Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Alchemy DLC 10

robcio

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze zdjęcie.

[obrazekLUKASZ-215747_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Preamp jak preamp. Jak zawsze wszystko zależy od ceny.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth > Jak zwykle , wszystko sprowadzasz do pieniędzy ;-) Nie o to chodziło pytającemu.

Robcio > To bardzo dobra pasywka, z dobrym skokiem. Do systemu nic nie wniesie , a to znaczy ,że tak właściwie jest najlepiej.

Jest przejrzysta.

Kosztować ma ok. 1200 zl - system w jakim ma grać to:

1. końcówka mocy harmana PA2000

2. CD Yamahy CDX890 po tuningu Grega

3. kable - interconect - Cable Talk Professional - głośnikowy - Cable Talk 2.1

4. kolumny Esa Ostinato 2000

Jak do tej pory CD jest podłączony do amplitunera Yamahy RXV 1300 a ten do końcówki. Oczywiście Yamaszka ma wyjście regulowane i mozna bezpośrednio podłączyć ją do końcówki i wobec tego czy sensownym jest kupowanie preampu- jeśli jest on przejrzysty?

Jeśli dzięki temu pominiesz amplituner Yamahy, to jest to sensowne. Sprawdź jakie rezultaty daje podłączenie bezpośrednie wyjścia regulowanego CD do końcówki, na pewno będzie znaczna różnica. Amplik po drodze kaszani dźwięk.

Różnica jest spora - sprawdzałem - tylko że sprawa jest tego typu: końcówkę wykorzystuję też w kinie domowym, a konfiguracji: końcówka+CD+kolumny i potem kino to chyba pozostaje mi albo przełączać kable w końcówce albo kupić drugi głośnikowy i przełączać kolumny do amplitunera - nie wiem czy dobrze myślę.

zdjęcie tyłu

[obrazekLUKASZ-216146_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mialem ten predwzmacniacz sporo lat temu. Cena 1200 zl (prawie $400) jest stanowczo zbyt wysoka. Wyzsza niz oryginalana cena nowego DLC w USA, w czasach kiedy Audio Alchemy jeszcze istnialo. Nie pamietam kiedy firma przestala istniec, moze w 1999.

Sama konstrukcja ma pewnie wiecej niz 10 lat. W porownaniu do owczesnego masowego sprzetu byl to krok do przodu. Trzeba pamietac, ze sprzet produkowany porzez Audio Alchemy byl zawsze sprzetem budzetowym, mimo kultowego statusu jaki firma wtedy zdobyla. Czasy sie zmienily i watpie by DLC byl lepszy od nowszych konstrukcji w tej samej cenie, szczegolnie jesli kupi sie cos uzywanego. Jestem przekonany, ze za te same pieniadze kupisz na eBay cos o wiele lepszego, chocby wyzsze starsze, modele innch firm z tego samego okresu jak DLC, ktore nawet wtedy byly lepsze od DLC.

Co do dzwieku to nie byl zly. Troche ostry, zbyt lekki na moj gust co moglo jednak sprawiac wrazenie przejrzystosci. Zbyt malo basu, co mozna bylo troche poprawic przez lepszy zasilacz, klory mialem. Lepsze od DLC w bezposrednim porownaniu u mnie byly: Marantz 2230 z 1973 uzyty jako przedwzmacniacz, PS Audio pre IV z lat 80-tych i Proceed Pre. Czyli, ze nie trudno znalezc cos lepszego od DLC.

DLC byl bardzo czuly na wszelkie elektryczne zaklocenia. Wiekszy probem z siecia moze go uszkodzic - chodzi o zaprogramowany chip, ktorego nikt juz nie naprawi gdy sie to stanie. Zbyt malo wejsc. Dla wielu atutem DLC byl pilot wtedy niezbyt czesty w budzetowym sprzecie.

Jesli jestes gotowy wydac 1200 zl na przedwzmacniacz to radze szukac czegos na eBay. Nie daj sie omamic pezez "kultowy" status budzetowego Audio Alchemy.

Co do kina to powinienes, jesli dobrze rozumie opis, znalezc predwzmacniacz z mozliwoscia podlaczenia procesora. Wtedy wejscie "procesor" bedzie omijalo przedwzmacniacz i koncowka bedzie sterowana przez amplituner. Sygnal bedzie po prostu przechodzi przez pre.

--Parsec--

Dziekuję serdecznie za rozjaśnienie tematu - będę szukał dalej - tylko ten angielski - niestety uczyłem się innego więc ebay chyba odchodzi - gdyby Ktoś pomógł - byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.