Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  96 członków

Auralic Klub

Rekomendowane odpowiedzi

Po tygodniu słuchania Vegi mam już wyrobiona opinie i chętnie się nią podzielę 🙂

Auralic Vega S1 + zasilacz. 

Moj zestaw to Xavian xn 360, leema tucana II, dac yba hertrige d100, bsn2i.

Po podłączeniu vegi nastąpił przysłowiowy opad szczęki.  Dźwięk od razu wzniósł się dwa piętra wyżej.  Było szczegółowo, przestrzennie , zwiewnie. Czuć było duża kulturę dźwięku.  Takie byly pierwsze wrażenia. Później zaczęło do mnie docierać,  że dźwięk jest zdecydowanie Po jasnej stronie. Czyli inaczej niż miałem do tej pory i inaczej jak lubię.  Niestety uwidocznił się powazny minus sprzętu,  który w moich oczach i uszach niestety go zdyskwalifikował.  Góra niestety była zbyt ostra, zbyt krzycząca i przy dłuższych odsłuchach poprostu nieprzyjemna...

Przestrzenny, pełny powietrza i niuansów dźwięk był,, popsuty" przez zbyt wyostrzona górę...

Drugi minus - filtry i tryby słuchania ( np. Mellow, dynamic ) W moim pokoju i moim secie praktycznie nie ma żadnych różnic podczas przełączania. 

Trzeci minus - zasilacz. Słuchałem długo z zasilaczem i bez. Nie odnotowałem żadnych różnic.  No i to bezsensowne i niebezpieczne rozwiązanie dotyczące odłączania zasilacza... musiałem specjalnie przeszkolić żonę,  żeby przypadkiem nie sprzątała stolika audio..

Podsumowanie. Świetny streamer. Ze wzmacniaczem grającym ciemno i ciepło może stworzyć znakomity duet. W moim zestawieniu nie do końca się sprawdził . Z jednej strony grał naprawdę genialnie. Z drugiej uwidoczniły się takie słabości,  że sprzęt ( nie bez wielkiego żalu musiałem zwrócić).

Wziąłem za to na testy urządzenie jak poniżej i już wiem ,że że mną zostanie!!!!

20241218_194053_copy_2040x1530.jpg

Godzinę temu, aryman napisał:

Po tygodniu słuchania Vegi mam już wyrobiona opinie i chętnie się nią podzielę

To w twoich warunkach tak gra. 

Jak pisalem slyszalem vege S1 w dwoch pokojach z amatorska akustyka i gralo to niemal identycznie. Troche inaczej niż z ty opisujesz. Bylo analogowo, przrstrzennie, ale z lekko zageszczona srednica. Troszke tez do przodu to szlo. Nie bylo ostrosci na gorze. 

Z zasilaczem dostawalo to dociazenia i glebi. 

Tak to ja odbieralem. 

I zeby nie bylo pisze to jako wlasciciel Pontusa2 z nowym Ariesem. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

22 minuty temu, Mikelas76 napisał:

To w twoich warunkach tak gra. 

Jak pisalem slyszalem vege S1 w dwoch pokojach z amatorska akustyka i gralo to niemal identycznie. Troche inaczej niż z ty opisujesz. Bylo analogowo, przrstrzennie, ale z lekko zageszczona srednica. Troszke tez do przodu to szlo. Nie bylo ostrosci na gorze. 

Z zasilaczem dostawalo to dociazenia i glebi. 

Tak to ja odbieralem. 

I zeby nie bylo pisze to jako wlasciciel Pontusa2 z nowym Ariesem. 

No tak. W moich warunkach tak gra. Celowo też podałem jakie mam poszczególne składowe systemu.

Zasilacz absolutnie niczego nie dodawał ale też nie odejmowal. To wydmuszka ubrana  pięknie marketingowo 😁

Analogowo ? Teraz tak mam. Jest mega ciepło jak z lampy. A do tego bardzo detalicznie i przestrzennie.  Kilka muzycznych żywiołów pięknie się ze sobą przeplata tworząc niesamowita synergię.

Jestem fanem Pontusa🙂

23 minuty temu, aryman napisał:

To wydmuszka ubrana  pięknie marketingowo

Nie zgadzam sie z twoja opinia. Slyszalem wyrazna roznice na Vedze. 

Na moim Ariesie roznica byla mniejsza. Choc u siebie sluchalem z zasilaczem raptem 2h.

Ale za to bede mial ten zasilacz (taki dobrze wygrzany - pol roczny) na caly tydzien. I to dopiero bedzie wlasciwa ocena z moim Ariesem. 

27 minut temu, aryman napisał:

Jestem fanem Pontusa

Ja już od dwoch lat 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

56 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie zgadzam sie z twoja opinia. Slyszalem wyrazna roznice na Vedze. 

Na moim Ariesie roznica byla mniejsza. Choc u siebie sluchalem z zasilaczem raptem 2h.

Ale za to bede mial ten zasilacz (taki dobrze wygrzany - pol roczny) na caly tydzien. I to dopiero bedzie wlasciwa ocena z moim Ariesem. 

Ja już od dwoch lat 😉

Ok. U mnie roznic z zasilaczem lub bez nie było żadnych.  Gdyby były to z radością bym się nimi podzielił:)

Ok. U mnie roznic z zasilaczem lub bez nie było żadnych.  Gdyby były to z radością bym się nimi podzielił:)

Najważniejsze że szanujemy swoje zdanie. Na to co słyszymy ma wpływ xx zmiennych .

Moje zdanie znacie tj z moją Vega S1 słychać różnice i w weekend raz jeszcze pobawię się w zapiął / wypiął PSU żeby się utwierdzić. Choć ręce drżą bo Auralic straszy .... Nawet kabla HDMI nie pozwala zmieniać na lepszy.

I jam ci to był u @Mikelas76 z moimi klockami i też słyszeliśmy zmiany i potwierdzam że z Aries S1 była na tyle mała że ehhh wg mnie chyba nie warto. Ten zasilacz jest poprostu za drogi.

Generalnie w wielu klockach które grały u mnie wpływ PSU na transport cyfrowy jest mniejszy niż na DAC.

Na obronę Aries / Vega S1 napiszę że przecież wbudowany zasilacz to też liniowy na toroidzie i nie wygląda na lipę.
Jednak bawiąc się powiedziałem Michałowi że jakbym porównywał Vega S1 bez PSU do mojego Lumin T2 to zostałbym z Lumin a tak jest Vega z PSU.

Jako ciekawostkę napiszę że Lumin T2 ma zasilacz impulsowy i zainwestowalem w liniowy i ... Nic się prawie nie zmieniło (albo w swojej akustyce nie słyszałem) no bo ta impusowka bardzo dobra jest. Tak bywa.

Jak u siebie nie słyszysz to "good for you" kasa w kieszeni na inne zabawy.
Całościowo ta seria S1 bardzo udana z tym się zgadzamy w 100%.
U mnie gra z dzielonka Balanced Audio Technology I Kolumny JBL L300

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Po tygodniu słuchania Vegi mam już wyrobiona opinie i chętnie się nią podzielę
Auralic Vega S1 + zasilacz. 
Moj zestaw to Xavian xn 360, leema tucana II, dac yba hertrige d100, bsn2i.
Po podłączeniu vegi nastąpił przysłowiowy opad szczęki.  Dźwięk od razu wzniósł się dwa piętra wyżej.  Było szczegółowo, przestrzennie , zwiewnie. Czuć było duża kulturę dźwięku.  Takie byly pierwsze wrażenia. Później zaczęło do mnie docierać,  że dźwięk jest zdecydowanie Po jasnej stronie. Czyli inaczej niż miałem do tej pory i inaczej jak lubię.  Niestety uwidocznił się powazny minus sprzętu,  który w moich oczach i uszach niestety go zdyskwalifikował.  Góra niestety była zbyt ostra, zbyt krzycząca i przy dłuższych odsłuchach poprostu nieprzyjemna...
Przestrzenny, pełny powietrza i niuansów dźwięk był,, popsuty" przez zbyt wyostrzona górę...
Drugi minus - filtry i tryby słuchania ( np. Mellow, dynamic ) W moim pokoju i moim secie praktycznie nie ma żadnych różnic podczas przełączania. 
Trzeci minus - zasilacz. Słuchałem długo z zasilaczem i bez. Nie odnotowałem żadnych różnic.  No i to bezsensowne i niebezpieczne rozwiązanie dotyczące odłączania zasilacza... musiałem specjalnie przeszkolić żonę,  żeby przypadkiem nie sprzątała stolika audio..
Podsumowanie. Świetny streamer. Ze wzmacniaczem grającym ciemno i ciepło może stworzyć znakomity duet. W moim zestawieniu nie do końca się sprawdził . Z jednej strony grał naprawdę genialnie. Z drugiej uwidoczniły się takie słabości,  że sprzęt ( nie bez wielkiego żalu musiałem zwrócić).
Wziąłem za to na testy urządzenie jak poniżej i już wiem ,że że mną zostanie!!!!
20241218_194053_copy_2040x1530.thumb.jpg.31c44741411ed183da6a5fcffe74ddb2.jpg

Nie chcielem nic wyrokować ale jak napisałeś ze z Leema Tucana i Xavian to właśnie się bałem góry choć nie wiem czy to było demo wygrzane ? Czy nówka ? Bo u mnie się ulagodzilo trochę z czasem.
Jednak ja mam lampę w PRE , ciepła końcówkę mocy więc się wpasowało.

Denafrips Pontus ehh bajka. Nie wiem czy do mojego setu ale u Michala super to grało z Aries. No i piękna funkcjonalność we / wy oraz bardzo ładny . Gratulacje

40 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

że z Aries S1 była na tyle mała że ehhh wg mnie chyba nie warto. Ten zasilacz jest poprostu za drogi.

Ja i tak dla świętego spokoju to sprawdze. Szczerze, wolalbym zeby sie potwierdzilo co slyszalem z twoim zasilaczem. Bo jesli tak sie stanie, to ze tak napisze, mam uratowane ze 3,5 a moze blizej 4 tysiecy??? 

A to Panowie, pozwoli mi w przyszłości niedalekiej zresztą, zrobić sufit w pięknych Myrionach firmy Artnovion. I ten ruch bedzie zdecydowanie wiekszym "game changer'em" 😁. Jeszcze tylko zrobić klatke schodową w cegiełkach, zabudowe w łazience i Pani żona wyrazi zgode na sufit 🤣🤣🤣

ale u Michala super to grało z Aries

Marcinie bo się czerwienię jak panna na wydaniu 😉.

Jako ciekawostkę napiszę że Lumin T2 ma zasilacz impulsowy i zainwestowalem w liniowy i ... Nic się prawie nie zmieniło

Nie chcialem tego pisac, ale gdy mialem Silent Angel m1t, to dodanie zasilacza liniowego wnioslo duzo mniej niz sie spodziewalem. Bylo lepiej ale liczylem na wiecej. Juz wiecej wniosl zasilacz liniowy na routerze. 

Edytowane przez Mikelas76

7 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Najważniejsze że szanujemy swoje zdanie. Na to co słyszymy ma wpływ xx zmiennych .

Moje zdanie znacie tj z moją Vega S1 słychać różnice i w weekend raz jeszcze pobawię się w zapiął / wypiął PSU żeby się utwierdzić. Choć ręce drżą bo Auralic straszy .... Nawet kabla HDMI nie pozwala zmieniać na lepszy.

I jam ci to był u @Mikelas76 z moimi klockami i też słyszeliśmy zmiany i potwierdzam że z Aries S1 była na tyle mała że ehhh wg mnie chyba nie warto. Ten zasilacz jest poprostu za drogi.

Generalnie w wielu klockach które grały u mnie wpływ PSU na transport cyfrowy jest mniejszy niż na DAC.

Na obronę Aries / Vega S1 napiszę że przecież wbudowany zasilacz to też liniowy na toroidzie i nie wygląda na lipę.
Jednak bawiąc się powiedziałem Michałowi że jakbym porównywał Vega S1 bez PSU do mojego Lumin T2 to zostałbym z Lumin a tak jest Vega z PSU.

Jako ciekawostkę napiszę że Lumin T2 ma zasilacz impulsowy i zainwestowalem w liniowy i ... Nic się prawie nie zmieniło (albo w swojej akustyce nie słyszałem) no bo ta impusowka bardzo dobra jest. Tak bywa.

Jak u siebie nie słyszysz to "good for you" kasa w kieszeni na inne zabawy.
Całościowo ta seria S1 bardzo udana z tym się zgadzamy w 100%.
U mnie gra z dzielonka Balanced Audio Technology I Kolumny JBL L300

Nie chcielem nic wyrokować ale jak napisałeś ze z Leema Tucana i Xavian to właśnie się bałem góry choć nie wiem czy to było demo wygrzane ? Czy nówka ? Bo u mnie się ulagodzilo trochę z czasem.
Jednak ja mam lampę w PRE , ciepła końcówkę mocy więc się wpasowało.

Denafrips Pontus ehh bajka. Nie wiem czy do mojego setu ale u Michala super to grało z Aries. No i piękna funkcjonalność we / wy oraz bardzo ładny . Gratulacje

Dziękuję za gratulacje. Naprawdę jest czego gratulować 🙂 Pontus jest genialny. Gra nieprawdopodobnie ciepło, że słodyczą a przy tym momentami nieprawdopodobnie rozdzielczo. Miód na uszy.

Co do vegi i zasilacza - to były nówki sztuki, nieśmigane.

Jeszcze raz powtórzę.  Vega to świetny klocek. Gra genialnie. Bardzo muzykalnie. Przestrzennie.  Za ,,odrywaniem" niektórych dźwięków od kolumn juz tęsknię 🙂   Niestety górny zakres poprostu momentami męczył i przeszkadzal w słuchaniu.  

No i ten zasilacz....

aryman to teraz dołóż koniecznie do bsn2i zasilacz liniowy od pd-creativ. Nie będziesz zawiedziony.

W dniu 19.12.2024 o 22:50, Marcin Wielgus napisał:

Jako ciekawostkę napiszę że Lumin T2 ma zasilacz impulsowy i zainwestowalem w liniowy i ... Nic się prawie nie zmieniło (albo w swojej akustyce nie słyszałem) no bo ta impusowka bardzo dobra jest

Marcin, kiedyś w wątku o zasilaczach Paweł z Pd-creative tłumaczył dlaczego tak jest i przyczyną takiego stanu rzeczy jest konstrukcja T2. Za zasilaczem są jakieś ustrojstwo co w znacznym stopniu eliminują brudy z impulsowki, dlatego ten lumin słabo reaguje na zasilacz liniowy.

Jest tam cała sekcja zbudowana w tym celu, a nie jeden element. Nie chc mi się tego teraz szukać, ale wiem bo zgłębiałem ten temat. Miałem też T2 u siebie.

4 godziny temu, piszcz4 napisał:

aryman to teraz dołóż koniecznie do bsn2i zasilacz liniowy od pd-creativ. Nie będziesz zawiedziony.

Marcin, kiedyś w wątku o zasilaczach Paweł z Pd-creative tłumaczył dlaczego tak jest i przyczyną takiego stanu rzeczy jest konstrukcja T2. Za zasilaczem są jakieś ustrojstwo co w znacznym stopniu eliminują brudy z impulsowki, dlatego ten lumin słabo reaguje na zasilacz liniowy.

Jest tam cała sekcja zbudowana w tym celu, a nie jeden element. Nie chc mi się tego teraz szukać, ale wiem bo zgłębiałem ten temat. Miałem też T2 u siebie.

Po testowaniu zasilacza do vegi jestem delikatnie mówiąc sceptycznie nastawiony do zasilaczy. Ten zasilacz kompletnie nic nie wnosił a kosztuje 4500!! No dobra, ja miałem lepszą cenę ale po tygodniu grania nie dałbym za niego 100 PLN. No dobra , stówkę mógłbym dac bo bardzo ładnie wygląda 😁.

Wiem, że każdy twierdzi że ten zasilacz bardzo poprawia grę bsn2i. Może kiedyś go spróbuję.  A  może pójdę wyżej i potestuje czysty transport.  Może ariesa? Kto wie...    wszak jestem nieuleczalnie chory na virus audio😁

Jestem dzis po dwudniowych, intensywnych testach zasilacza do vegi i ariesa. I musze od razu sie przyznac do pomylki w poprzedniej ocenie. Zakladalem ze ten zasilacz dotknie przede wszystkim dolu. No nie. Dotyka tez srednicy. 

A wiec, zmienilem kabel zasilajacy na switchu LAN przed Ariesem. Pewnie nie kazdy uwierzy ze switch przed transportem/streamerem ma wplyw na dzwiek. No cholera ma. Podobnie jak wplyw maja bezpieczniki tez na takim switchu. Identycznie to slychac. Jest to jakby w obu przypadkach czesc lini zasilajacej.

I po zmianie tego zasilającego uslyszalem wieksza glebie z zasilaczem niz bez niego! Cos po prostu zaskoczylo, bo cos bylo maskowane. 

Przywolam slowa jednego z kolegow ktory opisywal scene po wpieciu XLRa Neptune Purist Audio Designe - "pojawila sie scena jak podkowa, gdzie boki sceny czyli ramiona podkowy wyciągają sie do przodu, a centrum sceny sie lekko oddala". No i takie wrazenie mam teraz z tym zasilaczem. Slysze wiecej informacji na wyzszej srednicy i wysokich tonach wlasnie po bokach sceny, bo te boki jak ramiona podkowy sie zblizyly, przez co zyskala glebia calej sceny. Od razu przyznam sie ze do tej pory na zasilaniu switcha i routera mialem taniutki jak barszcz kabel beldena z najtanszymi wtykami wattgate. Po tym co dzisiaj uslyszalem, ciesze sie ze po roku na tych beldenach podjalem decyzje o wymianie na oyaide black mamba. Nie dopuszczalem do siebie mysli ze kabel zasilajacy na routerze i switchu robi roznice. No, to byl moj blad 😕

A wracajac do tematu, roznicy nie robi nowy kabel zasilający switcha. Robi to zasilacz do Ariesa i kabel switcha. Bo to gra przeciez caly tor. Bez zasilacza ta scena sie robi plytsza i to slychac, tym bardziej ze przepinalem to polaczenie kilkukrotnie aby sie upewnic (z malym stresem, bo to polaczenie po hdmi to jakas porazka)

Czy to jest warte wydania na ten zasilacz? Tak, tym bardziej jak sie ma dopracowany system i przyjazna akustyke.

Choc cena moglaby byc zdecydowanie nizsza 😡

Edytowane przez Mikelas76

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Jestem dzis po dwudniowych, intensywnych testach zasilacza do vegi i ariesa. I musze od razu sie przyznac do pomylki w poprzedniej ocenie. Zakladalem ze ten zasilacz dotknie przede wszystkim dolu. No nie. Dotyka tez srednicy. 

A wiec, zmienilem kabel zasilajacy na switchu LAN przed Ariesem. Pewnie nie kazdy uwierzy ze switch przed transportem/streamerem ma wplyw na dzwiek. No cholera ma. Podobnie jak wplyw maja bezpieczniki tez na takim switchu. Identycznie to slychac. Jest to jakby w obu przypadkach czesc lini zasilajacej.

I po zmianie tego zasilającego uslyszalem wieksza glebie z zasilaczem niz bez niego! Cos po prostu zaskoczylo, bo cos bylo maskowane. 

Przywolam slowa jednego z kolegow ktory opisywal scene po wpieciu XLRa Neptune Purist Audio Designe - "pojawila sie scena jak podkowa, gdzie boki sceny czyli ramiona podkowy wyciągają sie do przodu, a centrum sceny sie lekko oddala". No i takie wrazenie mam teraz z tym zasilaczem. Slysze wiecej informacji na wyzszej srednicy i wysokich tonach wlasnie po bokach sceny, bo te boki jak ramiona podkowy sie zblizyly, przez co zyskala glebia calej sceny. Od razu przyznam sie ze do tej pory na zasilaniu switcha i routera mialem taniutki jak barszcz kabel beldena z najtanszymi wtykami wattgate. Po tym co dzisiaj uslyszalem, ciesze sie ze po roku na tych beldenach podjalem decyzje o wymianie na oyaide black mamba. Nie dopuszczalem do siebie mysli ze kabel zasilajacy na routerze i switchu robi roznice. No, to byl moj blad 😕

A wracajac do tematu, roznicy nie robi nowy kabel zasilający switcha. Robi to zasilacz do Ariesa i kabel switcha. Bo to gra przeciez caly tor. Bez zasilacza ta scena sie robi plytsza i to slychac, tym bardziej ze przepinalem to polaczenie kilkukrotnie aby sie upewnic (z malym stresem, bo to polaczenie po hdmi to jakas porazka)

Czy to jest warte wydania na ten zasilacz? Tak, tym bardziej jak sie ma dopracowany system i przyjazna akustyke.

Choc cena moglaby byc zdecydowanie nizsza 😡

Gratuluje słuchu. Lub wyobraźni 😁 lub obu tych cech. I nie mówię tego zgryźliwie.  Ja  tego zasilacza poprostu nie słyszałem...

2 minuty temu, aryman napisał:

Gratuluje słuchu. Lub wyobraźni 😁 lub obu tych cech. I nie mówię tego zgryźliwie.  Ja  tego zasilacza poprostu nie słyszałem...

Udam ze nie widze tej wyobrazni. 

Moze po prostu dopracuj akustyke i kwestie zasilanie. Ja to zrobilem i dlatego teraz to slychac. 

A jak Pontus? 

13 minut temu, Mikelas76 napisał:

Udam ze nie widze tej wyobrazni. 

Moze po prostu dopracuj akustyke i kwestie zasilanie. Ja to zrobilem i dlatego teraz to slychac. 

A jak Pontus? 

Pontus rozp.... system 😁  Tego szukałem. Mogę tylko powtórzyć to co już pisałem.  Ciepło, lampa, przestrzeń, detal i to wszystko w jednym urządzeniu!

Cześć,

od tygodnia jestem zadowolonym użytkownikiem Aries S1 z zasilaczem S1.

Moim skromnym zdaniem zasilacz pozytywnie wpływa na jakość dźwięku. Test Auralic Aries S1 na HiFi.be trafnie opisuje zmiany w dźwięku.

Warto wymienić standardowy kabelek zasilający HDMI, który ma wtyczki dość niepewnie trzymające się w gnieździe,  oczywiście na swoje ryzyko i zgodnie z procedurą 🙂

Wybrałem WireWorld Chroma 7, stosunkowo niedrogi, który ma wtyki HD-Grip, dość solidnie trzymające się w gnieździe, a przy okazji mamy też lepszą jakość dźwięku.

Pozdrawiam JAAN-2

Tak. Coś mi Paweł mówił. Mam z nim kontakt bo i do BSN 2i Też miałem od niego. Super PSU robi.
Teraz wyszedł nowy T3 i już z liniowym

Po testowaniu zasilacza do vegi jestem delikatnie mówiąc sceptycznie nastawiony do zasilaczy. Ten zasilacz kompletnie nic nie wnosił a kosztuje 4500!! No dobra, ja miałem lepszą cenę ale po tygodniu grania nie dałbym za niego 100 PLN. No dobra , stówkę mógłbym dac bo bardzo ładnie wygląda .
Wiem, że każdy twierdzi że ten zasilacz bardzo poprawia grę bsn2i. Może kiedyś go spróbuję.  A  może pójdę wyżej i potestuje czysty transport.  Może ariesa? Kto wie...    wszak jestem nieuleczalnie chory na virus audio

@Mikelas76 ma Pontus II i Aries S1 i mówię ci gra to super. No ma też akustykę dopieszczona.

Cześć,
od tygodnia jestem zadowolonym użytkownikiem Aries S1 z zasilaczem S1.
Moim skromnym zdaniem zasilacz pozytywnie wpływa na jakość dźwięku. Test Auralic Aries S1 na HiFi.be trafnie opisuje zmiany w dźwięku.
Warto wymienić standardowy kabelek zasilający HDMI, który ma wtyczki dość niepewnie trzymające się w gnieździe,  oczywiście na swoje ryzyko i zgodnie z procedurą
Wybrałem WireWorld Chroma 7, stosunkowo niedrogi, który ma wtyki HD-Grip, dość solidnie trzymające się w gnieździe, a przy okazji mamy też lepszą jakość dźwięku.
Pozdrawiam JAAN-2

U mnie z Vega S1 i moim PSU ten sam kabel

Dzisiaj odsylam pozyczony zasilacz i musze potwierdzic to wszystko co o nim napisalem. Plus to, ze rzeczywiscie rozszerza jeszcze scene. Ladnie przy tym separuje dzwieki przez co lepiej wychwytuje sie wszelkie najdrobniejsze nawet zrodla pozorne. 

No i kwestia wiekszej glebi. To ciekawe, bo ja odbieram to tak, jakby najnizsze dzwieki dostaly wiekszej glebi (cofnely sie bardziej), srednica jest na tym samym powiedzmy miejscu, a wysokie zyskaly calkowite 3D. To slychac gdy graja te wszystkie przeszkadzajki tj. trojkaty, kastaniety i inne... 

No i nizsza srednica a przede wszystkim bas, dostaly rożnej faktury, czy moze sa bardziej roznicowane. 

Nie chcialem, ale bede kupowal ten zasilacz za jakas chwile.

Na Vedze u mnie ten wplyw byl wyrazniejszy, choc dotyczyl przede wszystkim basu i srednicy. Wydaje sie ze jednak Pontus jest lepszym DAC'iem niz ten zaszyty w Vedze, dlatego tez slychac wplyw zasilacza na wysokie. 

Święta, Święta i po Świętach. Kilka kilo sałatki i bigosu później mogę śmiało potwierdzić że mój Aries G1.1 idzie na sprzedaż. Jeśli ktoś myśli o zakupie to proszę o info i możemy poszukać kompromisu. Wystawiam FVAT.

Nie żebym uważał że to złe urządzenie, wprost przeciwnie jest genialne ale zwyczajnie nie wpasowało się dobrze w mój tor który jest bardzo neutralny, szybki i raczej nie dodaje nic od siebie. Set to:
Wzmacniacz: Lyngdorf TDAI-2170
Kolumny: MartinLogan Motion F20
Zasilanie: standardowe kable AC z miedzi OFC 4N, filtr zasilania DIY
Kable: głośnikowe DIY na przewodach Kimber 8PR, XLR DIY, USB Viablue

Wcześniej Auralic był podłączony bezpośrednio USB do wzmacniacza (TDAI to cyfrowy wzmacniacz), ale w takiej kombinacji było zbyt lekko i trzeba było się ratować PEQ żeby dodać trochę dołu i dociążenia. I przez długi czas mi to bardzo odpowiadało bo lubię wyraźną scenę i detal....do czasu aż kolega wyjeżdżając na urlop zostawił mi na 3 tygodnie swoją lampę Antique Lab. I cały plan legł....króliczek uciekł, wiedziałem że chcę mieć w torze lampę i koniec.
Zacząłem więc rozglądać się za DAC z lampą. W budżecie do wyboru były: Cayin iDAC-8, Vincent DAC-700, Pro-Ject DAC RS, choć Cayin trochę mnie odstraszał przez brak możliwości zmiany lamp. Ostatecznie udało się trafić egzemplarz Vincent'a z ex-ekspozycji z dużym rabatem wprost od dystrybutora.
DAC z dużym potencjałem, dał jeszcze lepszą przestrzeń i lokalizację instrumentów ale nadal było trochę za lekko w środku, więc poszły w ruch inne lampy i mam parę kompletów z różnymi efektami ale finalnie założyłem parę lamp RCA z czarną anodą z końca lat 50 🙂 Po ich wymianie średnica trochę się wypełniła, a góra przestała tak błyszczeć. Ale znając brzmienie wielu modeli Lumin'a podłączonych do mojego zestawu - ten mnie cały czas jednak korcił i zaryzykowałem modelem U2 mini ze modem zasilania. Lumin gra już u mnie od miesiąca.

I to było bingo, ciężar muzyki został od razu przeniesiony we właściwe miejsce, pojawiło się więcej dołu, a średnica dostała właściwej barwy. Lumin nie ma możliwości korekcji PEQ więc mimo wszystko góra nadal pozostawała leciutko zbyt wyraźna więc na szybko wybrałem tylko inny profil "Voicing" we wzmacniaczu i jest na prawdę spoko.

To tyle z ponownej pogoni za króliczkiem, jestem bardzo zadowolony z obecnego setupu i tego jak elementy się ze sobą komponują. Całość jest na prawdę spójna, buduje szeroką i głęboką scenę, i nie męczy przy długich odsłuchach, nie gubi się przy gęstych realizacjach gdzie występuje wiele instrumentów.

Za kilka miesięcy 45 latek stuknie więc może pomyślę o zmianie wzmacniacza na coś innego.  Czytałem dobre opinie o Unison Unico Due, choć nie ukrywam że marzą mi się MA252, lub Accuphase E280 więc może warto poczekać i poodkładać.

Edytowane przez k4mil3k
  • 4 tygodnie później...
1 godzinę temu, Marcin Wielgus napisał:

https://us.auralic.com/pages/auralic-introduce-aquila-x3-streaming-media-processor

No grubo poszli

Trochę drogo🙂

fajnie że to ma transport cd! ale nie za tyle👀.

Zainteresowany jestem Vegą S1, ciekawe czy gdzieś we Wrocławiu to jest dostępne…ładnie wygląda, zajmuje mało miejsca i zgodnie z opisami dobrze gra. Cena chyba rozsądna. Aż podejrzane 🙂

????

6 godzin temu, dekoracja napisał:

fajnie że to ma transport cd! ale nie za tyle👀.

Zainteresowany jestem Vegą S1, ciekawe czy gdzieś we Wrocławiu to jest dostępne…ładnie wygląda, zajmuje mało miejsca i zgodnie z opisami dobrze gra. Cena chyba rozsądna. Aż podejrzane 🙂

Gra mega ładnie. Z przestrzenią,  lekkością,  fajny zroznicowany bas. Dużo muzycznych kolorów. Mój bsn2i który trzyma poziom wyglądał przy Vedze jak ubogi krewny:). I pewnie vega zostałaby na dłużej gdyby nie zbyt ostra góra,  która uwidoczniła się w moim systemie. U Ciebie może się ten streamer wkomponuje idealnie...

11 minut temu, aryman napisał:

Gra mega ładnie. Z przestrzenią,  lekkością,  fajny zroznicowany bas. Dużo muzycznych kolorów. Mój bsn2i który trzyma poziom wyglądał przy Vedze jak ubogi krewny:). I pewnie vega zostałaby na dłużej gdyby nie zbyt ostra góra,  która uwidoczniła się w moim systemie. U Ciebie może się ten streamer wkomponuje idealnie...

A gralo po rca czy xlr? 

1 godzinę temu, aryman napisał:

Rca

No wlasnie. 

Pozyczylem koledze @Kuki12325 kable xlr, diy zrobiony na przewodzie od 47 labs. Gralo to naprawde swietnie. Zadnych ostrosci na wysokich i zadnej wypchnietej srednicy. Na tyle dobrze to gralo ze przez chwile chcialem sprzedac Pontusa. Moze to kwestia samych drutow, a moze kwestia xlr vs. rca?

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

No wlasnie. 

Pozyczylem koledze @Kuki12325 kable xlr, diy zrobiony na przewodzie od 47 labs. Gralo to naprawde swietnie. Zadnych ostrosci na wysokich i zadnej wypchnietej srednicy. Na tyle dobrze to gralo ze przez chwile chcialem sprzedac Pontusa. Moze to kwestia samych drutow, a moze kwestia xlr vs. rca?

No to mnie zaciekawiłeś.  Przyznam sie ze temat kabli zawsze po macoszemu traktowałem...

w audio żadnego tematu nie wolno pomijać : ) o ile chce się osiągnąć bardzo dobre efekty. Sto lat temu pierwszy raz odkryłem wpływ kabli i do dziś uwzględniam w swoim "procesie" 🙂 

????

3 minuty temu, dekoracja napisał:

w audio żadnego tematu nie wolno pomijać : ) o ile chce się osiągnąć bardzo dobre efekty. Sto lat temu pierwszy raz odkryłem wpływ kabli i do dziś uwzględniam w swoim "procesie" 🙂 

Oki , pokombinuje napewno kiedyś 

fajnie że to ma transport cd! ale nie za tyle.
Zainteresowany jestem Vegą S1, ciekawe czy gdzieś we Wrocławiu to jest dostępne…ładnie wygląda, zajmuje mało miejsca i zgodnie z opisami dobrze gra. Cena chyba rozsądna. Aż podejrzane

Hej hej Wrocław ! Wpadnij to posluchamy u mnie mojej Vega S1 z psu
Ja pożyczałem we wrocławskim mp3store u pana Marcina. Bardzo na poziomie człowiek . Napisz na priv sam ci komórkę do niego bo oczywiście najpiej w swoim systemie obadac. Ja rowniez polecam. Świetny funkcjonalny klocek

Oki , pokombinuje napewno kiedyś 

U mnie - jak wiesz - Vega S1 gra po XLR
Ale musi się z systemem spasować na pewno.

54 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

Hej hej Wrocław ! Wpadnij to posluchamy u mnie mojej Vega S1 z psu
Ja pożyczałem we wrocławskim mp3store u pana Marcina. Bardzo na poziomie człowiek . Napisz na priv sam ci komórkę do niego bo oczywiście najpiej w swoim systemie obadac. Ja rowniez polecam. Świetny funkcjonalny klocek

U mnie - jak wiesz - Vega S1 gra po XLR
Ale musi się z systemem spasować na pewno.

super pomysł! w której części miasta masz bazę? Ja mogę przynieść noda nano z psu 😉 trochę bieda przy vedze, ale na potrzeby testu why not 🙂

????

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.