki zestaw, to nie wiem gdzie w Trójmieście jest taka opcja ;)

Tak, wiem, głupie to :) Ale ja teraz słucham muzyki na takim "sprzęcie", że wiem, że na bank będę zadowolony. I nawet jak bym chciał przesłuchać taki zestaw, to nie wiem gdzie w Trójmieście jest taka opcja ;)

Toć w 3mieście jest kilka salonów.

Ja mieszkam w Gdyni i tu conajmniej dwa są, w Sopocie też z dwa lub trzy a w Gdańsku to z pięć jak nie więcej.

Co za problem w google wpisać

SALONY AUDIO TRÓJMIASTO

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Myślę, że problemem jest lenistwo ;)

No i słuchaj się innych to super na tym wyjdziesz :)

Tu można zasugerować jakieś opcje ale sam zdecydujesz, w sklepie okiem co się podoba wizualnie z 3-4 amp i wtedy je na testy do tego też 3-4 sety kolumn i odsłuch z wybranym prędzej avr. Ludzkie ucho każde inaczej słyszy i to że np. Dla jednego super gra Onkyo+Klipsch to dla innego już nie tylko Denon+Heco a dla jeszcze innej osoby Pionek+Dali.

Najważniejsze aby Tobie się podobał zestaw a tu to tylko sugestie co z czym itp.

W każdym sklepie czy to stacjonarnym czy internetowym można ceny negocjować :)

Ja bym Tobie proponował to co S4Home, wzmacniacz który po optyku z TV zadziała dźwięk.

Pamiętaj wzmacniacz jest o niebo lepszy niż taki amplituner stereo a wszelkiego rodzaju gadżety apki itp to przez smartphona do TV.

Dużo też ludzi proponuje Onkyo+Klipsch RP lub Denon+Heco MS.

No ale tu z 4tyś by trzeba było wydać :)

Z TX-8150 będziesz zadowolony.

Nie słuchałem go wprawdzie z Polkami, a z Pylon Sapphire 25 i było bardzo dobrze jak ten budżet.

PiotrLG zatem proponuje zakup u nas. Wysyłkowo

Jak ci sprzęt jednak nie podejdzie będziesz go mógł zwrócić. Dodatkowo pomożemy w konfiguracji amplitunera. Chodź jako IT zapewne nie będziesz tego potrzebował :)

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...

Dzięki wszystkim za porady :) Ze względu na otrzymaną tutaj pomoc czuję się w zobowiązany poinformować jak rozwiązałem całą sprawę. Otóż ostatecznie uznałem, że jest to dość spora kasa żeby wydać ją od tak. w ciemno, i znalazłem salon całkiem niedaleko od domu, gdzie mogłem na miejscu przesłuchać TX-8150 + Polk T50. Już na starcie wiedziałem, że T50 mają o wiele za mało basu (jak na moje potrzeby), i szczerze mówiąc dziwię się, jak ktokolwiek w Internecie mógł w ogóle użyć wobec tych kolumn słów, że bas jest wystarczający. Ponieważ byłem już na miejscu, a nie chciało mi się jeździć po innych salonach sprzedaży i szukać czegoś dla siebie, to z pomocą sprzedawcy wybrałem ostatecznie kolumny Opal 23. No i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z zestawu, chociaż do amplitunera mogę się przyczepić, bo transformator jak dla mnie pracuje o wiele za głośno :/

Głośność to rzecz względna dla każdego. Dla mnie jest po prostu za głośno, ale pewnie za jakiś czas się przyzwyczaję, to raz, a dwa, to muszę podłożyć coś pod amplituner, bo szafka wzmacnia to negatywne zjawisko :)

Onkyo tx8150

Bardziej opłaca się Onkyo TX-8130, a zaoszczędzone 500 zł przeznaczyć na lepsze kolumny/kable i efekt brzmieniowy będzie lepszy.

I nie prawdą jest, że "każdy wzmacniacz stereo zdeklasuje każdy amplituter stereo w przedziale cenowym.". Mam ten amplituner TX-8130 i on deklasuje bez pardonu wzmacniacz stereo Onkyo A-9030, którego miałem przez parę dni w tym samym pokoju podpiętego do tych samych kolumn i źródła.

Dzięki wszystkim za porady :) Ze względu na otrzymaną tutaj pomoc czuję się w zobowiązany poinformować jak rozwiązałem całą sprawę. Otóż ostatecznie uznałem, że jest to dość spora kasa żeby wydać ją od tak. w ciemno, i znalazłem salon całkiem niedaleko od domu, gdzie mogłem na miejscu przesłuchać TX-8150 + Polk T50. Już na starcie wiedziałem, że T50 mają o wiele za mało basu (jak na moje potrzeby), i szczerze mówiąc dziwię się, jak ktokolwiek w Internecie mógł w ogóle użyć wobec tych kolumn słów, że bas jest wystarczający. Ponieważ byłem już na miejscu, a nie chciało mi się jeździć po innych salonach sprzedaży i szukać czegoś dla siebie, to z pomocą sprzedawcy wybrałem ostatecznie kolumny Opal 23. No i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony z zestawu, chociaż do amplitunera mogę się przyczepić, bo transformator jak dla mnie pracuje o wiele za głośno :/

Gratuluje zakupu :)

Napisz coś więcej o testach w salonie(co testowałeś) i zakupionych "zabawkach" i może jakieś fotki wstaw.

@Pugil.Ares: za późno, już kupiłem ;)

@BaliGdynia: jest jakiś dział temu poświęcony, czy po prostu w tym temacie dać krótki opis?

Zależy o czym chcesz pisać czy o stereo czy o kd. Założyłeś tu ten temat to możesz go fajnie podsumować :)

Jest też temat "NASZE INSTALACJE niech nas zobaczą" czy coś takiego :) to tam też ludzie fotki dają i krotki opis.

Bardziej opłaca się Onkyo TX-8130, a zaoszczędzone 500 zł przeznaczyć na lepsze kolumny/kable i efekt brzmieniowy będzie lepszy.

I nie prawdą jest, że "każdy wzmacniacz stereo zdeklasuje każdy amplituter stereo w przedziale cenowym.". Mam ten amplituner TX-8130 i on deklasuje bez pardonu wzmacniacz stereo Onkyo A-9030, którego miałem przez parę dni w tym samym pokoju podpiętego do tych samych kolumn i źródła.

Nie deklaruje tylko gra inaczej. Dwa różne poglądy.

8130 gra równiej, z wypełnieniem środka. Wzmacniacze onkyo są bardziej detaliczne, nieco succhsze, punktowe. To akurat nie świadczy o tym że któryś jest lepszy.

Jeżeli nie podlega gwarancji, to reklamuj buczenie z rękojmi.

? Możesz rozwinąć temat?

Być może inne wzmacniacze Onkyo są suchsze, detaliczne i punktowe. Miałem okazję tylko porównywać bezpośrednio TX-8130 z A-9030. Miałem oba w tym samym pokoju, z tymi samymi kolumnami, kablami i źródłem. Porównując te dwa urządzenia TX-8130 jest bardziej detaliczny, ma szybki, precyzyjny dobrze kontrolowany, precyzyjny bas i jest szczegółowy, a A-9030 jest cieplejszy, nieco bardziej "muzykalny", ale ma kapciowaty bas, brak szybkości, szczegółowości i kontroli. O ile podając sygnał z dobrego źródła do TX-a podłączonego przyzwoitymi kablami do przyzwoitych kolumn można momentami wznieść się na poziom, kiedy "Już nie ma głośników, nie ma wzmacniacza. W powietrzu jest tylko muzyka", to wrażenia z odsłuchu A-9030 są odległe od takich stanów. 30-sto letni ampliturer Radmor 5412 dał znacznie więcej frajdy z obcowania z muzyką niż nowy wzmacniacz stereo Onkyo A-9030. W tym kontekście powtarzane często jak dogmat zdanie "każdy wzmacniacz stereo deklasuje każdy amplituner w przedziale cenowym" okazało się nieprawdą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.