Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel zasilający Roksan Caspian MKI Set

rybaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, posiadam zestaw:

Roksan Caspian MkI CD+AMP, IC Oyaide Across750 v2, głosnikowe Silent wire LS-7 bi-wire, kolumny Harpia Amstaff Mini

Kabel zasilający samoróbka wykonana niegdyś przez Pana Rogoza na drucie nie mam pojęcie jakim ale grubym i w oplocie + wtyczki Bals.

Od sprzedawcy w sklepie audio (było nie było wiedzę człowiek ma) dostałem ostatnio poradę, by wymienić kabel zasilający, bo jest "jak zwykły od kompa" i tak jakby go nie było :)

I tu pytanie do was - co byście proponowali w jakimś rozsądnym budżecie (500 zł?)? Czy jest sens?

Co bym zmienił w obecnym brzmieniu - dodał masy dźwieku, więcej uderzenia (bębny, stopa) ale na samym dole, bo wyższy dół jest

Jeśli bolączką jest dodanie masy dzwięku przez nowy kabel zasilający to ktoś tu bajki opowiada :-)) . Jasne że kable mają wpływ na dzwięk (zaraz będą baty :-) ale myślę że nie tędy droga . Pisze o zasilającym .

Ja z Roksan K3 mam zasilający Supra. Jest ok. Nie modyfikuje barwy dźwięku , zapewnia właściwe zasilanie. Ciekawie wypada kabel zasilający Melodiki. Warto kupować ze szpuli i samemu dobrać lepszy jakościowo wtyk IEC

Supra nie modyfikuje?

Dziwne bo mam 2m na wtykach wattgate i wpięta w cokolwiek "modyfikuje" mi bas, znaczy zmiękcza i zaokrągla kontury. Wylądowała w listwie zasilającej dekoder i parę pierdół.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

U mnie Supra nie zmiękcza basu i niczego nie zaokrągla (testowane na Roksan i Teac). Jesli się nie mylę, ten kabel jest dopuszczony do zastosowań w sprzęcie medycznym i pomiarowym. Jako taki nie może modyfikować działania a powinien zapewnić optymalne warunki pracy. W najbliższym czasie mam zamiar sprawdzić nową wersję tego kabla - tą w szarej izolacji.

Jest jak piszą koledzy miałem Caspiana on nie ma bardzo niskiego zejścia , w porównaniu z Heglem gra bardziej jednostajnym wyższym basem bez mocnego ataku i dynamiki , kablami żadnymi się tego nie poprawi taka jest sygnatura dźwięku tego sprzętu. Zasilający w serii mkI to niuanse na granicy percepcji w M2 już więcej zmian można było usłyszeć . Korygować kablami uzyskując spore zmiany można sprzęt neutralny grający liniowo ,z regóły budżetowe oraz część wyższych modeli tak nie gra .

Jeśli już to można dodać odrobine szybkości kolumnami ale dużego zróżnicowania oraz niskiego zejścia Caspian nie da .

• 3 tygodnie później...

Dzięki za odpowiedzi. Wydaje mi się, że trzeba się przychylić do waszych odpowiedzi, tym bardziej, że tez nie w mojej filozofii jest zabawa w kable. Oczywiście, również powinny być na pewnym poziomie jakościowym jeśli całość ma grać, jednak to tylko akompaniament dla serca czyli CD+ WZMACNIACZA.

A wracając do serii Caspian, bo widzę, że byliście właścicielami, to chętnie zapytam - czy uważacie, że są one nieco za mało dynamiczne, mocne? W sensie , że np Hegl, Atoll itd. są typowo dynamicznie grającymi wzmacniacza a Caspian (jak wnioskuje waszych wypowiedzi) gra bardziej miękko, analogowo raczej do lżejszej muzyki i akustycznej? Rock/nowoczesne brzmienia to nie jego bajka?

Po przeskoku z Nada, Cairna i innych na Roksana mi osobiście zaimponował dynamiką. Jednak w moim odczuciu trochę brak masy i najniższego dołu, aczkolwiek na górze i w górnym basie dzieje się dużo, szybko i dynamicznie...

Do jakiej muzyki polecalibyście set Caspiana?

Mialem po Caspianie Hegla i rzeczywsicie to był młot miał dużo więcej energii i lepiej sterował kolumny jednak Caspian ma duzo lepszą barwe, wybrzmienia, beton na basie i wiecej w nim muzyki. U mnie wietnie spisywał sie z kolumnami roksana tr-5 grał uniwersalnie kazdy rodzaj muzyki. na wymagajacych kolumnach juz robi sie balagan i nie radzi sobie z gestymi kompozycjami. wówczas na dobrym poziomie grania zostaja male sklady i wokalistyka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.