Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
12 godzin temu, gaudi1 napisał:

A możesz je jakoś do innych konstrukcji porównać?

Porównywanie solidnych wzmacniaczy to dla mnie trudna sprawa. Jeżeli wyrównam głośności, mam te same kolumny i to samo tak samo ustawione źrodło to ciężko mi wyłapać różnice między klasą D a solidną klasą AB. Wiem,że sporo osób patrzy na to sceptycznie ale taki ślepy test łatwo byłoby mi oblać.

14 godzin temu, gaudi1 napisał:

Ten MA5532 to już chyba normalna klasa D "zero-jedynkowa"

Normalna klasa D jest "zero-jedynkowa"? Jaka jest nienormalna klasa D?

W dniu 20.08.2024 o 09:46, gaudi1 napisał:

Czy ktoś miał do czynienia z technologią firmy Infineon, chodzi mi o wzmacniacze w klasie D, ale o 3 lub 5 poziomach?

Czyli zamiast przełączania pomiędzy 0 i 1 mamy kilka pośrednich stanów.

Chyba są różnej mocy. Znalazłem na Aliexpress taki wzmacniaczyk za około 300PLN, czyli nie mało.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nazywa się SMSL A12. Jest w nim chip Merus MA12070. Datasheet jest z roku 2018, a więc to zasadniczo "nowość".

Sama idea do mnie przemawia, pytanie jak z praktyką?

Infineon2.jpg

Ukryta Zawartość

Widać jest 😉

I o to właśnie pytam czy jest jakaś różnica w brzmieniu układu MA12070 mającego 3 lub 5 stanów a normalnymi układami w klasie D mających tylko 0 i 1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK. Myślałem, że masz na myśli zera i jedynki służące technologii cyfrowej, bo sporo osób uważa klasę D jako cyfrową. 

2 godziny temu, gaudi1 napisał:

I o to właśnie pytam czy jest jakaś różnica w brzmieniu układu MA12070 mającego 3 lub 5 stanów a normalnymi układami w klasie D mających tylko 0 i 1.

Trochę tez ciężko porównywać wzmacniacz, który ma 15W mocy w trybie SE z czymkolwiek porządnym.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Nie chodzi mi o TEST, tylko wrażenia, co Cię drażni, co Ci się podoba co mogłoby być lepiej. Pomijamy tor odsłuchowy, pomieszczenie. Może taki wzmacniacz nie ma swoich cech wybijających się ponad to. Może jednak jest jakaś stała sygnatura.

Wg PDF-a układ MA12070 w trybie stereo ma 35W/8ohm i 60W/4ohm przy zniekształceniach 1%

Moja pierwsza Fonica PW9013 miała bodaj 35W/8ohm DIN i grała.

Ale nie będę jej chwalił, to historia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 20.08.2024 o 21:44, Piopio napisał:

Brzmienie obu chipów jest podobne. Dopiero dużo droższe Ncore i Purifi brzmią lepiej. 

Mają lepsze parametry a brzmienie to subiektywna ocena, jak się odbywa na ślepo to bywa różnie z tym lepiej/gorzej. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 godzinę temu, Lech36 napisał:

Mają lepsze parametry a brzmienie to subiektywna ocena, jak się odbywa na ślepo to bywa różnie z tym lepiej/gorzej. 

Zależy jeszcze od głośników i reszty systemu 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

42 minuty temu, Piopio napisał:

Zależy jeszcze od głośników i reszty systemu 😉 

Nie, różnice techniczne są bardzo głęboko pod progiem czułości ludzkiego słuchu jak chcesz je usłyszeć? I do tego maskowane artefaktami głośników, nawet tych najlepszych, które są o rząd a często o kilka rzędów wyżej od artefaktów generowanych przez wzmacniacz. Poza tym te lepsze technicznie moduły, wymienione przez Ciebie wyżej mają dużo głębsze sprzężenie zwrotne a to nie zawsze jest dobrze postrzegane przez audio hobbystów pomimo że w sposób istotny z punktu widzenia pomiarów obniżają się zniekształcenia i zdecydowanie poprawia DF, ale taką poprawę DF usłyszeć można tylko przy głośniku podłączonym bezpośrednio do wyjścia wzmacniacza. Jak pojawia się pasywne zwrotnica to DF mierzone na zaciskach głośnika mocno spada, słyszenie też, ale wtedy można wszystko okrasić audio-wyobraźnią użytkownika 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

20 minut temu, Lech36 napisał:

Nie, różnice techniczne są bardzo głęboko pod progiem czułości ludzkiego słuchu jak chcesz je usłyszeć?

Nie doceniasz zmysłów ludzkich. Wiele razy pisałem o 3 moich dacach których parametry były tak dobre że nie było prawa usłyszeć różnicy, a każdy grał innym dźwiękiem...

W kolorymetrii też możesz nie zauważyć róznicy Delta 3, a dla innego koloru 0,5 bedzie przeszkadzało....

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
20 godzin temu, gaudi1 napisał:

Nie chodzi mi o TEST, tylko wrażenia, co Cię drażni, co Ci się podoba co mogłoby być lepiej.

Ja z 1270 mam akurat model Topping MX5. Nie brałem udziału w testach i kupiłem go w przedsprzedaży po prostu, ale na forum były organizowane i jeden kolega nawet nagrał wideo, które można znaleźć tutaj:

Mierzalnie nie ma on wielkiej mocy bo wychodzi bodajże 18 Watt przy 8 Ohm ale jak ktoś podchodzi do tego z czystą kartką, bez tej wiedzy to wrażenie jest zgoła inne. Ja go sobie zostawiłem bo oferował bardzo dużo za nie dużo. Obecnie napędza słuchawki ale długo pracował sobie z głośnikami przy TV bo ma auto wybudzanie. 

53 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Nie doceniasz zmysłów ludzkich.

Jak to nie doceniam? Przecież czytam na forum cały czas czytam co ludzie słyszą. Na podstawie tych opisów można domniemać że hobbysta słyszy jak "trawa rośnie" 😉.

55 minut temu, marcinmarcin napisał:

W kolorymetrii też możesz nie zauważyć róznicy Delta 3, a dla innego koloru 0,5 bedzie przeszkadzało....

Piszesz o różnym pomiarze a wrażenie organoleptyczne to inne zagadnienie, oparte jest na subiektywnych wrażeniach a te są często mocno mylące użytkownika.

59 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wiele razy pisałem o 3 moich dacach których parametry były tak dobre że nie było prawa usłyszeć różnicy, a każdy grał innym dźwiękiem...

Może nie umiałeś zrobić poprawnie technicznie porównania?

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Nie doceniasz zmysłów ludzkich. Wiele razy pisałem o 3 moich dacach których parametry były tak dobre że nie było prawa usłyszeć różnicy, a każdy grał innym dźwiękiem...

Możliwe też,że nie doceniasz różnych czynników. Ja lubię wracać do tego testu. Tester podłączył jedno źródło do 3 daców, potem 3 identycznych wzmacniaczy słuchawkowych identycznymi kablami, a następnie do selektora po wyrównaniu głośności. Testował na różnych słuchawkach przez kilka dni. Chyba nikt z nas nie ma możliwości na takie testy. 

32 minuty temu, Tomek_waw napisał:

Tester podłączył jedno źródło do 3 daców, potem 3 identycznych wzmacniaczy słuchawkowych identycznymi kablami

Tylko ze te same urządzenia też potrafią grać jednostkowo inaczej. Pomijając kwestie ilości motogodzin i wygrzania, często zdarza się że np te same wzmacniacze niejednej "remonowanej" firmy mają różne komponenty...

Nie zmienia faktu, że założenia do testu fajne 🙂

17 minut temu, marcinmarcin napisał:

Pomijając kwestie ilości motogodzin

Czy urządzenie które ma wiekszy "przebieg" gra inaczej od tego,co ma mniejszy?
(zakładając,że oba sa tak samo dobrze wygrzane)?

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Teraz, Pseudodrummer napisał:

Czy urządzenie które ma wiekszy "przebieg" gra inaczej od tego,co ma mniejszy?
(zakładając,że oba sa tak samo dobrze wygdgrzane)?

Musisz założyć jakieś ramy czasowe, bo obie sprzeczne odpowiedzi na tak postawione pytanie będą prawidłowe. 

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tylko ze te same urządzenia też potrafią grać jednostkowo inaczej. Pomijając kwestie ilości motogodzin i wygrzania, często zdarza się że np te same wzmacniacze niejednej "remonowanej" firmy mają różne komponenty...

Z tej wypowiedzi może wynikać że nie da się wyprodukować dwóch identycznych wzmacniaczy. Jak zatem B. Carver zrobił że niedrogi wzmacniacz ze średniej półki cenowej był nie do rozpoznania od takiego za grubą kasę? 

2 godziny temu, Tomek_waw napisał:

Możliwe też,że nie doceniasz różnych czynników. Ja lubię wracać do tego testu. Tester podłączył jedno źródło do 3 daców, potem 3 identycznych wzmacniaczy słuchawkowych identycznymi kablami, a następnie do selektora po wyrównaniu głośności. Testował na różnych słuchawkach przez kilka dni. Chyba nikt z nas nie ma możliwości na takie testy. 

Wiesz może jakiego selektora użył?

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, ProjectPi napisał:

To nie jakaś seryjna produkcja. Zrobiony przez firmę Viking Weaves vikingweavecables.com

10 minut temu, ProjectPi napisał:

chyba jakis customowy

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

A słyszycie różnice między dwoma urządzeniami Naima?

Starym pracującym w klasie AB i nowym D?

Może to jest dobry przykład to zrobienia sobie testu:)

Dlaczego wersja PE tańsza w produkcji jest 2x droższa. 

@Pseudodrummer @Tomek_waw

No to poza moim zasięgiem. Poza tym wciąż pozostaje kwestia wyrównania poziomow.

A90D zapamiętuje poziomy per wejścia, ale ma tylko 2.

2 minuty temu, ProjectPi napisał:

A90D

Co to za urządzenie?
Bo wyszukuje mi tylko topinga A90...

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Co to za urządzenie?
Bo wyszukuje mi tylko topinga A90...

Dyskretna wersja A90 Toppinga.

Kolejny przykład marka Roksan co prawda tu nie tak dobry przykład jak w poprzednim najma ale też. 

Roksan oxygene pracujący w klasie D i to z solidnymi toroidami dual mono.

A na przykład model blak.

Też warto sobie sprawdzić 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Kolejny przykład marka Roksan co prawda tu nie tak dobry przykład jak w poprzednim najma ale też. 

Roksan oxygene pracujący w klasie D i to z solidnymi toroidami dual mono.

A na przykład model blak.

Też warto sobie sprawdzić 

Mógłbyś napisać coś więcej o oxygene? Jak gra?

2 godziny temu, Qaz12 napisał:

Mógłbyś napisać coś więcej o oxygene? Jak gra?

Czuć że to jest dual mono. Dość wyraźnie. To był chyba pierwszy wzmacniacz w klasie D dual mono jaki testowałem. Gra czysto ale nie ostro i nie sterylnie. Natomiast w porównaniu do innych produktów marki Roksan był faktycznie najbardziej detaliczny. Moim zdaniem bardzo dobry produkt. W cenie jakiej jest używany dostępny to na prawdę warto

40 minut temu, rafal735r napisał:

Końcówka Teac 

Ukryta Zawartość

Do porównania z esotericiem w AB? 🙂

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Końcówka Teac 

500 czy 700?

Kiedyś z ciekawości porównałem 500 znajomego z moim wtedy Hypexem nc252.  Teac grał zauważalnie lepiej mimo mniejszej mocy. Pewnie kwestie zasilania.

13 godzin temu, marcinmarcin napisał:

500 czy 700?

To akurat 700

14 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Do porównania z esotericiem w AB?

No i? 

Nie rajcuje mnie już gabaryt i waga maciory. Nie jest to wyznacznik brzmienia. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi