Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha rx v 481 - odwrotne podłączenie kolumn

Marcin93B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Na samym początku zaznaczę że jestem amatorem audio. W związku z powyższym mam pytanie czy mogę kolumny frontowe (wysokie) dać na tył a te niskie postawić z przodu. Dotyczy to także podłączenia kablami tj kable od frontowych (wysokich) dać do niskich i odwrotnie. Boję się że przez taki podłączenie mogę coś spalić. Takie ustawienie kolumn podyktowane jest tym ze te frontowe (wysokie) nie mieszczą się ani pod ani obok tv. Proszę o poradę. Pozdrawiam.

Jeśli system jest wspierany przez subwoofer wielkiej straty nie będzie, ale jeśli niskie częstotliwości opierają się o kolumny frontowe, to zastąpienie ich kolumnami przeznaczonymi na tyły będzie skutkowało obniżeniem możliwości odgrywania niskich rejestrów. Oczywiście zamiana jest możliwa i nic nie spalisz tylko w takim przypadku fronty trzeba ustawić na small.

Jeśli system jest wspierany przez subwoofer wielkiej straty nie będzie, ale jeśli niskie częstotliwości opierają się o kolumny frontowe, to zastąpienie ich kolumnami przeznaczonymi na tyły będzie skutkowało obniżeniem możliwości odgrywania niskich rejestrów. Oczywiście zamiana jest możliwa i nic nie spalisz tylko w takim przypadku fronty trzeba ustawić na small.

Na chwilę obecną nie ma subwoofera, ale może w niedalekiej przyszłości coś zakupię. Głośniki jakie dostałem w zestawie są firmy Pure acoustics i frontowe i te male maja po 8 Ohm. Nie wiem jak mam ustawić fronty na small.

Przy kalibracji jak ci ustawia możesz zrobić samemu korekty mi STX przody ustawiał na duże i zmieniałem na small w KD. Jak nie masz suba w KD to lipa bo jak odetniesz na 80hz czy wyżej to dupa bo leca tylko efekty specjalne jak u mnie a sub przejmuje całe pasmo niskotonowe.Do KD kup suba

Jak duże będą z przodu to fronty ustaw na Large.

Właśnie z uwagi na wielkość mieszkania i usytuowanie tv wysokie kolumny chciałbym ustawić z tyłu, bo koło tv nie ma miejsca, a te małe z przodu pod telewizorem.

Przy kalibracji jak ci ustawia możesz zrobić samemu korekty mi STX przody ustawiał na duże i zmieniałem na small w KD. Jak nie masz suba w KD to lipa bo jak odetniesz na 80hz czy wyżej to dupa bo leca tylko efekty specjalne jak u mnie a sub przejmuje całe pasmo niskotonowe.Do KD kup suba

w temacie audio jestem "zielony" i jakbyś mógł mi podpowiedzieć jak to zrobić byłoby super.

Kalibracje robisz po podłączeniu mikrofonu powinien ci wykryć jak go podłączysz pamietaj że mikrofon musi byc umieszczony na wysokosci uszów.Korekty w prowadzasz w menu amplifa bo kalibracji

W kinie wszystkie kolumny ustawia się na small gdy się ma suba.

Ty nie masz suba i dodatkowo kolumny podłogowe dajesz na tył.

Przy tych monitorach czy ustawisz Large czy small to i tak różnicy nie będzie.

Na chwilę obecną nie ma subwoofera, ale może w niedalekiej przyszłości coś zakupię. Głośniki jakie dostałem w zestawie są firmy Pure acoustics i frontowe i te male maja po 8 Ohm. Nie wiem jak mam ustawić fronty na small.

Opcje konfiguracji głośników... najprościej po zamiennie kolumn tyły na przód zrób ponowną kalibrację systemu, DSP obetnie gdzie trzeba. A trzeba tak zrobić dlatego, że nie ma sensu po zamianie katować satelit sygnałem LFE z pozostałych kolumn i tak tego nie przeniosą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie masz te kolumny

Jeżeli tak to jest bez sensu to co robisz,rada jedna /sprzedaj je ,kup 5 kolumn porządnych monitorów nawet Taga,Koda do tego sub Koda SW 1000,,to nie wyjdzie drogo,a będzie ci grało dużo lepiej,te satelity od twojego kompletu,oraz central,to tragedia,i nie nadają się na przody.

Popatrz na to kupisz dwie takie pary,to duże monitory nowe,i wysoko skuteczne,a to podstawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub 302 i zaręczam będziesz zadowolony,wydatek nie tak duży bo cały komplet nowych kolumn razem z subem to 1500 zł,za te twoje kolumny coś tam weżmiesz.

Wszystko ładne nowe i od jednego producenta,i jedna linia,możesz też kupić Klipsch,ale to już sporo więcej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.