Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  283 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, baran napisał:

Ale ma zalety - skopane nagrania brzmią ładnie 😛

a jak się wsłuchać, to te szczegóły i tak słychać, tylko nie rzucają się tak bardzo w uszy.

To prawda. Ma to swoje zalety czasem 🙂

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

14 godzin temu, rafa napisał:

Dynaudio wszystko usredniaja i wszysttko brzmi podobnie. To jest nierzetelne granie.

Tak. Oczywiście, że tak. To wiedza powszechna, że akurat w Dynaudio pracują od 40 lat amatorzy, którzy produkują głośniki i kolumny, które wszystko uśredniają. By bardziej uśredniały, to Duńczycy zbudowali sobie Jupitera by mogli dokładnie pomierzyc to uśrednianie. W niesprzyjających warunkach AVS w zeszłym roku w wielgachnej sali Tulipa każdy mógł sobie posłuchać w jak tak kiepskich okolicznościach - takie Contoury Legacy - uśredniały i nierzetelnie grały.

Zawsze warto jeszcze dodać audiofilską mądrość, że Dynaudio z Accuphase - mulą.

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

2 godziny temu, babatular napisał:

To wiedza powszechna, że akurat w Dynaudio pracują od 40 lat amatorzy

Nie ma potrzeby tworzyc rzeczywistosci alternatywnej 😉

To wizja dzwieku producenta ktory swiadomie ja realizuje.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

36 minut temu, rafa napisał:

Nie -  to Twoja wizja ( zresztą wyjątkowo błędna w przypadku Dynaudio) oraz  obiegowe audiofilskie gusła i brednie. 

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

3 godziny temu, rafa napisał:

2 godziny temu, babatular napisał:
3 godziny temu, rafa napisał:

Nie -  to Twoja wizja ( zresztą wyjątkowo błędna w przypadku Dynaudio) oraz  obiegowe audiofilskie gusła i brednie

No i widzisz Rafa, uprawiasz brednie 😉

Tylko je podlewaj trzy razy w tygodniu i nie wystawiaj za bardzo na słońce 😁

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

5 godzin temu, rafa napisał:

Dodałbym zresztą, że bardzo dobra wizja. Nie jestem pewien, czy inne serie z tych wyższych (po za emit ,evoke, contour) również są tak strojone. Ludzie mówią, że confidence jest im "zbyt szczegółowy ", ale tego nie wiem.

Moje YB na początku też mi się wydawały "zbyt", a teraz już nie dość, że zacząłem bardziej doceniać smaczki, to jak przesiadam się na inny system, często ten inny system brzmi mi jak zepsuty 😜 

Całe szczęście mamy kapitalizm i wybór.

Edytowane przez baran

Jak dla mnie Ellipticory dość łagodnie obchodzą sie ze słabymi nagraniami. Nie uwypuklają nadmiernie niedociągnięć aczkolwiek sa one słyszalne. Po prostu da sie słuchać,  w sumie jest nadal fajnie i miło tylko czuć, że są niedostatki, że to to nie to co powinno być ale krew z uszu nie leci ;). Pod tym względem Ellipticor jest naprawdę spoko.

1 godzinę temu, Yoshi_80 napisał:

Jak dla mnie Ellipticory dość łagodnie obchodzą sie ze słabymi nagraniami. Nie uwypuklają nadmiernie niedociągnięć aczkolwiek sa one słyszalne. Po prostu da sie słuchać,  w sumie jest nadal fajnie i miło tylko czuć, że są niedostatki, że to to nie to co powinno być ale krew z uszu nie leci ;). Pod tym względem Ellipticor jest naprawdę spoko.

Rozumiem. Dziękuję. Może przy mojej Bliesmie nie jest to krew z uszu, ale taki efekt, że "ło, fajnie gra!", a potem jak się włączy dobre nagranie, to głowa wybucha od tego jak duża jest różnica. 

Nie kojarzę podobnego efektu na innych kolumnach. Może z wyższymi modelami Kefa było blisko, ale za słabo już pamiętam.

Niemniej, z tego co zrozumiałem, elipticory są bezpieczne dla ludzi słuchających Metallica Death Magnetic

https://dr.loudness-war.info/album/view/199534

Tzn. Na ucho słychać różnicę, ale nie powoduje ona myśli samobójczych.

Edytowane przez baran
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.