Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z Pianocrafta E410 na... 3000-3500 zł, 17m2

fructo

Rekomendowane odpowiedzi

Elac fs77 małe wąskie podłogowki o wielkiej dźwięku.

A jakieś monitory aktywne/ bliskiego pola? Akustyka trochę chyba mniej ważna. Potrzeba tylko źródła.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Bliskiego pola. Tu nie ma tej bliskości.

Panowie, udało się. Luba zgodziła się na podłogówki! Jedyny wymóg to nie za duże - Indiana Line Nota 550 stały w sklepie i ich rozmiar został zaakceptowany.

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Zensor 5 podobno gorsze od 3. A na 7 braknie budżetu. :(

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Castle to są dopiero nudne.

5 od dali absokutnie nie.

T50 także nie.

Opcje są 3:

Tesi 560 bo grają zywiej od nity a małe

Quantum 675 bi grają na prawdę żywo i w swojej cenie to ciężka sprawa do pobicia

Melodika bl40 mkII bo to dynamiczna kolumna mocna. Z tym że już nieco większą.

Podesle ci do domu któreś jak chcesz

Słuchałem Tesi 560 z Nadem 326 i Yamaha 602. Z Nadem bardzo fajny, dynamiczny, choć momentami zbyt ciemny dźwięk. Z Yamaha momentami nuda. Z nią słuchałem w drugiej kolejności. Z Yamaha na plus czytelnosc. Sprzedawca polecił mi Nada 316, jako dobry, a tańszy, zamiennik względem 326.

Przy płycie "Proxy" Julii Marcel w niektórych kawałkach brakowało mi czytelności wokalu, szczególnie w Nadzie. Przy Yamasze tego problemu nie było, ale cierpiała dynamika i dół.

Jest coś z dynamika i zejściem Nada, ale również czytelnością Yamahy? :-)

Yamaha 602

Sprawdź też Yamahę A-S701. Powinno być trochę lepiej.

Lub lepsza opcja :

Jest coś z dynamika i zejściem Nada, ale również czytelnością Yamahy? :-)

Atoll IN80SE.

Silver_85 dzięki za propozycje, się ich cena przekracza założony budżet przy Tesi 560.

Niestety nawet po rabatach :(

Niestety kompromis.

Masz jeszcze słabszy mocowo hybrydę magnat ma600 dobre zejście na basie ale także delikatne u góry. Więc nie mają tej czytelności Yamahy.

Może sprawdź inne kolumny no magnaty 677, albo heco 500, tudzież melodika bl40?

Panowie, jestem po odsluchach Pylon Sapphire 23. Podpięte były do ampli Pioneera sx30 i wzmaka Exposure 1010 (chyba). Te kolumny mają w sobie coś magicznego. Fajne, szerokie, poukładane granie, średnica z przodu, sporo wysokich (duuuzo więcej niż w Tesi 560), jednak malutko dołu. Nie, że go nie było, choć tego najniższego rzeczywiście nie było, ale w porównaniu do Tesi 560 ten zakres jakby nieobecny. Brakowało dynamiki, rytmu, nogą nie tupala jak przy Tesi 560 i Nadzie 326, ale było "smaczniej". Na Pylonach dużo lepiej słuchało mi się plumkania, jazzu, wokalistek, z kolei na Tesi 560 zdecydowanie lepiej pop, rap i wszystko, co potrzebuje rytmu i dolu. Żałuję, że nie mam jak posłuchać Melodiki, Heco czy Magnatów...

A, ampli Pionka dał mi więcej przyjemności niż Exposure. Ten był za sterylny, audipfilski (?).

A jak duże było pomieszczenie odsłuchowe? Jeśli podobały się Sapphire 23 i tylko brakowało basu to trzeba odsłuchać też Sapphire 25. Ja odsłuchiwałem S23 w 25m2 i basu brakowało, ale to kolumn dedykowana do mniejszych pomieszczeń. S25 grają już znacznie obszerniej.

Pomieszczenie było spore, dużo większe niż mój salon w którym miałyby się znaleźć. Na oko koło 30m2. Ja mam 17.

Jeszcze raz zaproponuję Ci Castle Knight 4 idealnie grające w 17 m równym dźwiękiem w całym paśmie. Są niewrażliwe na bliskość ścian. W 17 m basu jest w odpowiedniej ilości i są łatwe do wysterowania, wiec Twój sprzęt sobie z nimi poradzi. Być może będę sprzedawał w idealnym stanie z Anglii w mahoniowej pięknej okleinie za pół ceny....

Znalazłem salon we Wrocławiu, w którym mają te Castle. Napisałem z prośbą o odsłuch, czekam na odpowiedź, zobaczymy. :)

Swoją drogą - nie wiedziałem, że droga do dobrego sprzętu będzie tak długa i kręta...

Tak to jest, niektórzy ciągle gonią nie wiedząc za czym a wszystko dlatego, że każdy sprzęt ma jakiś tam charakter brzmienia i trzeba zgrać poszczegolne elementy tak aby pasowały do osobistych preferencji użytkownika i trafnie wpasować go akustycznie w pomieszczeniu. Im tańszy sprzęt tym więcej poszukiwań a i z czasem zmieniają się gusta i preferencje muzyczne, odkrywa się nowe rzeczy No i chce się wydać więcej. Tak to kosztowne hobby...

Żałuję, że nie mam jak posłuchać Melodiki, Heco czy Magnatów...

Masz bo ja wysyłko robię odsłuch.

Swoją drogą - nie wiedziałem, że droga do dobrego sprzętu będzie tak długa i kręta...

A jak przyjemna.

Być może będę sprzedawał w idealnym stanie z Anglii w mahoniowej pięknej okleinie za pół ceny....

W UK wyprzedawali nowe Castle 4 za 50 % wartości. Pamiętam to. Polacy ściągnęli kilkadziesiąt sztuk.

Właśnie wróciłem z kolejnych odsłuchów. Grany był ampli Pioneera sx-n30, Onkyo tx-8150 i nad 326. Do nich podpinalem Tesi 560 MK2, Opal 23, Dali Spektor jakieś za 3200 zł, Zensory 5 i Monitor Audio mr6. I co zagrało najgorzej? Pomieszczenie... 17m2, czyli metraż jak u mnie w domu (z tym, że u mnie dochodzi aneks kuchenny) i to, co zrobiło na mnie wrażenie za pierwszym razem (Tesi i Nad) tym razem było przeciętne. Niby wszystko ok, ale przestrzeni brak, bas taki sobie, ot, poprawne granie. Muszę na spokojnie​przemyśleć czy czasem nie iść w słuchawki, bo szczerze mówiąc, lekkie rozczarowanie.

Najpierw kolumny. Jeśli miałbym je ułożyć w kolejności od najgorszej, do najlepszej, to wyglądałoby to tak: Monitor Audio MR6, Zensor 5, Opal 23 = Spektor 6, Tesi 560 mk2. Wprawdzie MA MR6 i Spektor 6 miały najlepszą średnicę, to całościowo wypadły gorzej (w moim odczuciu) niż Tesi 560. Indiany całościowo zagrały najlepiej, w gruncie rzeczy niczego nie brakowało. Ale, podpięte do Pioneera, Onkyo czy Nada, nie miały tej dynamiki i potęgi dźwięku, jak wtedy, gdy słuchałem ich w dwa razy większym pomieszczeniu (z tym samym Nadem). Żałuję, że nie posłuchałem jakichś podstawkowców, być może do 17m2, właśnie to byłoby najlepsze rozwiązanie.

Ogólnie, wszystkie kolumny (no może poza MA MR6) grały dobrze, miałbym przyjemność z ich słuchania, jednak słysząc wcześniej (proszę zajrzeć do postów wyżej) czy to Tesi 560, czy Sapphire 23 w +30m2, wczoraj nie doświadczyłem WOW. Było poprawnie, OK, ot, dobre granie. Jestem święcie przekonany, że gdybym po odsłuchach w +30m2 podjął decyzję i zamówił do siebie czy to Tesi 560 czy Sapphire 23, byłbym rozczarowany. Chyba, że mój aneks kuchenny, zrobiłby sporą robotę.

Odnoszę również wrażenie, że Pianocraft E410, którego posiadałem jeszcze niedawno, zagrałbym lepiej w tym małym pokoju odsłuchowym, niż nawet Tesi 560 czy Opale 23. Swoją drogą, Opale 23 to dziwne kolumny. Ewidentnie były za duże do 17m2 bo bas dudnił.

Jeśli chodzi o wzmacniacze i amplitunery. Pioneer sx-n30 i Onkyo tx-8150 miały zagrać tak samo. Ale tak nie było. Onkyo miało więcej środka, ciut lepiej wypełniony dźwięk, zaledwie krok za Nadem 326bee, który był najlepszy, ale nie odstawił Onkyo w tyle aż tak, jak poradził sobie z Yamahą N602. Kolejność (od najgorszego do najlepszego): Yamaha N602, Pioneer SX-N30, Onkyo TX-8150, Nad 326BEE.

Co dalej? Opcje mam 4:

1. Iść w małe stereo (duże podstawki).

2. Iść w stereo pokroju Pianocrafta E410 z tym, że z Spotify Connect, a do tego kupić przyzwoite słuchawki do rozkoszowania się dźwiękiem.

3. Zamówić podłogówki do domu na test i zobaczyć, czy będzie lepiej niż w pokoju odsłuchowym o takiej samej powierzchni (u mnie różnicą będzie dodatkowy aneks kuchenny).

4. Iść w tor słuchawkowy i nie martwić się pomieszczeniem.

Będę się upierał, żebyś spróbował Castle Knight 4, które są stworzone do tego typu pomieszczeń. I tu kilka wskazówek;

1)CK 4 potrzebują wzmacniacza dynamicznego grającego po analitycznej stronie np. Pioneer a30, Onkyo 9050. Ja osobiście mam Music Hall A 30 i jest bardzo dobrze, więc poleciłbym Ci np. Używany Music Hall A 15.2 lub A25

2) użyj dobrego okablowania może być Audioquest, Qed lub Chord a w 17 m2 będziesz miał dosyć dobrze kontrolowanego basu i dynamikę

3) CK 4 są bardzo tolerancyjne dla różnych dziwnych pomieszczeń i na pewno w Twoim będzie OK

Co dalej? Opcje mam 4:

1. Iść w małe stereo (duże podstawki).

Dobre podstawkowce z conajmniej 5 calowym niskosredniotonowcem np. Wharfedale 220 - do tego dobierz wzmacniacz na odsluchach.

<p>mer - duzo prawdy jest w tym co napisales, za xxxuja w normalnych pieniadzach nie dostanie sie takiego brzmienia jak tej parki nausznikow i iFi ale kurna to dalej sa "tylko" sluchawki...Tak na marginesie, beda u mnie w tym tygodniu phonary veritas p2 style. Oparlem sie na Twoich zachwytach nimi @mer i jak sie okaze, ze to suchotniki wyprane z barwy, a do tego jazgotniki to w kontrze do Twojej ich recenzji dostana odpowiednia "moja" zwlaszcza, ze ich wypozyczenie na odsluch obciazone jest kosztami wysylki w obie strony (a niektore salony nawet kaza sobie w przypadku nie dokonania zakupu poza kosztani transportu w obie strony zaplacic za owiniecie "streczem" rowne 100zl. heh). Cos bardzo sie boja, ze mi sie nie spodobaja, a przeciez w recenzjach phonary sa taaaakie super. Dziwne...

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

...heh, a to ci dopiero....:)) Panie Adamie,z tego co pamiętam chyba masz aktualnie Dynaudio Excite 14 i nie wiem ,czy czasem nie będzie to skok w bok. Kasa za obie paczki ,to podobny wydatek,teoretycznie lepsze granie powinno być z Dynaudio. Sam jestem ciekawy twojej opinii,bo już nie raz się z nimi rozmineliśmy ,mam na myśli - Regą brio r. Teraz się zastanawiam, czy nie ma to wpływu ,jak zestawiamy ze sobą ,,klocki”? U ciebie jest jasny wzmacniacz i ciemne kolumny,u mnie proporcje są odwrotne. Może tak dokładnie nie jest jak piszę,ale raczej umownie moglibyśmy się z tą tezą zgodzić. Więc co się stanie ,jeśli będzie jasny wzmacniacz i kolumny? U mnie niedawno właśnie tak było (Soul Note SA 300) i nawet było bardzo fajnie ,ale raczej wolę aby tonacja była lekko przesunięta w dół. Także zamieść nowy wątek w audiostereo i osobny test ,swoje spostrzeżenia odnośnie Phonar veritas p2 i pisz bez ogródek ,całą prawdę i nie patrzenia na to, czy komuś się to podoba ,czy nie .Liczę na szczerość.

Gdybys chociaz sluchal in 100se to moglbys pisac, ze jest jasny/ciemy/szary czy zielony ale ok. na forum to norma pisanie o czyms czego sie u siebie nie sluchalo ( o wygrzaniu in 100se juz nawet nie wspominajac), rola zrodla tez bez znaczenia w sumie... Moze moj poprzedni wpis zabrzmial za powaznie heh, licze, ze nie uslysze klonow paradigm monitor... ale kolumny wybitnie szybkie, detaliczne ale nie metaliczne, jazgoczace i suche, z szybkim i zroznicowanym basem. To nie ma byc zamiennik excite, to niemozliwe z wiadomych wzgledow, to ma byc uzupelnienie gdy potrzebuje innych emocji... ale podane z klasa. Chcialbym aby takie wlasnie okazaly sie veritaski.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Moim zdaniem powinieneś sprawdzić sprzęt w domu. Bo jak sam się przekonałeś różnica w pomieszczeniu jest olbrzymia.

I teraz nie ma znaczenia czy weźmiesz podstawkowe czy podłogowe skoro i tak u Ciebie zagrają inaczej.

Pomyśl, przeanalizuje. Spróbuj u siebie.

• 1 rok później...

Witam. Pytanie użytkowo/techniczne do posiadaczy pianocrafta, mój to konkretnie e810, ... szanowni, proszę o pomoc, otóż moja zagwozdka polega na tym że po włączeniu sprzętu odpala ampli i cd(mam ten kabelek systemowy wiec rusza wszystko) i teraz pytanie, czy słuchając radia, kompakt załącza się automatycznie, czy można to jakoś wyłączyć, trochę to irytujące, włączam wieżyczkę chcąc słuchać radia a tu kompakt w tle kręci płytą, czy to normalne? Z góry dziękuje za pomoc.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.