Skocz do zawartości
IGNORED

Sapphire 25 vs 31

tomasz777

Rekomendowane odpowiedzi

Wydaje mi się, że pogubiłeś się o czym jest wątek. Ale nic tak dobrze nie dowodzi prawdy jak Twoja bezradna odpowiedź.

Cytuję pierwszy wpis założyciela wątku: "Witam, jestem po odsluchach,bardzo spodobały mi sie pylon audio Sapphire 31.Czy te kolumny dobrze zagraja w 23metrach mniej wiecej 10 -15 cm od sciany czy lepiej pokusic sie o mniejsze Sapphire 25?"

Czy twoje wpisy są próbami odpowiedzi na postawione pytanie, czy tylko pretekstem do udowadniania rzekomej nieudolności Pylona? Czytaj ze zrozumieniem i trzymaj się tematu.

P.S. Jakiej to niby prawdy chcesz dowieść?

Ależ proszę Cię bardzo. Kolumna markowa na membranach pasywnych ze świetnym rozpraszaczem średnich tonów. Wszystko to czego Pylon Audio nie ma i nie będzie miał przez długie lata, bo go nie stać na takie technologie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Te kefy z dynamika nie maja nic wspolnego.Do plumkania owszem ale nie do rocka

Ukryta Zawartość

Membrana bierna to najlepiej spisuje się w głośniczkach Bluetooth.

Dobra kolumna to najlepiej z obudową zamkniętą, a w ostateczności b-r.

Niestety nie mogę się z tym zgodzić. Jest wiele firm którę stosuje membrany bierne w konstrukcjach głośnikowych. I wychodzą na tym na plus.

Co do kolumn z tematu to pod każdym kątem model 31 gra lepiej od 25tki.

W przypadku pytań lub ofert cenowych zapraszam

Powiedziałbym inny nie gorszy. Jest go mniej. 25 mają trochę podbity bas co przy pewnych gatunkach muzycznych się sprawdza i może się podobać. 31 są też trochę jaśniejsze.

Co do usytuowanie BR to owszem ma to znacznie, ale to że kolumna ma go z tyłu nie świadczy, że jest zła. Większość kolumny gra lepiej jak ma sporo przestrzeni z boku i tyłu. Nawet te z przednim BR i nie chodzi tu tylko o bas.

Dokładnie, 25tki bardziej efekciarskie, 31 dostojniejsze ale obie konstrukcje bardzo przyjemne w odsłuchu. Napewno warte tych pieniędzy.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Jak najbardziej, miałem na myśli fakt, że śmiało mogą konkurować z produktami zagranicznych firm.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Pylon jest sto lat za takim KEF. Pylon ostatnio kupił chlew pod wskazanym adresem w celu adaptacji na komorę bezechową ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pylon jest sto lat za takim KEF. Pylon ostatnio kupił chlew pod wskazanym adresem w celu adaptacji na komorę bezechową ?

Ukryta Zawartość

Kolego, sam robisz chlew w każdym temacie dotyczącym Pylona.

Ukryta Zawartość

Jeśli mówisz o doświadczenie to nie wątpliwie tak.

Jeśli mówisz o obecnym podejściu do rynku to tu jest niestety na odwrót. Nazwijmy to "stare" firmy idą utartymi ścieżkami i nie zawsze nadążają za obecnym rynkiem.

Pozdrawiam

Sam czytałem forma bo potrzebowałem kolumny do pokoju 16m i czytając wszystkie fora miałem tylko wątpliwości. Kupiłem strasznie "prymitywną" konstrukcję Pylona - Opal 20. Posiada 2 głośniki, w tym jeden (uwaga!) ich produkcji, bas reflex z tyłu - 2 sztuki za.... 1300 zł (po ekspozycji). I co? Mam też w domu Monitor Audio BX6 (w kinie), ale te Pylony jak dla mnie (podkreślam jak dla mnie) kasują moje Bx6 w bezpośrednim porównaniu, na tym samym sprzęcie, w tym samym otoczeniu.. Może brakuje im trochę przestrzeni i precyzji (patrz budżet), ale radość z ich słuchania jest przeogromna! Dodam, wygryzły z pokoju poczciwe Monitor Audio Br5.

Sam czytałem forma bo potrzebowałem kolumny do pokoju 16m i czytając wszystkie fora miałem tylko wątpliwości. Kupiłem strasznie "prymitywną" konstrukcję Pylona - Opal 20. Posiada 2 głośniki, w tym jeden (uwaga!) ich produkcji, bas reflex z tyłu - 2 sztuki za.... 1300 zł (po ekspozycji). I co? Mam też w domu Monitor Audio BX6 (w kinie), ale te Pylony jak dla mnie (podkreślam jak dla mnie) kasują moje Bx6 w bezpośrednim porównaniu, na tym samym sprzęcie, w tym samym otoczeniu.. Może brakuje im trochę przestrzeni i precyzji (patrz budżet), ale radość z ich słuchania jest przeogromna! Dodam, wygryzły z pokoju poczciwe Monitor Audio Br5.

Dużo jeszcze takich kont pozakładacie, żeby było bardziej wiarygodnie? Czy też to zwykli użytkownicy Pylona codziennie monitorują internet pod kątem tego czy ich marki nikt nie obraża i zakładają konta w celu jej obrony na forach?

Dużo jeszcze takich kont pozakładacie, żeby było bardziej wiarygodnie? Czy też to zwykli użytkownicy Pylona codziennie monitorują internet pod kątem tego czy ich marki nikt nie obraża i zakładają konta w celu jej obrony na forach?

Nie nie będzie już takich komentarzy - komentarzy, zwykłego zadowolonego użytkownika, który wybrał tani sprzęt, zamiast zaawansowanych technologicznie zestawów znanych marek. Dziwne to forum. Forum, na którym szkoda się odzywać. Swoim wpisem chciałem, akurat zaprzeczyć niektórym powyższym opiniom. W tym momencie "antybranża" okazała się karykaturą własnej nazwy. PS. Pod tym loginem działam też na innym forum od kilku lat , chyba jeszcze wtedy Pylona nie było na świecie..(nie ma tam takich uwag, jak powyżej). Żegnam Państwa!

Wyjaśniam. Nie chodzi o zwykłych użytkowników. Pylon założył poufny wydział, którego pracownicy przeszukują światowy internet w celu poszukiwania nieprzychylnych firmie opinii. Autorzy wpisów są namierzani, mają zakładane kartoteki a ich działalność (w tym życie prywatne) jest nieustannie monitorowana. Co jakiś czas najaktywniejsi wrogowie Pylona są porywani i przewożeni do tajnego więzienia w Kiejkutach ( tego, w którym CIA trzymało terrorystów). Tam poddawani są torturom w specjalnie przygotowanych salach odsłuchowych. Muszą całymi godzinami słuchać Sapphirów, Opali, Diamondów, Pearli. Niemal wszyscy załamują się, wyznają swoje najintymniejsze grzechy i przysięgają, że już nigdy palca na Pylona nie podniosą...

PS. Pod tym loginem działam też na innym forum od kilku lat , chyba jeszcze wtedy Pylona nie było na świecie..(nie ma tam takich uwag, jak powyżej). Żegnam Państwa!

Sturek nie poddawaj się. Jesteś tu nowy , ale kojarzę Cię z hdtv.com.pl. Zauważ, że atakuję Cię gość który zarejestrował się kilka dni temu.

To jak wreszcie?Co Bedzie lepsze?pylon sapphire 25 z tylnym bas refleksem?Czy monitor audio z przednim pniewaz tylny podobno dedykowany jest do srednio niskich i podobno nie buczy.Kolumny moga byc odstawione max 10-13 cm od sciany tyłem.Po bokach maja troche przestrzeni,lewa kolumna ma trzy metry przestrzeni poniewaz mam salon polaczony z przedpokojem,niestety prawa kolumna ma tylko 40 cm przestrzeni.Nie lube nadmiaru buczacego basu,lubie szybki punktowy nie ciągnący sie.

Tomasz obawiam się, że może być problem z basem szczególnie przy S25. Czy S31 w tym ustawieniu zagrają lepiej nie wiem bo odsłuchiwałem w bardziej komfortowych warunkach. Może ktoś z forum posiadający Pylona zaprosi na odsłuch do siebie. Dopchniecie kolumny do ściany i sam zobaczysz jak jest.

O których MA myślisz?

Tomasz obawiam się, że może być problem z basem szczególnie przy S25. Czy S31 w tym ustawieniu zagrają lepiej nie wiem bo odsłuchiwałem w bardziej komfortowych warunkach. Może ktoś z forum posiadający Pylona zaprosi na odsłuch do siebie. Dopchniecie kolumny do ściany i sam zobaczysz jak jest.

O których MA myślisz?

monitor audio bronze 6

To jak wreszcie?Co Bedzie lepsze?pylon sapphire 25 z tylnym bas refleksem?Czy monitor audio z przednim poniewaz tylny podobno dedykowany jest do srednio niskich i podobno nie buczy

Nie wiem jak w Bronze, ale w BX6 tylny otwór, umieszczony u góry "buczy" typowo basowo, przy odsunięciu ok.20cm. Wstawione do 16m zagrały dobrze dopiero z gąbkami, odsunięte ok 60 cm od tylnej ściany i ok 70cm po bokach. Oczywiście przy ustawieniu miejsca odsłuchowego w punkcie nastawionym na bas. Dla porównania w Opalach otwór basowy jest większy i umieszczony nisko, a mam wrażenia, że przy takim samym ustawieniu dudnienie było mniejsze. Pokój dość dobrze wytłumiony. W salonie ok36m2 mam Bx6 standardowo ustawione ok 20cm (dzieci, żona ...) od ściany i pojawiają się dudnienia w różnych miejscach pokoju.Natomiast wieczorową porą jak wyjada na salon tak z 70 cm, bas pojawia sie na kanapie a dudnienia po katach znikają. Myślę, że nikt nie jest w stanie stwierdzić jak to zagra u Ciebie, tym bardzie jak masz wolną przestrzeń z jednej strony.

Wyjaśniam. Nie chodzi o zwykłych użytkowników. Pylon założył poufny wydział, którego pracownicy przeszukują światowy internet w celu poszukiwania nieprzychylnych firmie opinii. Autorzy wpisów są namierzani, mają zakładane kartoteki a ich działalność (w tym życie prywatne) jest nieustannie monitorowana. Co jakiś czas najaktywniejsi wrogowie Pylona są porywani i przewożeni do tajnego więzienia w Kiejkutach ( tego, w którym CIA trzymało terrorystów). Tam poddawani są torturom w specjalnie przygotowanych salach odsłuchowych. Muszą całymi godzinami słuchać Sapphirów, Opali, Diamondów, Pearli. Niemal wszyscy załamują się, wyznają swoje najintymniejsze grzechy i przysięgają, że już nigdy palca na Pylona nie podniosą...

Toż to przecież piekło. Kto? Jak można się tak nad człowiekiem znęcać.

Ja także kierował bym się na 31 bez wahania. A co do samego porównania z monitor audio to zupełnie inne brzmienie.

To. Pylona jest miekksze to z bronze 6 bardziej analityczne podparte twardszy basem.

Czy na tym forum jest jakiś moderator, który zrobił by porządek ? Gość założył konto kilka dni temu chyba tylko w celu bicia piany bo nic merytorycznego do dyskusji nie wnosi..

Nie bałeś się, że właściciel Pylona posądzi cię o propagowanie jawnej nieprawdy wręcz herezji? Odpowiedż jest prosta - nie bałeś się dlatego że, właściel może pisać o swojej firmie co mu się podoba :-)

p.s. twój trolling pylonowy jest naprawdę uciążliwy, zostaliście złapani na tym forym na chamskim naganianiu ale ..... końca trollworku nie widać niestety.

Nie bałeś się, że właściciel Pylona posądzi cię o propagowanie jawnej nieprawdy wręcz herezji? Odpowiedż jest prosta - nie bałeś się dlatego że, właściel może pisać o swojej firmie co mu się podoba :-)

p.s. twój trolling pylonowy jest naprawdę uciążliwy, zostaliście złapani na tym forym na chamskim naganianiu ale ..... końca trollworku nie widać niestety.

Nie bałem się. Na forum jest kilku zwolenników teorii spiskowych związanych z Pylonem, więc dlaczego nie podpowiedzieć im kolejnej? Poza tym mam nadzieję, że właściciel Pylona potrafi odróżnić ironię i sarkazm od "jawnej nieprawdy i herezji".

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.