Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio RS6 zamiana amplitunera na wzmacniacz

crimson7

Rekomendowane odpowiedzi

Mam MA RS6 i do tego amplituner Denon AVR-1912. Grało to jeszcze z MA RX2 na tyle jako kino domowe. Teraz mam tylko te fronty i one mi jakoś za słabo grają. Gość w salonie audio powiedział mi, że to wina amplitunera. Może nie jego samego w sobie, ale faktu jego użycia zamiast wzmacniacza. Pomimo tych deklarowanych 110W na każdym wyjściu twierdzi, że wzmacniacz za 2000 zagra o niebo lepiej. Patrzę na te wzmacniacze za 2k i one mają co najwyżej 50W na wyjściu, a jak chcę 100W przy 6omach to cena jest 4k. Czy to prawda, że moc mocy nie równa i ten wzmacniacz 50W zagra mocniej od amplitunera 110W? Nie jestem audiofilem. Po porostu chciałbym z tych kolumn wycisnąć max uderzenia. Słucham eletro i dance, też i pop czasami. Czy wymiana tego amplitunera na wzmacniacz uzupełni braki mocy, przykładowo na Denona PMA-1520AE? Dodam, że jakościowo z dźwięku jestem zadowolony z moim Denonem.

Czy też uzupełni przy słabszym? Np 2x50W?

Te Waty to tylko cyferki - przeczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Możesz też tańszy model kupic z Denona czyli pma1510ae lub 1500ae, one fajnie zgryw6ają się z MA i mają możliwość działania w KD jako końcówki mocy. Sam mam pma1510ae+MA Silver i moje ucho lubi taki dźwięk :)

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

No MA Silver są 4ohmy kolumny i z pma1510ae to nie dość iż ładnie dźwięk gra to w dodatku głośno, ja max na godz 11 miałem i wystarczy a przy 12h to już bardzo głośno ale nadal jest czysty dźwięk bez zniekształceń. Na papierze pma jest słaby ale w testach wypada lepiej.

Tych wzmacniaczy 1520ae jest wszędzie dużo, zawsze możesz iść na testy lub wypożyczyć i sam się przekonasz czy warto kupić pma1520 czy 1510ae.

Weź do tych rx wzmacniacz o utemperowanym brzmieniu.

Z nowych magnat ma 600 może być nie do pobicia i masz jeszcze dac na pokładzie.

Z używanych powinieneś się zamknąć z denonem pma1510.

I odpowiadając na twoje pytanie. Wzmacniacz o połowę słabszy watowo, zagra lepiej, dynamicznej i głośniej. Przy cichym graniu także będzie lepiej.

Pozdrawiam

Czy to prawda, że moc mocy nie równa i ten wzmacniacz 50W zagra mocniej od amplitunera 110W?

Moc mocy jest równa, o ile podawane są wartości mocy skutecznej RMS obu urządzeń, a tak nie jest zwłaszcza przy amplitunerach. Jeśli sobie spojrzysz na wartości deklarowane jakiegoś amp, a te zmierzone w testach zobaczysz, że odbiegają znacznie od siebie. Trzeba jeszcze wiedzieć, że ampli przydziela moc dynamicznie na poszczególne kanały i każdy z nich dostanie odpowiednio mniej, jeśli będą obciążane kolejne kanały tu kłania się wydajność zasilacza.

ja przesiadlem sie z amplitunera Cambridge Audio 751R na wzmacniacz DENON PMA2020 (Monitor Audio GX200) i roznica jest duza. Podczas cichego grania slysze wszystkie czestotliwosci (lacznie z tymi niskimi) srednica i gora sa jasniejsze. No coz, ampli i wzmacniacz kosztuja w moim przypadku tyle samo (+/-) 2 koncowki mocy i zero wejsci cyfrowych vs. 7 koncowek mocy, pelno wejsc cyfrowych, upscaller i wszytskie dekodery... to nie moze grac tak samo (i nie gra)

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Dzień dobry.

Zdecydowanie zamiana Twojego amplitunera na dobry wzmacniacz jest jak najbardziej sensowna, różnicę w jakości dźwięku wyraźnie odczujesz. Także nie zwracaj do końca uwagi na moc wzmacniaczy, każda dobra integra bez żadnego problemu prawidłowo wysteruje Twoje kolumny.

Z mojej strony na pewno namawiałbym na posłuchanie trochę droższego wzmacniacza, jednak zmiana taka wpłynęła by bardzo korzystnie na jakość dźwięku - mam tu na myśli Cambridge Audio CXA60 (http://www.q21.pl/cambridge-audio-cxa60.html). Takie połączenie zapewni dynamiczny, swobodny i uniwersalny charakter brzmienia. Jako alternatywa spójrz proszę na wzmacniacz Atoll In50SE (http://www.q21.pl/atoll-in50se.html). Pomimo niskiej mocy "na papierze", urządzenie bardzo dobrze wysteruje Twoje kolumny.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak chcesz to mogę ci wypożyczyć tego magnata abyś sprawdził czy sobie czy ta zmiana jest na taki plus jaki chciałeś.

Był już u dwóch forumowiczów obaj bardzo przychylnie go odebrali.

Czegoś nierozumiem, piszesz " Teraz mam tylko te fronty i one mi jakoś za słabo grają. "

i potem " Dodam, że jakościowo z dźwięku jestem zadowolony z moim Denonem. ".

Jakość jest ok ale jest zamało ilości? Za cicho?

Denon ma totalnie inne szkoły grania jeżeli chodzi o kino domowe i stereo.

Kino gra masywnie z ciągnącym sie basem.

Stereo to już dynamika i kontury.

Napisz czego konkretnie brakuje w tym Denonie.

Jeżeli chcesz kupic wzmaccniacz nowy stereo do 2000 to sobie odpuść zagra inaczej ale moc bedzie niższa niż jest teraz. Dla mnie trzymanie 2 klocków to przerost formy nad trescia.

BTW. Potwierdzam słowa S4Home ten Magnat MA600 to w swojej cenie bardzo dobry klocek. Ma dociążony dół z kontrolą i do tego krystalicznie czystą ale delikatną górę.

Denon 1912 nie ma preout więc do wzmacniacza stereo konieczny jest DAC wiec do Denona 15xx musisz dołożyć minimum 500 na DACa. Magnat ma wejścia cyfrowe.

Moźesz sie tez rozejzec za Yamaha as702. Z marantzem 6005 MA zagra raczej za jasno.

Moc mocą, koledzy napisali, wzmacniacze stereo są przede wszystkim bardziej wydajne , mają zapas prądu w zasilaczu na faktyczne jej pokrycie.

Ale zupełnie inna, dużo lepsza też jest tak ważna dynamika, niskie tony, kontrola brzmienia sprzętu stereo .

Tego opisywanego Denona AV nie znam, jednak amplitunery KD tak nawet do 2200 zł w ogólnym brzmieniu dynamice, basie z wzmacniaczami do 2 tys nie mają szans i weź pod uwagę że sporo z nich kosztuje mniej, Yamaha as501,as500, Pioneer A30, Nad 326.

Zastanawia mnie Twój pociąg do mocy 100W , why ?

No dokładnie.

100w amplituner

50 w wzmacniacz

Ale to urządzenia przewidziane do innych celów. Wiele osób pod wpływem czasopism i pisanych w nich głupotach właśnie wybiera amplituner jako uniwersalne źródło.

Ale tak nie jest.

Zawsze to powtarzam nie kupuj sportowego motocykla na miasto a crossa ta tor.

Oba mają silnik kierownice i dwa koła, ale zobaczcie że trafiają do skrajnie różnych odbiorców. Tu jest tak samo. To nie urządzenia przewidziane pod ten sam cel.

Gdyby producenci usunęli opcje stereo było by po problemie...

Kupiłem ten zestaw jak zaczynałem przygodę z muzyką. Zacząłem jeździć na festiwale i coraz bardziej mnie zaczęła pociągać głośność. Ten Denon 1912 powyżej jakiejś głośności to straszna bieda. Byłem w salonie audio z zamiarem kupna nowych głośników. Tam uświadomił mnie gość, że ten amplituner to był zły wybór, a nie głośniki. Poradził mi jakiś wzmak za 2000. Wróciłem do domu zacząłem czytać i ten co on polecał (nie pamiętam) to był właśnie wzmak ok 50W. Prostą logiką zacząłem wnioskować, że jeśli on twierdzi, że już na 50W będzie lepiej to jak dołożę kasę i kupię 100W to będzie zupełnie cacy. Potem czytam, że te moce podawane są nie równe sobie. Nie jest moim celem ograniczać się do 2000, ale nie chcę też wydać 7000 jeśli nie poczuję różnicy. Próbuje znaleźć ten górny sensowny moment dla siebie.

@AndrzejPiaseczno - brakuje mi mocy to raz i przy większej głośności Denon gubi totalnie jakość. Pewnie jak posłucham wzmacniacze to okarze się, że tej jakości nie było niżej też :)

Podsumowując szukam wzmacniacza który da radę wyciągnąć z nich max mocy, ale nie będzie sprzętem audiofilskim bo tego, wydaje mi się, nie zauważę.

Musisz sam dobrac sprzet w jakims salonie.

Charakter grania kino domowe stereo to inne szkoly grania szczegolnie jezeli chodzi o Denona

Jezeli spokojna ale krystalicznie czysta gora i odrobine poluzowany ale obszerny bas sa dla ciebie priorytetem to tem w/ w Magnat bedzie strzalem w dziesiatke.

Stereo gra jednak bardziej konturowo z podkreslonymi wysokimi w przypadku szybkich Monitor Audio wcale nie musi ci sie to podobac fakt dojdzie dynamika i wiecej srodka ale moze byc zbyt duzo dla ciebie.

To jest dobry wzmacniacz, coś utargować i się zastanowić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest świetny wzmacniacz ale:

- nie kosztuje zakładanych 2k

- jest za jasny do rx

Jeśli budżet mogli byśmy naciągnąć to ściągał bym wtedy denona oma1510/1520 lub lampkę o mocy uwaga 6w :)

Jeszcze na Denon pma1500ae można spojrzeć, generalnie pma1500/1510/1520 godne polecenia są :)

Za jasny?

A ględzą że do Klipsch jest lux, a klipsch to dopiero gra jasno :)

Tylko zwróć uwagę że jasność jasności nie ...... jasna(równa) :)

Dla przykładu:

Klipsch RP

Monitor audio Silver

Dali Ikon lub Opticon

S4home a co powiesz o Onkyo 9755?

Nie pamiętam jak grał :/

Każde niby jaśniejsze ale jednak inaczej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.