Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  96 członków

Auralic Klub

Rekomendowane odpowiedzi

A no widzisz to już wiemy za co zapłaciłeś ja nie mam możliwości ingerencji w sampling i korekty a ty masz na bogato.
No i u mnie nie ma QE parametrycznego a u ciebie jest.
Musieli jakość zróżnicować transport na wypasie od Vegi S1 która 2w1

Ale gra to pięknie. Lepiej niż demo które miałem ... No bo moje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

18 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

no widzisz to już wiemy za co zapłaciłeś

Ok, mam taka mozliwosc, ale wydaje mi sie ze na ta chwile pasuje mi bez rych ulepszaczy. Czasami cos tam sie pobawie ale na 100% nie jestem przekonany ze jest jakos lepiej. Moze w innym, klopotliwym pomieszczeniu zrobiloby to robote. U mnie jest ok nawet bez tych bajerow 😉

20 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Lepiej niż demo które miałem ... No bo moje

No raczej 😁

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Zrobilem taka korekte:

1. dodalem 3db na 4000hz z waskim "gain" bo mam maly uszczerbek na tej czestotliwosci na lewym uchu

2. odpowiedz pomieszczenie w okolicach 600hz jest 2-3db wyzsza niz reszt pasma wiec obcialem o 1db

3. mam podbicie na 29hz wiec je wasko wycialem  o 4db

4. jednoczesnie z wykresu spl wyszlo ze przy podbiciu 29hz mam mniej w zakresie 33-50hz wiec tez staralem sie to podbic. 

Efekt jest, ale z tym trzeba ostroznie. 

Zreszta Auralic pisze zeby raczej nie przesadzac z wartosciami i trzymac sie max 6db.

Screenshot_20241029_191012.jpg

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

17 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Zrobilem taka korekte:

1. dodalem 3db na 4000hz z waskim "gain" bo mam maly uszczerbek na tej czestotliwosci na lewym uchu

2. odpowiedz pomieszczenie w okolicach 600hz jest 2-3db wyzsza niz reszt pasma wiec obcialem o 1db

3. mam podbicie na 29hz wiec je wasko wycialem  o 4db

4. jednoczesnie z wykresu spl wyszlo ze przy podbiciu 29hz mam mniej w zakresie 33-50hz wiec tez staralem sie to podbic. 

Efekt jest, ale z tym trzeba ostroznie. 

Zreszta Auralic pisze zeby raczej nie przesadzac z wartosciami i trzymac sie max 6db.

Screenshot_20241029_191012.jpg

dla kogos kto ma wiedze jak ty to moze byc przydatne tj korecja parametryczna

natomiast upsamplingi itp to "zabawa". mialem to w Lumin T2 i po zabawie miałem wyłaczone i słuchałem na "native" wiec za tym nie płaczę .

S1 mi sie podoba a w szczegolnosci - jesli ktos ma NAS w domu - to Lighting DS ma wbudowany serwer plikow wiec on sobie zdalnie zaczytuje co jest na NAS, robi baze, indeksuje ja i jak chce sie pograc to super szybko odpala pliki z NAS. wczesniej opierałem sie o serwer siedzacy na NAS QNAP i było zauwazalne opoznienie i nie do konca było fajnie. widze ze Lighting DS jest duzo lepszy i szybszy. kolejna taka zaleta.

BTW cisza cos w tym klubie 😉 

4 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

BTW cisza cos w tym klubie

Haha, tak widze ze to klub dwoch uzytkownikow. 

Nigdy nie mialem NASa a muze zapodaje z pena. 

Haha, tak widze ze to klub dwoch uzytkownikow. 
Nigdy nie mialem NASa a muze zapodaje z pena. 

Dokładnie tylko nas dwóch .
Niech reszta S1 obczai to się może odezwą że ...

Z NAS trochę zabawy. Jak tylko muza to prościej pendrive lub SSD i po sprawie ceny spadły

Czy któryś z szanownych klubowiczów może się podzielić doświadczeniami z łączenia Auralic Vega bezpośrednio z końcówką mocy?
Czy jako streamer/przedwzmacniacz daje się tego słuchać?

Dzięki za opinie.

W dniu 29.10.2024 o 17:57, Marcin Wielgus napisał:

A no widzisz to już wiemy za co zapłaciłeś emoji1.png ja nie mam możliwości ingerencji w sampling i korekty a ty masz na bogato.
No i u mnie nie ma QE parametrycznego a u ciebie jest.
Musieli jakość zróżnicować transport na wypasie od Vegi S1 która 2w1

Ale emoji848.png gra to pięknie. Lepiej niż demo które miałem ... No bo moje emoji1.png

Dzień dobry Marcin 🙂.
Tak właśnie jest:
W Aries'ach jest pełen pakiet możliwości pod kątem przetwarzania w domenie cyfrowej w tym właśnie sampling i PEQ.
W Vega'ch tego chyba właśnie nie ma, ale za to ma opcje której mi osobiście brakuje w Ariesie tj "Tone Mode".
Szkoda że nie zdecydowali się dać pełnej funkcjonalności bo tak jak mówisz, platforma Tesla nawet G2 by to pogoniła bez problemu.

Edytowane przez k4mil3k
Godzinę temu, k4mil3k napisał:

W Vega'ch tego chyba właśnie nie ma, ale za to ma opcje której mi osobiście brakuje w Ariesie tj "Tone Mode"

tez masz Ariesa?  Akurat ja mam Pontusa 2 i tam sobie wybralem jeden z trzech firmware-ow ktory mi najbardziej dzwiekowo pasowal. 

Nie mysle zeby w transporcie kiedykolwiek udostepnili ten tone mode. 

Tak, a dokładnie poprzedni model G1.1
Od niedawna gra to z DAC Vincent DAC-700, pobawiłem się trochę lampami i jest całkiem ok, mimo wszystko odczuwam  pewien niedosyt w barwie, wypełnieniu i coraz częściej myślę o powrocie do Lumin'a.

Czy któryś z szanownych klubowiczów może się podzielić doświadczeniami z łączenia Auralic Vega bezpośrednio z końcówką mocy?
Czy jako streamer/przedwzmacniacz daje się tego słuchać?
Dzięki za opinie.

Posiadam od niedawna Vega S1 + PSU . Jeśli Wrocław ci nie daleko to wpadnij sam obadać z końcówką BAT. Wg mnie jest bardzo dobrze jako PRE wręcz świetnie. Oczywiście to subiektywne odczucie jak zawsze, ale porównując ta jedna funkcje to jest lepiej niż w Lumin T2 gdzie pojawiała się w moim systemie ostrość na górze . Trochę mnie to dziwiło bo generalnie Lumin jest pięknie analogowy jednak zawsze słuchałem go przez lampowe PRE.
Poczytaj o jego regulacji dźwięku jest w pełni analogowa na rezystorach i słychać cykanie przekaźników jak się zmienia głośność. Trochę oldschool ale brzmi bardzo dobrze. Testowałem na demowce przed zakupem. Mój już powoli wygrzany więc jutro sobie przepne pod końcówkę żeby zweryfikować.
Całościowo Vega S1 to bardzo fajne urządzenie z dużą mnogością funkcji i wejść / wyjść.

Dzień dobry Marcin .
Tak właśnie jest:
W Aries'ach jest pełen pakiet możliwości pod kątem przetwarzania w domenie cyfrowej w tym właśnie sampling i PEQ.
W Vega'ch tego chyba właśnie nie ma, ale za to ma opcje której mi osobiście brakuje w Ariesie tj "Tone Mode".
Szkoda że nie zdecydowali się dać pełnej funkcjonalności bo tak jak mówisz, platforma Tesla nawet G2 by to pogoniła bez problemu.

Nie można mieć wszystkiego producent jakoś musi różnicować klocki / linie produktów żeby zachęcić do zakupów.
Co do Lumina to nie powiem z miejskim żalem się z nim rozstawałem. Gdyby miał wejście na DAC to bym nie zmieniał no ale decyzję już zapadły i S1 cieszy.

19 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Posiadam od niedawna Vega S1 + PSU . Jeśli Wrocław ci nie daleko to wpadnij sam obadać z końcówką BAT. Wg mnie jest bardzo dobrze jako PRE wręcz świetnie. Oczywiście to subiektywne odczucie jak zawsze, ale porównując ta jedna funkcje to jest lepiej niż w Lumin T2 gdzie pojawiała się w moim systemie ostrość na górze . Trochę mnie to dziwiło bo generalnie Lumin jest pięknie analogowy jednak zawsze słuchałem go przez lampowe PRE.
Poczytaj o jego regulacji dźwięku jest w pełni analogowa na rezystorach i słychać cykanie przekaźników jak się zmienia głośność. emoji1.png Trochę oldschool ale brzmi bardzo dobrze. Testowałem na demowce przed zakupem. Mój już powoli wygrzany więc jutro sobie przepne pod końcówkę żeby zweryfikować.
Całościowo Vega S1 to bardzo fajne urządzenie z dużą mnogością funkcji i wejść / wyjść.

Nie można mieć wszystkiego emoji1.png producent jakoś musi różnicować klocki / linie produktów żeby zachęcić do zakupów.
Co do Lumina to nie powiem z miejskim żalem się z nim rozstawałem. Gdyby miał wejście na DAC to bym nie zmieniał no ale decyzję już zapadły i S1 cieszy.

Dzięki za zaproszenie i dzięki za komentarz. Miałem przez kilka dni Vegę ale nie sprawdzałem z końcówką. Bardziej o niej myślę jako potencjał na przyszłość i modyfikację.

Mam Ariesa S1, ale mnie ciągnie żeby jednak kupić Vegę ze względu na zintegrowany przetwornik i przedwzmacniacz. Bardzo cenię małą ilość elementów, kabli itp.

3 godziny temu, jaxcek napisał:

Mam Ariesa S1, ale mnie ciągnie żeby jednak kupić Vegę ze względu na zintegrowany przetwornik i przedwzmacniacz. Bardzo cenię małą ilość elementów, kabli itp.

Tez mam Ariesa S1, sluchalem Vege S1 i rozumiem ze kuszace jest przejscie na samą Vege. 

Ale z Pontusem2 gra to u mnie chyba jednak troszke lepiej. Ma troche wiecej mozliwosci.

Dzisiaj troche bawilem sie w przelaczanie equalizera i to robi robote. Czasami lepiej jest z EQ, czasami roznica jest mniejsza. Ale globalnie mozna sobie ustawic krzywa ktora ma 16 ustawien. I w przypadku problemow z akustyka to pomaga. 

Moze napisze tak, jak mamy fajny dac to brac Ariesa S1. Gdy pozbylismy sie klamotow i budujemy od nowa system to chyba bralbym Vege, szczegolnie w przypadku ograniczonego budzetu 😁.

3 godziny temu, jaxcek napisał:

Miałem przez kilka dni Vegę ale nie sprawdzałem z końcówką. Bardziej o niej myślę jako potencjał na przyszłość i modyfikację.

W poprzednim systemie tez sie zastanawialem nad polaczeniem streamera z koncowka. Jednak zawsze zewnetrzny preamp byl fajniejszy niz taki z allinone 😉

Tak jeszcze w nawiazaniu do filtrow, udalo mi sie pozyczyc umika i zrobilem na szybko pomiary z filtrami i bez. Różowy wykres jest z filtrami. Udalo sie delikatnie obciac to cotrzeba i nawet lekko zasypac dziury

4.jpeg

8.jpeg

https://www.olx.pl/d/oferta/auralic-aries-s1-CID99-ID12Rg0h.html

Gdybym nie mial bralbym w ciemno za 6500

W dniu 29.10.2024 o 17:11, Marcin Wielgus napisał:

5efe2c66468b9dfcae116bf17bca59a2.jpg
Melduje się w klubie z Auralic Vega S1 + PSU

Wygrzewa się

@Mikelas76 dzięki za przewodnictwo i Auralicowy Mentoring emoji1.png

Marcinie mógłbyś pokrótce opisać wrażenia? Jak ta vega gra? No i czy warto kupować z zasilaczem , czy może różnice są znikome?

Mam bsn2i oraz dac yba hertrige 100 i nadszedł czas na zmiany.  Reszta toru to leema 2. oraz xaviany xn 360.

Marcinie mógłbyś pokrótce opisać wrażenia? Jak ta vega gra? No i czy warto kupować z zasilaczem , czy może różnice są znikome?
Mam bsn2i oraz dac yba hertrige 100 i nadszedł czas na zmiany.  Reszta toru to leema 2. oraz xaviany xn 360.

No wiec pamiatam moje wrażenia gdy wykonałem skok z BSN 2i z zasilaczem liniowym PD Creative do Lumin T2.
Dosłownie w każdym aspekcie lepiej .

Vega S1 jest mniej analogowa niż Lumin . Czy to dobrze czy źle ? Zależy od reszty toru . Ale zdecydowanie góruje funkcjonalnością i aplikacja .
Mnogość świetnych wejść i wyjść , aplikacja co najmniej na poziomie choć ... BSN ma świetną jeśli nie najlepsza.

Rozdzielcze , dynamiczne granie. Bez żadnych koców itp. może byłbym ostrozny łączenia z jasnym torem - bez odluchu - ja nie znam twojego DAC więc może też obadaj wersję S1 jako czysty transport ? Ja mam PRE lampowe więc szukałem "ożywienia" i dostałem

Z Lemma Tucana 2 będzie mega dynamicznie .

Zasilacz przyznam się wam że jeszcze go nie odpinalem.od nowości ale sporo takich pytań więc zrobię to i dam wam znać . Kupiłem "z" bo dostałem świetna cenę na niego ale wrwnetrz vegi S1 jest również liniowy zasilacz z tym że na mniejszym wypasie.

Godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

No wiec pamiatam moje wrażenia gdy wykonałem skok z BSN 2i z zasilaczem liniowym PD Creative do Lumin T2.
Dosłownie w każdym aspekcie lepiej .

Vega S1 jest mniej analogowa niż Lumin . Czy to dobrze czy źle ? Zależy od reszty toru . Ale zdecydowanie góruje funkcjonalnością i aplikacja .
Mnogość świetnych wejść i wyjść , aplikacja co najmniej na poziomie choć ... BSN ma świetną jeśli nie najlepsza.

Rozdzielcze , dynamiczne granie. Bez żadnych koców itp. może byłbym ostrozny łączenia z jasnym torem - bez odluchu - ja nie znam twojego DAC więc może też obadaj wersję S1 jako czysty transport ? Ja mam PRE lampowe więc szukałem "ożywienia" i dostałem emoji1.png

Z Lemma Tucana 2 będzie mega dynamicznie .

Zasilacz emoji848.png przyznam się wam że jeszcze go nie odpinalem.od nowości ale sporo takich pytań więc zrobię to i dam wam znać . Kupiłem "z" bo dostałem świetna cenę na niego ale wrwnetrz vegi S1 jest również liniowy zasilacz z tym że na mniejszym wypasie.

Leema jest bardzo energetyczna i rozdzielcza. Xaviany z głośnikami scan speak trochę dźwięk ocieplają.  Bsn 2i w połączeniu z dacem też trochę ociepla. I taki sound lubię.  Power, kop ale z analogowym sznytem. Z tego co napisałaś to może być za jasno z vega..

28 minut temu, aryman napisał:

Z tego co napisałaś to może być za jasno z vega..

Niekoniecznie, wszystko zalezy jak przyjazny akustycznie masz pokoj. 

Kolega mial 2 tygodnie vege ktora grala ze wzmakiem shanling A3.2 mk2 ktory jest neutralny i na paczkach YB grafen od Seasa. Nie bylo grama ostrosci choc glosniki bardzo detaliczne. Fakt ze kolega podobnie jak ja dopracowal akustyke pokoju

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Niekoniecznie, wszystko zalezy jak przyjazny akustycznie masz pokoj. 

Kolega mial 2 tygodnie vege ktora grala ze wzmakiem shanling A3.2 mk2 ktory jest neutralny i na paczkach YB grafen od Seasa. Nie bylo grama ostrosci choc glosniki bardzo detaliczne. Fakt ze kolega podobnie jak ja dopracowal akustyke pokoju

Bez wypożyczenia chyba sie nie obędzie. 

Z drugiej strony wiele razy słyszałem/ czytałem,  że Leema pięknie zgrywa się z Pontusem właśnie  🙂

18 minut temu, aryman napisał:

Bez wypożyczenia chyba sie nie obędzie.

No raczej. 

Ja na twoim miejscu nie ufalbym mi, tylko sam posluchal ale tylko w swoim pokoju 😉

10 godzin temu, Mikelas76 napisał:

No raczej. 

Ja na twoim miejscu nie ufalbym mi, tylko sam posluchal ale tylko w swoim pokoju 😉

Ufam tylko swoim uszom😁  

Czytać,  dopytywać jednak warto i trzeba.

Leema jest bardzo energetyczna i rozdzielcza. Xaviany z głośnikami scan speak trochę dźwięk ocieplają.  Bsn 2i w połączeniu z dacem też trochę ociepla. I taki sound lubię.  Power, kop ale z analogowym sznytem. Z tego co napisałaś to może być za jasno z vega..

Koniecznie posłuchać musisz i dobrze mieć jakiś benchmark . Jeden to twój DAC a jak możesz pożyczyć Lumin T2 to też obadaj . Pożyczyłbym ci ale już znalazł nowy dom

@Marcin Wielgus nie trzymaj nas już w niepewnosci i sprawdz jak vega gra bez zasilacza 😁. Pazury z niecierpliwosci juz gryze... 🤭

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Koniecznie posłuchać musisz i dobrze mieć jakiś benchmark . Jeden to twój DAC a jak możesz pożyczyć Lumin T2 to też obadaj . Pożyczyłbym ci ale już znalazł nowy dom

Noo popróbuje pewnie różnych opcji .

Dam znać co wybrałem.  Napisz proszę tylko jak gra vega bez zasilacza . 

No więc kolega @Mikelas76 mnie pogonił prywatnie i szybki test wykonałem .

Grany plik to FLAC z serwera NAS domowego . Nie żaden hires normalna rozdzielczość CD.

No i szok . Różnica jest naprawdę słyszalna aż w rozmowie z Michałem pokusiłem się o teorię spiskowa że robią tak specjalnie żeby kupować PSU.

Żeby nie było ... W weekend pogram z i bez na Tidal I innych plikach na spokojnie żeby to nie było złudzenie ale operacje z niedowierzaniem powtórzyłem od razu na tym FLAC z 3 razy. I było to samo.
Mam Vega S1 na pewno ... Tak sądzę ... Na czystym transporcie będzie tj mniej słyszalne ale będę z Michałem testował i damy znać

Przejrzałem wątek  bardzo mi się podoba ten ARIES S1
Czy może ktoś mi podać / zmierzyć w realu ile ma Aries wysokości ale razem jego stopkami .... w miarę dokładnie w milimetrach prosiłbym

Mam dość mało na wysokość miejsca w szafce na  ten klocek , i boję się że nie wejdzie a nigdzie indziej nie postawię  go  - takie mam meble układ
Z góry dziękuję uprzejmie
Marek

@Mikelas76  Czy próbowałeś  swojego Ariersa S1 podłączyć do Pontusa przez AES cyfrowo. ?
Czy nie będzie lepsza jakość...?  Wydaje mi się że może być.

Czy ARIES ma odbiornik IR w celu dokupienia pilota ?  
N
a stronie USA Auralica napisali że ma IR sterowanie - ale coś nie mam pewności... bo nie widzę w oferci oryginalnych pilotów, piszą że można dobrać uniwersalny...

Edytowane przez Marek333
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.