Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz klasy A\AB kontra wzmacniacz klasy D

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Piopio napisał:

Wzmacniacz produkuje BRZHIFI. 

Mam malutki wzmacniaczyk z tej firmy.

Genialne brzmienie za niskie pieniądze!

44 minuty temu, Piopio napisał:

W sensie brzmienia. 

To ta końcówka brzmi tak samo jak MF A1 za 8 koła?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

oczywiście, a w głuchej próbie to może nawet i lepiej od hajendów za pińset... (tysięcy oczywiście

Co to jest "głucha próba"? Przeprowadzasz takie?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

16 minut temu, Pseudodrummer napisał:

To ta końcówka brzmi tak samo jak MF A1 za 8 koła?

Pewnie w 95%. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

46 minut temu, Lech36 napisał:

Co to jest "głucha próba"? Przeprowadzasz takie?

Ja czasami przeprowadzam.
Mam pare wzmacniaczy-ustawiam je,i patrzę,który mi się dzisiaj  bardziej podoba.
I ten,który wybiorę-to podłączam.😀
Bez słuchania wcześniej-dlatego ta próba nazywa się "głucha"
OD razu odrzucam wzmacniacze,których :
-nie mam
-są za drogie

Więc podłączam-i teraz pozostaje wymyślić tylko uzasadnienie-"dlaczego akurat ten"
Tu już z górki-to proste-jak pisanie recenzji sprzętu.😇
Trochę intelektu,wyobraźni,i parę słów kluczy.....

W sumie to fajna zabawa.
😉

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 godziny temu, Lech36 napisał:

A dlaczego nie więcej?

Tyle mniej więcej. Do jakiej wartości proponujesz zwiększyć prąd spoczynkowy wzmacniacza np 2x20W/8omów, zasilanego mniej więcej ze źródła o napięciu 40V? 1A, więcej, mniej? Resztę łatwo policzyć/oszacować.

nagrywamy.com

42 minuty temu, przemak napisał:

Resztę łatwo policzyć/oszacować.

A jak to wygląda w G klasie tak naprawdę? kojarzysz temat?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, przemak napisał:

Tyle mniej więcej. Do jakiej wartości proponujesz zwiększyć prąd spoczynkowy wzmacniacza np 2x20W/8omów, zasilanego mniej więcej ze źródła o napięciu 40V? 1A, więcej, mniej? Resztę łatwo policzyć/oszacować.

Nie wiedziałem że rozmowa jest o konkretnym wzmacniaczu 2x20W. Sądziłem że temat dotyczył prądu spoczynkowego ogólnie. Wzmacniacz podlega projektowaniu i prądy ustala się na tym etapie, może być 1A albo nawet więcej w zależności od założeń zrobionych przez konstruktora wzmacniacza. Chyba że chcesz przerabiać coś istniejącego 2x20W to wtedy są znaczące ograniczenia i rzeczywiście można niewiele albo nawet nic. Ale w ogóle klasa A jest moim zdaniem przereklamowana, ale w końcu to forum opiera się na audio mitach.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

11 minut temu, Lech36 napisał:

Nie wiedziałem że rozmowa jest o konkretnym wzmacniaczu 2x20W. Sądziłem że temat dotyczył prądu spoczynkowego ogólnie. Wzmacniacz podlega projektowaniu i prądy ustala się na tym etapie, może być 1A albo nawet więcej w zależności od założeń zrobionych przez konstruktora wzmacniacza. Chyba że chcesz przerabiać coś istniejącego 2x20W to wtedy są znaczące ograniczenia i rzeczywiście można niewiele albo nawet nic. Ale w ogóle klasa A jest moim zdaniem przereklamowana, ale w końcu to forum opiera się na audio mitach.

Jak nie będzie ko kret ego przykładu z realnym liczbami to będzie nadal pitolenie jak wszędzie. I uniki, jak wyżej. Możesz wymyślić inną moc, wszystko jedno. Chodzi oszacowanie mniej więcej, na realnych wartościach bo one dają do myślenia, a nie procenty od czegoś tam. 

48 minut temu, marcinmarcin napisał:

A jak to wygląda w G klasie tak naprawdę? kojarzysz temat?

Klasa H czy G czyli że zmiennym napięciem zasilania? To na pierwszy rzut oka jeszcze gorzej, bo prąd spoczynkowy by musiał być dostosowany do wyższego napięcia a nie niższego (bo raczej zmieniać się w trakcie nie może, chociaż kto wie). Ale tu rozważania by chyba musiały wejść w głębsze szczegóły, nie czuję się na siłach raczej. 

nagrywamy.com

39 minut temu, Lech36 napisał:

Ale w ogóle klasa A jest moim zdaniem przereklamowana, ale w końcu to forum opiera się na audio mitach.

Na szczęście tylko Twoim zdaniem 😉 Posłuchałbyś raz porządnego zestawu opartego na wzmacniaczu w klasie A 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 godzin temu, Piopio napisał:

Wzmacniacz produkuje BRZHIFI. 

To jest obojętne. Niech takie coś sobie nadrukuja.

4 godziny temu, Piopio napisał:

W sensie brzmienia. 

To nie za dobrze. Ten musical nie ma dobrych opinii

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

To nie za dobrze. Ten musical nie ma dobrych opinii

Hmm. Kto tak mówi ? Recenzje są pozytywne. 

U mnie gra to wyśmienicie. Żadnych zastrzeżeń. 

6 godzin temu, przemak napisał:

Jak nie będzie ko kret ego przykładu z realnym liczbami to będzie nadal pitolenie jak wszędzie.

Niech będzie przykład, oglądałem kiedyś na wydrukach z analizatora widma rozkład harmonicznych wzmacniacza 100W przy zmianie prądu spoczynkowego od małych wartości do chyba 1A, przy małych wartościach prądu takich rzędu 30mA, rozkład zniekształceń był mało zmieniający się w kierunku wysokich częstotliwości, druga harmoniczna była prawie identyczna z tymi wyższymi a po zwiększeniu prądu wszystko się zmniejszyło z tym że druga najmniej a w górę wszystkie wyższe zmniejszały się dosyć znacząco. Miałem tą analizę w komputerze, ale niestety kilka miesięcy temu dysk HDD odmówił posłuszeństwa i chyba te wyniki przepadły. Były ciekawe bo nie ograniczały się do tego co opisałeś wyżej, prąd zmieniano w znacznie większym zakresie niż ten z Twojego przykładu. Stąd moje pytanie dla czego taki mały zakres tego prądu? Oczywiście nie musisz odpowiadać.   

6 godzin temu, Piopio napisał:

Posłuchałbyś raz porządnego zestawu opartego na wzmacniaczu w klasie A

A jak by się Tobie słuchało tego samego zestawu w oparciu o klasę D na końcu, bo jak wiesz klasa D to tylko kluczowanie tranzystorów wyjściowych końcówki mocy częstotliwością leżącą daleko poza możliwościami usłyszenia jej przez człowieka?

Hmm. Kto tak mówi ? Recenzje są pozytywne. 

U mnie gra to wyśmienicie. Żadnych zastrzeżeń. 

Czytałem parę takich ale nie z gazetek wiadomo. 

No rozumiem. Ok. 

Jakby miał możliwość to bym odsłuchał a że nie mam to nie sprzeczam się.

8 godzin temu, Lech36 napisał:

A jak by się Tobie słuchało tego samego zestawu w oparciu o klasę D na końcu,

Jest gorzej 😉 Zestaw traci na muzykalności.  Nie są to duże różnice ale doświadczone ucho je wychwyci. 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Czytałem parę takich ale nie z gazetek wiadomo. 

Musiacal Fidelity A1 nie jest oczywiście bezwzględnie dobry. Ma swoje wady. Ale zawsze to klasa A. A to słychać 😉 

Przy cenie 850 zł mój klon to absolutny killer. 

Godzinę temu, Piopio napisał:

absolutny killer. 

Jak Sabaj z izolacją galwaniczną.
☝️

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Jak Sabaj z izolacją galwaniczną.
☝️

Też świetny 😉 Ale zawsze pisałem, że klasa A jest lepsza od Sabaja. 

Zestaw traci na muzykalności. 

Magiczne słowo klucz w świecie audio hobby "muzykalność" 😉

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Magiczne słowo klucz w świecie audio hobby "muzykalność" 😉

Innymi słowy można powiedzieć, że brzmienie jest organiczne. Czytaj - naturalne 😉 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Innymi słowy można powiedzieć, że brzmienie jest organiczne. Czytaj - naturalne

A u mnie jest to naturalne/organiczne brzmienie z klasy AB jak i z D. Czyżby to był efekt wynikający z używania systemów/ZG aktywnych?

3 minuty temu, Lech36 napisał:

A u mnie jest to naturalne/organiczne brzmienie z klasy AB jak i z D.

To należałoby porównać z innym systemem. Dopiero bezpośrednie porównanie pokazuje słabość pewnych konfiguracji. 

To należałoby porównać z innym systemem. Dopiero bezpośrednie porównanie pokazuje słabość pewnych konfiguracji. 

Bezpośrednie porównania nigdy nie są 1:1 a zjawiska akustyczne tylko czyhają na to żeby słuchacza wprowadzić w błąd 😉. Słabości pewnych konfiguracji najlepiej widać w pomiarach. 

12 minut temu, Lech36 napisał:

Bezpośrednie porównania nigdy nie są 1:1

U mnie są 😉 Gram albo poprzez wzmacniacz w klasie A + DAC albo poprzez wzmacniacz cyfrowy Sabaj A30A.

I słyszę różnicę. Oczywiście poziom głośności jest wyrównany. 

25 minut temu, Piopio napisał:

I słyszę różnicę. Oczywiście poziom głośności jest wyrównany. 

To pozostaje sprawdzić to w ślepym teście, jak rzeczywiście słyszysz różnicę a test jest przeprowadzony zgodnie z zasadami technicznymi to bez trudu osiągniesz wynik 10/10 i to nie jest żart.

14 godzin temu, Lech36 napisał:

Niech będzie przykład, oglądałem kiedyś na wydrukach z analizatora widma rozkład harmonicznych wzmacniacza 100W przy zmianie prądu spoczynkowego od małych wartości do chyba 1A, przy małych wartościach prądu takich rzędu 30mA, rozkład zniekształceń był mało zmieniający się w kierunku wysokich częstotliwości, druga harmoniczna była prawie identyczna z tymi wyższymi a po zwiększeniu prądu wszystko się zmniejszyło z tym że druga najmniej a w górę wszystkie wyższe zmniejszały się dosyć znacząco. Miałem tą analizę w komputerze, ale niestety kilka miesięcy temu dysk HDD odmówił posłuszeństwa i chyba te wyniki przepadły. Były ciekawe bo nie ograniczały się do tego co opisałeś wyżej, prąd zmieniano w znacznie większym zakresie niż ten z Twojego przykładu. Stąd moje pytanie dla czego taki mały zakres tego prądu? Oczywiście nie musisz odpowiadać.   

I pięknie, jest o czym rozmawiać. Przede wszystkim nie pisałem nic o zniekształceniach i wadach/zaletach tej czy innej klasy - chodziło mi tylko o stwierdzenie, z jaką mocą pracują wzmacniacze w klasie A w zależności od prądu spoczynkowego.

Mamy warunki wyjściowe - wzmacniacz 2x100W/8, w miarę standardowy. Minimalne napięcie zasilania takiego wzmacniacza to 80V, powiedzmy, że tyle wystarcza. Maksymalny prąd szczytowy przepływający przez obciążenie to 5A, i taki prąd szczytowy (3,5A sk)daje nam na obciążeniu moc 100W. Czyli:

1. Gdyby chcieć, żeby ten wzmacniacz pracował zawsze w klasie A, prąd spoczynkowy stopnia mocy musiałby wynosić 5A (albo więcej). To oznaczałoby, że taki wzmacniacz pobierałby z sieci (gra czy nie gra) conajmniej 800W, i taka moc średniego grzejnika olejowego musiałaby się wytracić na radiatorach, które od olejaka są trochę mniejsze. Zgodzimy się, że to nierealne i nikt tak nie zrobi (chyba, że zrobi).

2. Producenci twierdzą, że można zrobić wzmacniacz AB który będzie z pewną mocą pracował w klasie A. Owszem, taka jest zasada działania klasy AB, ale jakie to są wartości? Przykładowy wzmacniacz z prądem 1A pobierałby z sieci w spoczynku (i tracił na radiatorach) conajmniej 160W. Sporo, ale może do przełknięcia. Pytanie, czy są takie wzmacniacze? Nie wiem, ale może. Wzmacniacz tak ustawiony będzie pracował w klasie A do mocy rms dla sinusa 25 razy mniejszej niż max czyli do 4W. Ktoś powie, że super, nie przekracza tej mocy w codziennym słuchaniu - ale nie słucha sinusa tylko muzyki, więc mówimy standardowo o mocy dla muzyki około 8x mniejszej, czyli 0,5W. I wychodzi, że wzmacniacz z absurdalnie wysokim jednak prądem spoczynkowym w klasie A wytwarza pół wata mocy na sygnale muzycznym - wszystko, co wyżej, już wychodzi z klasy A. Przy prądzie spoczynkowym 0,5A (nadal bardzo dużym)  będzie to całe 125mW, a akceptowalna wartość prądu spoczynkowego 200mA skutkuje mocą na muzyce w klasie A rzędu 20mW.

Tak IMO wygląda mit o pracy w klasie A - owszem, tak jest, że dla małych sygnałów wzmacniacz nie wyjdzie z klasy A, ale są to sygnały zasadniczo niesłyszalne 😉

nagrywamy.com

Przy cenie 850 zł mój klon to absolutny killer. 

Rozumiem. 

Ciekawe czy by mi nadrukowano dan dagostino na nim, za 5 dyszek więcej :):)

Który naim jest naturalny? Stary czy nowy Unity?

7 minut temu, przemak napisał:

Tak IMO wygląda mit o pracy w klasie A - owszem, tak jest, że dla małych sygnałów wzmacniacz nie wyjdzie z klasy A, ale są to sygnały zasadniczo niesłyszalne

Praca w klasie A wzmacniacza klasy AB jest potrzebna tylko do pozbycia się zniekształceń skrośnych o to zdaje się już występuje przy dużo niższych prądach spoczynkowych. Był ostatnio w którymś z wątków film z ustawianiem prądu spoczynkowego wsparty analizą rozkładu zniekształceń. Wzmacniacz miał fabryczny spoczynkowy ca. 15mA i wykazywał spore zniekształcenia skrośne a po podniesieniu prądu do chyba 30mA te zniekształcenia praktycznie znikały. Potem klasa A już nie jest potrzebna, chyba że ktoś musi ją mieć w celu poprawy samopoczucia, ale to tylko moja opinia nie trzeba się nią przejmować, każdy robi tak jak uważa że będzie najlepiej. Pewnie dlatego na forum jest tyle idealnych systemów 😉.

P.S. Na ASR był testowany wzmacniacz z przełączaniem pracujący w klasie A do chyba 50 czy 60W a po przełączeniu do klasy AB moc wynosiła jeżeli dobrze pamiętam 160W na kanał przy 4 omach. Dawał radę z tymi watami w klasie A. Oczywiście pewnie końcówka miała niższe napięcie zasilania dla klasy A, ale to tylko moje przypuszczenie. 

23 minuty temu, przemak napisał:

więc mówimy standardowo o mocy dla muzyki około 8x mniejszej,

Skąd bierzesz te wartość?

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

25 minut temu, przemak napisał:

Mamy warunki wyjściowe - wzmacniacz 2x100W/8, w miarę standardowy. Minimalne napięcie zasilania takiego wzmacniacza to 80V, powiedzmy, że tyle wystarcza. Maksymalny prąd szczytowy przepływający przez obciążenie to 5A, i taki prąd szczytowy (3,5A sk)daje nam na obciążeniu moc 100W. Czyli:

1. Gdyby chcieć, żeby ten wzmacniacz pracował zawsze w klasie A, prąd spoczynkowy stopnia mocy musiałby wynosić 5A (albo więcej). To oznaczałoby, że taki wzmacniacz pobierałby z sieci (gra czy nie gra) conajmniej 800W, i taka moc średniego grzejnika olejowego musiałaby się wytracić na radiatorach, które od olejaka są trochę mniejsze. Zgodzimy się, że to nierealne i nikt tak nie zrobi (chyba, że zrobi).

Czyli w sumie 2x30W przy 8 i stały pobór około 300W jest całkiem legitny dla A klasy SE...

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

@przemak uzupełnienie do poprzedniego postu.

Na analizatorze widma nie było widać różnicy między pracą w klasie A a pracą w klasie AB, więc na ucho też pewnie nie można było ich rozpoznać.

28 minut temu, przemak napisał:

Tak IMO wygląda mit o pracy w klasie A - owszem, tak jest, że dla małych sygnałów wzmacniacz nie wyjdzie z klasy A, ale są to sygnały zasadniczo niesłyszalne

Nie doceniasz audiofilów, przecież oni słyszą wszystko i robi to co słyszą różnicę.

Edytowane przez Lech36

• Pokaż nowe odpowiedzi