Skocz do zawartości
IGNORED

Prosba o pomoc w doborze sprzętu do pokoju

goora89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów,

Chciałbym bardzo poprosić was o pomoc w doborze sprzętu grającego do pomieszczenia. Pokoj ma około 55m2, jest otwarty na kuchnie i duży hol. Wysokość pomieszczenia to około 7m, z czego na wysokości około 4m zaczynają się z jednej strony skosy. Szukam zestawu 5.1 i amplitunera, którym mógłbym sensownie nagłośnić takie pomieszczenie - budżet to około 5tys zł. Istotną sprawą jest, że przednie i głosniki i tylne satelity muszą być stosunkowo niewielkich rozmiarów ponieważ będą wieszane na ścaniach. Czy macie jakis pomysl?

Pozdrawiam!

Proponuję system oparty na amplitunerze Yamaha RX-V481 http://www.tophifi.pl/kino-domowe/amplitunery-av/yamaha-rx-v481.html

Przód kolumny Indiana Line Nota 260 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-260.html

na tył mogą być mniejsi bracia Nota 250 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-250.html

do tego centralny głośnik Nota 740 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-centralne-i-efektowe/indiana-line-nota-740.html

dokładamy subwoofer Yamaha Ns-SW200 http://www.tophifi.pl/glosniki/subwoofery/ns-sw200.html i zamkniemy się w 5,5 tys. złotych

Przemyśl jeszcze temat kolumn frontowych. Nie ma szans na ustawienie kolumn podłogowych?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę wielkość salonu, na pewno najlepszym rozwiązaniem byłby system, zbudowany na klasycznych kolumnach. Natomiast jeśli nie ma takiej możliwości, zwróć uwagę na amplituner Onkyo TX-NR656 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-nr656.html), który połączyłbym z głośnikami Kef E305 (http://www.q21.pl/kef-e305.html). Konfiguracja taka jest w stanie nagłośnić Twój salon, jednak musisz liczyć się z pewnymi kompromisami.

Jeśli masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Goora89, rozumiem że sprzęt ma służyć wyłącznie do oglądania filmów?

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Proponuję system oparty na amplitunerze Yamaha RX-V481

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przód kolumny Indiana Line Nota 260

Ukryta Zawartość

na tył mogą być mniejsi bracia Nota 250

Ukryta Zawartość

do tego centralny głośnik Nota 740

Ukryta Zawartość

dokładamy subwoofer Yamaha Ns-SW200

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zamkniemy się w 5,5 tys. złotych

Przemyśl jeszcze temat kolumn frontowych. Nie ma szans na ustawienie kolumn podłogowych?

Że co? Tą lipną Yamahą chcesz nagłośnić takie wielkie pomieszczenie?

Weź no napisz czym się kierujesz bo nie wierzę w to co czytam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam wszystkich forumowiczów,

Chciałbym bardzo poprosić was o pomoc w doborze sprzętu grającego do pomieszczenia. Pokoj ma około 55m2, jest otwarty na kuchnie i duży hol. Wysokość pomieszczenia to około 7m, z czego na wysokości około 4m zaczynają się z jednej strony skosy. Szukam zestawu 5.1 i amplitunera, którym mógłbym sensownie nagłośnić takie pomieszczenie - budżet to około 5tys zł. Istotną sprawą jest, że przednie i głosniki i tylne satelity muszą być stosunkowo niewielkich rozmiarów ponieważ będą wieszane na ścaniach. Czy macie jakis pomysl?

Pozdrawiam!

Kolego, sam mam salon, jadalnie i kuchnie 80m^2 tez wysokosc w salonie nawet do 6 - 7m w szczycie, nad jadalnia i kuchnia 3m.

Z pelnym szacunkiem daruj sobie kino domowe do 5000zl. Dodatkowo pewnie jeszcze akustyka lerzy i kwiczy.

Ja probowalem takie kino zrobic na Marantz 6009 (koszt samego ampli 3000zl) i nie dawal rady. Rozkrecalem go na 80% zeby dopiero jakis efekt byl w kinie - jednym slowem porazka.

Ja proponuje zejsc na ziemie i kupic sobie jakies duze ladne kolumny np. Heco music style 1000 i do tego wzmacniacz debon seri pma 15xxae (ja mam 1500ae) zmiescisz sie moze w 5000zl i bedziesz bardziej zadowolony.

Że co? Tą lipną Yamahą chcesz nagłośnić takie wielkie pomieszczenie?

Dokładnie, przecież to nadaje się tylko do malutkiego budżetowego kina.

Trochę mnie dziwi takie bezczelne wpychanie na forum sprzętu kompletnie od czapy przez branże. Słabe to

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Panowie biorę na klatę co napisaliście. Faktycznie poświęciłem uwagę cenie zestawu nie do końca patrząc na rozmiary pomieszczenia.

Bardzo trudno będzie nagłośnić taką powierzchnię w dodatku monitorami.

Yamaha RX-V481 be problemu kontroluje kolumny Indiana Line ale cały system będzie niewystarczający na takie pomieszczenie - system by nagłośnił około 20-25 metrów.

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Panowie biorę na klatę co napisaliście. Faktycznie poświęciłem uwagę cenie zestawu nie do końca patrząc na rozmiary pomieszczenia.

Bardzo trudno będzie nagłośnić taką powierzchnię w dodatku monitorami.

Yamaha RX-V481 be problemu kontroluje kolumny Indiana Line ale cały system będzie niewystarczający na takie pomieszczenie - system by nagłośnił około 20-25 metrów.

Żeby Ci klata nie pękła.

Liczbę głośników a w szczególności cenę to zauważyłeś?

Metrażu juz nie? Jakie to dziwne co?

Żeby Ci klata nie pękła.

Liczbę głośników a w szczególności cenę to zauważyłeś?

Metrażu juz nie? Jakie to dziwne co?

Popełniłem błąd, za który przeprosiłem.

Zdaję sobie sprawę jak mocno posty "branżowe" są weryfikowane przez użytkowników.

www.tophifi.pl

Zdaję sobie sprawę jak mocno posty "branżowe" są weryfikowane przez użytkowników.

Ciekawe dlaczgo?

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Nie musisz kolego przepraszać.

Tym bardziej nikt tu tego nie oczekuje, bo to nie o to tu chodzi.

Jeszcze mi wytłumaczać o co chodzi z tym subem który poleciłeś?:D

Co on ma tam niby zrobić w tych 50 mk?

Ja probowalem takie kino zrobic na Marantz 6009 (koszt samego ampli 3000zl) i nie dawal rady.

Przebijam, mam Yamahę RX-A3030 i też nie daje rady.

Nie musisz kolego przepraszać.

Tym bardziej nikt tu tego nie oczekuje, bo to nie o to tu chodzi.

Jeszcze mi wytłumaczać o co chodzi z tym subem który poleciłeś?:D

Co on ma tam niby zrobić w tych 50 mk?

W 50m2 nic nie zrobi w tym problem. System nie jest przeznaczony do takiego pomieszczenia. Od ampli przez kolumny po suba, to jest system fajnie sprawdzający się w 20-25m2 i mieszczący się w budżecie.

www.tophifi.pl

Dobra Panowie zapomnieliśmy o naszej misji ;-) trzeba coś dobrać autorowi za pięć tysi.

W tym budżecie jedynie stereo...

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Ja się, rzecz jasna - nie znam na akustyce pomieszczeń typu - łosiem metruf w górę i sześ w popszek, ale:

Kiedyś (praca) - odwiedziłem tzw. "loft". Gostek- zarobiony jak pieron (szef jakiesik tam czegosik w telewizji francuskiej. Programu pierwszego, zresztą).

Miał, niespecjalnie wypasiony system Bose.

Brzmiało - genialnie, wierzcie mi. Zewsząd.

A! Nie, cobym polecał zbyt usilnie. Z tejże firmy mam kilka par słuchawek. Wszytkie - miodzio:-)

Pozdro. Jacek.

Proponuję system oparty na amplitunerze Yamaha RX-V481

Ukryta Zawartość

Przód kolumny Indiana Line Nota 260

Ukryta Zawartość

Do 50m pomieszczenia z wysokością 4m? Panowie no.

który połączyłbym z głośnikami Kef E305 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Panowie serio co jest?

Ok nie widziałem że koledzy z TopHiFi się poprawili.

W tym budżecie tylko i wyłącznie duże kolumny. Niestety budżet 5 może być naciągnięty przy próbie kupienia nowych kolumn.

Klipsch R28F, tyły mogą być małe R14s, one i tak tworzą dość szeroką skale.

Z używanych Klipsch F3 dostaniesz spokojnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.